Steam'in Paralı Mod Sistemiyle İlgili Oyuncular Sordu, Gabe Newell Cevapladı

Samet Konuksal


    Steam'in oldukça konuşulan paralı mod sistemi epey büyük tepkiler çekince Valve'ın CEO'su Gabe Newell, oyuncuların sesini dinlemeye karar verdi. "Perşembe günü Los Angeles'tan geri döndüğümde 3.500'den fazla yeni mesaj vardı. Sanırım interneti kızdıracak bir şeyler yapmışız." diyen Gabe Newell, dün gece Reddit'te bir soru cevap etkinliği düzenledi. 
 
    Gabe Newell'a sorulan ilk sorulardan birisi, yeni sistemin başlangıcıyla beraber Steam'in topluluk bölümünde ortaya çıkan engelleme akımıydı. Steam moderatörleri zıt tepkileri yazan kişilerin mesajlarını siliyor ve geçici olarak banlıyordu. Newell'ın konuyla ilgili cevabı, "Açıkçası eğer ortada insanların fikrini sansürlemek gibi bir durum varsa, bu aptalca. Bunun durmasını sağlayacağım. Bu aptallığın ötesinde bir şey." oldu.
 
     Mod yapımcılarına destek konusunda ise Team Fortress, Counter Strike ve Dota gibi oyunların mod olarak yola başladığını belirten Gabe Newell, Valve içerisinde uzun yıllardan beri çalışan Quake modcularının olduğunu ekledi. Newell, modların PC oyunculuğunun geleceği için büyük önem taşıdığını söyledi.
 
    Paralı mod sisteminin şimdiye kadar 10 bin dolarlık getiri sağladığını söyleyen Gabe Newell, sistemin iç detaylarıyla ilgili bilgi verdi. Newell'ın söylediklerine göre mod satışlarından %75'lik pay almak Valve'ın fikri değilmiş. Zira Valve, pay konusunu tamamen firmalara bırakıyormuş. Yani burada mod yapımcılara gelirin 4'te 1'ini verme fikri Bethesda'dan çıkmış.
 
    Sistemin yeniden gözden geçirilebileceğini, hatta bu ekibin içerisinde kendisinin de yer alacağını söyleyen Gabe Newell, "Lütfen EA'laşmayın." tepkisine, "19 yıldır neysek şimdi de aynıyız." cevabını verdi. Bir oyuncunun sorduğu "Neden modlardan faydalanmak istiyorsunuz?" sorusuna ise Counter Strike ve Team Fortress örnekleri gösterilerek esprili bir şekilde, "1997'den kalma eski bir alışkanlık." yanıtı verildi.
 
 
    Gabe Newell, bu sisteme yeni bir özelliğin ekleneceğiyle ilgili duyuruyu da soru cevap etkinliğinde yaptı. Belirtilenlere göre mod yapımcıları yakında, modlarına taban fiyatı koyarak 'Ne kadar istersen o kadar öde' sistemi koyabilecek.
 
    Ek olarak soru cevap etkinliğinde soru soranlar arasında önemli bir isim de vardı. Mod Nexus'un kurucusu Robin'in "Lütfen bize Valve'ın konuyla ilgili özelleştirme sistemini getirmeyeceği, işe DRM sistemini katmayacağı konusunda rahatlatabilir misiniz? Örnek olarak Fallout 4'ün modları sadece Steam Workshop'a özel olabilecek mi? Ya da daha kötüsü, sadece paralı modlara izin verme imkanı sağlanacak mı?" sorusunu sordu. Gabe Newell da, "Genel olarak felsefemizde yapımcıların işine karışmak gibi bir durum bulunmuyor. Ama böyle bir şey olursa mutlulukla yapımcılara aptallık yaptıkları konusunda uyarımızı yaparız." cevabını verdi ve Mod Nexus'la ortaklaşa bir iş için kendisinin Valve ile iletişime geçmesini istedi. 
 
    Son olarak Valve'ın bu konuda ısrarcılığıyla ilgili, "Bizim hedefimiz mod dünyasını hem modcular, hem de oyuncular için daha iyi bir yer haline getirmek. Eğer yaptığımız şey buna yardımcı olmazsa geri çekeriz. Ama şimdilik bu konuda iyimserim. Her zaman oyuncularla iletişim halinde kalmaya devam edeceğiz." açıklamaları yapıldı.