Gizle
Kullanmakta olduğunuz tarayıcı güncelliğini yitirmiştir. Bölüm Sonu Canavarı, sorunsuz bir gezinti için tercih ettiğiniz tarayıcının en güncel sürümünü kullanmanızı önerir.
Mobil Sürümü Görüntüle »

Internet Cafe Simulator - İnceleme

 
 
Herkese merhabalar arkadaşlar yeni bir inceleme yazımla sizlerle birlikteyim. Bu inceleme yazısında sizlere simülasyon oyunu İnternet Cafe Simulator’ı sunacağım. Adından da anlaşılacağı gibi bu oyunda bir internet kafemiz var ve bu internet kafeyi işletip büyütmeye çalışıyoruz. Şimdi geçelim ilk detaylara:
 
Cheescake Dev tarafından geliştirilen ve aynı ekip tarafından 25 Ekim 2019 tarihinde çıkış yapan bağımsız simülasyon macera oyunu İnternet Cafe Simulator, çıktığı dönemde birçok yayıncı ve içerik üreticisi tarafından oynanan popüler bir yapım haline gelmişti.. Dönemin popüler yapımlarından biri olan bu oyunun zamanla oyuncu kitlesi düşüş yaşadı ancak halen oynanmaya ve olumlu oylar almaya devam ediyor. Oyunun şu anda 7 bine yakın kullanıcı incelemesi bulunuyor ve bu incelemelerin çoğu olumlu. Oyun Steam üzerinde çoğunlukla olumlu ve çok olumlu etiketlerine sahip.
 
Oyun ilk etapta bizlere neler sunuyor ve nasıl bir başlangıç yapıyoruz?
 
 
 
Oyunun isminden de anlaşılacağı gibi bu oyunda bir internet kafemiz var ve bu internet kafemizi  olabildiğince büyütmek ve geniş bir işletme şeklinde halka sunmak temel amacımız. İlk etapta sadece temel bir bilgisayarımız var ve bu bilgisayardan ilk olarak çeşitli siparişler verebiliyoruz. Tabi bu aşamada elimizde belli bir miktar para var ve bu parayı yatırım aracı olarak kullanıyoruz. Bunun da öncesinde yataktan kalkıyoruz ve bir şeyler atıştırıyoruz. Akabinde hemen kafeye doğru yol alıyoruz. Kafemizin kapılarını açıyor ve içeri giriyoruz. Daha sonrasında bu elimizde bulunan 1 adet bilgisayar ile kafedeki boş odaları dolduracak çeşitli içerikler alıyoruz. Bu içerikler arasında arcade atari makineleri, bilgisayar kasaları, monitörler, oyun konsolları, oyuncu masaları, kulaklık, oyuncu sandalyeleri ve daha fazlası yer alıyor. Kafemizdeki odaları ne kadar çok doldurursak o kadar çok müşteriyi içeriye doğru çekebiliyoruz.
 
Klasik simülasyon oyunlarında bizlere birçok içerik ve detaylı bir yapı sunmaya çalışılır. Bu oyunda da hemen hemen bu işlenmeye çalışılmış. Yani bir internet kafe içerisinde bulunması gereken tüm alet, edevatlar ve araçlar yer alıyor. Bunlar içerisinde oyuncu kasaları, oyuncu masaları,kulaklıklar, konsollar, kollar, LCD ekranları ve daha fazlası bulunuyor. Burada ilk etapta tüm odalar açık olmuyor. Kilitli olan odaları zamanla açabiliyoruz. Kısacası bir internet kafe içerisinde bulunması gereken tüm şeyler bu simülasyon oyununda da yer alıyor diyebilirim.
 
 
 
Oyunda  ilk etapta dediğim gibi belli bir yatırım miktarı var. Bu miktar ile internet kafenin ihtiyaçlarını karşılayabilirsiniz. Tabii bu paraya iyi kullanmamız gerekiyor. Eğer eksi paraya düşerseniz bankalardan da kredi çekebilirsiniz (belli bir faiz ile). Yine bu oyun içerisinde yapmanız gereken ilk şeylerden biri odalara bilgisayarlar, oyun konsolları vesaire almak. Bunları aldığınız zaman müşterileri çekebiliyorsunuz ve müşteriler de sizin kafenize yavaş yavaş gelmeye  başlıyor. Ancak müşterilere iyi bakmanız gerekiyor çünkü aralarında bazen hırsızlar da olabiliyor. Eşyalarınızı çalan bir hırsız eminim ki gözünüzden kaçmayacak. Bunun için yanınızda her zaman bir sopa veya başka bir alet bulundurmanız gerekiyor ki bu hırsızı yakalayabilesiniz. Hırsız yakaladıktan sonra çaldığı eşyayı elinden alabiliyorsunuz.
 
