Battlefield 4! Seri her geçen yıl genişlemeye devam ederken bir yandan da görsellik ve teknik açıdan kendini geliştirmeyi ihmal etmiyor. Battlefield 3 ve Frostbite 2 ile bu açıdan sıçrama yapan seri, aynı ivmeyi Battlefield 4 ve Frostbite 3 ile sürdürmekte kararlı.
Battlefield 4’te oyunun bizler için %90’ını oluşturan Multiplayer ve emek verildiği belli olan bir senaryo modu bulunmakta. Bunların dışında üçüncü oyundaki gibi co-op oynama seçenekleri kaldırılmış, bunun yerine tüm araçları ve silahları deneyip kendinizi geliştirebileceğiniz bir test alanı bulumakta. İlk tanıtım videolarında gösterilen oynanış görüntüleri herkesi heyecanlandırmış olacak ki akıllara gelen ilk soru hikaye modunun iyi olup olmayacağı oldu. EA’in modern savaşa geçişinden sonra Battlefield ve Medal of Honor serilerinde yaşadığı senaryo modu sıkıntıları Battlefield 4 ile sona ermiş ve artık yükselişe geçmeye hazırlanıyor diyebiliriz ama hala arayı kapatmak için alması gereken çok yol var.
Hikayede Battlefield 3’teki olaylardan 6 yıl sonrasına yani 2020 yılına gidiyoruz. Amerika ile Rusya’nın arasındaki gerilim artık tırmanmış, Çin’de ise yeni bir devrimci lider kontrolü ele geçirmeye çalışıyor. Eğer bu gerçekleşir ve eski Çin yönetimi düşerse, Rusya savaşa gitmek için kendine yeni ve önemli bir müttefik bulmuş olacak. Eh bu nedenle Çin’deki kaosun ortasında buluyoruz kendimizi ve gizli özel operasyonlar derken savaşın ortasında kalıveriyoruz.
Hikayede oyuncuyu heyecanlandıracak, şaşırtacak hiç bir öğe bulunmuyor. Nasıl ki aynı konunun işlendiği Hollywood filmlerini sadece aksiyon sahneleri için izliyorsanız, Battlefield 4 senaryo modu da aynı ayarda. Ama neyse ki bizleri heyecanlandıran bir detay var: Görsellik.
Grafikler kuşkusuz Battlefield 4’ün en dikkat çeken noktalarından biri. Frostbite 3 ile ilk geliştirilen oyun olma ünvanını taşırken aynı zamanda da yeni nesil hakkında önemli ipuçları barındırıyor. En alakasız noktada bile son derece yüksek kaplamalar, açık oyun dünyası, canlı renkler, parçaçık sayısındaki çarpıcı artış, dev objelerin etkileyici bir şekilde yıkılması veya savrulması gibi bizi ekrana bağlayan detaylarla donatılmış. Tüm bu ayrıntılar bir araya geldiğinde oyun atmosferinde önceki oyunlara nazaran çarpıcı bir gelişim meydana getiriyor. Çekici tasarlanmış Multiplayer haritalar 64 oyuncunun da aynı anda şahit olduğu devasa değişikliklere sahip olabiliyor ki, buna eğilip saygı duymak gerekiyor. Deniz dalgalarından fırtınayla dövülen kıyılarına, ve içi yıkıntılarla eşyalarla doldurulmuş dünyasına hayranlıkla bakarken daha da ne yapılabilir ki diye sorarken buluyorsunuz kendinizi savaşı bırakıp. Elbette bunlar sadece yenilikçi ayrıntılar, zaten gelişmiş olan karakter animasyonları ve modellemeleri de tüm sahnelere hayat katmak konusunda geri kalmıyor. Karakterlerin göz bebeklerindeki parlamalar bile unutulmamış diyerek Battlefield 4’ün görsel açıdan deneyim edilmesi gerektiğini savunuyorum.
Görsellik dışında bizi savaş alanlarında hissrettiren sesler, Battlefield 4’ün en güçlü olduğu yanlarından biri. Sağlam bir ses sistemi ile gözlerinizi kapattığınızda dahi kimin ne kadar uzakta neyle ateş ettiğini kestirmeniz mümkün. Sadece silahlar değil, tüm araçlar ve hatta hava şartları da dahil bulunduğunuz ortam işitsel olarak oyuncuyu savaş alanına taşımayı başarıyor. Müzikler ise gerilimli ve yüksek tempolu parçalarla senaryo modunun tansiyonunu arttırıyor. Zaten aksiyon dolu olan ilerleyiş böylece daha etkili sahnelerle oyuncuyu içine çekiyor.
Senaryo modu yine olmamış yine olmamış. Görsellik dışında sizi oynamaya itecek pek fazla özellikle karşılaşmıyorsunuz. Karakterler hala önceki oyunlarda olduğu gibi size odaklanıyor. Siz de bir tek ben mi ateş ediyorum ya, onları da vursanıza diye isyan ediyorsunuz. Nedir bu yapay zekanın bize karşı duyduğu nefret anlam vermek çok güç. İlk defa senaryo moduna eklenen hedef belirleme ile aynı Multiplayer’da olduğu gibi düşmanları işaretleyebiliyor ve takım arkadaşlarınızın saldırmasını sağlayabiliyorsunuz. Çok da gereksiz bir özellik olmuş senaryo modunda çünkü sizi ipleyen yok. Takım arkadaşlarınız nasıl bencil anlatamam. Sizi umursamamaları, olay yerine geriden gelmeler, pısıp pısıp siz baktığınızda ateş ediyormuş gibi yapmalar, hep çakallık peşindeler. Hele ki takım arkadaşlarınızdan birinin insansı davranış gösterdiği bir sahne var ki, oyun boyunca karşılaştığınız tek doğal kare, bunu da Trailer’a koymak için yapmışlar sanki. Neyse ki ilerleyiş dar hatlar dışında arada bir geniş alanlara yayılmış ve ufak da olsa serbestlik hissedebiliyorsunuz.
