Tanklar, helikopterler, hafif zırhlılar ve ATV'lerden oluşan bir ordu tozu dumana katarak üzerinize doğru geliyor. Yoldaşlarınızla birlikte parmağınız tetikte. Yaklaşmalarını sabırsızlıkla beklerken parmağınızla hafifçe tetiği okşuyorsunuz. Bir patlama sesi ! Dibinize düşen tank mermisi sizi hem yaralıyor hemde görüşünüzü engelleyecek bir hengameye sebep oluyor. Kulağınızdaki çınlama sona erdiğinde kendinizi toparlama vakti ! El bombanızın pimini çekerek tanka doğru sallıyorsunuz ve tüm şarjörünüzü üzerinizde akbaba gibi dolaşan UH-60 tipi BLACKHAWK helikopterine doğru adeta kusuyorsunuz. Maalesef bu ramboculuk deneyiminiz ikinci top mermisi ile sona eriyor. Bad Company 2'ye hoşgeldiniz !
Oyun dünyasının şüphesiz en gerçekçi, en hareketli savaş alanlarına ev sahipliği yapan Battlefield dünyası, Bad Company 2'de de bu kuralını bozmuyor. Rakibi Modern Warfare'le karşılaştırdığımızda sahip olduğu pek çok nitelikle Bad Company 2 Multiplayer modu bize bu konuda pekte söz bırakmıyor. Çünkü takım oyununa dayalı olmayan, taktik gerektirmeyen ve buram buram "takımın birincisi ben olacağım" mücadelelerine sahne olan Modern Warfare arenasında zafer şans işi olurken; takımda mevcut olan her sınıfın kritik bir rol oynadığı, iletişim, strateji ve yardımlaşmanın en önemli nokta olduğu Bad Company 2'de ise savaş alanında hayatta kalmak ve zaferi tatmak bir sanat eseridir.
İlk Battlefield maceramı namını çok duyduğum Battlefield 1942 ile değilde Battlefield 2 ile gerçekleştirtiğimde oldukça kötü bir deneyim edinmiştim. Bir defalığına arkadaşlarımla birlikte favorimiz Counter Strike'ı bırakıp Battlefield savaş alanına yaptığımız çıkarma hezimetle sonuçlanmış, hiç bir şey anlamamıştık! Ne kadar ironik ki bugün Modern Warfare 2 Multiplayer'ında döktürüp daha önce Battlefield tatmamış olan ancak bir gazla "hadi birde Bad Company 2'ye dalalım" diyen tüm arkadaşlar bana bu deja vu’yu yaşatıyor. Pek çok PC oyuncusunun Battlefield arenasını tanımaması içten bile değil, ancak PC oyunlarından uzak olan konsol oyuncularının biraz zamana ihtiyacı var. Zaten "Bad Company" serisi, öncelikle bu müthiş savaş arenasını konsol oyuncularıyla tanıştırmak için geliştirilmişti.
Bad Company 2 Multiplayer modu temelinde 3 ayrı bölümle bizleri karşılıyor. Benimle beraber pek çok arkadaşında tercihi olduğunu düşündüğüm RUSH, eski Battlefield'cıların gözdesi CONQUEST ve oyun mekanikleri göz önüne alındığında çokta zevkli olmayan ve genelde puan kasanların uğrak mekanı olan DEATH MATCH. Rehberimizin her ne kadar RUSH moduna dönük olsada, pek çok noktada genel özellikler ile kesişen detaylar içeriyor.
RUSH
RUSH modu ilk kez Battlefield : Bad Company'de kendini göstermişti. O zamanki adıyla GOLD RUSH aslında PC kullanıcıları içinde yeni bir deneyim oluyor. Gerçi Counter Strike'cılar için bir bakıma tanıdık bir mantığa sahip. RUSH modu, takımları Attackers (Atakçıklar) ve Defenders (Savunucular) olarak isimlendiriyor. Savunucular, bölgelerinde bulunan, A ve B olarak belirlenmiş 2 M-COM istasyonunu savunmakla görevlidir. Atakçılar ise tabii ki M-COM istasyonlarını yoketmekle yükümlüdür. M-COM istasyonlarını yoketmek için yanına gidip kurmanız gerekir. Bunun yanında Ağır bombardıman ( Tank topları ), C4 patlayıcılar, Mortar desteği ve mevcut olduğu binanın çökmesi ile M-COM istasyonları yokedilebilir. Harita üzerindeki 2 M-COM istasyonuda yokedildiğinde, savunucu takım bir sonraki istasyonların bulunduğu bölgeye doğru çekilmek zorundadır. Haritalara göre değişmekle beraber bu şekilde oluşturulmuş 3-4 bölge bulunmaktadır. Atakçıların limitli saldırı imkanı ve buna bağlı olarak sayılı re-spawn (yeniden doğma) hakkı vardır. Ekranın sol alt köşesinde atak yapan takımın ne kadar saldırı hakkı kaldığı belirtilir. Atak yapan ekipten öldürülen her piyade bu sayının düşmesine sebep olur. Savunucular için ise bu konuda herhangi bir sınırlandırma yoktur. Savunuculara getirilen sınır ilerleyebileceği bölge genişliğidir. Yani bir savunucu M-COM istasyonlarını geride bırakarak düşman ana merkezine girecek kadar ilerleyemez. Endişelenmeleri gereken tek şey, dalga dalga gelecek olan düşman saldırılarını savmaktır. M-COM istasyonu bir kez kurulduğunda 30 saniye içinde çözülmelidir.
