Gizle
Kullanmakta olduğunuz tarayıcı güncelliğini yitirmiştir. Bölüm Sonu Canavarı, sorunsuz bir gezinti için tercih ettiğiniz tarayıcının en güncel sürümünü kullanmanızı önerir.
Mobil Sürümü Görüntüle »

Smalland: Survive the Wilds, 7 Aralık'ta Tam Sürüme Kavuşuyor: İşte Detaylar

 
 
Merge Games tarafından geliştirilen ve yayınlanacak olan hayatta kalma, keşif, macera oyunu Smalland: Survive the Wilds, 7 Aralık'ta çıkış yapmaya hazırlanıyor. Oyun şu anda erken erişim sürümü olarak sunuluyor ve bu kapsamda erken erişim süresi boyunca yeni içerikler ve güncellemeler almaya devam ediyor. Elbette, oyun ilk olarak Mart ayında erken erişim sürümü olarak bizlere sunuldu. Şimdi ise 7 Aralık tarihinde tam sürüme kavuşmaya hazırlanıyor. Elbette 7 Aralık tarihine kadar oyun içinde yeni değişiklikler, büyük güncellemeler ve daha fazlası yer alacak. Oyunun en yeni ve üçüncü büyük güncellemesi ise Ekim ayı içerisinde bizlere sunulacak. Dolayısıyla bu üçüncü büyük güncelleme ile beraber oyunda yeni değişiklikler, yeni içerikler ve daha fazlası bizlere sunulacak.
 
Oyunda minyatür ve küçülmüş bir şekilde yer alıyoruz
 
 
 
Yeni içerikleri ve ilgi çekici atmosferi ile karşımızda bulunan bu yapım, tam anlamıyla bir hayatta kalma deneyimi sunuyor. Oyun içerisinde her şey bizden büyük bir şekilde yer alıyor ve böceklerin, ağaçların ve daha birçok unsurun yanımızda dev gibi görünmesini deneyimleyebiliyoruz. Bu nedenle oyunda minyatür bir karakter olarak yer alıyor ve her şeyin etrafımızda şekillendiğini görebiliyoruz. Elbette benzer bir temayı ve yapıyı birçok oyunda görmüş olabilirsiniz ancak bu tema benim gerçekten de ilgimi çeken detaylardan birkaç tanesi diyebilirim. Bu tür oyunlar, büyük ölçüde ilgimi çekiyor ve hayatta kalmayla ilgili unsurları da içerisine dahil olursa tadından yenmiyor ve oyun içerisinde geniş bir deneyim yaşayabiliyoruz. Çünkü oyunda her unsur, devasa bir şekilde göründüğü için küçük detaylar bile daha derin içeriklerle bezenmiş gibi görünüyor.
 
Geniş bir açık dünya bulunuyor
 
 
 
Oyun içerisinde geniş bir açık dünyada yer alıyor, bu açık dünya içerisinde istediğimiz gibi ilerleyebiliyor ve burada hayatta kalma deneyimini yaşayabiliyoruz. Oyunu istediğimiz gibi tek oyunculu veya çevrimiçi bir şekilde arkadaşlarımızla da oynayabiliyor ve onları yanımıza davet edebiliyoruz. Bu noktada söylemem gereken şey bu tür oyunları arkadaşlarla beraber oynamanın gerçekten keyifli olduğu ve eğlenceli bir deneyim açığa çıkacağı. Arkadaşlarla beraber eğlenmek ve hayatta kalma macerasına atılmak gerçekten de bizlere keyifli bir deneyim sunabiliyor. Çünkü arkadaşlarla beraber oynamak, arkadaşlarınızı davet etmek ve en sevdiğiniz arkadaşlarınızla bir araya gelmek bu hayatta kalma deneyimini daha da zevkli hale getiren unsurlar arasında bulunuyor. Bu kapsamda arkadaşlarınızla beraber hareket edebiliyor, planlar yapabiliyor ve düşmanlara karşı çeşitli hamleler sergileyebiliyorsunuz. Hayatta kalma deneyimini arkadaşlarınızla paylaştığınızda gerçekten keyifli bir deneyim yaşayabiliyorsunuz. Ayrıca arkadaşlarınızla beraber kendi bölgenizi oluşturabiliyor, bu bölgeyi geliştirebiliyor ve her bir arkadaşınıza farklı görevler verebiliyorsunuz. Bu da görevlerin paylaşılmasını ve bölgeyi istediğiniz şekilde özelleştirmenize sağlıyor. Bu şekilde hayatta kalma şansınız artıyor çünkü arkadaşlarınızla beraber çalışmak, hem sizi koruma hem de kaynakları daha hızlı toplama konusunda büyük bir avantaj sağlıyor. Çevrimiçi olarak oynamak elbette bu tarz oyunların avantajları olarak görünüyor ancak elbette daha fazla oyuncu daha fazla boğaz anlamına da geliyor.
 
