Ekran kartı dünyası son dönemin en büyük kırılmasını yaşıyor. Nvidia'nın yeni nesil GeForce GTX 1070 ve 1080 modelleri dikkat çekici özellikler ve heyecan verici performans iddiasıyla geliyor. Peki yeni ekran kartları tam olarak neler sunuyor, hadi gelin şimdi hep birlikte yeni kartlara daha yakından bakalım.
GeForce GTX 1080, Nvidia'nın yeni nesil Pascal mimarisini baz alan GP104 grafik işlem birimini kullanıyor. Standart olarak 1607MHz'de çalışan GPU, boost özelliği devreye girdiğinde saat hızını 1733MHz'e yükseltebiliyor. 256-bit bellek veri yoluna sahip olan GPU'ya, 8GB GDDR5X bellek eşlik ediyor. 2500MHz'de çalışan belleklerin efektif hızı 10GHz ve 256-Bit bellek veri yolu üzerinde GPU'nun 320 Gigabyte / saniyelik bant genişliğini erişmesini sağlıyor.
2560 adet CUDA çekirdeğine sahip olan GP104 GPU'sunun güç verdiği GeForce GTX 1080, 180 Watt ısıl tasarım gücü ile geliyor yani performansta ciddi fark attığı GTX 980'den sadece 15 Watt fazlasına, yine çok daha hızlı olduğu GeForce GTX 980 Ti'dan 70 Watt azına ihtiyaç duyuyor. GeForce GTX 1080 ile kıyasladığımızda, GeForce GTX 1070 hakkında elimizde daha az bilgi bulunuyor. Ancak görünen o ki GP104 GPU'sunun frekansı kısılmış ve işlem ünitelerinin bir kısmı kapatılmış versiyonunu kullanacak.
Her iki ekran kartının da 7.2 milyar transistör içeren GP104 GPU'sunu kullanması bu durumun en önemli kanıtı niteliğinde. Nvidia'nın açıkladığı bilgilere göre 9 TeraFLOP işlem gücü sunabilen GTX 1080'den farklı olarak GTX 1070'de bu değer %28'e denk gelen oranda 2.5 TeraFLop daha düşük yani 6.5 TeraFLOP olacak. GTX 970 ve GTX 980 arasında bu fark %20 civarındaydı yani yeni nesilde aradaki performans farkı açılmış gibi. Bellek teknolojisinin de ayrıştığı düşünülürse, Nvidia aslında kullaıcıları GTX 1080 modeline yönlendirmek istiyor olabilir.
GeForce GTX 1080 ve GTX 1070 arasındaki en belirleyici fark, GTX 1070'in GDDR5X yerine GDDR5 bellekle gelecek olması. Bu değişiklik bellek frekansı ve buna bağlı olarak bellek bantgenişliğinde hissedilir fark yaratacaktır. Ancak ne güzel ki her iki ekran kartına da 8GB bellek kapasitesi eşlik ediyor olacak. Özellikle GTX 970'deki 3.5GB bellek tartışmaları sonrası Nvidia bu konuya daha fazla önem vermiş olmalı. Nvidia'nın yüksek performans seviyesindeki yeni nesil ekran kartlarını teknik özellik seviyesinde tanıdığımıza göre şimdi isterseniz biraz daha derine inelim ve yeni kartlarda gerçekten "yeni olarak" hangi özellikler geliyor bunlara göz atalım.
Nvidia'nın yeni grafik işlem birimi, TSMC'nin 16nm FinFET teknolojisiyle geliştirildi. 4 yıldan uzun süredir 28nm üretim geometrisine çakılı kalan endüstri için bu gelişim yepyeni fırsatların önünü açıyor. Yeni geometri daha küçük boyutta daha fazla transistörün daha az akım kaçağı ile dizilmesine olanak tanıdığından bir yandan performansı diğer taraftan enerji verimliliğini radikal şekilde arttırabilmek mümkün. Teorik olarak konuşmak gerekirse aynı GPU tasarımda sadece 16nm üretim sürecine geçiş yapmak bile Watt başına performansta iki kat yakın kazanım sağlıyor. Zaten bu sayede GTX 1080, GTX 980 Ti ve Titan X modellerine göre %60 varan daha yüksek saat hızında çalışabiliyor.