Oyunun ilk etap kısmi için son olarak şunları ifade edebilirim: Yukarıda da bahsettiğim gibi belli bir miktar paramız var. Bu paramız da kafemizi dolduracak şeyler alıyoruz. Bunları ana makineden yapıyoruz ve bunları aldıktan sonra yavaş yavaş müşteri çekmeye başlıyoruz. Klasik gerçek hayatta da kahvemizi nasıl işletiyorsak bu oyunda da aynı şekilde işletmeye çalışıyoruz. Bunun yanı sıra tabii büyütmeye de çalışıyoruz. Bunun dışında verdiğiniz siparişler kafenizin önüne kargo kutusu şeklinde geliyor. Bu kargoları içeri taşıyabiliyor ve içerde İstediğiniz yere uygun bir şekilde yerleştirilebiliyorsunuz. Eğer bir  masaüstü oyun bilgisayarı kurmak istiyorsanız bunun için ilk etapta fareniz olması gerekiyor. Bunun yanı sıra klavye, monitör, kulaklık ve kasa olması gerekiyor, Ekstradan da bir oyuncu koltuğunuz bulunması gerekiyor. Tabi oyuncu koltuğu olmasına gerek yok normal koltuk - sandalye de olabilir. Ancak bu bileşenler bir araya geldiği zaman bir masayı tamamen kurmuş oluyoruz. Böylece bu masa artık müşterilerin oturabileceği bir makine haline geliyor.
 
Oyunda her masanın farklı gereksinimleri yer alıyor
 
 
 
İnternet Cafe Simulator oyununda her masanın aslında kendine ait gereksinimleri yer alıyor. Yukarıda da bahsettiğim gibi eğer bir masaüstü oyun bilgisayarı masası kurmak istiyorsanız belirli içeriklerin olması gerekiyor. Yine eğer bir oyun konsolu masası kurmak istiyorsanız bunun için yine bir oyun konsolu, LCD ekran, kontrolör, oyuncu koltuğu veya sandalyesi ve konsol üzerine koyabileceğiniz bir masa gerekiyor. Bunları aldıktan sonra bir oyun konsolu masası kurabiliyoruz. Zaten bu eşyaları aldıktan ve yerleştirdikten sonra artık bu masa tamamlandı manasında tik işareti karşımıza çıkıyor. Bu da artık müşterilerin uğrayabileceği ve para kazanabileceğiniz bir masa haline geliyor.
 
Her masanın farkı gereksinimlere sahip olduğundan bahsettik. Bunun dışında şunu da belirtmem gerekiyor. Örneğin bir müşteri açmış olduğunuz masaya geldi ve oturdu. Bir süre sonra bu masayı kontrol etmeniz gerekiyor. Çünkü bazen kasada yangınlar çıkabiliyor veya bir müşteri bir ürünü bozabiliyor. Bunların önüne geçmek için derhal müdahale etmemiz gerekiyor. Dolayısıyla kafenin içinde ara sıra dolu almanız lazım.
 
Oyunda NPC’ler var mı ve bu NPC’ler neler yapıyor?
 
 
 
İnternet Cafe Simulator oyununda tabii ki müşterilerden ve insanlar bahsettik. Bu müşteriler karşımıza NPC olarak çıkıyor. Oyundaki bu ve NPC’ler birçok farklı karakterde karşımıza geliyor. Bunlar arasında normal müşteri, polis,dilenciler, satıcılar ve hırsızlar yer alıyor. Oyun içerisinde yer alan bu  insanların hareketleri oldukça kütük duruyor. Zaten oyun bunların hareketleri ve animasyonları üzerinde durmuyor. Oyun daha çok kafenin içeriğine ve kafe simülasyonuna odaklanıyor.
 