CONQUEST
Conquest modu, Battlefield serisinin özüdür. Rakip takımlar harita üzerinde temsil ettiği ülkenin bayrağı altında oyuna başlar.Bu bayrakların dışında yer alan ve haritada belirtilmiş olan diğer noktalara ulaşan ve kendi bayrağını göndere çeken takım avantajlı hale geçer. Bu andan itibarense ele geçirdiğimiz noktaları savunmalı ve rakip takımın kendi bayrağını göndere çekmesine izin vermemeliyiz. Bir bayrak altında ne kadar çok piyade varsa, bölgeyi ele geçirme işlemi daha kısa sürer.
GEZ GÖZ ARPACIK
Oldukça büyük haritalara sahip olan Bad Company 2'de elbette ki öncelik düşmanın yerini belirleme, göz temasının sağlanmasındadır. Bu yüzden ekranı iyi taramalı, en küçük kıpırdanmaları bile kaale almalısınız. Bundan daha da önemlisi ise göz teması kurduğunuz düşmanları işaretlemek. Xbox360'da "BACK", PS3'de "SELECT" PC’de “Q” tuşuna bastığınız anda düşmanın kafasının üstünde "ben burdayım" diye bağıran kırmızı bir üçgen işaret belirecek. Tebrikler ! O artık tüm takım arkadaşlarınız tarafından harita üzerinde görülebilen bir "av".Kırmızı üçgenin biraz altı ise bir "HEADSHOT" habercisi. O yüzden düşmanı göremeseniz bile uzakta beliren kırmızı üçgen işaretinin biraz altına hedeflerseniz, o an için sağlam bir yerde saklanmayan düşmanı indirebilirsiniz. İşaretlemeyi düşmanı gördüğünüz her şekilde; düşman önünüzden geçerken, silahın dürbünü ile etrafı gözetlerken veya öldürüldükten sonra sizi kimin öldürdüğünü gösterirken yapabilirsiniz. Unutmayın ki bu özellik sınırlıdır. Her zaman için kullanamazsınız. Bu yüzden işaretlemeyi kritik anlarda; düşman sızmalarında, iyi saklanmış bir snipercının yerini açığa çıkartmakta kullanmanız takımınızın refahı için daha iyi olacaktır. (eğer yakınlarda birisi varsa alınan intikamınızı keyifle izleyebilirsiniz!)
Buna karşıt olarak düşündüğümüzde, düşmana yakın bir yerde yer alıyorsanız ve birini alaşağı ettiyseniz büyük ihtimalle işaretlenmişsiniz demektir. Bu yüzden merminin işlemeyeceği kayalık bir alana işaretin etkisi geçene kadar saklanmak ve etrafı dikkatli kolaçan etmek en iyi hayatta kalma yolu. Hatırlatalım, olurda Hardcore modunda oyunu oynamayı tercih ederseniz, işaretlemenin bu modda mevcut olmadığını aklınızdan çıkarmayın. Hardcore sisteminde işaretleme yoktur, re-spawn (yeniden doğma) ekranında ekranında düşmanı görme imkanı vadır.
Peki hangi sınıf daha avantajlı ? Aslında bu tam bir yeni yetme sorusu. Aklınızdan çıkarmamanız gereken ilk şey; en çok düşmanı öldürmeniz için en avantajlı paketi tercih etmek değil, takımınızı zafere giden yolda en iyi desteği verebileceğiniz sınıfı tercih etmek. Mevcut olan 4 sınıfında olumlu yönleri kadar olumsuz yönleri, özellikleri ve etkileri mevcut. Ve inanın bana hepside ayrı bir keyif vaad ediyor. Tercihi yaparken sınıfların takımınıza ve bağlı olduğunuz squadınıza olan dağılımına dikkat etmeniz gerekir. Bu konuda haritanın yapısı, Attackers veya Defenders olmak ve savaşın gidişatını iyi okuyarak oyun içerisinde sınıf tercihi yapmanızda önemli yerlere sahip.
"Ben Sniper'ım Ben Sniper'ım Ben Sniper'ım !"
Mühimmatı tükenmiş bir Recon veya Engineer sınıfının takıma faydası ne kadar olabilir ? Yaralanmış bir Assault'un çatışmadan sağa çıkma şansı ne kadardır ? Zırhlı bir araç karşısında Medic ne yapabilir ? Kahretsin ! Tamda B noktasına girmek üzereydik ! Şimdi kim tamir edecek bu Bradley'i !... Uzun lafın kısası, kendinizi kişisel olarak bir sınıfla sınırlandırmayın. Takımın bir parçası olun. Elinize sniper alıp haritanın bir köşesine pusmaktan çok daha iyilerini yapabilirsiniz.
