Oyun dünyasının en önemli şirketlerinden biri olan Blizzard, PC oyunculuğunun uzun yıllar boyunca temel taşlarından biri oldu. Ancak ne yazık ki son dönemlerde aldığı kararlarla oyuncuları biraz üzdüler. Bu kararlardan en çok üzeni 2018 yılında BlizzCon etkinliğinde duyurulan, mobil Diablo oyunu oldu diyebiliriz. Oyuncular, Diablo’nun PC için devam oyununu beklerken ne yazık ki mobil oyunla karşılaştılar ve bu durum olumsuz tepkilere yol açtı.
Yine 2018 yılında duyurulan, döneminin en önemli strateji oyunlarından biri olan Warcraft III’ün, remaster versiyonu Warcraft III: Reforged’un oyuncuları bu kadar üzeceğiyse galiba beklenen bir şey değildi. Geçtiğimiz ay yayınlanan Warcraft III: Reforged, teknik anlamda yaşadığı sorunlar ve bazı sözlerin tutulmaması yüzünden son zamanların gerçek anlamda en çok eleştirilen oyunu oldu.
Warcraft 3 (2002)
Warcraft III: Reforged'un detaylarına geçmeden önce elbette 2002 yılında yayınlanan ve oyuncuların hayatında önemli bir yere sahip olan ilk oyunu konuşmamız lazım. Burada size Warcraft 3 anılarımdan kısaca bahsetmek isterdim ancak oyunla alakalı maceram beklediğim gibi gelişmedi. Öyle ki oyunun başında geçirdiğim saatler beni hayattan koparan ve bu oyunu bağımlılık derecesine getireceğimi anladığım saatler oldu. Bu nedenle de sadece Warcraft 3'ten değil genel olarak strateji oyunlarından uzunca bir süre uzak durdum. Ancak eminim ki uzaklarda bir yerlerde hatta belki bu yazıyı okuyanlar arasında benim gibi kendini frenlemeyen ve hatta Blizzard oyunlarına yıllarını harcamış kişiler vardır.
Oyunun teknik detaylarına girecek olursak eğer, hikâye modundan başlayalım. Strateji türünde hikâyeyi ön plana çıkarmanın veya en azından çekilebilir şekilde kaliteli yapmanın her stüdyonun önceliğinde olduğunu pek söyleyemeyiz. Warcraft 3’ün ise zamanında gerçekten kaliteli diyebileceğimiz bir senaryosu vardı. Oyunun çıkışında ırklara göre ayrılan toplamda 4 farklı senaryosu bulunuyordu. Frozen Throne’un ise kendi içinde ayrılmış 3 senaryosu mevcuttu. Bir de oyunun en başında tamamen size bağlı olarak bulunan bir alıştırma bölümü vardı. Burada da küçük de olsa bir senaryo bulunuyordu. Oyunun bir de 2002 yılından sonra yayınlanan ancak benim de araştırdıktan sonra fark ettiğim bonus hikayeleri bulunuyor.
Hikaye
Hazır eski oyunun hikaye kısmından bahsetmişken, yeni oyun Warcraft III: Reforged’un hikaye modundan da bahsederek konuya giriş yapabiliriz. Yukarıda bahsetmiş olduğum tüm senaryolar Warcraft III: Reforged’ta da bulunuyor. Bonus hikayeler de dahil. Hikaye modunda zaten bir yenilik yapmaya veya geliştirme yapmaya çok gerek yoktu. Çok küçük bazı değişiklikler koyulmuş. O kadar da önemli şeyler değil. Asıl yenilik diyebileceğimiz nokta hikaye modu için, yenilenen animasyonlar(!) diyebiliriz. Blizzard’ın zaten animasyon konusunda iyi olduğunu söylemeye gerek yok.