Yine oyun içerisindeki karakterler arasında çeşitli satıcılar bulunuyor. Bu satıcılar arasında yiyecek satanlar, eşya satanlar ve kripto para işi ile uğraşanlar yer alıyor. Eğer acıkırsanız ve elinizde paranız var ise bu satıcılardan yiyecekler, sandviçler ve daha fazlasını alabiliyorsunuz. Böylece karnınızı doyurabiliyorsunuz. Bunun dışında eğer Kripto para ile aranız iyi ise biraz ara sokakları dolaşarak kripto para ile uğraşan birisiyle rastgelebiliyorsunuz. Buraya vardığınız zaman kriptop makinesi alabiliyor dilerseniz bu makineyi yani madencilik sistemini kafenize kurabiliyorsunuz. Ancak bu madencilik sistemini kurarken çok dikkat etmeniz gerekiyor. Çünkü polisler belirli saatlerde denetime geliyor. Eğer bu kripto para madenciliği yaptığınızı görürse size belli bir miktarda para kesiyor ve bunu ödemek durumunda kalıyorsunuz. Dolayısıyla kripto paranın merkezi bir sistemi bulunmadığından dolayı bu oyunda da yasa dışı bir işlem olarak karşımıza çıkıyor.
 
Oyunda yer alan satıcılardan çeşitli eşyalar alabiliyoruz bundan bahsetmiştim. Bu eşyalar sürekli olarak yenileniyor. Yani ilk gittiğiniz zaman bir laptop satılıyorsa bir sonraki gün bu laptop değişiyor ve yerine başka bir ürün geliyor. Dolayısıyla hem ana makinenizden hem de bu satıcılardan çeşitli ürünler alabiliyorsunuz. Hangisi ucuzsa onlara yönelebiliyorsunuz.
 
Oyunda kafemize neler alabiliyoruz?
 
 
 
Yukarıda da bahsettiğim gibi Cafe mize birçok içerik dahil edebiliyoruz. Bu içerikler arasında oyuncu kasaları, monitörler, oyuncu koltukları, eğer hava çok sıcaksa müşterileri memnun etmek için bir klima, biraz daha eskiye gidecek olursak jetonlu oyun makineleri, eğer klima pahalı gelirse buna alternatif olarak ekleyebileceğimiz tavan pervanesi, yine serinletmeye ek olarak vantilatör, bunun yanı sıra oyuncuların duyması için kulaklıklar, ek olarak  dizüstü yani laptop bilgisayarlar, televizyonlar - LCD ekranlar, ve son olarak da duvarlara asabileceğimiz ve müşterilerin de ilgisini çekebilecek afişler yer alıyor. Ana makinenizden yukarıda saydığım tüm bu içerikleri ve eşyaları alabiliyorsunuz. Bunlar yine yukarıda bahsettiğim gibi kargo şeklinde kafenizin önüne geliyor. Bunların kutusunu açıp masalara yerleştirmek tamamen sizin işiniz.
 
Tabii her kategori içerisinde farklı farklı fiyat bazında ürünler yer alıyor. Bunları elinizde bulunan para miktarına göre alabilirsiniz. Eğer bir ürün çok pahalı geliyorsa ilk önce ucuz bir ürün alıp biraz para kazanıp daha sonra yüksek fiyatlı olanı yani daha kaliteli olanı alabilirsiniz.
 
Oyunda odaları dizayn edebiliyor muyuz?
 
 
 
Kafeminizn ilk etapta birçok bölüm kilitli olacak. Bu kilitli yerleri işletmemizi büyüte büyüte açabiliyoruz. Yerleştirdiğimiz masalardan ziyade odaların tasarımını yani dizaynında değiştirebiliyoruz. Dizaynlarını ve tasarımlarını değiştirebileceğimiz 3 farklı kısım bulunuyor. Bunlar arasında duvar, zemin ve tavan yer alıyor. Yani bir odanın tüm kısımlarını değiştirebiliyoruz. Bunlara ister renk verebiliyoruz istersek de farklı kaplamalar yapabiliyoruz. Dolayısıyla birçok içerik ve kaplama bu oyun içerisinde yer alıyor.
 
