Gizle
Kullanmakta olduğunuz tarayıcı güncelliğini yitirmiştir. Bölüm Sonu Canavarı, sorunsuz bir gezinti için tercih ettiğiniz tarayıcının en güncel sürümünü kullanmanızı önerir.
Mobil Sürümü Görüntüle »

Viking Rise - İnceleme: Bir Viking yolculuğu

 
 
Mobil oyun Viking Rise, IGG tarafından yayınlanan bu şehir kurma aksiyon rol yapma oyunu içerisinde bir yandan strateji unsurları da karşımıza çıkıyor. Oyun birçok türü aslında birbirine harmanlıyor ve zengin bir deneyimi bizlere aktarmaya çalışıyor. Tabii ki bu tarz oyunlar piyasada çokça bulunduğundan dolayı bu oyunu farklı kılan özelliklerden derhal bahsetmek istiyorum.
 
Ana vatanımızı terk etmek durumunda kaldığımız bir hikaye
 
 
 
Öncelikle oyun ilk etapta bir hikayeyi bizlere aktarıyor. Kendi topraklarımızı terk etmeye mecbur olduktan sonra başka diyarlara giderek buraları vatan kılmaya ve buralarda hayatta kalmaya çalışıyoruz. Geriye kalan kurtulanlar ile beraber farklı bölgelere doğru adım atıyor ve buraları yurt edinmeye çalışıyoruz. Dolayısıyla oyun içerisinde ana vatanımız işgal edilmiş ve ana vatanımızı işgal eden düşmanları aslında bu yeni anavatanda ağırlamaya çalışıyoruz. Ana vatanımızı bir yandan da kurtarmaya çalışırken yaşadıklarımız hikaye kapsamında bizlere aktarılıyor ve bu hikaye aslında burada sona ermiyor. Oyun içerisinde sürekli olarak çeşitli hamleler yapıyor ve başka köyleri işgal ederek bu hikayenin gidişatını aslında görebiliyoruz.
 
Oyunda geniş bir içerik haritası yer alıyor 
 
 
 
Oyun içerisinde bir yandan gerçek oyuncularla kapışırken diğer yandan ise kendi bulunduğumuz bölgenin hakimi konumuna gelmeye çalışıyoruz ve aslında bu hikayeyi ilerletmeye çalışıyoruz. Hem çevrimiçi öğeleri hem de tek oyunculu öğeleri bünyesinde barındıran mobil oyun içerisinde bizi geniş çaplı bir içerik haritası bekliyor diyebilirim. Viking Rise içerisinde yapabileceğimiz oldukça fazla unsur bulunuyor ve sürekli olarak kendimizi bir gelişme içerisinde bulabiliyoruz. Oyunda bir yandan kendi bölgemizi yani köyümüzü inşa ederken diğer yandan ise kaynakları keşfedebiliyor, yeni bölgelere doğru adım atabiliyor ve bu yeni bölgeleri de kendi bünyemize dahil edebiliyoruz.
 
Köyleri işgal ederek kendimize bağlayabiliyoruz (hikaye kısmında)
 
 
 
Oyunun tek oyunculu kısmında yani hikaye kısmında farklı farklı köyleri işgal edebileceğimiz ve bossları ortadan kaldırabileceğimiz bir yapı bizlere aktarılıyor. Burada farklı bossları ve düşman gruplarını alt ederek bu köyleri ele geçirebiliyor ve köyleri ele geçirdikten sonra buraları kendi bünyemize dahil edebiliyoruz. Yani bu işgal ettiğimiz köyler aslında bize bağlı ve buralara da kendi komutanımızı atayabiliyor ve bu bölgeleri kaynak olarak kullanabiliyoruz. Elbette bu köylerin de kendine ait çeşitli yapıları ve binaları bulunuyor. Bunları da geliştirebiliyor ve daha çok fayda sağlaması için yükseltebiliyoruz.
 
