Gizle
Kullanmakta olduğunuz tarayıcı güncelliğini yitirmiştir. Bölüm Sonu Canavarı, sorunsuz bir gezinti için tercih ettiğiniz tarayıcının en güncel sürümünü kullanmanızı önerir.
Mobil Sürümü Görüntüle »

Submerged İnceleme

 
 
Herkese merhabalar, bu incelememizde sizlere submerged adlı oyunun detaylarına bakacağız. Bu incelemede hem teknik açıdan hem de animasyonlara ve hikayede biraz göz atacağız. İlk olarak oyunu kim geliştirdi ve ne zaman piyasaya sürüldü bundan bahsedelim:
 
Submerged adlı oyun 4 ağustos 2015 tarihinde piyasaya sürüldü. Uppercut Games  tarafından geliştirildi ve yayınlandı. Oyunda bir kız karakteri kontrol ediyoruz ve keşfete bileceğimiz bir dünya bizleri bekliyor. Tabii bu Dünya çok büyük değil kendine yeten bir yapısı bulunuyor.
 
Oyun bizlere neler vadediyor?
 
 
 
Oyunda keşif unsurları rahatlatıcı bir atmosfer ve macera unsurları bulunuyor. Bir yandan maceraya atılırken bir yandan da su üstündeki görsellerin seyrine bakabiliyoruz. Genel olarak dünyanın yapısına bakacak olursak: burası batık bir şehir yani her şey su altında kalmış, su üstünde kalan sadece belli başlı yapılar bulunuyor. Bu yapılar arasında ikonik heykeller gökdelenler ve daha fazlası yer alıyor. Oyun üçüncü şahıs kamera bakış açısını bizlere sunuyor. Bizlere çok da derin olmayan bir hikayeyi deneyimleme şansı veriyor.
 
Oyunun kısaca hikayesi ne bakacak olursak:
 
Bu oyunda Miku adlı bir kız karakteri kontrol ediyoruz ve altımızda bir balıkçı teknesi bulunuyor. Yanımızda bulunan kardeşimiz de ne yazık ki hasta. Kardeşimizi bu hastalık durumundan kurtarmak için etrafı gezmeye çalışıyoruz tabii tekne olmadan bu imkansız çünkü bu dünyada her şey sular altında yani seller altında kalmış. Dolayısıyla etrafı gezmemiz için bu tekne bizim ana araçlarımızdan biri. Temel hikaye bu döngü etrafında ilerliyor ve kardeşimizi bu durumdan kurtarmaya çalışıyoruz tabii her geçen gün bizim de vücudumuzda çeşitli izler çıkıyor ve bu izler günden güne büyümeye devam ediyor. Oyun bir yandan gizem havası katıyor bir yandan da bizleri ufak bir gezintiye çıkartıyor.
 
Oyunda kardeşimizin hastalığını ve yarasını iyileştirmek için teknemize atlıyoruz ve etrafta gezinmeye başlıyoruz. Öncelikte sular altında kalan bu bölgeye güzelce bir inceliyoruz. Etrafta neler var neler yok bunlara bir göz atıyoruz. Bazı ikonik yapıları bulduğunuz zaman bunu hemen not defterine kaydediyoruz. Tabi bu olay otomatik olarak gerçekleştiriliyor. Yine oyunda bir haritamız bulunuyor bu haritaya istediğimiz şekilde kullanabiliyoruz ve istediğimiz zaman açabiliyoruz. harita ilk olarak kapalı bir şekilde geliyor ve zamanla Gezdiğimiz yerler ve gördüğümüz yerler harita üzerine işleniyor ve haritada açık duruma geliyor. Tabi oyun çok fazla bir özgürlük hissiyatı sunmuyor çünkü gezebileceğimiz yerler kısıtlı ve belirli.
 