Sürekli olarak kilitli alanlardan bahsettim bunlara biraz detay verecek olursam: Oyun içerisinde kafemizin belli başlı bölümleri yer alıyor. Bunlar arasında mutfak veya ek odalar bulunuyor. Bunların kilidini yine ana makinemiz üzerinden açabiliyoruz (tabii belli bir miktar para ile). Bunları açmak ilk etapta zor gelebilir birazcık para kazanıp bu yeni odaları kafeye dahil edebiliriz. Örneğin mutfak kısmını açtığımız zaman müşterilere bundan sonraki süreçte yiyecek ve içecek ikramlarında bulunabiliriz. Bunlardan da ekstra para kazanabiliriz. Bu da bizlere hızlı bir gelir artışı sağlayabilir. Yine bunun dışında açabileceğiniz her yeni oda içerisine çeşitli oyun konsolları ve masaüstü bilgisayarlar kurabilir ve daha fazla müşteriyi kendimize çekebiliriz. Bu sayede daha da fazla para kazanabiliriz.
 
Ana makinemizden başka neler yapabiliyoruz?
 
 
 
Bugün içerisinde bulunan ana makinemiz Aslında bizim her şey satın alabileceğimiz ve yapabileceğimiz bir sistem bu makineden yani bilgisayardan birçok mağazaya girebiliyor ve çeşitli ürünler satın alabiliyoruz benim yukarıda saydığım ürünler haricinde Ana makineden Kripto para işine girebiliyor bilgisayarlar için virüs koruması satın alabiliyor polislerin denetimlere hangi saatlerde geleceğini gösteren bir uyarı sistemi satın alabiliyoruz. Eğer virüs koruması alırsak ilk etapta 320 dolar veriyoruz. Bu miktar ile üç günlük bilgisayar koruması bizlere veriliyor. Bu virüs koruması sayesinde de Kripto paramızı ve kişisel bilgilerimizi bilgisayar korsanlarından koruyabiliyoruz. Zaten ara ara ana makinenize de çeşitli reklamlar ve virüslü içerikler (reklamlar) geliyor. Bunları da bu sistem sayesinde tamamen önlemiş oluyoruz.
 
Polislerin rutin denetleme saatlerini satın alma olayın da birazcık açalım. 199 dolara bu hizmeti satın alabiliyoruz. Satın aldıktan sonra gelen kutunuzu kontrol edebilirsiniz ve artık polisler hangi saatlerde denetleme yapacak bunları görebilirsiniz. Yine Bunun dışında 109 dolara işletmemiz için sahte incelemeler satın alabiliyoruz. Nasıl ki Play Store'da veya App Store'da çeşitli uygulamalar ve oyunlar için yorumlar ve yıldızlar veriliyor aynı şekilde burada da işletmemiz için sahte yıldızlar ve incelemeler veriliyor. Bu sayede daha çok ön plana çıkmış oluyorsunuz.
 
Yukarıda saydığım içerikleri ek olarak bir de AD block yani reklam engelleyici satın alabiliyoruz. 209 dolara satın alacağımız bu reklam engelleyici 4 günlük bir süreye sahip. Bu sayede ekranda herhangi bir virüs reklamları veya diğer içerikleri görmüyoruz. Yani kısacası ekranda görünen tüm reklamlar bu sistem sayesinde engelleniyor.
 
Ek olarak ana makinemiz üzerinden yine para kazanabileceğimiz Kazı Kazan sistemi, Kripto paralara yatırım yapabileceğimiz bir sistem ve daha fazlası yer alıyor.
 
Oyundaki Club’ta neler yapılabiliyor?
 
 
 
Oyunda bu kulübe gittiğiniz zaman belli miktar karşılığında kadınları dans ettirebiliyorsunuz. Belirlenen miktar ödedikten sonra özel bir odaya geç geliyor ve burada gösteri başlıyor. Eğer daha fazla özel gösteri istiyorsanız  ödemeniz gereken miktar biraz daha artabiliyor. Oyun içerisinde bu kulüp dışında etkileşime geçebileceğiniz herhangi bir mekan bulunmuyor: Kafeniz haricinde. Zaten diğer satıcılar da dışarıda yer alıyor. Dolayısıyla oyuna ilk başlayanlar direkt olarak bu kulübe adım atacak ve neler olduğunu görmeye çalışacak: Bu çok normal bir şey =)
 
Oyunun görselleri ve animasyonları nasıl?
 