Teknoloji ağacıyla beraber yeni askerlerin kilidini açabiliyoruz 
 
 
 
Oyun içerisinde bir yandan kendi bölgemizi inşa ederken ve geliştirirken diğer yandan ise tabii ki hem askerimizi hem de cephanemizi sıkı tutmamız gerekiyor. Oyunda bunu yapmak için teknoloji ağacımız bulunuyor ve bu teknoloji ağacı ile beraber yeni askerlerin kilidini açabiliyor ve daha güçlü askerlerle beraber daha güçlü düşmanlara karşı gelebiliyoruz. Yukarıda da bahsettiğim gibi tek oyunculu kısımda yani hikaye kısmında farklı köyleri işgal etmeye çalışıyor ve buralarda yer alan bossları ve düşman gruplarına ortadan kaldırmaya çalışıyoruz. Bunları alt etmek için de elbette kendimize ait bir ordumuz bulunması gerekiyor ve her ilerlediğimiz kısımda ve her alt ettiğimiz düşmanda zorluk aslında gitgide artıyor. Bu durumda sürekli olarak asker üretmemiz ve daha da güçlenmemiz gerekiyor. Ordu sayısını ne kadar arttırırsak o kadar çok köyü ele geçirebiliyor ve düşmanları ortadan kaldırarak buraların hakimi korumaya gelebiliyoruz.
 
Her komutanın kendine ait ordu kapasitesi bulunuyor 
 
 
 
Her işgal ettiğimiz bölge bizlere farklı avantajın kilidini açıyor ve buralarda istersek asker kiralayabiliyor ve istersek de sevkiyatlar yapabiliyoruz. Bu kapsamda bize lazım olan kaynakları da işgal ettiğimiz köylerden tedarik edebiliyoruz. Dolayısıyla bu köyleri işgal etmek ve kendi bünyemize katmak çok önem arz ediyor. Oyunda bunu yapabilmek için elbette kendi komutanlarımızı geliştirebiliyor ve her komutanın aslında kendine ait ordu büyüklüğü bulunuyor. Bu ordu büyüklüğü sayesinde daha fazla askeri bünyemizi alabiliyor ve daha fazla askerle beraber sefere çıkabiliyoruz. Oyunda bulunan bu sefer büyüklüğü aslında dikkat etmemiz gereken unsurlar arasında yer alıyor. Sefer büyüklüğü ne kadar büyük olursa yanımıza o kadar çok asker alabiliyor ve bu da gücümüzü arttırıyor. Dolayısıyla bir yandan kahramanlarımızı geliştirmek diğer yandan ise ordumuzu güçlendirmek için bu oyunda çeşitli hamleler gerçekleştirebiliyoruz.
 
Oyunu ilk etapta 3-4 saat başına kilitliyor diyebilirim. Dolayısıyla bu süreçte sürekli olarak gelişmek ve daha fazla yeniliğin kilidini açmak istiyorsunuz. Elbette 3-4 saatlik sekanstan sonra oyun biraz daha yavaşlayabiliyor ve artık binaların ve asker üretiminin daha da uzun süreler aldığını görebiliyorsunuz. Oyun ilk etapta tüm içeriği bizim önümüze atıyor ve biz de bu içeriği tüketmeye ve sömürmeye başlıyoruz. Bunu tükettikten sonra da oyun tekdüze bir hale gelebiliyor ancak bu tekdüzelik tabii ki hikaye sekanslarıyla beraber çeşitlendirilmeye çalışılıyor.
 
Grafikler ve animasyonlar gayet tatmin edici

Oyunun diğer yandan grafikleri de gayet hoş ve dikkat çekici olarak karşımıza çıkıyor. Bir mobil oyun olmasına rağmen gerek animasyonlar gerekse karakterlerin dizaynları ve görüntüleri net ve akıcı bir şekilde oyun içerisinde yer alıyor. Viking Rise'da dikkatimi çeken unsurlardan biri de bu oldu. Mobil oyuna göre karakter çizimleri ve animasyonları gayet güzel bir şekilde oyuna adapte edilmiş durumda.
 
