Gizle
Kullanmakta olduğunuz tarayıcı güncelliğini yitirmiştir. Bölüm Sonu Canavarı, sorunsuz bir gezinti için tercih ettiğiniz tarayıcının en güncel sürümünü kullanmanızı önerir.
Mobil Sürümü Görüntüle »

Tchia Mart Ayında Steam Platformuna Geliyor

 
 
Açık dünyası, ilgi çekici fizikleri ve mekanikleri ile beraber karşımıza çıkmaya hazırlanan Tchia, oynanması gereken yapımlar arasında bulunuyor. Daha önce PC platformuna Epic Games mağazası üzerinden çıkış yapmış olan bu yapım, şimdi ise Steam platformuna gelmeyi bekliyor. Oyunun Steam sürümü Mart 2024 tarihinde bizlere sunulacak ve artık Steam kullanıcıları da bu şekilde oyunu deneyimleyebilecek ve kütüphanelerini genişletebilecek. Aynı şekilde oyunun kendine özgü başarımları bulunacak ve bu başarımları elde etmek için de elbette elinizden geleni yapmaya koyulacaksınız.
 
Bir yandan göllere geçiş yapacak, tavuk olacak, horoz olacak ve daha fazlasını bu oyunda gerçekleştirebileceksiniz. Dikkat çekici mekaniklerin bulunduğu yapımında her bir nesne ile beraber bir araya gelebilecek ve onların rolüne bürünebileceksiniz. Açık adada gezip tozabileceğimiz ve nesneleri yönetebileceğimiz tropik ada macerasına geçiş yapabileceğimiz yapımda fizik temelli bir içerik bizleri bekliyor. Burada istediğimizi gerçekleştirebiliyor, güzel bir macera içerisinde yerimizi alabiliyor ve arka planda yer alan hikayelerle beraber oyunda ilerlemeye çalışıyoruz. Farklı görevlere geçiş yapabildiğimiz ve farklı karakterleri tanıyabildiğimiz yapım, genel olarak oyuncular tarafından sevilen bir proje olarak karşımıza çıkıyor.
 
Ada macerasına atılabildiğimiz yapımda farklı mekanikler oldukça ön plana çıkıyor. Zaten oyunun özünde bu nesnelerin ve canlıların rolüne bürünmek, gerçekten de fragmanlarda ön plana çıkan sistemler olarak bizlere sunuluyor. Serbest dünya içerisinde istediğimiz şekilde etrafı keşfedebilir, farklı bölgelere doğru ilerleyebilir ve buralarda ortaya çıkarılacak sırları açığa çıkarmaya çalışabiliriz. Oyunda etrafı keşfederken yukarılara doğru, yani yamaçlara doğru tırmanabilir, aşağıya doğru yükseklerden kendimizi süzdürebilir ve daha fazlasını gerçekleştirebiliriz. Elbette olaylar bunlarla sınırlı kalmıyor.
 
 
 
Aynı zamanda suların üzerinde tekne ile beraber ilerleyebilir, tekneyi elbette kenara bırakarak tamamen karakterimizi kontrol ederek denizlerin aşağısına doğru inebilir ve denizaltı maceramıza da kaldığımız yerden devam edebiliriz. Kendi yaratıcılığımızı ortaya çıkarabileceğimiz ve avantajları kullanabileceğimiz yapımda hem teknemizle beraber başka adalara doğru yelken açabilir hem de suların altını bu şekilde keşfedebiliriz. Keşfedilmemiş sırları açığa çıkarabileceğimiz ve ortamları keşfedebileceğimiz yapımda gerçekten de güzel manzaraların olduğunu aktarabilir ve buralarda sürekli olarak ekran görüntüleri alabiliriz. Bu şekilde oyunda eğlenceli vakitler geçirebilir ve daha fazlasıyla beraber haşır neşir olabiliriz.
Oyunun arka planında elbette geniş bir hikaye kapsamı bulunmuyor. Bunun dışında sağdan soldan duyabileceğimiz karakterlerden çeşitli hikayeleri ortaya çıkarabiliyor ve bu sayede özel yeteneklerimizle beraber hikayenin özünü burada öğrenmeye çalışabiliyoruz. Yukarılara doğru tırmanıp aşağıya uçabileceğimiz, bulabildiğimiz tüm hayvanları ve nesneleri yönetebileceğimiz ve bu hayvanların ve nesnelerin içerisine geçiş yapabileceğimiz yapımda, örneğin bir tekerleğin rolüne bürünebilir ve tekerlek olarak aşağılara doğru uçabilir ve daha hızlı bir şekilde ilerleyebiliriz. Kulağa hem garip hem de eğlenceye gelen bu mekanikle beraber oyunda gerçekten yüzlerce nesnenin ve canlanan nesnenin kontrolünü eline geçirebiliyor ve bu sayede istediğiniz şekilde ilerleyebiliyorsunuz.

