Gizle
Kullanmakta olduğunuz tarayıcı güncelliğini yitirmiştir. Bölüm Sonu Canavarı, sorunsuz bir gezinti için tercih ettiğiniz tarayıcının en güncel sürümünü kullanmanızı önerir.
Mobil Sürümü Görüntüle »

Awesomenauts - İnceleme

 
 
Herkese merhabalar arkadaşlar bu  yazımızda sizlere Ronimo Games tarafından geliştirilen ve aynı ekip tarafından 1 Ağustos 2012'de yayınlanan 2D grafikli çok oyunculu Moba oyunu Awesomenauts’ın incelemesini yapacağım. Oyunda 4000 saati aşkın bir oynama sürem bulunuyor ve uzun yıllardır bu oyunu oynuyorum. Dolayısıyla size size geniş çaplı tecrübelerimi ve oyun hakkındaki bilgi birikimimi aktaracağım. Bunun yanı sıra da geniş çaplı bir incelemesini yapacağım (Oyunun karakterlerini yazdığım inceleme de yazım da mevcut).
 
Awesomenauts öncelikle Moba temelli. Bu tarz oyunlarda genellikle bir ana üssünüz olur bu ana üssünüzü korumanız gerekir. Bunun yanı sıra korumanız gereken kuleler de bulunur. Karşılıklı olarak takımlar öncelikle bu kuleleri yani taretleri yıkmaya çalışır. Daha sonra ana üssü yıkmaya çalışır. İlk olarak ana üssü yıkan takım oyunu kısacası kazanır diyebilirim. Oyunu temelinde de bu yatıyor. Oyunda onlarca karakter ve üç dört farklı harita havuzu yer alıyor. Oyun çıktığı dönemden sonra uzun bir süre desteklendi ancak belli bir süre sonra bu destek kesildi ve şu anda sadece sezon sıfırlanıyor ve yeni güncelleme gelmiyor. Dolayısıyla boş vaktiniz var ise zaman geçirmelik bir oyun diyebilirim.
 
Oyun ilk olarak ücretli bir şekilde Steam'de piyasaya sürüldü. Sadece bilgisayarda değil konsollara da çıkış yaptı. Daha sonraki süreçte oyun free-to-play yani oynaması ücretsiz bir yapıya büründü. Bunun yapılmasının sebebi ise oyuncu sayısının azalması. Yani kısacası oyuncu sayısını artırmak için bu ücretsiz modele geçiş yapıldı. Tabii ki oyun içerisinde bazı karakterlerin kilidini daha önce açmak için ek paketler alabiliyorsunuz. Fakat bu oyun içindeki güç dengesini değiştirmiyor.
 
 
 
Oyun yayınlandıktan sonra oldukça olumlu eleştiriler aldı ve 75/100 ve 77/100 Metacritic puanlarını kazandı. Oyunun PlayStation 4 sürümü, Awesomenauts Assemble!, 4 Mart 2014'te yayınlanmasının ardından 74/100 Metacritic puanına sahip oldu. Çoğu eleştirmen, oyunun MOBA türünün akıcı unsurlarını kullanması nedeniyle övgüler yağdırdı.
 
Nisan 2017'de Ronimo, 24 Mayıs 2017'de 4.0 güncellemesi ile ücretsiz bir yapıya geçireceklerini duyurdu. Oynaması ücretsiz sürümde oyuncular, oyun mağazasındaki karakterleri, oyuncu simgelerini ve diğer özelleştirme seçeneklerini satın almak için Awesomepoints puanlarını kullanıyor.  Oyuncular, hem oyuncu seviyesini arttırabiliyor hem de o karakter olarak oynadıklarında karakterlerin her birinin seviyesini yükseltebiliyor. Seviye atlama (oyuncu veya karakter), oyuncuyu Awesomepoints veya diğer özelleştirme seçenekleriyle ödüllendiriyor.
 
Oyunda kaçar kişilik takımlar oluyor ve bu takımları neler yapması gerekiyor?
 
 
 
Oyunda  yukarıda da bahsettiğim gibi iki takım halinde mücadeleye başlıyoruz. Oyun içerisinde kırmızı ve mavi takım olarak ikiye ayrılıyoruz. Bu takımlar içerisinde üçer kişilik oyuncular yer alıyor. Yani bir takım 3 diğer takım 3 toplamda 6 kişi bir harita içerisinde savaşa başlıyoruz. Burada alabileceğimiz ve oynayabileceğimiz birçok karakter yer alıyor. Okçusundan, nişancısına kovboyundan uçan balık (Vinnie) karaktere kadar birçok farklı özellikte ve beceride renkli karakterler bulunuyor. Oyundaki denge ve karakterler arasındaki uyum gerçekten de çok iyi sağlanmış. Yani daha önce görmediğim yetenekte özellikler ve beceriler bu oyun içerisinde yer alıyor diyebilirim.
 