Ödeme seçenekleri güç dengelerini biraz değiştiriyor 
 
 

Elbette bu tarz oyunların bir de arka planında ödeme seçenekleri yer alıyor ve bu oyunda da ödeme seçeneği bulunuyor. Ödeme seçenekleri ile beraber daha güçlü karakterlerin kilidini açabiliyor ve bu karakterleri de bünyenize dahil edebiliyorsunuz. Bu karakterleri geliştirerek ordunuzu daha da genişletebiliyor ve bu kapsamda daha güçlü ordulara sahip olabiliyorsunuz. Elbette oyunu herhangi bir ücret ödemeden de oynayabilirsiniz ancak bir oyunda ödeme seçeneği varsa ödeyenler biraz daha bu yapım içerisinde güçlü hale gelebiliyor. Fakat bu oyun içerisinde dikkat ettiğim kadarıyla ödeme yapanlarla ödeme yapmayanlar arasında uçurumlar yer almıyor. Dolayısıyla bunun bir denge içerisinde olduğunu düşünüyorum. 

Oyunu yaklaşık olarak 2-3 günlük bir süreyle deneyimledim ve bunu rahatlıkla söyleyebilirim ödeme yapanlarla ödeme yapmayanlar arasında çok uçurum yer almıyor. Bazı kısımlarda tabii ki kahramanların özellikleri sebebiyle ödeme yapanların kazanması daha kolay hale gelebiliyor. Ancak bu konuda yapacak herhangi bir şey yok. Çünkü geliştirici ekibin ve oyunun yapısı gereği bu şekilde karşımıza çıkıyor ve biz de bu oyunu bu şekilde deneyimlemeye çalışıyoruz. Zaten bu tür oyunların hepsinde bu ödeme seçenekleri yer alıyor. 
 
Her kahramanımızın kendine ait becerileri yer alıyor 
 
 

Viking Rise içerisinde diğer yandan yukarıda da bahsettiğim gibi kendimize ait çeşitli kahramanlarımız bulunuyor ve bu kahramanları çeşitli "kahraman parçaları" ile beraber geliştirebiliyoruz ve seviyelerini yükseltebiliyoruz. Hem seviye yükseltme hem beceri atama hem de karakterin yıldızını yükseltme oyun içerisinde yer alıyor. Dolayısıyla üç farklı unsurla beraber kendi kahramanımızı yükseltebiliyor ve geliştirebiliyoruz. Kahramanları yükseltmek ve becerilerini arttırmak oyun içerisinde çok önem arz ediyor. Çünkü sefere çıktığımız esnada bu kahramanlar belirli zamanlarda sahip oldukları becerileri düşman orduları üzerine yansıtıyor ve bunu da oyun içerisinde zaten animasyonlarla beraber görebiliyoruz. Beceriler ne kadar yüksek olursa daha fazla zarar verebiliyoruz.
 
Oyundaki savaşların daha stratejik olmasını beklerdim 
 
 

Elbette oyun içerisindeki savaş sekansları birebir savaşma şeklinde değil de iki grubun bir araya gelip birbiriyle vuruşması şeklinde karşımıza çıkıyor. Yani oyun içerisinde detaylı bir savaş mekaniği bulunmuyor sadece o anda iki grubun birbiriyle kavga ettiğini görebiliyorsunuz. Dolayısıyla bu kısmı daha detaylı ve daha stratejik olmasını beklerdim. Ancak geliştirici ekip bu konuda çok daha sade ve kolay bir yöntem benimsemiş durumda.
 
Her bir yapıyı inşa etmek zaman alabiliyor 
 
 

Oyun içerisinde bir yandan kendi ordumuzu genişletirken diğer yandan ise etrafı keşfederek çeşitli kaynaklar toplayabiliyor ve bu kaynaklarla beraber yeni yapılar inşa edebiliyor ve bu yapıları yükseltebiliyoruz. Oyunda tabii ki her bir yapının geliştirilmesi belli bir süre alıyor ve ilk 5-6 seviyede kolaylıkla yükseltme sağlayabiliyorsunuz. Daha sonraki süreç içerisinde bu yükseltmelerin süreleri daha da uzuyor ve saatler-  hatta günler alabiliyor. Dolayısıyla bu da oyunun başında daha fazla durmanızı ve oyuna daha fazla zaman ayırmanıza gerektiren unsurlardan biri olarak karşımıza çıkıyor. Elbette bu seviye yükseltme ve inşa etme kısımlarını çeşitli hızlandırmalarla beraber bir anda bitirebiliyor ve elde ettiğimiz bu hızlandırma paketleri ile beraber kolay bir şekilde kurulum sağlayabiliyoruz. Eğer elimizde yoksa mecburen bu yapıların süresinin bitmesini bekliyoruz. 
 