 
 
Yukarıda hikayenin kardeşimizin yaralarını iyileştirmek olduğundan bahsetmiştim. Yine bu durum için teknemizle beraber ilerliyoruz ve haritamızda belli başlı noktalar bulunuyor. Bu noktalarda çeşitli kasalar bulunuyor. Bu kasalara ulaşmak için teknemize yanaşacağımız yerler bulunuyor. Bu binalara ilerliyoruz ve teknemizden atlıyoruz. Binaların yapısı birbirleriyle benzerlik gösteriyor. Dolayısıyla tekneden atlayıp ve binaya geçiş yapabiliyoruz. Binaya geçtikten sonra ise en tepeye doğru tırmanmaya çalışıyoruz. Bu binaların tepesinde alabileceğimiz özel nesneler bulunuyor. Bunlara yardım sandığı da diyebiliriz. Bu yardım sandıklarında kardeşimize iyi gelecek eşyalar bulunuyor. Bu sandıklar birçok yerde bulunuyor. Her bir sandık içerisinde bulunan eşyaları kardeşimize getirmeye çalışıyoruz ve bu şekilde kardeşimizi iyileştirmeye çalışıyoruz. Temel olarak hikaye döngüsü ve oynanış stili bu yönde.
 
Oyunun atmosferi ve dünyası
 
 
 
Oyundaki hikaye ek olarak şunları eklemek istiyorum. Oyunda göreceğiniz deniz hayvanları gerek balina gerekse diğer canlılar olsun üzerlerinde benekler şeklinde hastalıklar yer alıyor. Tabi benekler bizim de gözümüzden kaçmıyor. Bunun haricinde üzerimizde her gün günbegün belirgin bir şekilde çıkmasını da izliyoruz. Yani bu hastalığın nereden yayıldığı neden olduğu hiçbir şekilde bilinmiyor. Zaten oyun içerisinde diyalog sistemi veya metin sistemi olmadığından dolayı bunları ancak görseller şeklinde anlamaya çalışıyoruz. Oyunda sıkça karşımıza çıkan günlük sistemi yer alıyor. Bu günlük sisteminde gördüğümüz çeşitli yapıları farklı canlıları kaydediyoruz. Bunlar yine metin şeklinde değil görsel şekilde karşımıza çıkıyor.
 
Bunun dışında yine oyunda tarihi kayıtlar yer alıyor. Bu tarihi kayıtlar bir çocuğun resim defterindeki çizimlere benziyor. Bunların tabi ne anlama geldiğini bilmiyoruz. Sadece herkes kendine göre yorum yapabiliyor.
 
Oyunda herhangi bir zaman sınırı düşman veya başarısızlık hissiyatı yer almıyor. Oyun içerisinde aksiyon veya şiddet unsurları da yer almıyor. Bu yüzden herhangi bir sağlık paketine veya başka şeyleri ihtiyacınız kalmıyor. Dolayısıyla oyunun sunduğu bu yolda rahatlıkla ilerleyebiliyorsunuz. Savaş ve aksiyon öğelerinin olmamasına rağmen burada kendinizi yalnız hissetmiyorsunuz. Gerek deniz hayvanları- balinalar gerekse lekeli insanlar buradaki canlı olan birkaç türden biri. Burada bu canlılar sayesinde kendinizi yalnız hissetmiyorsunuz ve hiçbiri bir tehdit unsuru değil. Hepsi çevrenizde dolaşıyor veya duruyor. Bu da canlı bir atmosferin olduğunu gösteriyor.
 
Oyundaki bu canlı atmosfer iyi bir yansıtılmaya çalışılmış. Özellikle üzerinde gezindiğiniz su, gece güneş batarken oldukça parlak gözüküyor hatta tam gece olduğu zaman da ayın suya yansıması bizlere görsel anlamda hoş anlar yaşatıyor. Oyunda suyun altına herhangi bir şekilde giremiyorsunuz sadece suyun üstünde küçük teknenizle beraber dolaşabiliyorsunuz. Oyun içerisinde gece gündüz döngüsü olduğundan bahsetmiştim. Bu gece gündüz döngüsünde ışıkların geliş açısı değişiyor ve suya olan yansımalarında da farklılıklar görünüyor. Bu da oyunun bu dünyasının çeşitli şekillerde ve görsellerde karşımıza çıkmasına sebep oluyor. Örneğin, gün batımında daha doygun renkler yer alırken güneşin doğduğu esnada gözünüze çarpan güneş ışıklarını hissedebiliyorsunuz. Bu şekilde oyun içerisinde canlı bir atmosfer yaşatılmaya çalışılmış.
 
