Gizle
Kullanmakta olduğunuz tarayıcı güncelliğini yitirmiştir. Bölüm Sonu Canavarı, sorunsuz bir gezinti için tercih ettiğiniz tarayıcının en güncel sürümünü kullanmanızı önerir.
Mobil Sürümü Görüntüle »

Japon Oyun Devleri İlk Çeyrekte Darbe Aldı

     Oyun dünyasının iki büyük devi Nintendo ve Sony'de işler pekte yolunda gitmiyor. Bu yılın ilk çeyreğinde beklenenin aksine her iki firmanın adı altında bulunan yazılım ve donanımlarda düşme yaşanmış.

İlk olarak Nintendo'dan başlayalım.

     Geçtiğimiz perşembe gününde, haziran ayında biten 2009'un ilk çeyrek periyodu sonuçlarını açıklayan Nintendo'nun yazılım satışlarında % 40'lık bir azalma gözleniyor. Japonya / Kyoto menşeyli oyun firmasının kar oranında ise % 60.6'lık bir düşüş yaşanmış. Bunun yanında Nintendo, Japonya'nın resmi para birimi olan Yen'in de sonuçlara negatif yönde etki ettiğinide dile getirdi.

     Geçtiğimiz yıl aynı dönemde Mario Kart Wii, Wii Fit ve Super Smash Bros Brawl gibi güçlü yazılımların desteğiyle satış başarısı yakalayan Nintendo'yu, bu sene aynı periyodda ateşleyecek herhangi bir yazılım çıkmamasıda bu sonucun elbette ki tuzu biberi oldu.
 
Image and video hosting by TinyPic
 
     Tabii bu durum donanımada yansıdı. Geçtiğimiz yıl, aynı dönemde 5.17 milyon satan Wii, bu sene ise aynı dönem içerisinde 2.23 milyon sattı. Çıktığından bu yana 52.62 milyon satan Nintendo Wii'nin tüm dünyada, bu ilk çeyrek dönemini kapsayan yazılım satışları ise 31.07 milyonu buldu.

     Nintendo'nun popüler el konsolu Nintendo DS de geçtiğimiz yıla oranla daha düşük bir satış grafiği yakaladı. 2008 ilk çeyreğinde 6.94 milyon satan DS, bu çeyrekte 5.97 milyon sattı. Satılan DS'lerin 3.65 milyonluk kısmını ise Nintendo DSi oluşturuyor. İlk çeyrek döneminde ise Nintendo DS, 29,09 milyon yazılım satmış.

Nintendo'nun bu yıl ki hedefi ise 26 milyon Wii ve 30 milyon DS satmak.

Image and video hosting by TinyPic
 
 
Peki ya Sony ? 2009'un ilk çeyreği Sony'e hiç yaramadı.

     Japonya / Tokyo menşeyli elektronik devi Sony'nin de 30 haziranda son bulan 2009 ilk çeyrek dönemi sonuçlarını bildirdiği perşembe gününden 2008'i aratacak sonuçlar çıktı.

     Sony'nin hem PS3 hem de PSP donanım ve yazılımlarında düşüş gözlendiği ilk çeyrek, 2008 ile mukayese edildiğinde ;

2008 İlk Çeyreği : 1,6 milyon PS3 satılmış
2009 İlk Çeyreği : 1,1 milyon PS3 satılmış

2008 İlk Çeyreği : 3.7 milyon PSP satılmış
2009 İlk Çeyreği : 1.3 milyon PSP satılmış



     Sony’nin 9 yaşında ki konsolu PS2 ise bu ilk çeyrekte 1.6 milyon satarak- her ne kadar geçtiğimiz yıla oranla düşüşte bile olsa, PS3’den fazla satmayı başarmış.

Image and video hosting by TinyPic

     İlk çeyrekte Sony’nin oyun işlerinden geliri, azalan yazılım ve donanım satışları ile birlikte % 48,6 oranında düşmüş. Birinci parti yazılım satışlarında ise büyük bir düşüş gözleniyor; Bu periyodda PS3 yazılımları 22,8 milyondan 14,8 milyona; PSP yazılımları 22.8 milyondan 8.3 milyona; PS2 yazılımları ise 19.3 milyondan 8.5 milyona düşmüş.Sony’nin oyun işleri içerisinde bulunan Sony’nin Ağ Servisi’nden gelen geliri de bu fırtınadan etkilenmiş ve % 37.4 oranında düşüş yaşanmış.

 
 
     Şirket tarafından “düşük kazanç” olarak nitelendirilen yazılım ve donanımlarda ki düşüşün yanında, birde Sony Vaio’nun zayıf performansını ekliyor. “Vaio’da nerden çıktı !” demeyin çünkü Sony Vaio’da, Sony’nin oyun sektörü sınırlarında olan ürünü olarak gözüküyor.

Image and video hosting by TinyPic
 
 
 
     Şirketin B2B ve Disk üretim fabrikası’da, oyun disk satışlarından etkilenmiş durumda. Sony’nin bu alanda ki gelir kaybı ise : % 28.4



     Oyun dünyasının bu 2 büyük devini etkileyen nedir peki ? Ekonomik kriz mi ? Ancak Japonya’da ekonomik kriz döneminin en boğaz sıkan döneminde, ülkeden 2 firma bu kriz dönemini zararsız ve aksine kar ile kapatmıştı ki bunlardan birisi Nintendoydu…Yani bu sonuçların arkasında ekonomik kriz değil !


KAYNAK





Bu haberin bağlantısı
URL
Kaynak oyun satış rakamları 2009 ilk çeyrek sony nintendo
MS : Yeni Nesili Yazılımlar Tanımlayacak Rage Xbox360'da Daha Hızlı Çalışıyor

İçeriğe ait yorum yok

Mesajınız
Üyeyim Üye Değilim

DonanımHaber üyeliğinizi kullanabilirsiniz.

E-Posta (Onay için gerekli.)

Kullanıcı Videosu Yükle ▲ Siz de video yüklemek için tıklayınız