Ancak burada oyunun sorunlarından da yavaş yavaş bahsetmeye başlayalım. Animasyonlar konusunda gerçekten oldukça iddialı konuşulmuştu. 4 saate yakın yenilenmiş animasyon olacağı söyleniyordu. Animasyonlar yenilenmiş mi? Evet, yenilenmiş. Peki gerçekten yenilenmiş mi? Hayır. Yeniden modellenen karakterler ile aynı animasyonlar tekrar yapılmış. Oyuna ilk girdiğimde nedendir bilinmez, seslendirmeler bende yoktu. Ayarları inceledim internette sorunlara baktım ama net bir şey bulamadım. Çıkışından bir süre sonra gelen güncelleme ile bu sorun giderildi. Burada yeniden hikaye moduna dönecek olursak, eskiye göre tek artısı tüm hikayelerin tek bir paket halinde sunulması.
Warcraft III: Reforged
Vaat Edilen Şeyler ve Yenilikler
Oyunun remaster versiyonunun yapılacağını öğrenince elbette herkesin aklına, eklenecek yenilikler ve geliştirmeler geldi. Normal bir remaster olamazdı çünkü oyun zaten hala gayet güzel bir şekilde çalışıyordu. Bu noktada da vaat edilen şeyleri ve gerçekte olan şeyleri söyleyeyim hemen.
Hikaye genişletilecekti: Yukarıda da bahsettiğim küçük değişiklikler dışında herhangi bir yenilik mevcut değil.
Seslendirme: Başta seslendirmelerin yenileceği söylendi ancak sonrasında oyuncular istemediği için vazgeçtik dendi.
Animasyonlar: Yukarıda da bahsettiğim gibi animasyonlarda küçük çaplı bir değişime gidilmiş.
Arayüz: Arayüzü yenileyeceklerini söylemişlerdi. Ancak arayüz o kadar yenilenmemiş ki 2002 versiyonundaki takılma da hala devam ediyor.
Online Modu
Oyunun diğer tarafları için burada daha ayrıntılı açıklamalar ile devam edelim. Bir diğer vaat ise modern bir çevrimiçi altyapıydı. Buna kavuştuk diyebilir miyiz? Ne yazık ki hayır. Warcraft 3’ün çevrimiçi kısmı, çoğu oyuna ilham olan noktalardan biriydi. Bu bölümde 1 vs 1, 2 vs 2, 3 vs 3, 4 vs 4 gibi farklılıklarla, çevrimiçi rekabetçi modunu başkalarıyla oynayabiliyorsunuz. Tabii modern çevrimiçi altyapısı izin verirse. Oyunun çıkışından sonra neredeyse 1 hafta boyunca çevrimiçi modlara giremedim. Çoğu kişinin karşılaştığı “Defeat” hatası, maç bulmaması (ki yeni eşleştirme sistemi de vaatlerden biriydi) gibi sorunlarla sürekli karşılaştım.
Custom Games
Bir diğer mod ise Custom Games. Burada da ister kendi haritanızı tasarlıyorsunuz, ister başkalarının tasarladığı haritalarda oynayabiliyorsunuz. Şahsen oyunun en çok keyif aldığım bölümü burası oldu. Ancak bu bölüme girmeye çalışırken, oyun size oldukça fazla şey kabul ettiriyor. Kabul ettirdiği şeylerin ana teması ise “Burada yaratılan şeylerin hakları tamamen Blizzard’a aittir!”. Bu konu üzerinde neden bu kadar çaba gösterildiğini başta anlamadım. Kısa bir araştırma yaptıktan sonra fark ettim ki 2002 versiyonunda yaratılan haritalarda böyle bir hak talep etmemiş Blizzard. Sonunda da Valve’in “Scout” ekibi sayesinde DOTA 2 yapılmış.
Bu kısımda, bir de diğer açıdan telif hakları sorunu var. 2002 versiyonunda, oyunun içerisinde farklı yapımların (Yüzüklerin Efendisi gibi) haritaları da yapılıyormuş ancak yine telif hakkı nedeniyle bu tarz isimler Warcraft III: Reforged’ta direkt olarak yasak. Günümüzdeki telif hakkı olayları düşünüldüğünde çok anlamsız gelmedi bana açıkçası. Bu telif haklarının Custom Games modunun eğlencesini baltaladığını da söyleyemem. Bu mod yine oldukça eğlenceli olmuş. Sadece server sorunlarından dolayı bazen canınız sıkılabiliyor.