Oyunda hikaye kapsamında yardım sandıkları topluyoruz 
 
 
 
Oyunda yardım sandıklarına bakacak olursak, bu yardım sandıklarını içerisinde bulunan eşyaları kardeşimize getirdiğimizden bahsettik. Bu yardım sandıklarını içerisinde bulunan eşyalar belli başlı binaların üzerinde bulunuyor temel hikaye de bu yönde ilerliyor. Oyunda bu yardım sandıklarının haricinde keşfedebileceğiniz belli başlı noktalar bulunuyor. Sular üstünde ilerleyerek ikonik heykelleri veya yapıları görebilirsiniz. Bu heykelleri veya yapıları gördüğünüz zaman not defterinize sistem kaydediyor. Bu kayıt burayı keşfettiğiniz anlamına geliyor.
 
Oyunda sandıklardan bahsettik keşfedebileceğiniz heykellerden ve yapılardan bahsettik. Bunlar dışında yine su üzerinde dilediğiniz gibi ilerleyebilirsiniz ve teknenizi geliştirecek araçlar bulabilirsiniz. Teknenizi geliştirecek araçlar için etrafı keşfetmeniz yeterli. Bunun için etrafa yayılmış motorlar görebilirsiniz.Teknenizle bu motorlar üzerine geldiğiniz zaman o motoru almış olursunuz ve ne kadar çok motor toplarsanız teknenizin hızlanma süresi - hızlıyken dayanma süresi o kadar artar. Oyunda bir de dürbün bulunuyor..Bu dürbün ile uzaktaki nesneleri veya binaların içerisindeki parlayan öğeleri bulabiliyoruz. Bu da oyuna hoş bir ekleme olmuş.
 
Oyun temel olarak bizlere bu yapıyı sunuyor. Bunlar dışında herhangi bir detay vermiyor ancak binaların tepelerine tırmanırsanız belki de bir manzara yakalama şansınız olabilir. oyunda genel olarak binaların yanına gidiyorsunuz tek denizden atlıyor ve binaların içerisine giriyorsunuz önemli noktalarda yardım sandıkları bulunuyor diğer noktalarda ise günlüğünüze kaydedebileceğiniz öğeler alıyor. bulduğunuz bu öğeler bir çocuğun elinden çıkan çizimler şeklinde karşımıza çıkıyor. Yani metin olarak herhangi bir döküman elde etmiyoruz.  Bu da arka planda İlerleyen bir hikayenin bir parçası diyebiliriz.
 
 
 
Oyunda tekneniz ile gezerken gece gündüz döngüsünü de hissedebiliyorsunuz. Oyunda bu döngü olduğu için gün batımını ve gün doğuşunu görebilirsiniz. Dolayısıyla bu da oyundaki hoş eklemelerden bir tanesi. Oyunda ek olarak sadece belirli yapıların üzerine çıkabiliyorsunuz ve her binanın içerisine giremiyorsunuz. Zaten gideceğiniz yerler ve bölgeler belli ancak buralarda gezinebiliyor ve ilerleyebiliyorsunuz. Oyun bize çok derin özgürlük yapısı sunmuyor tekdüze bir ilerleyiş yapısı sunuyor. Bu yüzden yapacağınız şeyler size aynı gelebilir.
 
Genel olarak oyunun temel yapısından ve hikâyesinden bahsettik ve son olarak da şunu söyleyebilirim. Her yardım sandığına ulaştığınızda ve kardeşinizin yanına bu yardım sandığından çıkan malzemeyi verdiğinizde kardeşiniz günden güne daha iyi olacak ancak sizin üzerinizdeki izler günden güne artacak. Yardım sandığındaki malzemeyi getirdiğiniz zaman gün döngüsü sona erecek ve yeni bir güne uyanacaksınız. Her yeni gün döngüsünde farklı binaların tepesinde olan tuhaf yaratıklarla karşılaşacaksınız. Bunlara zombi diyebilirsiniz lekeli diyebilirsiniz herhangi bir ismi yok. Bu da hikayeyi gizem katan taraflardan biri. Bu gizemli kişilerin üzerindeki izler bizim üzerimizde de çıkıyor ancak bunun ne anlama geldiğini oyun içerisinde bilemiyoruz.
 