ASSAULT Genellikle uzun menzilli silahlara sahip olan Assault sınıfı ayrıca takımına mühimmat desteği sağlamakla yükümlüdür. Özellikle Engineer ve Recon sınıfı için mermi oldukça önemli bir ihtiyaç. Engineer sınıfı taşıdığı ağır silahlar sebebi ile yanında daha az mühimmat taşıyor ve mermisi çabuk bitiyor. Ayrıca zırhlı araçlara karşı sahip oldukları anti-tank mayınları ve bozukalarının sürekli beslenmesi gerekir. Assault sınıfının mühimmat desteği ile Engineer sınıfı hem savaş saflarından düşmemiş oluyor hemde gelecek olan zırhlı araçlara karşı her zaman için aktif bir tehdit oluşturuyor. Recon sınıfı, yani keskin nişancılar da mühimmat desteğine çok ihtiyaç duyar. Hele ki çok iyi bir yere pusmuşsa onun hemen yanına bırakacağınız bir mühimmat kutusu ona can olur, canan olur. Ayrıca RECON sınıfının sahip olduğu C4 patlayıcıları bina, zırhlı araç ve M-COM istasyonlarına karşı yüksek hasar verme oranlarıyla önemli bir silah halini alır. Patlayıcılar Recon sınıfında tükendikten sonra Assault'un mühimmat desteğiyle yeniden temin edilebilinir.
Savaşın en çetin yaşandığı yerlerde mühimmat desteği sağlamakta bir hayli önemli. Mermisi bittiği için geri çekilen bir piyade demek savunma hattında bir boşluk veya atak halinde bir zayıflığa sebep olabilir. Bu yüzden silah arkadaşlarınızın kafasının üstünde beliren ikonlara dikkat edin, mermi isteyenin mermisin eksik etmeyin.
Assault sınıfı her zaman için Battlefield oyunlarının savaşçı ruhunu temsil etmiştir. Sahip olduğu özellikleriyle aslında diğer 3 sınıfın hepsinden birer parçayı kendinde barındırır. Atakçılar içinde defanscılar içinde önemlidir. Mühimmat kutularından kendileride yararlandıkları için savaş alanında mühimmat derdi de çekmezler.
Hangi Silahlar ?
Assault sınıfı sahip olduğu silahları ile hem uzak hemde yakın mesafede etkin rol oynar. Bu sınıfın bence ortalama olarak en etkin silahı XM8 Prototype. Etki mesafesi, hasar verme derecesi, mermilerinin hedefe varış doğruluğu ve daha az tepmesiyle ideal bir silah oluyor. “Red Dot Scope” eklentisiylede XM8 silahı işini fazlasıyla görecektir.
Ancak yakın mesafede yaşanan çatışmalarda (
defansif oynuyorsanız, şehiriçi çatışmalar varsa ve M-COM istasyonlarını savunuyorsanız)
F2000 kesinlikle harika bir seçim olacaktır. Yüksek ateşleme gücü ve mermi başına düşen hasar verme oranıyla F2000 defansif yönlü olarak tercih edilmesi gereken bir silah.
Uzun mesafeler içinse yine sahip olduğu özellikleriyle M16A2 tercih etmek doğru bir karar olacaktır. Eklentisi “
4x Rifle Scope” ile uzun mesafelerde etkiyi arttırırken, hedefin biraz yukarısına nişan almanız tek atışta düşmanı indirebilir bile!
Assault sınıfının son önemli özelliği ise tüfeklere entegre edilmiş olan 3 farklı bomba çeşidi; 40 mm Grenade, Smoke Grenade ve Shotgun
40 mm Grenade Etkentisi : Pek çok oyuncu arkadaşımla birlikte tüfek bombası dediğimiz 40 mm granede genellikle inatçı düşmanlara karşı harika bir çözüm. Sıktınız sıktınız ölmedi ve bir yere saklandı diyelim. Tüfek bombası el bombasından daha etkili ve hızlı olarak ona saklandığı deliği cehenneme çevirecektir. Ayrıca 40 mm grenade önünüzü kapayan bir duvarı yıkmakta ve imhası mümkün olan binaları hasara uğratmakta etkin bomba türüdür.
Smoke Grenade : Yerinde kullanıldığında duman bombasıda zaferi getiren etkin bir mühimmat olabilir. Özellikle düşman keskin nişancılarını engellemekte smoke grenade etkin bir çözüm. Ben şahsen bu eklentiyi özellikle
M-COM istasyonlarına yaklaşanları indiren keskin nişancılara karşı kullanıyorum.
Shotgun : Shotgun, uzun mesafede etkin silahlarla kombine edildiğinde çok daha etkindir. Uzun mesafedeki düşmanlara karşı tüfeğinizle tehdit oluştururken, yakın mesafede, bina içlerinde düşmanlarınız için neredeyse % 100 ölüm demektir.