Bunun dışında oyunda arka planda ritim tabanlı nesneler bulunuyor. Bu ritim tabağına nesneler ile beraber müzikler yapabilir ve etrafımıza karakterleri toplayabiliriz. Örneğin o yönde yer alan ukulele ile beraber müzikler yapabilir, farklı ritimleri ve notaları burada ortaya çıkarabilir ve etrafın nasıl şenlendiğini ve canların bir anda etrafınıza nasıl toplandığını görebilirsiniz. Etrafın olabildiğince yeşil olması ve güneşin yüzümüze vurması, bu yapımda da gerçekten de ortaya çıkarılması beklenen içerikler bizleri bekler. Burada dilediğimiz şekilde yer alabiliyor, bu ilerleyişimizi taçlandırabilir ve farklı ödüllerin de sahibi olabiliyoruz.
 
 

Oyunun arka planda yer alan hikayesinde şundan bahsedebiliriz: İçinde bulunduğumuz ada bir hükümdarın elinde bulunuyor. Bu hükümdar elbette kötü bir şekilde burada yerini alabiliyor ve biz de bu hükümdarı ortadan kaldırmak ve adayı tekrar eski haline kavuşturmak için büyük bir tropik maceraya çıkabiliyoruz. Açık dünya macerasında yer aldığımız süre boyunca fizik tabanlı içeriklerle karşılaşabilir ve böylece nesneleri hem kontrol edebilir hem de etrafı nasıl değiştiğini ve şekillendiğini deneyimleyebiliriz. Örneğin bir tavuğun rolüne büründüğümüz zaman elbette tavukla beraber bir yere çarpabilir, onunla beraber kısa mesafeleri uçabilir ve etrafımıza verdiğimiz zarardan da oradan etkilendiğini görebiliriz. Bunun dışında yine yukarıda bahsettiğimiz gibi suları geçmeye çalışıyor, farklı adalara doğru ilerlemeye çalışıyor ve daha fazlasını burada gerçekleştirebiliyoruz.

Ek olarak istediğimiz şekilde yaratıcılığımızı ortaya çıkarabileceğimiz çeşitli mekanikler burada yer alabiliyor. Bu mekaniklerle beraber hem dilediğimiz hayvanın hem de nesnelerin kontrolünü eline geçirebiliyor ve aynı zamanda burada yeni karakterlerle ve daha önce görmediğimiz kişilerle karşılaşabiliyoruz. Bu karakterlerle beraber istediğimiz şekilde etkileşime girebiliyor, onların nasıl bir yapıya ve duyguya sahip olduğunu öğrenebiliyor ve elimizdeki ukulele ile beraber müzik çalma yeteneğimizi burada geliştirebiliyoruz.
 
Oyunda yer aldığımız süre boyunca Yeni Kaledonya isimli bir bölgede bulunuyoruz ve gerçek hayattan esinlenen yapılar burada karşımıza çıkıyor. Hem tarihi içerikler hem de ada mekanları burada karşımıza çıkıyor ve bu şekilde istediğimiz gibi ilerleyebiliyoruz. Örneğin oyun içerisinde bir kırkayak olabiliyor, kırkayak ile beraber yerde sürünerek ilerleyebiliyoruz. Bunun dışında yaban domuzu şekline geçiş yapabiliyor ve bununla beraber dağları ve bayileri hızlı bir şekilde çıkabiliyoruz.
 
