Gizle
Kullanmakta olduğunuz tarayıcı güncelliğini yitirmiştir. Bölüm Sonu Canavarı, sorunsuz bir gezinti için tercih ettiğiniz tarayıcının en güncel sürümünü kullanmanızı önerir.
Mobil Sürümü Görüntüle »

Steam'in Paralı Mod Sistemiyle İlgili Oyuncular Sordu, Gabe Newell Cevapladı


    Steam'in oldukça konuşulan paralı mod sistemi epey büyük tepkiler çekince Valve'ın CEO'su Gabe Newell, oyuncuların sesini dinlemeye karar verdi. "Perşembe günü Los Angeles'tan geri döndüğümde 3.500'den fazla yeni mesaj vardı. Sanırım interneti kızdıracak bir şeyler yapmışız." diyen Gabe Newell, dün gece Reddit'te bir soru cevap etkinliği düzenledi. 
 
    Gabe Newell'a sorulan ilk sorulardan birisi, yeni sistemin başlangıcıyla beraber Steam'in topluluk bölümünde ortaya çıkan engelleme akımıydı. Steam moderatörleri zıt tepkileri yazan kişilerin mesajlarını siliyor ve geçici olarak banlıyordu. Newell'ın konuyla ilgili cevabı, "Açıkçası eğer ortada insanların fikrini sansürlemek gibi bir durum varsa, bu aptalca. Bunun durmasını sağlayacağım. Bu aptallığın ötesinde bir şey." oldu.
 
     Mod yapımcılarına destek konusunda ise Team Fortress, Counter Strike ve Dota gibi oyunların mod olarak yola başladığını belirten Gabe Newell, Valve içerisinde uzun yıllardan beri çalışan Quake modcularının olduğunu ekledi. Newell, modların PC oyunculuğunun geleceği için büyük önem taşıdığını söyledi.
 
    Paralı mod sisteminin şimdiye kadar 10 bin dolarlık getiri sağladığını söyleyen Gabe Newell, sistemin iç detaylarıyla ilgili bilgi verdi. Newell'ın söylediklerine göre mod satışlarından %75'lik pay almak Valve'ın fikri değilmiş. Zira Valve, pay konusunu tamamen firmalara bırakıyormuş. Yani burada mod yapımcılara gelirin 4'te 1'ini verme fikri Bethesda'dan çıkmış.
 
    Sistemin yeniden gözden geçirilebileceğini, hatta bu ekibin içerisinde kendisinin de yer alacağını söyleyen Gabe Newell, "Lütfen EA'laşmayın." tepkisine, "19 yıldır neysek şimdi de aynıyız." cevabını verdi. Bir oyuncunun sorduğu "Neden modlardan faydalanmak istiyorsunuz?" sorusuna ise Counter Strike ve Team Fortress örnekleri gösterilerek esprili bir şekilde, "1997'den kalma eski bir alışkanlık." yanıtı verildi.
 
 
    Gabe Newell, bu sisteme yeni bir özelliğin ekleneceğiyle ilgili duyuruyu da soru cevap etkinliğinde yaptı. Belirtilenlere göre mod yapımcıları yakında, modlarına taban fiyatı koyarak 'Ne kadar istersen o kadar öde' sistemi koyabilecek.
 
    Ek olarak soru cevap etkinliğinde soru soranlar arasında önemli bir isim de vardı. Mod Nexus'un kurucusu Robin'in "Lütfen bize Valve'ın konuyla ilgili özelleştirme sistemini getirmeyeceği, işe DRM sistemini katmayacağı konusunda rahatlatabilir misiniz? Örnek olarak Fallout 4'ün modları sadece Steam Workshop'a özel olabilecek mi? Ya da daha kötüsü, sadece paralı modlara izin verme imkanı sağlanacak mı?" sorusunu sordu. Gabe Newell da, "Genel olarak felsefemizde yapımcıların işine karışmak gibi bir durum bulunmuyor. Ama böyle bir şey olursa mutlulukla yapımcılara aptallık yaptıkları konusunda uyarımızı yaparız." cevabını verdi ve Mod Nexus'la ortaklaşa bir iş için kendisinin Valve ile iletişime geçmesini istedi. 
 