Oyun genel olarak bu şekilde. Yapacaklarınız size tekrar şeklinde gelebilir yani tekneye atla, bir binanın yanında dur, binanın içerisine geç, tırman ve parlayan eşyayı veya yardım sandığındaki nesneyi al, daha sonra bunu kardeşine götür. Oyun tamamen bu döngüden ibaret. Sürekli olarak aynı şeyleri yaptığımız için oyundan kısa sürede sıkılabilirsiniz.Yani benim burada size tavsiyem isterseniz oyunu tek seferde bitirin (bu biraz zor olabilir) veya isterseniz de 1 saat 2 saat aralıklarla oyunu oynayın, daha sonra kapatın, sonra yine canımız istediği zaman geri dönün. Çünkü oyun tekrarı bindiği için kısa sürede sıkma şansı olabiliyor.
 
Oyunu şahsen baştan sonra iki kere bitirme şansım oldu. İlk oynayışım da oyundan zevk almıştım ancak ikinci oynayışım da oyun bana ere farklı bir yapı sunmadığınından dolayı sıkılmaya başladım.Dolayısıyla şunu söyleyebilirim: Eğer oyunu daha önce oynamadıysanız ve merak ediyorsanız bir şans vermenizi tavsiye ederim. Bu arada oyunun bir devam oyun çıktı. Devam oyunu şu anda Steam’de 50 Türk lirası fiyatında satılıyor. Bu devamı oyunu 10 Mart 2022 tarihinde piyasaya sürüldü. Bunu henüz deneyimleme şansım olmadı ancak en kısa sürede bu devamı oyununu da oynamak istiyorum ve ilk oyun ile arasındaki gelişmeyi ve farkları sizlere aktarmak istiyorum.
 
Oyundaki kız karakterimizin animasyonlarından ve teknik detaylarından bahsetmek istiyorum:
 
 
 
Oyundaki ilk karakteri elimize alışımız ile beraber hemen wasd yani yön tuşlarına basıyoruz ve karakterimizin tabiri caizse drift yaptığını görebiliyoruz.Yanİ bu driften kastım bir yere koşarken böyle patinaj çekme olayı gibi karşımıza çıkan şeyden bahsediyorum. Karakterimiz adeta yüzey üstünde kayıyor gibi gözüküyor. Dolayısıyla bu benim hoşuma giden bir durum olmadı ve çok gözüme batan bir teknik detay olduğunu görüyorum. Bunun üzerine herhangi bir güncelleme veya iyileştirme gelmedi. Bunları belirtiyorum ancak bu eksiklikler oyundan zevk almama engel değil. Sadece oyundaki detayları olduğu gibi sizlere aktarmak istiyorum.
 
Oyundaki tırmanma animasyonlarında bakacak olursak çok standart diyebilirim. Karakterimiz zaten tırmanma animasyonuna girdiği zaman iki üç farklı hareketi bulunuyor. Başka da herhangi bir detayı bulunmuyor. Karakter çizimlerine bakacak olursak da üst düzey bir şey beklemeyin. Oyunun dünyası, karakterleri ve çizimleri de tatmin edici diyebilirim.
 
Zaten karaktere yakından bakarsanız zayıf animasyonlara ve yapıya sahip olduğunu görebilirsiniz. Dolayısıyla bunlara takılmadan oyunun dünyasını keşfetmenizi tavsiye ediyorum. Eğer bunları takılmazsanız oyundan gerçekten biraz da olsa zevk alabilirsiniz. Yani oyundaki asıl beklentiniz tamamen grafik olmasın. Dolayısıyla hiçbir oyunda zaten çok üstün grafikler veya gerçeğe yakın olsun gibi bir söylemde bulunmuyoruz. Çünkü nihayetinde bu bir oyun ve oyun olarak kalsın istiyoruz. Hem şu andaki durumlara bakacak olursak grafikler ne kadar artarsa bizim için masrafı ve fiyatı da o kadar artıyor. Bu hem elimizdeki bilgisayarların zorlanmasına hem de maddi olarak oyunları satın alırken zorlanmamıza neden oluyor.
 