Oyunda her karakterin kullanabileceği farklı farklı becerileri ve oyun içerisinde kazandığı paralarla marketten alabileceği birçok farklı yeteneği bulunuyor. Tabii oyun içerisinde karşı rakipten birine öldürdükçe veya sağda solda belirli bir süre sonra spawn olan küpleri toplayarak oyunda oyun içi bir para biriktiriyorsunuz. Bu parayla ana üssünüze giderek karakterinizi geliştirebileceğiniz ve yeni yeteneklerin kilidini açabileceğiniz özellikler alıyorsunuz. Buna oyun içerisinde Market deniliyor. Marketten kısacası oyun içerisinde topladığınız paralarla yetenekler alıyorsunuz.
 
Eğer bir oyunda karakterinizi geliştirirsiniz ve onu en üst seviye çıkarırsanız bile bir sonraki oyunda bu durum sıfırlanıyor. Yani  her oyunda bir karakteri sıfırdan geliştirme yapıyorsunuz. Böylece oyun içerisinde yani parayla satın alabileceğiniz herhangi bir ekstra yetenek vesaire olmuyor. Dolayısıyla bu da kimse kimseden üstün değil temasını bizlere yansıtıyor. Bu durum oyun içi dengenin iyi korunmasını sağlıyor.
 
Oyunda kazanmak için neler  yapılmalı?
 
 
 
Oyun içerisinde üç dört farklı harita havuzu olduğundan bahsettik. Her haritanın kendine özgü farklı yapıları ve bölgeleri bulunuyor. Oyuncular ve takımlar bu haritaya hem uyum sağlamalı hem de avantajlarından yararlanmalı. Oyunda kazanmak için takımların öncelikle haritayı çok iyi kullanması gerekiyor. Daha sonra tabii ki rakibin ana üssüne ulaşmak için öncelik olarak iki ayrı kuleye yani tareti yıkması gerekiyor.
 
Rakip kuleleri yıkmak için öncelikle sizin üssünüzden belli aralıklarla çıkan robotları kullanmanız gerekiyor. Bunları bot diyebiliriz. Bu botlarla beraber kendinizi koruyarak kuleyi yıkmaya çalışıyorsunuz. Yani bir nevi botları öne sürmeniz ve karşı rakibin botlarını daha önce ortadan kaldırmanız gerekiyor. Tabii bunu iki takım aynı anda yaptığı için zorlu bir mücadele sizleri bekliyor diyebilirim.
 
Öncelikle hedefiniz dediğim gibi botlar daha sonra karşı rakibin oyuncuları, daha sonra kuleler ve son olarak ana üs. Oyun zaten bu temel amaç doğrultusunda ilerliyor ve gelişiyor. Siz de tamamen bu amaç uğruna oyun içerisinde mücadele ediyorsunuz.
 
Oyundaki mücadeleler gayet hızlı ve akıcı bir şekilde ilerliyor. Yani yavaş ve durağan bir savaş sistemi bulunmuyor. Oyunda birçok farklı karakter yer aldığı ve bu karakterlerin de birçok farklı becerisi olduğu için karakterlerin becerilerini iyi öğrenmeniz ve ezberlememiz gerekiyor ki bunlara göre hamle yapasınız.
 
Oyunda kısacası toparlamak gerekirse temel amacımız rakibin botlarını ortadan kaldırmak, kendi botlarınızı kullanarak rakip kuleleri yok etmek, yeri geldiğinde oyuncuları yok etmek ve iki farklı kuleyi yok ettikten sonra rakibin ana üssüne ulaşarak bu üssü yıkmak. Mantık bu.
 
Oyunda bekleme süresi ve oyuncu sayısı:
 
 
Oyun içerisinde çok fazla oyuncu bulunmuyor ve bekleme süreniz ortalama 5-6 dakika boyunca devam ediyor. Yani herhangi çevrimiçi bir oturuma girmek isterseniz yaklaşık olarak 5 dakika beklemeniz gerekiyor. Tabii hafta sonları veya akşam üzerleri bu oyuncu sayısında artış görülüyor ve bekleme süreniz daha da azalıyor. Oyun içerisinde belli başlı oyuncuları ile  karşılaşıyorsunuz ve yeni oyuncuları da nadir olarak görüyorsunuz.
 
Oyunda sıralama sistemi var mı?
 
 
 
Oyunda tabii ki bir sıralama sistemi yer alıyor. Çevrimiçi oyuna girerek kazandığınız her maçta belli bir puan kazanıyorsunuz ve bu puan karşılığında oyun içerisinde yer alan sıralamada buna dünya sıralaması da diyebiliriz yukarılara doğru çıkabiliyorsunuz. Oyunda kazanma oranınız ile beraber üst sıralara yani zirvelere oynayabiliyorsunuz. Oyunu ayar tek başınıza oynarsınız ve maçı kazanırsınız daha fazla puanı alabiliyorsunuz. Ancak bu rakam 2 ve hatta 3'e çıkarsa kazanacağınız puan azalıyor. Dolayısıyla oyunu tek başınıza oynamak size daha fazla puan sağlıyor diyebilirim.
 
Oyunda  belli bir süre sonra sezon sıfırlanıyor ve puanlarınız bu yeni sezonla beraber önceki sezonda kalıyor. Dolayısıyla her yeni sezonda sıfırlanan bu puanları tekrardan kazanmanız ve üst sıralara oynamanız gerekiyor.
 