Genel itibarıyla bakarsak oyun güzel bir içeriği bizlere aktarıyor. Yukarıda da bahsettiğim gibi gerek arka planda yer alan hikayesi gerekse tek oyunculu ve çok oyunculu yani PVP kısmı gayet güzel bir şekilde oyuna aktarılmış ve yedirilmiş durumda. Oyunda elbette büyük bir harita bulunuyor ve bu harita ile beraber kendi köyümüzü geliştirmeye çalışıyor ve bir yandan ordumuzu yükselterek diğer oyunculara karşı kendimizi korunaklı hale getiriyoruz. Bir yandan tek oyunculu kısımda diğer köyleri işgal etmeye çalışırken diğer yandan ise gerçek oyunculara karşı kendi gücümüzü göstermeye çalışıyoruz. Hatta öte yandan ise kendimizi bir klana üye etmemiz gerekiyor.
 
Oyunda klan sistemi birçok avantajı beraberinde getiriyor 
 
 

Eğer bir kılana katılırsak o klanın bölgesine doğru kendimizi ışınlayabiliyor ve orada daha korunaklı bir hale gelebiliyoruz. Oyun içerisinde çeşitli klan savaşları ve klanın çeşitli görevleri bulunuyor. Bu görevleri yaparak daha fazla kaynağın sahibi olabiliyor ve kendi klanımızı geliştirerek daha güçlü konuma gelebiliyoruz. Klan içerisinde klana ait bir teknoloji ağacı bulunuyor ve bu teknoloji ağacıyla beraber yeni güçlerin kilidini açabiliyor ve daha fazla gücü elde ederek diğer oyunculara karşı daha agresif konuma gelebiliyoruz. Klan içerisinde çeşitli bağışlar yaparak bu teknolojileri geliştirebiliyor ve istatistiksel olarak gücümüzü arttırabiliyoruz.
 
Akademi binasıyla yeni teknolojilerin kilidini açabiliyoruz 
 
 

Oyunda elbette klan haricinde kendimize ait de bir teknoloji ağacımız bulunuyor. Bunu akademi binası içerisinden yapabiliyoruz. Akademi binası ne kadar yüksek olursa o kadar çok teknolojinin kilidini açabiliyor ve yeni askerlerin üretilmesini de sağlayabiliyoruz. Akademi binası oyun içerisinde çok önem arz ediyor. Çünkü her bir teknoloji ile beraber burada daha fazla avantaj sağlayabiliyor ve daha yüksek teknolojilerle beraber daha güçlü ordulara sahip olabiliyoruz. Dolayısıyla akademi kısmına yoğunluk vermeniz ve bu kısmı yükseltmeniz oldukça önemli.

Viking Rise içerisinde akademi dışında diğer yapılar da çok önem arz ediyor ve her bir yapı aslında size fayda sağlıyor. Yine kurabileceğiniz yapılar arasında standart asker üretebileceğiniz piyade kulübesi, okçu askerleri öğretebileceğiniz okçu kulübesi, mızraklı asker üretebileceğiniz mızraklı kulübesi ve daha fazlası yer alıyor. Bu asker üretimlerin dışında yukarıda bahsettiğim gibi yeni teknolojilerin kilidini açmak için akademi, yeni kahramanlar çıkartmanız için ek bir bina ve dahası oyun içerisinde bulunuyor.
 
 

Bizlere uzun soluklu bir deneyim aktarmayı hedefleyen bu yapımı sizin de denemenizi tavsiye ediyorum. Elbette bu tarz oyunları oynayanlar direkt olarak oyuna kendini adapte edebiliyor ve daha kolay bir deneyim elde edebiliyor. Ancak bu tarz oyunlardan uzak olanlar oyunun biraz karmaşık olduğunu görebiliyor ve hem günlük görevlerde hem de diğer görevlerde belki de zorlanabiliyor. Oyunun ilk başları kolay bir şekilde karşımıza çıkıyor ve ilerleyen kısımlarında daha zor görevlerle beraber oyun içerisinde yer almaya çalışıyoruz ve bu görevleri yaptıkça yeni kaynakların ve öğelerin kendilerini açabiliyoruz.