Görsel Kalite
2002 yılında yayınlanan bir oyunu şu an oynamak istediğinizde elbette gözünüze biraz çirkin gelebilir. Bu nedenle 18 yıl sonra oyunu tekrar yayınlayacaksınız, görselliği günümüze az da olsa uyarlamanız gerekiyor. Warcraft III: Reforged’ta da tam olarak böyle yapılmış, görsellik “az” düzeltilmiş.
Yani 18 yıl sonra zaten hali hazırda oynanabilen bir oyunu tekrar çıkartıyorsanız, görsellik konusunda daha fazla yenilik yapılması gerektiğini düşünenlerdenim. Şunu açıklığa kavuşturalım. Evet, oyun eskiye göre gerçekten de daha iyi bir görselliğe sahip. Sadece şahsi olarak beklentimden dolayı, yenilenmiş halinde daha iyi bir görsellikle karşılaşmayı umuyordum. Tabii elbette burada nostalji olması isteğiyle klasik görsellikte de oynamak isteyebilirsiniz ki gördüğüm kadarıyla bunu isteyen oyuncu sayısı oldukça fazla. Bunun için de oyunun görsel ayarlar kısmına, istediğiniz zaman ayarları klasik veya modern olarak değiştirebileceğiniz bir seçenek eklenmiş.
Oyunun bir diğer bahsedeceğim sorunu ise, ilerleyişinizin kaybolması. Aslında durum tam olarak şöyle. Eğer Warcraft III: Reforged’a sahip değilseniz ve sadece Warcraft 3 oynamak isteseniz bile, oyun size Warcraft III: Reforged’un 30 GB’lık güncellemesini zorla yaptırıyor ve siz bu güncellemeyi yaptıktan sonra zaten hatasız çalışan Warcraft 3 gidiyor. Eğer oyunun Reforged versiyonuna girerseniz de ilerlemeleriniz kayboluyor.
Genel Bir Son Bakış
Bu kısma kadar çoğunlukla olumsuz yönlerden bahsettiğimin farkındayım. Bunun sebebi ise 2002 yılında çıkan oyunun zaten kaliteli bir oyun olması. 2020 yılında çıkan versiyonundan beklentimiz ise zaten güzel olan bu oyunun üstüne bir şeyler ekleyerek, görsellik gibi bazı yanlarını daha kaliteli bir şekilde yenileyerek bize sunmalarıydı. Warcraft III: Reforged’ta ise oyuna ekledikleri şeylerin çoğu ya eksik ya da hatalı. Zaten hali hazırda çalışan bazı şeylere de zarar verilmiş. Kısacası, şahsımca muhteşem olan oyunu geliştirmek yerine, biraz geriye götürmüşler.
Warcraft III: Reforged’a kötü bir oyun demek yanlış olur bu yüzden. Oyun hala kaliteli ama şu anda eksiksiz oyuna, bazı eksikler eklenilmiş gibi bir durum söz konusu. İlerleyen dönemlerde yapılacak güncellemelerle birlikte bu sorunların üstesinden gelinirse, oyun aslında çıkışında olmasını beklediğimiz hale gelebilir.
Yazının başlarında bahsettiğim gibi Warcraft 3 ile strateji türü benim için bitmişti. İş ve büyümenin getirisiyle oyuna tekrar girmeye cesaret ettim ve teknik sorunların çıkmadığı zamanlarda özellikle hikaye modunda oldukça keyifli saatler geçirdim. Zaten geçtiğimiz haftalarda yayınlanan 2GB’lık güncelleme ile de “Defeat” gibi sorunların çoğu çözüldü. Oyunu alıp almamanız konusunda bir fikir belirtmem gerekirse eğer:
- Warcraft III'ü hiç oynamadıysanız ve ilk oyunun çıktığı döneme yaş itibariyle yetişemediyseniz ve strateji oyunlarıyla ilgiliyseniz, güncellemeleri de bir yandan takip ederek mutlaka alıp deneyimlemelisiniz diyebilirim.
- Geriye kalan oyuncular için bir şey demek açıkçası çok da doğru olmaz. Kararı kendiniz vermeniz daha doğru olur ama benim görüşüm mevcut haliyle tekrar oynamaya gerek olmadığı yönünde.