Klasik hayatta kalma unsurlarının yer aldığı bu oyun içerisinde elbette yapılabilecekleri siz de tahmin ediyorsunuz. Oyunda bu unsurlarla kamp kurabiliyor, silahlar üretebiliyor, zırhlar yapabiliyor, hayvanları evcilleştirebiliyor ve bu hayvanlarla beraber de ilerleyebiliyorsunuz. Aynı şekilde evcilleştirdiğiniz bu hayvanları binek olarak kullanabiliyor ve bir yerden bir yere gitmek için de bunlardan faydalanabiliyorsunuz. Oyunda klasik hayatta kalma unsurları yer alıyor ve elbette yukarıda saydıklarımın dışında daha birçok detay bizlere aktarılıyor. Nihayetinde etrafı keşfedebiliyor ve etrafta bulunan kaynakları toplayarak yeni malzemeler üretebiliyoruz. Yine farklı farklı binaları burada inşa edebiliyor ve kamp alanını daha da genişletebiliyoruz. Dolayısıyla oyun içerisinde gerçekten de tam bir hayatta kalma deneyimi bizlere aktarılıyor ve bu kapsamda biz de kendimizi geniş bir deneyim içerisinde bulabiliyoruz. Diğer taraftan arka planda bizlere bir hikaye anlatılıyor ve bu hikaye kapsamında belki de bizlere çeşitli görevler veriliyor ve bu görevlerini yaparak da daha yeni kaynakların ve içeriklerin sahibi olabiliyoruz. Oyunu şu anda erken erişim sürümünde bulunuyor ve ilerleyen süreçte elbette oyun içeriğinde hangi unsurlar yer alacak  bilemiyorum ancak şu anda gördüğümüz kadarıyla bu şekilde bahsedebiliriz.
 
Atmosfer ilgi çekici
 
 
 
Diyarlara atılabileceğimiz ve bu diyarlarda farklı bölgelere geçiş yapabileceğimiz oyunda her bir bölgenin kendine ait tarzı ve atmosferi bulunuyor. Örneğin oyun içerisinde bir ormana doğru geçiş yapabiliyor ve buralardaki otların, mantarları ve çiçeklerin gerçekten de devasa bir şekilde karşımıza çıktığını görebiliyorsunuz. Dolayısıyla oyunda küçük olmanın avantajları gerçekten de bazen büyük olabiliyor. Çünkü atmosfer nihayetinde çok iyi bir şekilde karşımıza çıkıyor ve atmosfer bakımından ve ortam bakımından oyun bizlere eşsiz bir deneyim sunuyor diyebiliriz. Elbette yukarıda da bahsettiğim gibi ben bu tarz oyunlardan gerçekten hoşlanıyorum ve oynaması gerçekten de zevkli. Ancak bu tarz oyunlardan belki de siz hoşlanmayabilirsiniz ve ortamda gerçekten ilgi çekici gelmeyebilir. Bu tarz yorumlar tamamen kişisel olarak karşımıza çıkıyor.
 
