Gizle
Kullanmakta olduğunuz tarayıcı güncelliğini yitirmiştir. Bölüm Sonu Canavarı, sorunsuz bir gezinti için tercih ettiğiniz tarayıcının en güncel sürümünü kullanmanızı önerir.
Mobil Sürümü Görüntüle »

Super Bomberman R 2 İnceleme

 
Konami tarafından geliştirilen ve yakın zamanda yayınlanan bomberman serisinin yeni oyunu Super Bomberman R 2 eğlenceli bir klasiği bizlere aktarıyor. Yakın zamanda deneyimlediğim bir oyun olarak karşıma çıkan bu yapım eskiden oynadığım bomberman oyunlarının gelişmiş bir sürümünü bizlere aktarıyor. Bu oyun bazında geçirdiğim süre zarfındaki deneyimlerimi sizlere aktarmak istiyorum. Dolayısıyla bu yazı içerisinde oyunun incelemesini yapacak ve hem eksilerinden hem de artılarından bahsedeceğiz. Elbette bu noktada birçok yorum kişisel olacak ve bu yorumlara katılıp katılmamak tamamen sizin bakış açınıza kalmış durumda.
 
Şimdi geçelim incelememize:
 
Alıştırma kısmı
 
 
Öncelikle oyun bizleri alıştırma kısmı içerisine atıyor ve burada yapacağımız hamlelerin mekaniklerine alışma sürecine geçiyoruz. Elbette alıştırma kısımları birçok oyunda belki de sıkıcı olarak karşımıza çıkıyor ancak bu oyun gayet basit ve ele alınabilir bir şekilde bizlere bu bölümü sunuyor. Elbette bu bölüm içerisinde klasik olarak kontrol ettiğimiz karakterimizle çeşitli yerlere ve noktalara bombalar bırakıyor ve bombaları bıraktıktan sonra da o bölgeden uzaklaşabiliyoruz. Eğer uzaklaşmazsak elbette bizim de canımız yanabiliyor ve karakterimiz bu kapsamında can kaybedebiliyor. Klasik olarak oynadığımız bomberman yapımlarının gelişmiş bir sürümüne bizlere sunan bu oyunda bir yandan hızlı olmak durumunda kalıyor diğer yandan ise yapacağımız hamleleri elbette birazcık tartmak ve düşünmek gerekiyor. Çünkü bombaların belli bir alana doğru yayılma kapasiteleri bulunuyor ve bunlara da oyun içerisinde oyna oynaya alışabiliyorsunuz.
 
Alıştırma kısmından sonra elbette oyun bizlere hikaye moduna aktarıyor ve arka planda yer bulan bir hikaye modundan bahsedebiliyoruz. Elbette bu hikaye içerisinde yer alan birçok ve ikonik karakter bulunuyor. Bu karakterler hikayeyi bizlere diyaloglar aracılığıyla aktarıyor ve geçtiğimiz bölümler boyunca da bu hikayeden haberdar olabiliyoruz.
 
Oyun daha çok macera odağına kaymış durumda
 
 
Daha önceden oynadığımız Bomberman oyunlarında siz de biliyorsunuz ki bölüm bölüm olarak bizlere sunuluyordu ve bu bölümler içerisinde yapacağımız belli başlı görevler bulunuyordu ve bu görevler de genel hatlarıyla bulmacaları ve ortada bulunan düşmanları ortadan kaldırmak olarak karşımıza çıkıyordu. Şimdi ise buna bir çeşitlilik katılmış durumda ve bizlere daha çok farklı farklı dünyaların aktarıldığı ve bu dünyalar içerisinde gezip toza bildiğimiz bir yapı sunuluyor. Yani oyun içerisinde daha çok macera kısmına kayılmış durumda. Biraz daha toparlayacak olursak bir bölüm içerisinde belli bir alan bulunuyor. Bu alanla beraber farklı noktalarda farklı hamleler yapabiliyor ve karşımıza çıkan düşmanları kendi elimizde bıraktığımız bombalarla ortadan kaldırabiliyoruz. Oyunda bölüm bölüm değil de daha çok geniş bir alanla karşılaşıyor, bu alanla beraber de elbette farklı içeriklerle beraber karşılaşabiliyoruz.
 