ENGINEER
Modern Warfare Multiplayer modunda beklenen hava desteği için ardarda bilmem kaç adam öldürmeniz gerekir. Hatta gelen helikopterde kuş misali bir kaç şarjor boşaltmanızla havaya uçar. Bad Company 2 arenasında her Battlefield oyununda olduğu gibi hava, kara ve deniz araçları emrinizde. Hemde bunun için doğa üstü skorlar yapmanıza gerekte yok. Araçlar hakkında daha detaylı bilgilere yazının ilerleyen bölümlerinde değineceğiz. Şimdi biz araçlarla bir hayli içli dışlı olan, aslında daha güzel tasvir etmek gerekirse; araçların hem dostu hem düşmanı olan Engineer sınıfı ile tanışalım.
Engineer sınıfı hafif makinalı silahlara sahiptir. Bir kaçı dışında çoğu silahı uzun menzilli değildir. Sınıfın bu rahat taşınabilir silahlara sahip olmasının sebebi hiç kuşkusuz taşıdığı roketatar ve anti tank mayınlarıdır. Bu özel silahları ile zırhlı araçlara karşı kesinlikle ölümcül bir tehdit olmakla birlikte sahip oldukları Repair Tool ile kendi tarafına ait, hasar almış tüm zırhlı araçları tamir edebilir. Engineer sınıfı özellikle defans alan takım için çok önemli bir noktadadır. Çünkü atak tarafına mücadele boyunca sunulacak pek çok zırhlıya karşı RECON sınıfıyla birlikte büyük bir tehdit oluşturur. Baştada belirttiğim gibi Engineer sınıfınında oyunu iyi okuması, haritayı iyi bilmesi gerekir. Mesela RUSH bölümünde, Arica Harbor haritası ilk bölümünde atakçılar tekerlekli zırhlılarla atağa kalkar. Ağır zırhlılar, personel taşıyıcılara karşı defans bölgesinde sabit roketatarlar mevcut. Bu savunma silahları varken bence roketatar yerine anti-tank mayınlarıyla başlamak size artı puan olarak yansır. Önce mayınları döşer daha sonra sabit roketatar istasyonlarının başına geçerek savunmanızı daha güçlü hale getirebilirsiniz. Tabii bu tek harita üzerinden verdiğim bir bölgeden örnekti.
Engineer sınıfının atak yapan takım içinde önemli bir yeri vardır. Sabit roketatar ve sabit makinalılara, defans takımının zırhlı araçlarına ve hem defans hemde atakçı takımın helikopter saldırılarına karşı sahip oldukları roketatarlarla yıkıcı / yokedici karşılık verebilir.
Kazandığımız puanlar karşılığında açılacak 3 farklı roketatar türü mevcut. Bunlardan ikisi Trace Dart isimli cihazla uyumluluk gösterir. Trace Dart zırhlı araçların üzerine rakip edici bir cihaz yapıştırır. Bu sayede roketatarlarınızla gerek helikopter gerek tanklara karşı daha isabetli vuruşlar gerçekleştirebilirsiniz.
- RPG-7AT : Tüm araçlara karşı etkin bir roketatar. En kötü ihtimalle 3. isabetli atışınızda hedefi yokedebilirsiniz. Etkin mesafesi ve güçlü yıkım gücüyle binaları çökertmekte de üstüne yoktur.
- M2 CARL GUSTAV AT : RPG-7'ye göre geri tepmesi bir hayli düşük. Daha çok anti-personel düşünce ile geliştirildiğinden dolayı zırhlılara karşı RPG-7AT kadar etkili değildir. Binalarda konuşlanmış düşmanları vurmak, binayı yıkıma uğratmak için daha etkilidir. Trace Dart ile uyumluluk gösterir.
- M136 AT4 : Özellikle tanklara karşı geliştirilmiştir. Roketatar ile aynı zamanda roket başlığının yönünü tayin edebilir yani attığınız rokete yön verebilirsiniz. Trace Dart desteğine ihtiyaç duymaz. Hava araçları içinde etkin olarak kullanılabilir.
Baştada belirttiğim gibi Engineer sınıfının sahip olduğu silahlar uzak mesafede pekte etkili olmayan SMG tipi silahlardır. Her ne kadar açılacak dürbünlerle birlikte silahlarınızın etki mesafenizi arttırsanızda; Recon, Assault ve Medic sınıfının silahları her daim sizden daha uzun menzilli olacaktır. Bu yüzden gizlenerek ilerlemek Engineer sınıfının yararına olacaktır. Engineer sınıfında silah seçimi kişisel zevklere baksa da PP-2000 ve UZI uzun mesafeli etkileriyle benim favorilerim arasında yer alıyor.
İpuçları
- Anti tank mayınları piyadeyi de etkileyebilir. Size ait araçlara zarar vermez. (Hardcore modunda verir)
- Maksimum 6 mayın döşeyebilirsiniz.7. mayın döşendiğinde 1. mayın yerinden kaybolur.
- Mayınlar derelere ve su birikintilerine de kurulabilir.
- 2... 2 mayın Tank veya personel taşıyıcılarının işini bitirmek için yeterlidir.
- Fark ettiğiniz mayınların düşman veya dost olduğunu platformuna göre BACK, SELECT ve Q tuşlarına bakarak karakterin verdiği tepkiye göre anlayabilirsiniz. En keskin çözüm ise güvenli bir yerden ateş etmektir.