Gece / gündüz döngüsü ve arka plan müzikleri temaya uygun olmuş
 
 

Oyunda diğer taraftan gece ve gündüz döngüsü bulunuyor ve bu gece / gündüz döngüsü ile oyunun atmosferi bir anda değişebiliyor. Oyunun bu döngüye sahip olması gayet güzel bir ekleme olmuş. Oyunu hem gece deneyimlemek hem de gündüz ışığı ile beraber güneşin ışıklarıyla beraber oynamak eğlenceli bir sekansı bizlere aktarıyor. Oyunun öte yandan arka plandaki müzikleri de oldukça dikkatimi çeken unsurlardan bir tanesi. Arka planda yer alan müzikler de gayet kulağa güzel geliyor ve o Viking temasını bizlere hissettiriyor. Dolayısıyla oyun bu konuda da gayet güzel bir iş başarmış ve oyunun atmosferine uygun müzikler de karşımıza çıkıyor diyebilirim.
 
Günlük görev sistemiyle çeşitli kaynakların sahibi olabiliyorsunuz 
 
 
 
Oyunun diğer taraftan hem günlük hem de ana hikaye akışı ile beraber karşımıza çıkan görevleri bulunuyor ve bu görevleri yaptıkça yeni kaynakların sahibi olabiliyoruz. Günlük görevleri tamamlamak bizlere farklı kaynakları aktarabiliyor ve bu kapsamda gelişimimizi hızlandırabiliyor. Dolayısıyla günlük görevleri yapmak oldukça önem arz ediyor. Her günlük görevi tamamladıkça yeni sandıkları da açabiliyoruz ve en son sandığı açarak da daha fazla kaynağın sahibi olabiliyor ve bu da şehrimizin gelişmesini katkı sağlayabiliyor.
 
Haftalık ve aylık etkinliklerle yeni ödüllere erişebiliyoruz 
 
 

Oyunda diğer taraftan günlük görevler dışında haftalık veya aylık olarak da çeşitli etkinlikler bulunuyor ve bu etkinlikleri gerek sadece siz gerekse klanınızla beraber yapabiliyorsunuz. Bazı etkinlikleri tamamlamak için bir klana üye olmanız ve bu klanla beraber hareket etmeniz gerekiyor. Ancak diğer etkinlikleri kendi başınıza yapabiliyor ve bu etkinliklere katılım sağlayarak çeşitli ödüllerin sahibi olabiliyorsunuz. Bu etkinlikler elbette oyun içerisinde bizleri oyunda tutacak unsurlardan biri olarak karşımıza çıkıyor ve birçok ödülü ve kaynağı bizlere aktarıyor.
 
Oynaması ücretsiz olan bu strateji temelli aksiyon rol yapma oyunu içerisinde çeşitli içerikleri deneyimleyebiliyor, kendi şehrimizi inşa edebiliyor, büyük bir ordu kurabiliyor ve diğer oyuncularla beraber kapışabiliyoruz. Bu tarz oyunlardan hoşlanıyorsanız bu oyunu oynamanızı tavsiye ediyorum ve boş zamanlarınız bu oyunla beraber değerlendirebilirsiniz.

Bu haberin bağlantısı
URL
oyun listeleri en çok oynanan oyunlar
Oynaması Ücretsiz Dövüş Oyunu Idol Showdown, PC için Yayınlandı Redfall oyuncu sayısının düşmesini durduramıyor!

İçeriğe ait yorum yok

Mesajınız
Üyeyim Üye Değilim

DonanımHaber üyeliğinizi kullanabilirsiniz.

E-Posta (Onay için gerekli.)

KÜNYE
Oyun Listeleri
Kullanıcı Videosu Yükle ▲ Siz de video yüklemek için tıklayınız