Yine klasik olarak oyun içerisinde sadece bir değil birden fazla bombayı art arda bırakabiliyor ve bu bombalardan uzaklaşabiliyoruz. Daha önceden oynadığınız oyunlardan farklı olarak çok üst düzey bir değişiklik karşımıza çıkmıyor. Bu mekaniklerin daha gelişmiş bir sürümü bu yapım  içerisinde yer alıyor diyebiliriz. Burada yine farklı içerikler bizlere sunulmaya çalışılmış durumda ve bu içerikler de oyuna renk katıyor diyebiliriz. Örneğin oyunda etrafımızda dolanan ve kurtarmak zorunda olduğumuz mavi canlılar bulunuyor. Bu mavi canlıları dünyalar içerisinde kurtarmamız gerekiyor ve diğer düşmanlardan da uzak tutmak gerekiyor. Dolayısıyla oyun içerisinde bu tarz küçük içeriklerin ve dokunuşların olduğunu söyleyebiliriz.
 
Hikaye kısmı
 
 
Hikaye kısmında da bahsedecek olursak elbette önceki yapıdan farklı olarak bizlere daha çok macera içeriğini sunulmuş durumda ve tekrar tekrar belirttiğim gibi daha çok açık bir alan içerisine bırakılıyoruz. Bu açık alan içerisinde istediğimiz gibi gezebiliyor ve sağa sola doğru ilerleyebiliyoruz. Bu da macera ve hikayenin derinleşmesi konusunda bizlere daha iyi bir ortam sunabiliyor.
 
Bulmaca ve çizgi film tarzında içerikler
 
 
Bildiğiniz üzere oyunun gerek fragmanlarından gerekse oyun içi görüntülerinden de anlayabileceğiniz gibi oyunda daha çok çizgi tarz bir yapı bizlere aktarılıyor. Çizgi film tarzıyla beraber karşımıza çıkan bu yapımda karakterlerin de konuşmalarına şahitlik edebiliyor ve bu karakterler de biraz mizahi unsurlarla beraber karşımıza geliyor. Elbette oyunun hikaye modu olduğu içerisinde yer aldığımız süre boyunca bu karakterlerle sürekli olarak haşır neşir olabiliyor ve onlarla çeşitli diyaloglar içerisine girebiliyoruz ve böylece hikaye konusunda da bilgi sahibi olabiliyoruz. Ancak bu tarz oyunlarda hikaye ne kadar önemli olur orası tamamen sizin tercihinize bağlı.
 
Diğer taraftan oyun temelinde bizlere bulmaca ve macera içeriğini harmanlamış durumda. Bazı durumlarda açmamız gereken yollar ve ortadan kaldırmamız gereken düşmanlar bulunuyor. Bunları ortadan kaldırmak için de bombaları bırakabiliyor ve o bombaları daha işlevsel olarak kullanılmasını sağlayabiliyoruz.
 
Her dünyada yapmamız gerekenler görevler bulunuyor
 
 
Oyunun daha çok hikaye modunu deneyimledim ve bu kısımda birçok dünyaya adım attım. Bu kısımda hikayem modu içerisinde uzunca vakitler geçirebileceğinizi söyleyebilirim. Elbette bu dünyalar içerisinde yapmamız gereken belli başlı görevleri bulunuyor. Bu görevler arasında ise en basitinden mavi canlıları kurtarmak geliyor. Bu mavi canlılar haritanın belli başlı bölgelerine yayılmış durumda ve bunları kurtarmak için de elbette sağa sola bombalar bırakabiliyor ve düşmanları ortadan kaldırabiliyoruz. Bu mavi canları kurtardıkça da daha fazla ilerleme katledebiliyor ve diğer bölümlere ve bölgelere doğru geçiş sağlayabiliyoruz.
 
Oyunda sadece hikaye modu bulunmuyor
 
 
Oyun içerisinde sadece hikaye moda değil aynı zamanda çok oyunculu modları da yer alıyor ve bu çok oyunculu modlar da kendi içerisinde farklı farklı parçalara bölünüyor. Bu parçalar da oyunu kapsamını ve çeşitliliğini arttıran unsurlar arasında yer alıyor. Bu modlar arasında standart, Battle 64, Grand Prix ve Castle yer alıyor. Modlara biraz daha açıklık getirecek olursak standart mod içerisinde 16 kişiye kadar destek sunuluyor ve birbirinizi patlatabileceğiniz ve ortadan kaldırabileceğiniz bir yapı bizlere aktarılıyor. Yani bir nevi hayatta kalma modu da diyebiliriz. Diğer taraftan Battle 64 modu bizlere eğlencenin daha da üst seviye çıkmasını sağlayacak unsurları aktarıyor. Burada 64 oyuncu bulunuyor ve 64 de oyuncu 16 kısma dağılıyor ve burada oyuncular birbirleriyle mücadele etmek durumunda kalıyor. Biraz daha hayatta kalma tarafına kaymış olan bu mod içerisinde hayatta kalan son oyuncu galip olarak ayrılabiliyor. Ek olarak modun son kısımlarında tehlikeli bölge bizlerin karşısına çıkıyor.
 