Hikaye belki de ilgi çekici gelmeyebilir
 
 
 
Yine az çok bahsettiğim gibi arka planda yer alan hikaye bizlere çevre unsurlarıyla beraber harmanlanmış bir şekilde sunuluyor. Ne demek oluyor bu..  Oyun içerisinde yer alan hikâye çevreye dağılmış bir şekilde karşımıza çıkıyor ve biz de çevreyi araştırarak hikaye konusunda bilgi sahibi olabiliyoruz. Bilgi sahibi olduğumuz esnada elbette daha da fazla hikayenin içeriğine erişebiliyor ve yeni detayların karşımıza çıktığı da görebiliyoruz. Burada sağı solu keşfedebiliyor, keşfettikçe yeni detayların ve sırların açığa çıktığını görebiliyor ve yabancı olduğumuz bu toprakları bir nevi öğrenmeye çalışıyoruz. Elbette arka planda yer alan hikaye çoğu oyuncu için belki de herhangi bir şey ifade etmiyor. Çünkü bu tarz oyunlarda siz de biliyorsunuz ki arka planda yer alan hikayeden ziyade oyunun oynanış dinamikleri ve hayatta kalma unsurları oldukça ön plana çıkıyor. Zaten oyuna giriş yaptığınız anda hayatta kalma unsurlarıyla beraber karşılaşabiliyor ve hikaye gerçekten de arka planda kalabiliyor. Elbette hikayenin güzel olması ve ilgi çekici olması oyun içerisinde yapılacakları daha da derinleştiren detaylardan biri olabiliyor. Ancak olmasa da herhangi bir oyuncunun neden hikayesi yok diye bir serzenişte bulunacağına sanmıyorum. Elbette bu kişiden kişiye yine değişir diyebilirim.
 
10l kişiye kadar destek sunuluyor
 
 
 
Yukarıda da bahsettiğim gibi yapım içerisinde isterseniz tek başınıza isterseniz de çok oyunculu bir şekilde oynayabiliyor ve 10 oyuncuya kadar oyunun destek sunduğunu söyleyebiliriz. 10 kişiye kadar destek sunması gerçekten de oyun içerisinde geniş bir topluluğun yer alacağını bizlere gösteriyor ve bu toplulukla beraber de büyük bir grup kurabiliyor ve bunlarla beraber yolculuğunuza başlayabiliyorsunuz. Ek olarak oyun içerisinde gerçekten bu boyutlarla beraber yapılabilecek oldukça fazla içeriğin bulunması gerekiyor ve 10 oyuncuyla beraber atılacağınız bir macerada gerçekten içeriklerin çabuk bu şekilde tüketebileceğinizin de bilincinde olmanız gerekiyor. Ancak küçük bir yapıya sahip olduğumuzdan dolayı elbette her bir detay bizlere devasa bir şekilde geliyor ve bu kapsamda da oyunun bu şekilde oyunun kendini kurtarabileceğini söyleyebiliyoruz. Bunun dışında elbette arkadaşlarınızla beraber büyük bir maceraya hatırlayabiliyor ve etrafı istediğiniz gibi keşfedebiliyor ve grubunuzu gerçekten de kapsamda beslenme olayını ayarlamanız gerekiyor. Elbette grup sayısını kendinize göre ayarlayabiliyor ve ona göre de plan ve projenizi yapabiliyorsunuz. İstediğiniz bölgeye kamp kurabiliyor, buralarda kendinizi güvence altına alabiliyor ve gözünüze kestirdiğiniz kısımlarda geniş bir ortam ayarlayabiliyorsunuz. Bu tamamen sizin oyun içerisindeki seçimlerinize bağlı olarak değişkenlik gösteriyor ve oyunda gerçekten de bu tarz konularda geniş bir özgürlük bizlere sunulmuş durumda. Zaten bu şekilde olması gerekiyor ki bu tarz oyunlarda istediğimiz şekilde ilerleyebilelim ve ona göre de kendi planlarımızı yapabilelim.
 