Oyundaki yer alan yapıların etrafında atmosferi yansıtmak için sarmaşıklar, yosunlar ve daha fazlası bulunuyor. Bu da oyuna görsel anlamda çeşitlilik katan unsurlardan biri. Oyun dünyası sular altında kalan bir yapıyı sergilediğinden dolayı bu tür detaylar gerçekten de dikkat çekiyor. Her ne kadar çok iyi çizimlere ve grafiklere sahip olmasa da o atmosferi yansıtmak bence daha önemli.
 
Oyun Türkçe dili destekliyor mu?
 
 
 
Evet oyun Türkçe dilini destekliyor ancak oyunda herhangi bir diyalog veya metin şeklinde anlatılacak bir hikaye sonu olmadığından dil desteği aslında çok da gerekli olmuyor.
Oyundaki kullanıcı incelemelerine bakacak olursak Steam üzerinde 3800’ü aşkın kullanıcı incelemesi bulunuyor. Bu kullanıcı incelemelerinin çoğu olumlu yani oyun “çoğunlukla olumlu” etiketine sahip..Dolayısıyla sizin de bu oyuna şans vermenizi tavsiye ediyorum.
 
Bu kısım başarım canavarlarına gelsin:
 
Oyunda Toplamda 10 adet Steam başarımı bulunuyor. bu 10 adet başarımı kazanmak çok da zor değil ancak tabii biraz oyuna vakit ayırmanız gerekiyor.
 
Ilk başarımın adı serbest tırmanıcı. Bu başarımı elde etmek için oyundaki en yüksek binaya tırmanmanız gerekiyor. Zaten oyunda ilerlerken bunu da yapıyorsunuz yani ekstra bir efor sarf etmenize gerek kalmayacak.
 
İkinci başarımın adı Keşke burada olsaydın Bunu elde etmek için oyundaki karpostal  özelliğini kullanmanız gerekiyor. Bu başarımı da kolayca elde edebilirsiniz.
 
Üçüncü başarımın adı Kapı görevlisi. Kapı görevlisi başarımını elde etmek için tüm otelleri ziyaret etmeniz gerekiyor. Zaten oyun içerisinde ana hikayede ilerlerken bu otelleri de ziyaret etmiş olacaksınız. Belki birkaç tanesi ekstra girmeniz gereken yer olabilir.
 
Dördüncü başarımın adı son. Son adlı başarımı elde etmek için oyunun ana hikayesini bitirmeniz gerekiyor. Bunu da zaten kolay bir şekilde halledebilirsiniz.
 
Beşinci  başarımın adı Turist. Turist başarımını elde etmek için işaretli yerlerin hepsini keşfetmeniz ve görmeniz gerekiyor. Bunun için yukarıda da bahsettiğim gibi oyunda belli başlı ikonik heykeller veya bölgeler bulunuyor. Bu bölgelerin ve yapıların her birini keşfettikten sonra bu başarımı elde etmiş oluyorsunuz.
 
Altıncı başarımın adı tekne ile etrafı dolaşma. Bu başarımı elde etmek için haritanın en kuzeyini en güneyini en doğusunu ve en batısına keşfetmeniz gerekiyor. Bu bölgelere ilerledikten sonra başarımı elde etmiş oluyorsunuz.
 
Yedinci başarımın adı ise naturalist. Bu naturalist başarımını kazanmak için oyun içerisinde yer alan ve zaman zaman karşınıza çıkan canlıları görmeniz gerekiyor. Bu canlılar arasında Balinalar ve diğer balık türleri yer alabiliyor.Bu başarımı kazanmak oldukça kolay zaten  etrafı gezdiğinizden ötürü bu başarımı kolayca  elde edebilirsiniz. etrafı gezerken bu canlılarda karşınıza çıkacaktır. Belki son birkaç tane canlıda sıkıntı yaşayabilirsiniz. Onlara belki biraz daha yaklaşmanız gerekebilir. O yüzden farklı bir canlı türü gördüğünüzde teknenizle ona yaklaşabilirsiniz. farklı türdeki bir canlıya yaklaştığınız zaman oyun otomatik olarak bu canlı türünü günlüğe kaydedecektir. Böylece bu canlı türünü ne tanımış olacaksınız ve bir sonraki yeni canlıya geçebilirsiniz.
 