- Ölürseniz mayınlarınızda sizinle birlikte ölmez. Ölüp tekrar doğduktan sonra dahi mayınınıza denk gelen düşman zırhlısından dolayı puan alabilirsiniz.
- Repair Tool düşman araçlarına zarar vermede kullanılabilir. (Hatta düşmanı bile...)
- Hummer ve taşıyıcı helikopterler siz içindeyken de tamir edilebilir.
MEDIC
Medic, zayıf düşen takım arkadaşlarınızın canlılığını korurken ölen arkadaşlarınıza hayat verir. Her ne kadar kulağa şampuan reklamı gibi gelsede sanırım Medic sınıfının marifetlerini daha iyi özetleyemezdim.
Bir sınıf düşünün ki yaralanan arkadaşlarının sağlığını düzeltsin, ölenleri yeniden hayata döndürsün. Eğer takımınızda başarılı bir MEDIC varsa oyundan neredeyse hiç kopmadan sürekli savunma hattında kalabilir veya atak dalgası kesilmeden düşmana baskıyı devam ettirebilirsiniz. Her ne kadar Medic sınıfı araçlara karşı hiçbir etkinlik gösteremese de hemen ilerde ölmüş bir Engineer’ın spawn olmasını beklemeden defibrilatorle hayata döndürerek zırhlı araçlar için bir tehlikeyi yeniden uyandırabilir. Üstelik sahip olduğu silahlar ile de uzun süre mermi ihtiyacı duymadan savaş alanında kalabilen Medic sınıfı tam bir maraton adamı. Eğer Medic sınıfını seçerseniz gözünüz sürekli olarak ekranın sol alt köşesinde olmalı.
Haritada üçgen olarak gözükürken + işaretine dönen takım arkadaşlarınız yaralanmış demektir. Savaşın en çetin geçtiği alanlara sağlık paketi bırakmak hem size bolca puan kazandırır hemde takım arkadaşlarınızın ölümünü geciktirir. Çünkü vurulduğunuzda kırmızıya dönen ekran bir köşede dinlendiğinizde düzelse de, bu sahip olduğunuz sağlık barınında düzeldiği anlamına gelmez. Yani bu bir daha ki çatışmadan sağa çıkma oranınızın düştüğü anlamına gelir. Kısaca yaralı durumundasınızdır. Bu durumu ancak Medic sınıfının sağlık paketleriyle düzeltebilirsiniz. Bu yüzden kritik noktalara bırakılmış olan sağlık paketleri oldukça önemlidir.
Medic sınıfının bundan çok daha önemli olan mahareti ise baştada aktardığım defibrilator aleti. Hani şu filmlerde ölmek üzere olan insanların anormal kalp atışlarını düzenlemeye yarayan ve o anda ekranda heyecanın doruğa ulaştığı anda ki cihaz. Oyunda ölen arkadaşlarınızı diriltmeye yarayan defibrilator için herhangi bir sınır yoktur. İstediğiniz kadar kullanabilirsiniz! Hayata geri döndürdüğünüz arkadaşlarınız uzun sürecek olan “yeniden doğma - respawn” ekranına gelmeden öldüğü yerde hemen oyuna dahil olabilmektedir. Bu sayede durumunuza göre ne atak halinizde ne de defansif duvarınızda zayıflama olmayacak takım arkadaşlarınızın yeniden doğma -respawn ile daha uzun sürecek olan yokluğu hissedilmeyecektir.
Ölen arkadaşlarınızı yine ekranın sol alt köşesinde yer alan ufak haritada görebilirsiniz. Ölenler gerek harita üzerinde gerekse cesedi gördüğünüzde “Z” tarzı bir işaretle kendini gösterecektir. Ancak ölenleri tekrar hayata çevirmek takımınıza için güçlü bir avantaj sağlasa da bunun için çok inatçı ve aceleci olmayın. Herşeyden önce mutlaka etrafı kolaçan etmeli ve muhtemelen varolan düşmanı temizlemelisiniz yoksa arkadaşınızın yanına ölü olarak birde siz eklenirsiniz. Bununla birlikte yine çok çetin geçen bir çatışma ortamında, vuruluyor haldeyken takım arkadaşınızı canlandırmak hiçbir işe yaramaz. Açık hedef olarak ikinizde vurulursunuz.
Medic sınıfının RUSH modunda atakçı taraf için bir başka önemi daha var. Size RUSH modunu anlatırken, atakçı ekibin sınırlı sayıda atak yapma hakkı olduğundan bahsetmiştim. Bu sayı ölen her atakçıyla birlikte düşerken, takımının zafer şansınıda azaltır. Bu noktada Medic tarafından hayat döndürülen piyadeler atak sayısının düşmesine sebep olmadığından dolayı atakçı tarafın şansını arttıracaktır.