Hikaye çevreyle harmanlanmış bir şekilde karşımıza çıkıyor
 
 
 
Oyunda yine ara ara bahsettiğim üzere farklı farklı bölgeler bizleri bekliyor yine bu farklı bölgeler içerisinde gerçekten de ilgi çekici yapılar bizlere aktarılıyor ve bu kapsamda buraları keşfetmeyi koyuluyoruz. Oyunda geliştirici ekibin belirttiğine ve yayınlanan fragmanlara ve hatta Steam üzerinde sunulan erken erişim içeriğine bakacak olursak burada devasa gökdelenler bulunuyor, dev ağaçlara tırmanabiliyor ve yollarda bulunan mağaralarda beraber de karşılaşabiliyoruz. Yine bunun yanı sıra göller, nehirler ve sığ alanlar ile karşılaşabiliyor ve bu dünya içerisinde yer alan bölgeler gerçekten de ilgi çekici olarak karşımıza çıkıyor. Elbette bu tarz yapımlar doğada ve gerçek hayatta gördüğümüz kısımlar olarak burada yer alıyor ve bu yerleri bulduğumuz esnada elbette küçük bir karaktere sahip olduğumuzdan dolayı bunlar devasa bir şekilde karşımıza geliyor ve buralarda ilgi çekici unsurlar gerçekten de oyuncular açısından çok önem arz ediyor. Tehlikeli bataklıklardan yıkılmış harabelere kadar çok farklı kısımların bulunduğu bu yerlerde etrafı keşfedebiliyor, buralarda araştırmalar yapabiliyor ve arka planda yer alan hikaye konusunda kendi yolumuzu bulmaya çalışıyoruz. Yine yukarıda da bahsettiğim gibi arka planda yer alan hikaye bizlere keşif unsurları ile beraber aktarılıyor. Yani herhangi bir ara sahneyle veya sinematikle beraber bizlere aktarılmıyor. Bunun dışında etraftan bulduğumuz notlar veya çevre unsurları ile beraber hikayeyi deneyimleyebiliyoruz. Böylece zaten hem etrafı araştırabiliyor hem de bu dünya içerisinde neler olup bittiğini açıkça anlayabiliyoruz.
 
Evcilleştirme mekaniği yer alıyor
 
 
 
Oyun içerisinde sadece siz yer almıyor aynı zamanda yine ara ara bahsettiğim gibi hayvanları evcilleştirebiliyor ve böylece çeşitli canlılar karşımıza çıkabiliyor. Bu canlılar her zaman düşman olarak burada yer almıyor, bu canlıların bazılarını istediğiniz şekilde evcilleştirebiliyor ve evcilleştirme mekaniği de gerçekten oyun içerisinde büyük yer kaplıyor. Bu mekanikle beraber isterseniz binek hayvanları ile beraber ilerleyebiliyor isterseniz uçan hayvanlara eşlik edebiliyorsunuz. Yani oyun içerisinde isterseniz karadan isterseniz de havadan ve uçarak ilerleyebiliyor ve bu hayvanları dilediğiniz gibi evcilleştirebiliyorsunuz. Elbette evcilleştirme mekaniğini şu anda nasıl çalıştığını ve oyun içerisinde bir hayvan evcilleştiği zaman ömür boyu sizin hayvanınız olarak mı kalıyor onu da bilemiyorum. Dolayısıyla bunu oyun içerisinde deneyimlediğiniz zaman göreceksiniz. Ancak bu tarz bir mekaniğin oyun içerisinde yer aldığını söyleyebiliriz. Elbette bu mekanik gerçekten de oyunun gidişatını ve oyunu kapsamını değiştiren unsurlar arasında yer alıyor. Çünkü bir yerden bir yere uçarak gitmek ve ulaşamadığınız yerlere koşarak ulaşmak gerçekten de farklı bölgelere geçiş yaptığımızın göstergesi oluyor. Hal böyle olunca bu mekanikle beraber oldukça fazla haşır neşeli oluyor ve bu kapsamda daha da ilerleme katedebiliyoruz. Belki de hikayenin çekici kısımları bu binek hayvanlarla beraber bizlere aktarılıyor ve araştırdığımız kapsamda hem gökdelenlere hem de ağaçların tepesine bu hayvanlarla beraber çıkış yapabiliyoruz. Bu mekanikle beraber elbette gideceğimiz yere hızlı bir şekilde de gidebiliyor ve böylece hem zamandan hem de karakterimizin gücünden tasarruf etmiş oluyoruz.
 