 
 
Sekizinci başarımın adı ise Denizci. Denizci başarımını elde etmek için gece ve gündüz döngüsü boyunca teknede kalmanız gerekiyor. Yani tekneye sabah bindiğiniz zaman bir sonraki sabaha gelene kadar tekne üzerinde kalmanız gerekiyor. Herhangi bir binaya çıkmamanız gerekiyor.. Dolayısıyla oyununuzu açık bırakıp başka işlerle uğraşabilirsiniz, oyun arka planda oynamaya devam edecek. Böylece kolayca bu başarımı da elde etmiş olursunuz.
 
Dokuzuncu başarımın adı ise tarih kayıtları. Tarih kayıtları adlı başarımı elde etmek için oyunda toplamanız gereken parlak nesneler bulunuyor. Bu nesneler binaların belirli bölgelerinde veya çevrelerinde yer alıyor. Tekneniz ile bu yerlere hareket ederek tırmanabilir ve bu parlak nesnelere ulaşabilirsiniz.Tüm parlak nesneleri topladığınız zaman bu başarımı elde etmiş oluyorsunuz. Bu başarım sizi birazcık uğraştırabilir. Çünkü toplanması gereken bir hayli parlak nesne veya diğer adıyla tarih kayıtları bulunuyor. Bunları yine yukarıda dediğim gibi belli başlı binaların çevresinde veya içerisinde bulabilirsiniz. Bunların hepsini topladığınız zaman bu başarımı elde etmiş olursunuz. Bunu dilerseniz oyunun ana hikayesini bitirdikten sonra da yapabilirsiniz..Ancak benim size tavsiyem bu parlak nesneleri ana hikaye görevlerini yaparken toplamanız. Yani bir binaya girdikten sonra bu binadaki tüm parlak nesneleri ve toplanabilecek öğeleri elde etmeniz sizin avantajınıza olacak ve zamandan tasarruf edeceksiniz.
 
Son başarımın adı ise Aylak. Aylak adlı başarımı elde etmek için tekneniz ile etrafı gezmeniz gerekiyor. Etrafı gezerken karşınıza motor şeklinde nesneler çıkacak. Bu nesneler aslında teknenizin geliştirilmesine olanak sağlıyor. Bu motorları topladıkça tekneniizin hızı artacak ve artık daha uzun süre daha hızlı gideceksiniz. Yine bunları  haritanın belli başlı bölgelerinde görebilirsiniz. Tabii bu süre biraz uzayabilir. Çünkü bazıları gerçekten çok köşelere saklanmış durumda dolayısıyla etrafta birazcık  gezindikten sonra bunları da bulabilirsiniz. Hepsini topladıktan sonra bu başarımı da elde etmiş olursunuz.
 
Oyunda aksiyon öğeleri bulunuyor mu?
 
 
 
Oyunda herhangi bir aksiyon veya bulmaca öğesi bulunmuyor. Dolayısıyla oyun içerisinde dikkat etmeniz gereken herhangi bir unsur da yer almıyor. Oyun oynarken arkanıza yaslanabilir ve rahat bir maceranın tadını çıkartabilirsiniz. Herhangi bir bulmaca vesaire olmadığı için de kafayı yormanız gereken bir şey de yok. Tekdüze İlerleyen ve rahatlatan  bir oyun diyebilirim.
 
Oyunun açık dünyasından bahsettik ancak ne kadar açık bir dünya sunuyor biraz daha detaylandıralım:
 
Oyunun açık dünyası yine bahsettiğim gibi çok fazla büyük değil ve minimal bir haritayı bizlere sunuyor. Etrafı istediğimiz gibi keşfedebiliyoruz ancak bunun da bir sınırları bulunuyor.Yani haritanın dışına çıkamıyoruz. Zaten en köşeye geldiğimiz zaman kayık o yöne doğru ilerlemiyor ve bizi haritanın tam tersi istikametine doğru yönlendiriyor. Bir yere doğru sonsuz bir şekilde ilerleyemiyoruz. Bu da haritanın ve açık dünyanın sınırlı olduğunu gösteriyor. Zaten oyun da devasa bir açık dünya içeriyorum gibi bir iddiada bulunmuyor.
 