Battlefield serisinin asıl amacı diyebileceğimiz Multiplayer moduna da biraz değinelim. Oynanış hemen hemen aynı, hatta bu açıdan Battlefield 3.5 diyebiliriz. Eklenmiş olan haritalar, görsellik ve modlar gibi içerikler dışında Multiplayer konusunda pek değişikliğe gidilmemiş. Elbette önceki oyunlardaki eğlenceli oynanış hala devam ettiği için yine son derece keyif veriyor. Kısaca bir kaç yeniliğe değinerek gerisini Video Rehber için saklayalım.
En büyük yeniliklerden biri haritaların yapısına eklenmiş olan dinamik olaylar. Levolution olarak adlandırılan bu sistem sayesinde haritada küçüklü büyüklü değişikliklere neden olabiliyorsunuz. Dev bir barajı yıkmak veya tüm haritayı sular altına gömmek gibi büyük olanları bir yana, kapıları kapatmak veya elektriği kesmek gibi ufak olayları tetikleyebiliyorsunuz. Peki yeni nesil görsellik ile birlikte Battlefield 4’ün en büyük reklam malzemesi olan bu Levolution ne derece başarılı diye sorarsanız, tartışmaya çok açık diyebilirim. Bazı haritalardaki değişiklikler pek bir amaç gütmüyor ve son derece önemsiz kalıyor. Topu topu 10 harita bulunduğunu ve bir kaç Levolution’ın stratejik açıdan gerçekten işe yarar olduğunu düşünürsek makyaj malzemesinden pek de öte gidememiş.
Klasik Team Deathmatch, Conquest ve Rush modları dışında Obliteration ve Defuse gibi yeni oyun modlarıyla karşılaşıyoruz. Obliteration modunun oyuna yeni bir soluk getirdiğini söyleyebiliriz zira 32 kişilik iki takımın birbirlerinin üslerine bomba götürmeye çalışması ve sürekli engellenmesi oyunun gidişatını sürekli heyecanlı kılıyor. Aynı bir futbol maçı gibi düşünebilirsiniz, haritanın rastgele bir noktasında çıkan bombayı iki takım da kapıp rakibe gol atarmışcasına kaleye yani üssüne taşıyıp patlatmaya çalışıyor. Bomba haritada bir ileri bir geri taşınırken, defans, forvet ve hatta orta saha oyuncuları sürekli olarak topun peşinde koşturup görevlerini yerine getiriyorlar. Neyse ki ofsayt yok.
Diğer göze çarpan yenilik Commander modunun geri dönmesi. Bu moda 10. seviyeden sonra ulaşabiliyorsunuz ve haritayı yukarıdan görerek takımınıza destek olmaya çalışıyorsunuz. Commander’a sahip olan takımın daha üstün olduğunu düşünebilirsiniz, ama çok da etkili olduğunu söyleyemeyiz. Öncelikle oyundan tamamen soyutlandığınız ve Tomahawk ile Gunship göndermek dışında doğru düzgün etkileşime giremediğiniz için Facebook oyunundan öteye gidememiş. Kısa sürede sıkılabilirsiniz, oyuna fiziksel olarak dahil olup öldürülebilme riskiyle birlikte daha geniş yetkilere sahip olabilseymişiz, daha etkili ve keyifli olabilirmiş. Şu hali ile kafanıza yediğiniz Tomahawk ile Troll’lenmenizden öte değil.
Diğer yenilikler arasında köşelerde ve siperlerde otomatik eğilme, oyuncuları izleyebileceğiniz Spectator modu, arttırılarak beş kişiye çıkarılan Squad’lar, çeşitli kilitleri açan ve bonuslar ekleyen Battlepack’ler ile sınıflarda yapılan ufak değişiklikler bulunmakta. Bunlar tek tek ayrıntılandırmaya gerek duymuyorum çünkü oyunun genel yapısını çok da değiştiren özellikler değil. Ve Multiplayer’la ilgili diğer detayları Video Rehbere bırakıyorum.
Multiplayer tam gaz devam ederken, yeni eklenmiş olan şık haritalar eşliğinde devasa takımların bir parçası olmak çok keyifli. Battlefield 3’e kıyasla yakınınıza gelen kurşunların daha az etkilemesi yani suppression’ın azaltılması, sınıfların daha dengeli olması ve kişiselleştirilebilir daha çok araç gerecin bulunması gibi artıları var. Fakat şu an için bu keyfi bozacak çok fazla hata bulunuyor ve DICE ne kadar sıkı çalışsa da oyunun Battlefield 3 seviyesine ulaşması için bir kaç dev güncelleme beklememiz gerekiyor. Çökmeler ve lag sorunları şu an çoğu oyuncuya büyük sıkıntı yaşatıyor. Premium ve çıkması planlanan DLC paketleri, aynı Battlefield 3’te olduğu gibi kampanyalar eşliğinde Battlefield 4’e daha uygun fiyatlara sahip olabilmeniz anlamına geliyor. Senaryo ise yine olmamış, bolca aksiyon ve bolca patlama görmek istiyorsanız oynanabilir. Multiplayer ise yine her zamanki gibi tam kapsamlı bir savaş deneyimi sunuyor, hem de yüksek kalite standartlarıyla. Oyun bizden genel olarak 8.2 alıyor. Bir başka video incelemede görüşmek üzere herkese iyi oyunlar.