Oyunun bizlere sunduğu grafik stilinden ve dünyasından bahsedelim
 
 
 
Oyunun grafiklerine ve dünyasına bakarsak ilk olarak karşımıza renkli bir grafik stili ve dünyası karşımıza çıkacak. Bilim kurgu temasını yansıtan bu evrende farklı farklı robotlar, karakterler ve arka planda bir hikaye yer alıyor. Oyunda renkli bir sanat stili benimsenmiş ve oyunculara sunulmuş. Bu da eğlenceli bir yapının bizlere sunulduğunun göstergesi oyunu zaten oynadığınız zaman o tatlı görselleri hissedeceksiniz.
 
Oyunda kırmızı ve mavi tonları daha fazla kullanılıyor zaten takımlar da kırmızı ve mavi olarak ayrılıyor. Her bir karakter kırmızı ve mavi temasına göre tasarlanmış ve oyuna dahil edilmiş. Oyunda yine karakterlerin birçok kostümü bulunuyor ve bu kostümler de gayet güzel tasarlanmış bir şekilde karşımıza çıkıyor.
 
Bir maçtayken oyun içerisindeki beceri geliştirme süreci nasıl işliyor?
 
 
 
Yukarıda da ufaktan bahsettiğim gibi oyunda bir maçtayken karakterinizin temel becerileri her zaman sabit kalıyor biz bu temel becerilerini oyun içerisinde kazandığımız altınlar ile geliştirebiliyoruz. Yani oyun içerisinde bir ana üssünüz var. Bu ana üssünüzden temel becerileriniz için yükseltmeler alabiliyorsunuz. Her bir yeteneğiniz için en fazla 3 adet geliştirme alabiliyorsunuz. Dolayısıyla bu alacağınız yükseltmeleri iyi seçmeniz gerekiyor ve rakibinizin kombinasyonuna göre uyarlamanız lazım. Tabii bu yükseltmeler bir sonraki oyunda sıfırlanıyor. Haliyle her bir oyunda bu yükseltmeleri ve altın toplama işini yapmanız gerekiyor. Bu altınları hem sağda solda ortaya çıkan toplardan hem botları öldürerek hem de rakipleri alt ederek elde edebilirsiniz.
 
Oyunda bir Meta var mı?
 
 
 
Oyunda bahsettiğim gibi her karaktere farklı becerileri ve kombinasyonları bulunuyor. Takımlar arasında bu karakterlerin becerileri aslında çok önem arz ediyor. Çünkü rakiplere karşı belirli bir kombinasyon oluşturduğunuz zaman çok güçlü olabiliyorsunuz. Dolayısıyla karakteri seçerken gerçekten de dikkat etmeniz gerekiyor. Ancak oyun içerisinde şu ana kadar gözlemlediğim kadarıyla herhangi bir meta bulunmuyor. Ancak çok kullanılan karakterler yer alıyor yani eğer oyunu çok iyi oynuyorsanız tek başınıza da oyunu sırtlayabilirsiniz diyebilirim. Durum böyle olunca bir takımda Şu olması gerek bu olması gerek gibi bir seçenek söz konusu değil.
 
Oyunda hangi karakterler yer alıyor ve bu karakterlerin temel özellikleri neler?
 
Oyunda ondan fazla karakter yer alıyor. Bu karakterlerin her birinin farklı farklı özellikleri bulunuyor. Oluşturacağınız kombinasyona göre bu karakterleri seçebiliyor ve takıma uyumlu hale getirebiliyorsunuz. Bu oyunda aslında uyum her şey çünkü yaptığınız kombinasyon sayesinde rakipleri daha da kolay bir şekilde alt edebiliyor ve maçı kazanabiliyorsunuz. Bu hususlara dikkat ederek karakterinizi dilediğiniz gibi seçebiliyor ve oyun içerisine dahil olabiliyorsunuz.
 
Sonuç bölümü:
 
 
 
Awesomenauts, genel olarak eğlenebileceğiniz ve vaktinizi geçirebileceğiniz bir yapım. Oyunda arkadaşlarınızla beraber oynamak daha fazla zevk veriyor. Arkadaşlar ile oynamak oyundan alacağınız zevki arttırıyor ve bunun yanı sıra daha fazla vakit geçirmenizi sağlıyor. Oyunu bir süre oynadıktan sonra aynı oyuncuların karşınıza çıktığını göreceksiniz. Uzun süreler oynamaktan ziyade ara ara uğrayacağınız bir yandan da oynadığınız esnada keyif alacağınız bir oyun diyebilirim.

Bu haberin bağlantısı
URL
oyun listeleri en çok oynanan oyunlar
Internet Cafe Simulator - İnceleme Awesomenauts: Karakterler, İpuçları ve Taktikler

İçeriğe ait yorum yok

Mesajınız
Üyeyim Üye Değilim

DonanımHaber üyeliğinizi kullanabilirsiniz.

E-Posta (Onay için gerekli.)

KÜNYE
Oyun Listeleri
Kullanıcı Videosu Yükle ▲ Siz de video yüklemek için tıklayınız