Yeni üretim teknolojisine ek olarak Pascal mimarisi çeşitli iyileştirmeler de sunuyor. Daha yüksek enerji verimliliği üzerine şekillendirilen mimari, her bir CUDA çekirdeğinin daha etkili kullanılması ve daha yüksek işlem gücü yapabilmesi etrafında güncellenmiş. Zaten Nvidia'nın iddiası GTX 1080'nin Maxwell mimarisini kullanan Titan X'e göre 3 kat daha verimli olduğu yönünde. Üretim geometrisinin iki kat avantaj sağladığını ifade etmiştik, ortaya çıkan tablo mimarinin de verimlilik ekseninde revizyona uğradığını gösteriyor. Örneğin GTX 980'nin güç kullanım haritası pikten pike 209 milivolt seviyesinde seyrederken, bu değer GTX 1080'de ise 120 milivolta düşürülmüş. Sadece bu da değil, yüksek frekans seviyesinde sürdürülebilir performans için GPU'nun ihtiyaç duyduğu enerjinin daha stabil karşılanabilmesine çalışılmış.
Asus ROG, EVGA Kingpin ve MSI Lightning gibi özel seri ekran kartlarının yüksek hız aşırtma başarımı sunmasında, grafik işlemci için güç beslemesini daha iyi yapıyor olmalarının payı büyük. Bunun farkında olan Nvidia, GTX 1080'de, GTX 980'e göre standart güç motorunun verimliliğini neredeyse %90 düzeyine getirmeyi başarmış. Tüm bunları üste üste koyduğumuzda 1700MHz'de çalışan, yüksek performans vaad eden ancak buna karşın sadece 180 Watt'a ihtiyaç duyan ve sadece tek bir 8pin güç konnektörüyle çalışan kart yapmayı başarmış Nvidia mühendisleri.
GP104 GPU'sunun bir başka yeniliği, endüstride ilk defa GDDR5X bellek teknolojisini kullanıyor olması. AMD'nin Fury ailesinde kullandığı HBM bellek teknolojisinin düşük üretim verimliliği ve yüksek maliyetleri, HBM2 standardı oturana kadar üreticileri GDDR5X teknolojisi etrafında toplayacak gibi görünüyor. GDDR5X'in en büyük gelişim alanı ön belleğe alma mimarisinin geliştirilerek, her bir dizilimde okuma veya yazma erişimini iki kat artışla 64 byte yükseltiyor olması.
GDDR5 ile kıyaslandığında arayüz sinyalizasyonu, hata tanımlama, protokol kullanımı ve pek çok parametre benzer olsa da yeni bir paket yapısına sahip olan GDDR5X bundan ötürü GDDR5 ile geriye dönük uyumlu değil. Bu yüzden GDDR5X kullanılan ekran kartlarında baskılı devre kartının yeniden dizayn edilmesi ve bellek kontrolcüsünün gözden geçirilmesi gerekiyor.
Şöyle ifade edeyim, GTX 980 Ti'ın 7GHz'de çalışan ve 384bit bellek kontrolcüsü üzerinde 336 Gigabyte / saniye bantgenişliğine ulaşan 6GB kapasiteli GDDR5 bellek sistemi 30 Watt'ın üzerinde güç tüketimine neden olurken, GTX 1080'nin 10GHz'de çalışan, 256-Bit üzerinde 320Gigabyte/saniye bantgenişliği sunan 8GB kapasiteli GDDR5X bellek sistemi ise GTX 980 Ti'inkine kıyasla neredeyse yarısı kadar enerji tüketiyor. Evet HBM bellek teknolojisine göre enerji tüketimi daha yüksek ve bant genişliği daha düşük ama GDDR5 ile kıyasladığında kaydadeğer gelişim olduğu açık.
GeForce GTX 1080'nin performans değerlerine geçmeden önce yeni teknoloji ve özelliklerden de bahsetmek gerekiyor. Pascal mimarisiyle birlikte Nvidia, GPU Boost 3.0 teknolojisine geçiş yapıyor ve bu sayede otomatik overclock özelliğinin daha etkin ve agresif kullanılması bekleniyor. Muhtemelen 16nm için yeniden optimize edilmiş diyebiliriz. Nvidia'nın bir diğer önemli teknolojisi ise eş zamanlı çoklu izdüşüm özelliği.