Bunun dışında yine bu dünya içerisinde yer aldığımız süre boyunca ve diğer hayatta kalma oyunlarından aşina olduğunuz bir yapı bizleri bekliyor. Elbette burada bir şeyleri birleştirme ve yeni tarifler ortaya çıkarma mekaniği bulunuyor. Bu tariflerle beraber istediğimiz şekilde farklı içeriklere erişebiliyor ve yeni içeriklerle ve mekaniklerle beraber de karşılaşabiliyoruz. Aynı zamanda bunlarla daha farklı yollara geçiş yapabiliyor ve kendimize avantaj sağlayacak unsurları elinize alabiliyoruz. Oyunda bir yandan gezip tozarken diğer yandan ise istediğiniz şekilde bu dünya içerisinde yer bulabiliyor ve buraları istediğiniz gibi araştırabiliyorsunuz. Hayvanları evcilleştirebildiğiniz, karakterinizi hayata tutabildiğiniz ve farklı bölgelere doğru ilerleyebildiğiniz oyun içerisinde gerçekten geniş kapsamlı bir yapı bir yapı bizlere aktarılıyor ve bu kapsamlı yapı içerisinde uzun vakitler geçirebileceğimiz bir durum söz konusu. Yine yukarıda ara ara bahsettiğim gibi oyun içerisinde tek oyunculu bir şekilde ilerleyebiliyor veya çok oyunculu ile beraber arkadaşınızla burada yer alabiliyorsunuz. Bu tamamen sizin tercihinize bağlı olarak değişkenlik gösteriyor ve arkadaşlarınızla beraber olursanız birlikte inşa edebiliyor, birlikte düşmanlarla beraber savaşabiliyor ve ekip olarak hayatta kalmaya çalışıyorsunuz. Elbette ekibin sayısı arttıkça karakterlerin ihtiyaçları da bu oranda artış gösteriyor ve topladığınız kaynakların iki katı olması gerekiyor ki kendiniz bu şekilde hayatta kalabilin.
 
Oyunda böceklerle aksiyona girebiliyorsunuz
 
 
 
Hayatta kalma deneyimini bizlere aktaracak olan oyun içerisinde aksiyon tarafı da bizlere sunuluyor. Aksiyon tarafı belki de zayıf kalan unsurlar arasında bulunabilir ancak yine de burada devasa örümceklerle, böceklerle ve daha fazlası ile beraber kapışabiliyorsunuz. Bu kapsamda elinize farklı farklı silahlar alabiliyor, meşalelerle beraber önünüzü aydınlatabiliyor ve elinize aldığınız sivri nesnelerle beraber bu hayvanları ve düşmanları ortadan kaldırabiliyorsunuz. Elbette yine karakterinizle beraber burada karakterinizle gerçekleştirebileceğiniz farklı farklı yetenekler bulunuyor ve karakterinizle hızlı koşabiliyor, bir örümcek size saldırdığı zaman onun saldırısını es geçmek için yerde yuvarlanabiliyor ve daha fazlasını burada gerçekleştirebiliyorsunuz. Dolayısıyla oyun içerisinde saldırı ve savunma gibi çeşitli taktikler geliştirebiliyor. Böylece hem karakterinizin kontrolünü yapabiliyor hem de ekip çalışması ile beraber düşmanları ortadan kaldırabiliyorsunuz. Ancak bu şekilde hayatta kalabilir ve en az hasarla beraber düşmanları ortadan kaldırabilirsiniz. Dolayısıyla bu tarz oyunlarda siz de biliyorsunuz ki ne kadar hasar alırsanız o kadar karakterinizi kaybedebiliyor ve bu kapsamda öldüğünüz kısımda ise üzerinizdekileri de ne yazık ki kaybetme durumuyla karşı karşıya kalabiliyorsunuz.
 