Oyunu size tavsiye ediyor muyum? - Dert yanma
 
Bu tarz keşif unsurlarından hoşlanan, hatta suyu seven oyuncular varsa bunu kesinlikle deneyebilirler. Ancak dediğim gibi beklentileri düşük tutmakta fayda var. Çünkü oyun bir süre sonra tekrara biniyor. Yani yaptığınız görevler ve ana  ilerleyiş oyun boyunca aynı kalıyor. Dolayısıyla bu da bizim oyun içerisinde sürekli aynı şeyleri yapmamız ile sonuçlanıyor. Bu durum tabii biz oyuncular için iyi bir şey değil. Çünkü biz oyuncular olarak oyundan çok daha çeşitlilik bekleriz yani görevler arasında farklılıklar olsun isteriz. Ancak bu oyun tek bir görev stilini benimsediği için beklentileri yüksek tutmamak gerek.
 
Oyunun konusunu ve işleyişini merak edenler kesinlikle deneyebilirler. Yani suyun üzerinde tekne ile gezmek, etrafı kolaçan etmek, dürbünle bakmak, çeşitli batık yapıları görmek… bu tarz şeyler ilginizi çekiyorsa oyuna bir şans verebilirsiniz.
 
Ben oyunu iki kere sonuna kadar bitirmiş biri olarak şunu söyleyebilirim: İlk seferinde oyundan gerçekten zevk aldım. Çünkü herhangi bir beklentim yoktu, sadece oyunun yapısı ve dünyası ilgimi çekti. Oyun ilk başladığım zamanlar elbette çok zevkli gelmeye başladı. Çünkü dünyasını yeni tanıyorsun, yeni adapte oluyorsun, neler olup bittiğini anlamaya çalışıyorsun. Bir yandan ismini cismini bilmediğin zombi tarzı ölümsüz tarzı yaratıklar karşınıza çıkıyor ve bunlar neyin nesi vesaire diyorsunuz. Bu tarz unsurlar gerçekten ilk etapta dikkatimi çekti. Tabii ilk oyunu bitirdikten sonra ikinci oynanışa geçtiğimde bu durum körelmeye başladı. Çünkü artık neyin ne olduğunu ve oyunun gerçekten de çok fazla çeşitlilik sunmadığını  biliyorsunuz. Dolayısıyla oyunu tekrar tekrar oynamaktan kaçırmamanızı tavsiye ediyorum. Bir kere bitirip kenara yani rafa kaldırabilirsiniz. Hatta yine yukarıda bahsettiğim gibi oyunu tek seferde bitirebilir veyahut sıkıldığınız zaman bir iki saatlik zaman dilimleri ile oynayabilirsiniz.
 
 
 
Oyunda çok fazla çeşitlilik olmadığından bahsettik oyunu hem eksi yönleri ile hem artı yönleri ile incelemek gerekiyor. Doğru şekilde ve doğru tarzda inceleme yapmamız lazım. Dolayısıyla bu saydığım şeyler genel olarak oyuncularında söylediği bir söylem olabilir. Ancak tabii ki buna katılmaya da bilirsiniz. Çünkü oyunlardaki zevk hissiyatı her oyuncu için değişkenlik gösteriyor. Kimisi bir oyundan çok fazla zevk alırken diğer bir oyuncu bu oyun hiç bana göre değilmiş der ve geçiyor. Dolayısıyla bu tarz incelemelerde daha doğrusu oyun incelemelerinde birtakım öznel yorumlarda bulunabiliyoruz. Bu da tabi herkesin kabul ettiği bir durum. Size yanlış gelen ters gelen bir durum olursa bunları yorumlar kısmında belirtebilirsiniz. Her zaman tavsiyelere ve yorumlara açık olalım.
 