Sürekli olarak yaya gezmesi daha uygun olan Medic’lerin silahlarıda bu duruma uygun olan LMG (Light Machine Gun) yani hafif makinalı silahlar. Bol mermi kapasitesi, vuruş etkisi ve menziliyle her haritaya her çatışma ortamına uygun LMG’lerin tek sorunu şarjor değiştirirken size ortalama 8 saniye kaybettirmesi. Kulağa şu an için çok kısa bir süre gelebilir ama ben sizi birde cenk meydanında göreyim! Bu yüzden silah seçerken dikkat etmeniz gereken noktaların başında mermi kapasitesi geliyor. Type 88 ve M249 SAW, 200 mermi kapasitesi ile diğer 100’lük LMG’lerden daha üstün durumda. Sınıfın en popüler silahı ise hasar gücü ve mermi isabet oranıyla M60 sınıfı oluyor. M60, 4X Rifle Scope eklentisiyle çok daha uzun bir mesafeye etki edebilir. Bad Company 2’ de yakın mesafede birden fazla düşmanı leblebi gibi dökebileceğiniz en iyi silah sınıfı da LMG’ler oluyor. Ancak yakın ve orta mesafe de ateşlerken nişangahınızı hedefi biraz daha aşağısına doğrultmayı unutmayın.
Ufak bir not: Olurda tam arkadaşınızı defibrilatorle kaldıracakken bir düşmanla burun buruna gelirseniz…Defibrilatoru düşmanın suratına basın. Büyük bir ihtimalle ölecektir!
RECON
Recon sınıfı (Sniper tüfeği kullanan gözlemci sınıfı) demek haritanın uzak bir köşesine saklanıp düşman kesmek olmamalı. Maharetli ellerde savaş alanının en ölümcül sınıfı olan Recon sahip olduğu özellikleriyle düşmanı ürkütmek kadar, size henüz yazının başında önemli olduğunu belirttiğim “düşman saptama” konusunda da (sınıfın adından da anlaşılabileceği gibi) en büyük destektir. Uzak mesafeden ölüm saçan Recon sınıfı, sahip oldukları Mortar Strike ( havan topu saldırısı ) çağrısı ile de tahribat gücü oldukça yüksek olan bir atak imkanına da sahiptirler.
Konu Recon sınıfı olunca ilk akla gelende tabii ki bu sınıfın sahip olduğu silahlar oluyor.
Kendi sınıfında 7 farklı silaha sahip olan Recon paketinde doğru silahı tercih etmek, siz oyuncunun ne kadar marifetli olduğuna göre değişiyor. Temelinde Recon sınıfı silahları
yarı otomatik veya
tek atışlık diye tabir edebileceğimiz 2 gruba ayrılıyor. Eğer kendinizi geliştirmiş, attığınız vuran bir asker olduysanız kuşkusuz size en uygun silah
M95 SNIPER. Ancak düşmanı birkaç seferde indirebiliyorsanız ve çatışma ortamına daha yakınlarda olmak istiyorsanız yarı otomatik (ya da tam otomatik VSS) sniper tüfeklerini tercih etmeniz yararınıza olacaktır. Benim yarı otomatik sınıfındaki favorim ise örnek olarak verdiğim
VSS Snaiperskaya Special. Recon sınıfına oranladığımızda yakın mesafe sayılabilecek 4X Rifle Scope veya Red Dot Scope ile Engineer sınıfının SMG türü silahlarının harika bir alternatifi olacaktır.
Recon sınıfının yakın çatışma anlarında en büyük yardımcısı ise hiç kuşkusuz tabancalar. Bu yüzden seçeceğiniz tabancaya dikkat etmeniz gerekir. Yakın mesafede çok etkili olan tabancalarda tercihiniz; seri ateş etmeyen ama çok etkili bir öldürücü vuruşa sahip olan MP-412 REX ya da seri ateş edebilen ancak öldürücü vuruşu daha düşük olan M93R BURST olabilir.
Haritada çok zekice bir yere saklanıyor olmanız, bulunamayacağınız anlamına asla gelmiyor. Size “işaretleme” sisteminden oyunun hemen başında belirtmiş, hatta işaretlemeleri mümkün olduğunca Recon sınıfına saklamanızı önermiştim. Eğer öldürdüğünüz birisi benim bu önerimi dinlemişse mutlaka birileri peşinize düşmüş demektir. İnat edip yerinizi bırakmamak yerine muhtemelen saptanmış olan pusu bölgenizden başka bir yere geçmeniz ve bunu olabildiğince gözükmeden yapmanız hayrınıza olacaktır. Recon sınıfı bir askerin elinde yarı otomatik dahi olsa bulundurduğu silah genelde karşılaştırıldığında yakın mesafede etkisiz kalacaktır. Çünkü genelde tüm Recon sınıfı arkadaşlar diğer sınıflarla yakın temasa geçtiğinde heyecana kapılır ve sniper ile ateş etmeye çalışır. Eğer Recon iseniz ve yer değiştirmeniz gerekiyorsa bunu elinizde tabanca varken yapmanız, sizi o sırada yakın mesafede bir düşmanla karşılaştığınızda sniper’ınıza göre daha avantajlı hale getirir.