 
 
Diğer taraftan su kaplumbağası olabilir ve su kaplumbağası ile beraber denizlerin altına da dalabilir ve denizlerin altında bu şekilde keşfedebiliyoruz. Ek olarak yine su topu şekline bürünebiliyor ve bu nesneyi de suyun üzerinde kullanmaya çalışır ve böylece farklı noktalara doğru ilerlemeye başlıyoruz. Gerçekten de ilgi çekici mekanikleri ve role bürünme sistemleri ile beraber eğlenceli bir yapının bizlere sunulacağını aktarabiliyoruz.

Oyunun şu anda Steam platformuna kaç dolardan çıkış yapacağını bilmiyoruz, ancak çıkış yaptığı zaman elbette bu fiyatı öğrenmek durumunda kalıyoruz. Bildiğiniz üzere ülkemizde Steam platformunda dolar kuru üzerinden satışlar yapılıyor ve Amerika kurundan hariç daha çok Mena grubu doları şeklinde bizlere aktarılıyor. Yani daha düşük fiyatlandırma ile beraber buradaki yerimizi alabilir ve maceraya bu şekilde atılabiliriz.

Oyunda küçük karakterleri kontrol ediyor ve bu şekilde istediğimiz gibi özel yeteneklerimizi burada sergileyebiliyoruz. Yukarıda bahsettiğimiz gibi zaten oyunun ön planında hem canlıların hem de nesnelerin rolüne bürünme yeteneği bulunuyor. Ve bu şekilde hem bulmacaları çözebiliyor hem de sırları açığa çıkarabiliyoruz. Bazı durumlarda elbette bulmacaların zorluğu bir hayli artış gösterebiliyor ve bununla beraber de başka rolleri bürünerek bu bulmacaları çözmeye odaklanabiliyoruz. Kendi yeteneklerimizi ve oynanış şekillerimizi kullanarak seyahat edebiliyor, bulmacaları çözebiliyor, sırları açığa çıkarabilir ve daha fazlasını burada gerçekleştirebiliyoruz.
 
Örneğin oyun içerisinde bir kuş olabilir, kuş olarak istediğimiz gibi adının etrafında ve üstünde uçabiliyor veya bir balık olarak okyanusun derinliklerini keşfedebiliyor ve buradaki okyanus sistemini de çözmeye hazırlanıyoruz. Bunun dışında bazı hazinelerde elbette girebileceğimiz ve koklayabileceğimiz canlılar ile beraber açığa çıkarabiliyoruz. Örneğin oyun içerisinde bir köpek olarak belli başlı hazineleri açığa çıkarmak için koku yeteneğimizi kullanabiliyor ve oyunda geliştirici ekibin belirttiğine göre 30'dan fazla oynanabilir hayvanın ve yüzlerce nesnenin olduğundan bahsedebiliyoruz. Elbette bunlarla beraber gerçekten geniş bir maceraya atılabilir ve kendi deneyimimizi burada özelleştirebiliyor ve kişiselleştirebiliyoruz.
 
 
 
Bu tarz oyunlarda siz de biliyorsunuz ki her bir oyuncu farklı bir deneyim elde edebilir. Yapılabilecekler oldukça fazla ve bu sayede kendi deneyimimizi istediğimiz gibi kişiselleştirebiliyoruz. Örneğin biz bir hayvanın rolüne bürünebilirken başka bir oyuncu farklı nesnelerin rolüne bürünebiliyor. Dolayısıyla burada farklı şekillerde özgürlükler bizlere sunuluyor ve bu özgürlükleri kullanmak tamamen bize ait.

Keşif ve seyahat unsurları da oldukça ön planda. İstediğimiz şekilde farklı bölgelere doğru ilerleyebiliyoruz. Her bölgenin kendine ait manzaraları, yapıları ve doğaüstü sırları bulunuyor. Bu sayede güzel bir ada macerasında yer alabiliyor ve renkli ortamları keşfedebiliyoruz. Atladığımız teknemizle beraber farklı adalara geçiş yapabilir, bu adalara dilediğimiz gibi keşfedebilir ve burada açığa çıkarılacak sırlar varsa onları açığa çıkarmaya çalışıyoruz. Bölgenin her kısmında farklı noktalar bulunur ve bu farklı noktalarla beraber de şaşırabileceğimiz ve dikkat çekici ortamların olduğundan bahsedebiliyoruz. Dolayısıyla oyunda yer aldığınız süre boyunca buraları keşfetmek ve buralarda neler olup bittiğini öğrenmek oldukça önem arz ediyor. Zaten oyunun özünde de bu şekilde keşif ve bulmaca unsurlarının olduğundan da söz edebiliyoruz.