Yorumlara ve tavsiyelere açık olmaktan kastım son zamanlarda haberlerin altındaki yorumlara bakıyorum ve gerçekten de üzülüyorum. Çünkü bir kişinin sevdiği bir oyundan diğeri nefret ediyor. Eğer bir kişi oyundan nefret ediyorsa bütün oyuncuların bu oyundan nefret etmesini istiyor. Bu durum son zamanlarda dikkatimi çekiyor ve aşırıya kaçtığını düşünüyorum. Yani kısaca oyun dünyasındaki deneyimlerimiz, karakterimiz bunlar hep kişisel yani öznel bir yapıyı sergiliyor. Dolayısıyla bizim sevdiğimiz bir oyunu veya projeyi başkası sevmeyebilir bu çok doğaldır. Bunları her zaman olgunlukla karşılamamız gerekiyor. Yorum yaparken de bu nefret söyleminden uzak durmamız gerekiyor çünkü sen o insanın neler bildiğini veya hangi oyunları deneyimlediği ve nasıl bir karakter yapısına sahip olduğunu bilmiyorsun. Yani kısacası eğer bir kişi sizin düşüncenizden farklı bir yapıda cümle kuruyorsa bunu kabullenmeniz gerekiyor ve bu durum onun hiçbir şey bilmediği anlamına da gelmiyor çünkü herkesin deneyimleme durumu oynama durumu farklı. Dolayısıyla yorum yaparken çok daha dikkatli olmanızı sizden istiyorum. Bir şeyi beğenmiyorsanız şu yüzden beğenmiyorum ve oyunda şu eksiklikler var diyerek geçebilirsiniz. Bu yorumlara da gerçekten saygı duyulması gerekiyor. Neydi incelemenin sonunda birazcık dert yapma gibi oldu ama olsun buna da değinmeden geçmek istemedim çünkü son zamanlarda Gerçekten de bu durumdan Ben de şikayet etmeye başladım yani birazcık kendimize gelmemiz gerekiyor.
 
Bu incelemede sizlere oyunun birazcık hikâyesinden teknik sisteminden ve daha fazlasından bahsettim. Oyundan yine dediğim gibi beklentiniz çok fazla yüksek olmasın. Çünkü oyun sürekli tekrara biniyor ve yaptığınız şeyler hep aynı gelebilir. Eğer oyundan sıkıldıysanız bu durumda çıkmanız sizin hayrınıza olacaktır. Daha sonra tekrardan oynamak isterseniz oyuna geri dönüş yapabilirsiniz. yine bu oyunu sizlere tavsiye ediyorum oynamanız da fayda var. Yine yukarıda bahsettiğim gibi oyunun ikinci bir devam oyunu çıktı. Bunu da daha deneme şansım olmadı. Ancak en kısa sürede oynamak istiyorum ve incelemesini yapmak istiyorum.
 
Kısacası toparlamak gerekiyorsa oyuna herhangi bir puanlama yapmıyorum. Çünkü puanlama sistemi ne kadar doğru olur ne kadar yanlış olur onu bilemiyorum.. En azından bu tarz keşif macera ve bağımsız yapımlarını seviyorsanız bir denemenizde fayda var. Oyunu denedikten sonra bu incelemenin altına gelip yorumunuzu bırakırsanız da çok mutlu olurum. Bir sonraki incelememde görüşmek üzere hoşça kalın ve kendinize çok iyi bakın.

Bu haberin bağlantısı
URL
oyun listeleri en çok oynanan oyunlar
League of Legends 2022 Dünya Şampiyonası Grup Aşaması 4. Gün Karşılaşmaları Tamamlandı! PS4'te Deneyebileceğiniz Simülasyon Oyunları
Yorumlar yeniden eskiye doğru listelenmektedir. Sıralamayı değiştirmek için sağdaki menüyü kullanabilirsiniz.
Mesajınız
Üyeyim Üye Değilim

DonanımHaber üyeliğinizi kullanabilirsiniz.

E-Posta (Onay için gerekli.)

KÜNYE
Oyun Listeleri
Kullanıcı Videosu Yükle ▲ Siz de video yüklemek için tıklayınız