    Son olarak Valve'ın bu konuda ısrarcılığıyla ilgili, "Bizim hedefimiz mod dünyasını hem modcular, hem de oyuncular için daha iyi bir yer haline getirmek. Eğer yaptığımız şey buna yardımcı olmazsa geri çekeriz. Ama şimdilik bu konuda iyimserim. Her zaman oyuncularla iletişim halinde kalmaya devam edeceğiz." açıklamaları yapıldı.
 

Bu haberin bağlantısı
URL
PC steam paralı mod gabe newell valve ceo
Pokken Tournament için Yeni Bir Pokemon Duyuruldu: Gengar Yeni Joker İnternet Dünyasını İkiye Böldü!
Yorumlar yeniden eskiye doğru listelenmektedir. Sıralamayı değiştirmek için sağdaki menüyü kullanabilirsiniz.

.kök

28.4.2015 17:48:56

0
Bağış sisteminin nesi var ?

MadSlinger

27.4.2015 18:23:38

0
"Belirtilenlere göre mod yapımcıları yakında, modlarına taban fiyatı koyarak 'Ne kadar istersen o kadar öde' sistemi koyabilecek." Bu bir nebze düzeltir mod çöplüğünü sanırım. Ama gidişat iyiye değil..

ultimate82

27.4.2015 08:12:32

0
Birileri birilerine zorla mod mu satmaya çalıştı yoksa ben birşey mi kaçırdım?

RushEpicsTR

27.4.2015 03:14:36

0
Kardeş mod sistemi koysunlar eyw ama 1 dolardan fazla mod gelmesin. Paralı olan her modun demosu olsun çok mu zor ?

MonacoDoom

27.4.2015 02:43:24

+2
Deveye diken, bizim millete s--en yaranır kardeşim, yorumumada eksi atmışlar utanmadan, yapsınlar bakalım valvenin şakşakçılığını, yarın öbürgün gold üyelik diye sistemde koyarlar ozamanda "çok yaşa gabe reyizz yeağğ" derler mi görürürüz.

KortX

27.4.2015 01:48:01

+2
[quote]Orijinalden alıntı: MonacoDoom Üye olandan para alma (steam üzerinden herhangi bir oyun almadığınızda hesabınızı aktif edemiyorsunuz) sonra oyunlardaki modlara para alma derken steam'ın güncellemelerinide yakında parayla satar bunlar, 2 senedir steam'dan orjinal oyunlar alıyorum korsancılıktan uzak durmaya çalışıyorum ama yine aynı noktaya döneceğim bunların EA'laşması yüzünden... [/quote] [quote]Orijinalden alıntı: BSC Misafiri Yakında steame paralı aylık-yıllık üyelik de gelecek multiplayer paralı olacak, o zamanda adamın kaymağı dersiniz artık. [/quote] Zaten ne oluyorsa bu fanboylar yüzünden oluyor. Adam konuşmalarıyla sistemin temelini döşüyor resmen. Bunlar da "İyi açıklama getirmiş" diyorlar. Harbiden multiplayer yakın zamanda ücretli falan olursa bunu da savunur onlar artık. Ne de olsa bizim insanımız soyulmayı seviyor. Edit: Değişik bir mod olmuş bu http://steamcommunity.com/sharedfiles/filedetails/?id=431467621&searchtext= Edit 2: Kılıçlar şimdiden parayla satılmaya başlanmış. Paralı modu destekleyenlere duyurulur: http://steamcommunity.com/sharedfiles/filedetails/?id=429076429&searchtext=

BSC Misafiri

26.4.2015 22:54:49

+1
Yakında steame paralı aylık-yıllık üyelik de gelecek multiplayer paralı olacak, o zamanda adamın kaymağı dersiniz artık.

MonacoDoom

26.4.2015 21:05:15

-1
Üye olandan para alma (steam üzerinden herhangi bir oyun almadığınızda hesabınızı aktif edemiyorsunuz) sonra oyunlardaki modlara para alma derken steam'ın güncellemelerinide yakında parayla satar bunlar, 2 senedir steam'dan orjinal oyunlar alıyorum korsancılıktan uzak durmaya çalışıyorum ama yine aynı noktaya döneceğim bunların EA'laşması yüzünden...

qqqqrpppp

26.4.2015 19:25:32

+4
skyrim modları bedhesta nın içine oturmuş.kar edebilseydik şu modlardan diye :S

obantr

26.4.2015 18:13:50

+1
Bence sorun yok Modu yapan kişi ister modunu bedava yapar isterse modu için para ister sonuçta modu yapan kişiye kalmış bir şey.