Oyunda diğer taraftan ağaçlara doğru tırmanabiliyor, karakterlerimizle beraber sağa sola doğru kayabiliyoruz. Farklı noktalarda yapılabilecekler oldukça fazla değişkenlik gösterebiliyor ve burada irili ufaklı nesnelerin ve bulmaca içeriklerin karşımıza çıktığını deneyimleyebiliyoruz. Bazı noktalarda savaş ve çatışmaların da olduğundan bahsedebiliyoruz. Bununla beraber çevredeki nesneleri kullanarak savaşlar içerisine geçiş yapabiliyoruz.
 
Örneğin aday içerisinde yer aldığımız süre boyunca havalı gösteriler yapamaya, köyler kurmaya ve bunun yanı sıra çatışmalara da geçiş sağlayabiliyoruz. Örneğin odun ve kumaş parçalarından gizemli düşmanlara karşı burada gelmeye çalışıyor, doğaçlama yaparak istediğimiz şekilde aksiyon sistemi içerisine giriş yapıyor ve aynı zamanda çatışmalar içerisinde kullanabileceğimiz çeşitli çevre unsurları bulunuyor. Bunun gibi farklı farklı totem sunaklarında çeşitli çatışmalar bizi bekliyor ve burada yapmamız gerekenler ile beraber bu totemin etrafını temizlemeye başlıyoruz. Böylece özelleştirilebilir aksiyon sistemi ile beraber de klasik bir deneyim elde edebiliyoruz. Elbette aksiyon sistemi burada karışık bir şekilde karşımıza çıkmıyor ve her oyuncunun kullanabileceği ve kolayca adapte olabileceği bir yapının olduğundan bahsedebiliyoruz.
 
 

Oyunun yukarıda bahsettiğimiz gibi keşif unsurları oldukça ön plana çıkıyor. Bu keşif unsurlarıyla beraber gemi batıklarının arasına dalabiliyor, denizlerin altında neler olup bittiğini öğrenmeye çalışıyoruz. Bunun dışında ormanların içerisine geçiş yapabiliyor ve buralarda çeşitli mağaraların olduğunu da görebiliyoruz. Elbette buralarda açığa çıkarılabilecek çeşitli sırları açığa çıkarabiliyoruz. İçimizi ısıtan bir yapı ile beraber karşımıza gelen bu yapım da aynı zamanda farklı kıyafetleri kullanabileceğimiz ve giyebileceğimiz özelleştirilebilir kıyafetlerin de olduğundan bahsedebiliriz. Oyunda ara ara ara sahneler bizlere sunulduğunu ve aynı zamanda arka plandaki hikayenin ilgi çekici bir şekilde bizlere aktarıldığını da söyleyebiliriz.

Kısaca toparlayacak olursak: Oyunda yer aldığımız süre boyunca güzel bir ada macerasına atılabiliyor, bu dünya içerisinde istediğimiz gibi ilerleyebiliyor, farklı nesnelerin ve hayvanların rolüne bürünebiliyor, manzaralarla beraber farklı kültürleri keşfedebiliyor ve fantastik bir dünya içerisinde istediğimiz gibi gezip tozabiliyoruz. Bu tarz oyunlardan hoşlanıyorsanız elbette bu yeni oyuna bir göz atabilir ve bir şans verebilirsiniz. Bununla beraber de dikkat çekici geleneksel dillerin burada seslendirildiğini de işitebilirsiniz.

Bu haberin bağlantısı
URL
Tchia Awaceb PC açık dünya macera oyunu
Nacon Connect Etkinliği Duyuruldu: Test Drive, GreedFall II ve Dahası! Crusader Kings III için Legends of the Dead Paketi Geliyor

İçeriğe ait yorum yok

Mesajınız
Üyeyim Üye Değilim

DonanımHaber üyeliğinizi kullanabilirsiniz.

E-Posta (Onay için gerekli.)

KÜNYE
Tchia
Kullanıcı Videosu Yükle ▲ Siz de video yüklemek için tıklayınız