 
 
Biz oyuncu olarak bir simülasyon oyununda grafiklerden ve animasyonlardan çok gerçekçiliğe önem veriyoruz. Çünkü bu tarz simülasyon oyunlarında gerçek hayatta neler yapabiliyorsak oyun içerisinde de aynı şeyleri yapabilmemiz gerekiyor. Geliştiriciler de genel olarak bu durumlara hassasiyet gösteriyor ve bu tarz geniş içerikleri bizlere sunmaya çalışıyor. Bu oyunda animasyonlar ve grafikler çok da iyi bir şekilde karşımıza çıkmıyor. Yani oyun içerisinde yer alan insanların animasyonları ve el hareketlerinin ne kadar yapay olduğunu görebiliriz. Temel amaç zaten grafik ve animasyon değil..
 
İnternet Cafe Simulator oyunu dışındaki diğer simülasyon oyunlarına baktığınız zaman ekran görüntülerinde her ne kadar güzel grafikli bir gözükse de oyun içerisine girdiğimiz zaman bunun hazır bir yapı olduğunu görüyoruz ve animasyonlarında ne kadar kütük durduğuna şahit olabiliyoruz. Zaten simülasyon türü eğer ki bağımsız bir yapım ise bu tür şeylere pek önem göstermiyor.
 
Simülasyon oyunlarında genellikle manzaralar çok iyi bir şekilde karşımıza çıkıyor. Yani bu doğa manzarası olur ev manzarası olur bunların yapıları ve hava koşulları çok iyi şekilde karşımıza çıkıyor. Ancak bunlar dışındaki dediğim gibi animasyonlar, el hareketleri ve yapay zeka çok daha düşük seviyede kalıyor. Bunların haricinde dediğim gibi daha çok içeriğe odaklanılıyor.
 
Oyunda kafe dışında başka yapılar var mı?
 
 
 
Oyunda kendi kahvemiz dışında tabii başka yapılar da yer alıyor. Bunların içerisine girebiliyoruz ancak hepsinin değil. Zaten dışarı çıktığınız zaman bunları kolaylıkla görebilirsiniz. İlk olarak uğramak isteyeceğiniz bir Striptiz Club bulunuyor. Buraya dilerseniz giriyorsunuz ve belli miktarda para ödeyerek karşılığını alabiliyorsunuz. Bunun dışında yine yukarıda da söylediğim gibi satıcılar yer alıyor. Bu satıcılar belli başlı bölgelerde bulunuyor. Tabii bunlar dışarıda yer aldığı için herhangi bir binanın içinde değiller. Yine kafemiz dışında uğrayabileceğimiz ve sık sık vaktimizi geçirebileceğimiz evimiz bulunuyor.
 
Oyunda buglar çok mu?
 
Benim oynadığım sürümde daha çok oyun içerisinde yer alan karakterlerin sorunlar yaşadığını gördüm. Örneğin dışarıda yürürken birbirlerine takılabiliyorla veya bir binanın içerisine doğru girebiliyorlar. Bunlar dışında herhangi bir hata ile karşılaşmadım.
 
Oyun ne kadar sürede oynanır?
 
 
 
Eğer daha önce çok fazla simülasyon oyunu oynadıysanız bu oyun belki de size sıkıcı gelebilir. Ben oyunu bir saatin üzerinde oynadım, yaklaşık 75 80 dakika kadar. İlk deneyimlerimi de sizlere aktarıyorum. Bundan önce de birçok simülasyon oyununu oynadım ve hemen hemen tüm simülasyon oyunlarının yapıları birbirlerine benzerlik gösteriyor. Oyuna beklentim olmadan başladım ancak kısa süre sonra oyundan açıkçası sıkılmaya başladım. Çünkü oyun içerisinde yaptığımız şeyler aslında bir süre sonra tekrara biniyor ve aynı şeyleri yapıyorsunuz. Oyun içerisinde bazı noktalarda gelişim hissini hissettiğiniz zaman daha fazla oynayasınız gelebiliyor ancak bu da tabii bir yere kadar sürüyor. Dolayısıyla daha önce simülasyon oyunları oynamamış oyuncular veya yeni giriş yapmak isteyen oyuncular benim oynadığım sürenin kat ve kat üstüne çıkabilir. Bunları kesinlikle bir şey diyemem çünkü bu oyun konusu kişisel bir zevk. Ben daha önce birçok simülasyon oyunu deneyimlediğim için artık daha farklı bir yapı görmek istiyorum. Açıkçası 1 - 2 saat benim için bu tarz oyunların ne sunması gerektiğini anlamama yetiyor.
 