Diğer taraftan Grand Prix modunda iki takım bulunuyor ve bu iki takım içerisinde de üçer kişi yer alıyor. 2 farklı takımın yer aldığı oyun içerisinde farklı farklı görevler bu takımlara veriliyor. Bir takım rakip oyuncuları alt etmeye çalışırken diğer takım ise etrafta bundan kristalleri toplamaya odaklanıyor. Son olarak Castle mod ise bizlere geniş kapsamlı bir kule savunma mekaniğini aktarıyor. Bu kule savunma modu içerisinde yine 16 kişilik bir oyuncu tayfası bulunuyor. Bu 16 kişilik tayfa ile beraber hücum tarafında ve savunma tarafında oyuncular yer alıyor. Hücum tarafındakiler hazineye ulaşmaya çalışırken savunma tarafındakiler ise bu hazineye ulaşmaya çalışan oyuncuları engellemeye başlıyor.
 
Özelleştirme sistemi
 
 
Oyun içerisinde elbette birçok oyuncunun da hoşuna gideceği bir bölüm düzenleme modu bulunuyor. Bu bölüm editörü içerisinde istediğiniz şekilde bölümleri tasarlayabiliyor ve bunları diğer oyunculara sunabiliyor ve paylaşabiliyorsunuz. Elbette bu kısım içerisinde farklı farklı noktalarda değişik ortamlar oluşturabiliyor ve böylece arkadaşlarınızla beraber bu haritaları da deneyimleyebiliyorsunuz. Bunun dışında yine oyunda farklı özelleştirme sistemleri yer alıyor ve bu sistemlerle beraber siz de farklı noktalarda karakterinizi ve profilinizi özelleştirebiliyor ve diğer oyunculardan farklı olabiliyorsunuz. Yine özelleştirme seçenekleri arasında kıyafetler, animasyonlar ve daha fazlası yer alıyor. Bunlarla beraber de farklı dokunuşlar yapabiliyorsunuz. İsterseniz hazır dokunuşlarla isterseniz de daha detaylı teknik dokunuşlarla beraber bu özelleştirme seçeneklerine dahil olabiliyorsunuz. Dolayısıyla bu tarz mekaniklerin de olduğundan bahsetmek gerekiyor.
 
Genel bakış
 
 
Genel olarak toparlayacak olursak oyun önceki oyuna göre daha açık bir şekilde karşımıza çıkıyor. Yani bölüm bölüm olmaktan ziyade teknik olarak daha fazla açık alanı bizlere sunuyor ancak haritanın belli başlı kısımlarının da bu kapsamda boş olduğunu ve boş yerlerde koştuğumuzda da belirtmek istiyorum. Elbette bu tarz yapı belki birçok oyuncu tarafından istenilen bir içeriği beraberinde getiriyor ancak bazı oyuncular için de bu durum eksi olarak karşımıza çıkabiliyor. Nihayetinde oyun önceki oyundan çok daha farklı bir şekilde karşımıza çıkmıyor ancak oyun belli başlı noktalarda değişkenlik gösteriyor diyebiliriz.
 
Eğlenceli bulmaca ve platform deneyimi yaşamak istiyorsanız elbette bu oyuna bir göz atabilirsiniz. Oyun şu anda Steam'de 425,00 TL'den satışta.

Bu haberin bağlantısı
URL
Super Bomberman R Online Konami
Batman: Arkham Collection, 13 Ekim'de Switch'e Geliyor: Tüm Detaylar Smalland: Survive the Wilds, 7 Aralık'ta Tam Sürüme Kavuşuyor: İşte Detaylar

İçeriğe ait yorum yok

Mesajınız
Üyeyim Üye Değilim

DonanımHaber üyeliğinizi kullanabilirsiniz.

E-Posta (Onay için gerekli.)

KÜNYE
Super Bomberman R Online ÇOKLU PLATFORM
Kullanıcı Videosu Yükle ▲ Siz de video yüklemek için tıklayınız