Algoritma seviyesindeki optimizasyonlara dayanan bu özellik, sahnenin farklı kısımları için geometri ve gölgelendirme hesaplamalarını farklı çözünürlüklerde yeniden yansıtarak özellikle üçlü monitör kurumlumları ve VR gözlüklerde hem performans artışı sağlıyor hem de doğrulanmış, bozulmaya maruz kalmayan görüntüler oluşturuyor. İşin ilginç yanıysa yeni diye gösterilen bu teknolojinin Maxwell'den bu yana farkı isimlendirme ile kullanılıyor olması. Eğer arada hissedilir teknoloji farkı varsa, Nvidia'nın bunu detaylandırmasında fayda var.
Bu arada Titan X ve GTX 980 SLI'dan iki kat daha yüksek performans iddiası, VR oyunları için geçerli olan bir durum, bunu oluşturan bir başka güncelleme ise tek geçişli stereo özelliğinden geliyor. Tek geçiş stereoda, VR tarafında her göz için yeniden geometri hesabı yapması yaklaşımı yerini tek geçişli geometri hesabına bırakıyor. Tabi bu süreç aynı zamanda gerçekçi detay sunulabilmesi adına yüksek tesselation performansı da gerektiriyot ki bu Nvidia'nın uzmanı olduğu bir konu.
Tüm bunlara ek olarak AMD'nin True Audio teknolojisine benzeyen VR Audio teknolojisi ile oyundaki sesler, üç boyutlu ortamda çevrenin şekil ve materyal yapısını yansıtarak gerçek zamanlı ışın izlemesini baz alıyor.
Dünyanın ilk fizik tabanlı akustik simülasyonu olarak tanımlanan bu teknoloji Nvidia'nın adapte olmasıyla birlikte ne derece yaygınlaşacak bu bekleyip göreceğiz. Altını çizmek istediğim son teknoloji ise Ansel. Oyunlarda ekran görüntüsü alma kabiliyetini bir adım ileri taşıyan Nvidia, destekleyen oyunlarda, serbest kamera açısı ile arzu edilen noktadan istenilen açıyla ve doğal ekran çözünürlüğünün çok çok daha üzeri seviyede görüntü yakalanmasını ve bu sayede oyunlardaki sanatsal grafiklerin, detay kaybı olmadan keşfedilmesini, hatta 360 derece görüntüler oluşturulmasını sağlıyor.
Evet genel olarak GeForce GTX 1080 ve onun kırpılmış versiyonu olan GTX 1070'in hangi özelliklere sahip olduğunu görmüş olduk. Şimdi isterseniz asıl merak edilen kısma geçelim ve Nvidia'nın iddiaları çerçevesinde yeni kartların performans potansiyelini mercek altına alalım. GTX 1080'nin Titan X'den ve GTX 980 SLI'dan iki veya üç kata kadar daha hızlı olması sadece VR yani sanal gerçeklik tabanlı oyun deneyiminde geçerli olan bir durum.
Normal yani bildiğimiz oyun deneyiminde, Nvidia'nın rakamlarına göre GeForce GTX 1080, GTX 980'den %65 civarı, Titan X'den ise %20-25 civarı daha hızlı olacak gibi görünüyor. Her ne kadar Nvidia kıyaslamasa da bu iddialar çerçevesinde GeForce GTX 1080, GTX 980 Ti'dan ise yaklaşık %40 daha hızlı olacak üstelik aynı fiyata ve daha yüksek bellek kapasitesi ile. Titan X fiyatınaysa iki tane GTX 1080 almak ve SLI yapmak veya üç tane GTX 1070 ile ilerlemek mümkün.
Bu arada Titan X'den %20 aha az paralel işlem birimiyle %25 daha yüksek performans, artan hızın yanında çekirdek verimliliğinin yükseldiğini gösteriyor. Ancak normal koşullardaki performans artışı. 1.7GHz GPU ve 10GHz bellek hızını dikkate aldığımızda, yatırımın en azından son kullanıcı sınıfı GeForce ekran kartlarında mimariden ziyade yeni üretim geometrisi ve onun optimizasyonu üzerinde şekillendiğini söylemek mümkün. Çünkü örneğin GeForce GTX 980 Ti, eğer sadece frekans artışı ile nasıl tepki verirdi onu da hesaba katmak gerekiyor ki gelişim tam anlamıyla görülebilsin. Bunu daha iyi anlayabilmek için örneğin 1.9GHz'de çalıştırılan bir GTX 980 Ti'ın, 3D Mark Fire Strike Extreme'de, standart bir GTX 980 Ti'dan %80 daha yüksek skor aldığını da unutmamak gerekiyor.