Ahayri

26.4.2015 16:39:40

-2
Bence gayet guzel yanitlar verilmis, beni tatmin etti.

mementopolis

26.4.2015 16:21:53

0
Mod'un DLC 'si çıkacakmış öyle diyor Gabe :D.

Guest-56D7221EF

26.4.2015 15:56:01

+2
Burda tartışmanın bir kısmı verilmiş olayın tamamı bu kadar değil,kısacası gabe biz iyi birşey yaptık havasında fakat asıl mesele öyle değil,bu konu hakkında çok fazla şikayet eden oldu, bu para sistemi kalkmalı bağış sistemi devam etmeli,bu iş hem modcular için hemde oyuncular içinde iyi olmaz.En azından ücrete bir sınırlandırmada getirilmeli. https://www.reddit.com/r/gaming/comments/33uplp/mods_and_steam/?sort=qa

balcs

26.4.2015 15:34:58

0
Yaptığı çok hoş bir davranış çoğu zaman yönetici koltuğunda oturanlar soru soranları hiçbir yerlerine takmazlar yine de ücretli mod olayı hala çok riskli.

KortX

26.4.2015 15:18:11

+1
Ufak ufak kabul ettirecekler işte neyi kalite konuşmuş. Zamanla insanlara bu olay normal gelmeye başlayaycak. Gabe'in yapığı bu sefer hiç iyi olmadı bence...

Wabbajack

26.4.2015 15:15:15

+2
Banlanmıştım zaten bitane mesajım yüzünden neyseki geri alınmış iyi oldu bu haber birde bethesda dan kaynaklanıyormuş bu durum hiç ses seda yok onlardada kenardan izliyorlar heralde

BSC Misafiri

26.4.2015 15:05:41

0
Adamlara hl3 yapmak zor geliyor Steam'e yeni kurallar adetler getirip birşey yapmadan gelir elde ediyorlar. Attıkları her adım extra para kazanmak üzerine kurulu. Kim ne derse desin Steam'i boykot etme vakti gelmiştir. Yoksa hl gelmeyecek, yüz verdikçe Steam'e yeni yeni adetler getirecekler.

Hoid

26.4.2015 15:05:11

-1
Mod yapımcılarının da para kazanması gerekiyor ortada emek var sonuçta fakat taban fiyat politikası gerçekten çok iyi düşünülmüş . Adamın kaymağıdır Gaben .

necrospiritus

26.4.2015 15:00:50

+2
Tamam gönül almış, güzel şeyler demiş ama sanki ikili oynuyor gibi geldi bana.

BSC Misafiri

26.4.2015 14:40:54

0
adamın dibi ya, bende herkes gibi desteklemiyordum paralı modu ama işe yaramazsa kaldırırız , payı onlar belirliyor filan diyince içime sindi valve gene kalite konuşturmuş

smalsrol

26.4.2015 14:32:30

+8
Ya şu Gabe gibi bir adam var mı ya ? Diğer firmalar kullanıcıları sallamıyor bile ama adam gidip Reddit'te kullanıcıların gönlünü alıyor, helal vallahi. Ayrıca Dolar 2.8 TL civarına geldi, hala coğu oyun 1.5 TL kurundan satılıyor, kıymetini bilmeliyiz bence.

Frozen Grenadier

26.4.2015 14:24:50

0
bencede düşünce gayet güzel ama çıkışta sorunlar yaşanması tepkileri üzerine çekti ve troll modlar yüzünden atölye biraz çöplüğe de döndü açıkçası zamanla kalite artacaktır ama
  • 1
  • 2
  • 3
  • Siz de aşağıdaki form aracılığıyla yorum yapabilirsiniz.
Mesajınız
Üyeyim Üye Değilim

DonanımHaber üyeliğinizi kullanabilirsiniz.

E-Posta (Onay için gerekli.)

KÜNYE
PC
+ TAKİBE
AL
99 kişi bu oyunu takip ediyor.
Kullanıcı Videosu Yükle ▲ Siz de video yüklemek için tıklayınız