Yer seçimide elbette bu sınıfta önemlidir. Hedefi direk gören yerlerden ateş etmek yerine takımınızın hücum ettiği yerin zıttına yani herkesin dikkatinin toplandığı yerden uzak bir köşede bulunmanız, düşmanları gafik avlamanızda ön ayak olacaktır. Böylece bir düşman tam takım arkadaşınızı indirecekken ona tatlı bir sürpriz yapabilirsiniz. Sabit roketatar ve uçaksavar başındaki düşman askerlerine de dikkat! Güçlü bir savunma mekanizması olan bu sabit silahların başındakileri temizlerseniz, takımınızın ilerlemesinde önemli bir adım daha atmış olacaksınız. Tabii bir diğer önemli göreviniz olan, düşman saptamayıda unutmayın. Sahip olduğunuz silahlar sizi bu konuda takım arkadaşlarınıza oranla daha önemli bir konuma getirir. Hele birde gördüğünüz düşmanları otomatikman işaretleyen dürbünü açtınız mı, takım arkadaşlarınız için düşman askerlerini daha belirgin avlar haline getireceksiniz.
Şimdi geçelim bu sınıfın diğer 3 önemli techizatına;
Mortar Strike : Öncedende bahsettiğim gibi
Mortar Strike yüksek tahribat gücüne sahip bir havan topu saldırısıdır. Bu saldırıyı özellikle M-COM istasyonlarının bulunduğu evlere kullanmanız o evleri daha çabuk tahrip edecek, nihayetinde bina yıkılacak ve M-COM istasyonunun içine girmeden temiz bir iş çıkarmış olacaksınız. Mortar Strike’ın bu güçlü etkisi düşmanların koğuşlandığı binalar ve zırhlı araçlara karşıda ölümcül sonuçlar doğuracaktır.
C4 Patlayıcı : Oyunda ki en güçlü patlayıcı. Ne el bombası ne de tüfek bombası… C4’ün yaptığı tahribatın yanında süt dökmüş kedi gibi kalır her ikiside. C4 patlayıcılarını çetin bir ortamda hedefe kurmak zor olsa da yapacağı etkinin girdiğiniz riske değeceğine emin olabilirsiniz. Araçlar, binalar ve M-COM istasyonlarının korkulu rüyasıdır. Özellikle sizi zorlayan M-COM istasyonlarını havaya uçurmakta ilaç gibi gelir.
Motion Sensor: El bombası / yuvarlak top şeklinde ki bu techizatı etrafınıza attığınızda size yaklaşan düşmanları, hemde ne yönden geldiğini çıkardığı sesle haber eder.
Bir snipercınında bundan daha iyi bir arkadaşı olamazdı sanırım. Üstelik bu özelliği kullanmaya başladığınızda, takım arkadaşlarınızda bu avantajdan yararlanabilecektir.
Sonuçta Recon sınıfı sahip oldukları özellikleriyle eğlenceli ve ölümcül bir sınıf. Defansın çok güçlü olduğu anlarda Mortar desteği ve C4 patlayıcıları bunu zayıflatmakta en önemli etkenlerin başında gelir.
ARAÇLAR
Battefield serisinin en önemli özelliklerinden biriside her zaman için sahip olduğu geniş araç seçenekleridir. Gerçi bu kez oyunda jetler yok ama havada, karada ve denizde kullanabileceğiniz pek çok sınıfta araç bulunur.
Heybetli duruşları, güçlü yapıları, hızları ve sahip oldukları kuvvetli silahlarıyla savaşın olmazsa olmazları olan araçlar, kabiliyetsiz ellerde cenaze arabasına dönebilir.
4 farklı sınıf dışında, zekice kullanıldığında Bad Company 2 araçları hem defansif hemde atak yönünden kilit nokta niteliğindedirler. Bu konuda en önemli kural aracın özelliklerini ve nasıl kullanılıcağını bilmektir. Örneğin Apachi helikopteri. Eğer usta biri pilot koltuğundaysa vurulması neredeyse imkansız hale gelen Apachi sahip olduğu roketleriyle de rakip takımı kesinlikle zor durumda bırakacak ancak bilmeyen birinin elinde muhtemelen 30 saniye sonra yana yana düştüğünü göreceksiniz. Bu yüzden araçları sürmeyi iyi bilmek gerekir. Gerçi denemeden de öğrenilmez!
KARA ARAÇLARI
M1A2 ABRAMS
Kapasite : 1 nişancı, 1 sürücü
Amerikan menşei M1A2 ABRAMS ağır zırhlı tanklar kategorisine dahil. Açık alanlarda olduğu kadar şehir içi çatışmalarda da manevra kabiliyetiyle ön plana çıkar. Top atışları yanı sıra birde entegre edilmiş makinalı tüfeğe sahiptir.
T-90 MBT
Kapasite: 1 nişancı, 1 sürücü,
Rus menşei tankımızın rakibi M1A2’den herhangi bir üstünlüğü yoktur. Yine entegre bir makinalı tüfeğe sahiptir. M1A2 gibi hayli yavaştır. Her iki tankta yakınlaştırma yeteneğine sahiptir. Uzak mesafelere ateş ederken menzili hesaplayarak hedefin daha üstüne atışınızı gerçekleştirin.
Her iki tankında anti- tank mayınlarına karşı büyük bir zaafı vardır. Dikkat çekmek istediğim hata ise ; tank sürücülerinin o koca toplarla düşman askerini vurmaya çalışmasıdır.