Diğer taraftan oyunda yer aldığınız süre boyunca etraftaki kaynakları toplamanız gerekiyor ve kendinize ait bir kamp alanı inşa etmek için etraftaki yaprakları, ince dalları ve sağlam taşları envanterinize atmanız lazım. Bu yapılarla beraber farklı binalar inşa edebilir ve bunlarla kendi yerleşim bölgemizi kurabilirsiniz. Oyunda evlerden kulübelere korunaklı çitlerden daha fazlasına kadar çok çeşitli yapılar inşa edebilir ve kendinizi korunaklı bir hale getirebilirsiniz. Elbette bu tarz oyunlarda siz de biliyorsunuz ki hayatta kalmanın en önemli unsuru kendinize ait bir bölgeyi inşa etmekten geçiyor çünkü dışarıdan gelen tehlikelere karşı bu yaptığınız binalar sizleri koruyor ve ona göre siz de kendi güvenliğinizi sağlayabiliyorsunuz. Ayrıca oyun içerisinde hem gece ve hem de gündüz döngüsü bulunuyor. Gündüz elbette etrafı aydınlık bir şekilde görebilirken geceleri daha ıssız ve korkutucu olabiliyor. Dolayısıyla hem gece uyumak hem de kendinizi korunaklı hale getirmek için bu tarz kamp alanları oldukça büyük önem arz ediyor. Burada istediğiniz yere kamp alanı kurabiliyor ve hatta ağacın tepesine bile bu yapıları inşa edebiliyorsunuz ve kendinizi daha da güvenli hale getirebiliyorsunuz. Elbette bu yapıları yukarıda bahsettiğim gibi farklı kaynakları toplayarak kurabiliyor ve yerleştirebiliyorsunuz.
 
Steam sayfası
 
 
 
Genel olarak toparlayacak olursak oyun bizlere klasik hayatta kalma deneyimini sunuyor ancak yeni içeriklerle beraber de bizlere farklı bir yapıyı aktarmayı hedefliyor. Oyunda yer aldığımız dünya bizlere devasa bir şekilde sunuluyor ve bu dünya içerisinde minyatür bir şekilde bulunuyoruz ve hayatta kalmanın dibine vurmaya çalışıyoruz. Oyun şu anda erken erişim sürümünde bulunuyor ve erken erişim sürümünün ardından oyun Aralık ayı içerisinde tam sürüme kavuşmayı bekliyor. Yine bu kapsamda oyuna yeni güncellemeler gelmeye devam ediyor ve bu güncellemelerle beraber de bu oyunu kapsamı ve içeriği daha da genişliyor.
 
Oyunun en büyük güncellemesi Ekim ayı içerisinde bizlere sunulmaya bekliyor ve bu içerikle beraber de devasa bir içerik yığını bizlere aktarılıyor. Oyunun şu anda Steam sayfasında 230 Türk lirasından erken erişim sürüm fiyatı yer alıyor. Erken erişim sürümünün fiyatı şu anda sabitken tam sürümle beraber zamlanabilir. Dolayısıyla bu tarz oyunlardan hoşlanıyorsanız bu oyunu bir göz atabilir ve bir şans verebilirsiniz. Eğer oyunu ileride oynayacağım diyorsanız da bu oyuna kütüphanenize eklemenizde fayda var.
 
Yeni fragman
 
 

Bu haberin bağlantısı
URL
Smalland Survive the Wilds
Super Bomberman R 2 İnceleme Bayonetta Yönetmeni Hideki Kamiya, PlatinumGames'ten Ayrılıyor

BSC Misafiri

25.9.2023 21:58:28

0
NCK:Grounded oyununun benzeri, ANT Z filmi aklıma geliyor hep.
    Siz de aşağıdaki form aracılığıyla yorum yapabilirsiniz.
Mesajınız
Üyeyim Üye Değilim

DonanımHaber üyeliğinizi kullanabilirsiniz.

E-Posta (Onay için gerekli.)

KÜNYE
SMALLAND
+ TAKİBE
AL
1 kişi bu oyunu takip ediyor.
Kullanıcı Videosu Yükle ▲ Siz de video yüklemek için tıklayınız