Oyun ne kadar içeriği bizlere sunuyor?
 
İnternet Cafe Simulator birçok içeriği bizlere sunuyor. Ancak tabii bu içerikler sonsuz değil. Bundan dolayı bir yerden sonra yapacak bir şeyiniz kalmıyor ve bu yüzden yavaş yavaş sıkılmaya başlayabilirsiniz. Oyunda yapacaklarınız kısıtlı ve sürekli olarak aynı şeyleri yaptığınızdan dolayı bu sıkılma gerçekleşebiliyor. Yani ilk oyunu açtığınızda tüm içerikleri bitirene kadar o heyecanı hissedebilirsiniz ancak bir yerden sonra sıkılma duygusu devreye giriyor. Zaten oyun da sürekli olarak yeni bir içerik havuzunu bizlere sunmuyor. Oyunda bir içerik havuzu var ve biz bunu sonuna kadar tüketmeye çalışıyoruz.
 
Eğer siz de gerçek hayatta bir kafeniz olsaydı ve bunu nasıl işleteceğinizi merak ettiyseniz bu oyunu sizlere tavsiye ediyorum. Zaten Steam üzerinde oyun olumlu incelemelere sahip. İlk çıktığı dönemde de çok popüler olan bir yapım olduğundan dolayı birçok oyuncu ve yayıncı tarafından sevilen bir oyun oldu.
 
Gelelim sonuç bölümüne:
 
 
 
Oyunun içeriğinden, mekaniklerinden, animasyonlarından ve daha fazlasından bahsettik. Tüm bunların sonucunda oyunu sizin de deneyimlerinizi tavsiye ediyorum. İnternet Cafe Simulator 2 oyunu da şu anda mevcut ve Steam Platformu üzerinden bu oyunu da bulabilirsiniz. 2. oyunun da incelemesini yakında yapacağım. İlk oyun ile ikinci oyunun karşılaştırmasını da sizlere sunacağım. Bakalım ikinci oyunda hangi gelişmeler yaşanmış hep birlikte göreceğiz.
 
Simülasyon oyunlarını seviyorsanız ve bir kafeniz olmasını istiyorsanız bu oyunu oynayabilirsiniz ve içeriğini deneyimleyebilirsiniz. Siz de gerçek hayattaki bir kafe deneyimi yaşamak istiyorsanız, bu oyunda da dilediğiniz gibi kafenizi tasarlayabilir ve makinelerin kurulumunu yapabilir, ek olarak müşterilerle içli dışlı olabilirsiniz. Bunun yanı sıra para kazanabilir, kazandığınız paralarla da daha fazla yatırım yaparak kafenizi geliştirebilirsiniz.
Oyun şu anda Steam üzerinde 18.50 TL'den satılıyor. Eğer ilk oyun ve ikinci oyunu birlikte almak istiyorsanız 40 lira 40 kuruş ödemeniz gerekiyor. İlk oyun toplamda 9 dili destekliyor, ikinci oyun ise toplamda 11 dili destekliyor. Her iki oyun da Türkçe dilini bizlere sunuyor. Zaten genellikle simülasyon oyunlarında Türkçe dili bulunuyor.

Bu haberin bağlantısı
URL
oyun listeleri en çok oynanan oyunlar
Xbox Game Pass'te Oynayabileceğiniz Spor Oyunları Awesomenauts - İnceleme

İçeriğe ait yorum yok

Mesajınız
Üyeyim Üye Değilim

DonanımHaber üyeliğinizi kullanabilirsiniz.

E-Posta (Onay için gerekli.)

KÜNYE
Oyun Listeleri
Kullanıcı Videosu Yükle ▲ Siz de video yüklemek için tıklayınız