Yeni üretim teknolojisiyle birlikte GTX 1080'nin parladığı bir başka alan ise yüksek hız aşırtma yeteneği. Nvidia'nın yaptığı demo çerçeveçesinde standart soğutucusu ile GTX 1080, 2.1GHz GPU hızına üstelik 70 derecenin altında bir sıcaklık ile ulaşmayı başardı. Yani standart performansın yanında üreticilerin sunacağı ileri seviye özelleştirilmiş kartlarla mevcut performans potansiyeli çok daha ileri bir noktaya taşınabilir.
Güzel olansa Nvidia'nın zaten çok başarılı olan soğutucu tasarımını geliştirmiş olması. Poligon tipi yeni bir endüstriyel görüneme kavuşa soğutucu, magnezyum alaşım materyal kullanmayı ve buhar kazanı teknolojisini kullanmayı sürdürüyor. GTX 1080'de ayrıca daha iyi soğutma için arka plaka da kullanılıyor.
Açıkçası Nvidia, hem serin çalışan hem de son derece güzel görünen bir kart yapmayı başarmış. Bu arada atlamadan geçmeyeyim, yeni ekran kartı 94 derece GPU sıcaklığına kadar çalışabiliyor ancak 94 derece öncesinde farklı bir throttling haritası kullanılıyor mu bunu ancak test edince anlayacağız..Sadece kartın görünümü değil, SLI köprüsü de değişimden nasibini almış. Yeni SLI köprüsü hem daha agresif görünüyor hem de iki kat daha yüksek bantgenişliği sunuyormuş.
Merak ettiğim nokta ise bantgenişliğinin neye tekabül ettiği. Bilindiği üzere çoklu ekran kartı köprüleri kartlar arasındaki eş zamanlamayı sağlıyor yani hafif bir yük durumu söz konusu zaten bu yüzden AMD, köprüsüz Crossfire'a geçiş yapabildi. Anladığım kaddarıyla yeni SLI köprüsünün etkisini ancak test edince görebileceğiz. Gelişmiş DirectX 12, OpenGL 4.5 ve Vulkan desteği de sunan ekran kartı DisplayPort 1.42 konnektörü üzerinden 4K'da 120Hz, HDMI 2.0b konnektörü üzerinden de 4K da 60hz görüntü verebiliyor. çift link DVI konnektörü de bir Nvidia geleneği olarak devam ediyor.
Gelelim fiyatlandırma ve çıkış tarihine . GeForce GTX 1080, 27 Mayıs'ta 599 dolar ve 699 dolar fiyatlarla piyasaya çıkacak. Burada ilginç olan bir durum var, normalde referans tasarım kartlar ucuz, üreticilerin özel tasarım modelleri pahalı olurdu. GTX 1070 ve 1080'de durum biraz farklı.
599 dolara üreticiler kendi soğutma çözümleriyle GTX 1080 sunacak, Nvidia'nın referans tasarım, yeni görünümlü ve iyi hız aşırtma kabiliyeti sunan soğutucusuna sahip Founders Edition ise daha 100 dolar daha pahalı olacak. Tesla otomobillerin hayranı olan Nvidia CEO'su Huang, Tesla'nın Founders Edition taktiğini almış ve ekran kartlarına uygulamaya karar vermiş gibi görünüyor. 10 Haziran'da çıkacak GeForce GTX 1070'in fiyatı ise üreticilerin modelleri için 379 dolar, tamamiyle Nvidia tasarımı olan kart içinse 449 dolar olacak. Yani GTX 980 ile kıyasladığımızda GTX 1080'in fiyatı 150 dolar, 120 dolar artmış görünüyor tamamiyle Nvidia tasarım modellere sahip olmak isterseniz.
Evet arkadaşlar Nvidia'nın yeni nesil GTX 1070 ve GTX 1080 ekran kartları gerçekten dikkat çekici ve heyecan verici olmuş. Şimdi gözler AMD'nin yeni kartlarında. Bakalım Radeon ailesinin yeni modelleri, güçlü rakiplerine karşı neler sunabilecek. Ekran kartı dünyasındaki yeni dönemi daha iyi takip edebilmek için gözünüz kulağınız donanım haber'de olsun. Ben Erdi Özüağ, bir sonraki videoda görüşene kadar hoşçakalın ve kendinize çok iyi bakın.