Tankların önceliği binaları yıkıma uğratmak ve düşman araçlarına karşı tehdit oluşturmak olmalıdır. Bırakın, piyadelerle nişancınız uğraşsın!
Araçların birbirine olan üstünlüğü oyuncu kabiliyeti ve daha da önemlisi ileri de yer vereceğimiz açılabilir araç özellikleriyle ortaya çıkar.
M3A3 BRADLEY
Kapasite: 1 sürücü, 1 nişancı, 2 yolcu
Hafif zırhlı tanklar sınıfına dahil olan Bradley, sahip olduğu 30 mm mermileri ile her türlü zırhlı araç ve binada güçlü hasar bırakabilir. Esas dizayn sebebi olan piyadelere karşı ise her mesafe ve siperin arkasında ölüm habercisidir. Manevra kabiliyeti ve hızı ağır zırhlı tanklara göre daha yüksek olan Bradley’ler roketatarlara karşı daha hassastır. Ağır zırhlı tanklar ve M136 AT4 roketatarı baş düşmanlarıdır. Zırhın en zayıf bölgeleri ise yan tarafları.
BMD-3 BAKHCHA Kapasite: 1 sürücü, 1 nişancı, 2 yolcu
Ruslara ait BMD-3 özellikle hava saldırılarına karşı geliştirilmiş hafif zırhlı bir araç. Kıvrak Apachi ve Hind-D gibi helikopterleri rahatlıkla indirebileceğiniz silahlara sahip. Aracın sahip olduğu granede launcher ve 30 mm mermi dışında yanında bulunan 2 makinalı tüfek hem sürücü hem de nişancı tarafından kontrol edilebilir. Aracın üstünde bulunan makinalıyı kullanan nişancı her zaman açık hedef olduğunu hatırlamalıdır. Menziliyle uzakta ki düşmanları etkileyen atışlar yapabildiği kadar defans bölgesini de korumada bir hayli başarılıdır.
Quad Bike Veya nam-ı değer ATV. Herhangi bir koruması olmayan ve düşman ateşlerine karşı çok hassas olan ATV’ler geniş haritalar üzerinde en hızlı ulaşımı sağlayan araçlar oluyor. Her tür arazi koşulunda yağ gibi akıp giderken, aman düşman ateşine maruz kalmayın! 2 yolcu kapasitesine sahiptir.
Personel Taşıyıcılar Bu kategoriye dahil olan araçlar Vodnik 4WD, the Cobra 4WD ve HMMWV 4WD. Her ne kadar isimleri farklı olsa da genel mantık değişmiyor. Amaç en hızlı şekilde birden fazla piyadeyi hedef noktaya aktarmaksa, personel taşıyıcılar bu konuda harika bir seçenek. Tüm personel taşıyıcılar bir makinalı tüfeğe sahip. Etkili ateş güçü ve menziyiliyle makinalı tüfeği olumlu olarak etki etse de, makinalıyı kullanan piyadeler dışarda kaldığı için risk taşıyor. Personel taşıyıcıların bir diğer eksiğiyse düşman ateşine, mortar strike ve roketatarlara karşı çok dayanıksız olması. Bu yüzden personel taşıyıcı şoförü etliye sütlüye bulaşmadan en hızlı şekilde hedefe gitmeye çalışmalıdır. Bir diğer sorun ise kullanıcıdan kaynaklanıyor. Araca ilk binen basıyor gaza, arkadaki tüm arkadaşlarını geride bırakıyor. Takım oyununun böylesine değerli olduğu bir oyunda sen sakın “arkadaşını geride bırakma!”
HAVA ARAÇLARI
Saldırı Tipi Helikopterler
Bu sınıfta üç farklı helikopter bulunuyor. Üçüde meşhur… Amerikan ürünü Apache, Rus menşei MI-28 Havoc ve MI 24 HIND. Hızı, yüksek manevra kabiliyeti ve güçlü roketleriyle rakibinize savaş alanını dar edebilirsiniz. Oldukça hassas bir kontrol sistemine sahiptirler. En çok dikkat etmeniz gereken nokta, Trace Dart silahı ile vurulmamak olmalı. Hatırlayacağınız gibi bu silah sayesinde Engineer sınıfına ait 2 türde roket hedefe kitlenme özelliği ile size zor anlar yaşatabilir. O kadar tehlikeli olmasa da sabit roket atar istasyonlarıda vurmanız gereken ilk noktalar olmalı. Rus yapımı BMD-3 ise bu iki saldırı helikopteri için yegane çözüm. Tabii ellerini çabuk tutabilirlerse!
Saldırı tipi helikopterlerle ilgili ilk önce şehir efsanesi olan daha sonra kendiminde şahit olduğum bir detayıda size aktarmak isterim; Hem takım arkadaşım hemde squad ekibimden bir arkadaşım Apache ile havadan terör estirirken
RECON sınıfının M95 tipi sniper tüfeğiyle indirilmişti. Eğer elinizde bu silah varsa şansınızı kesinlikle deneyin!
Taşıyıcı Helikopterler
Oyunun en keyif verici araçlarından. Adından da belli olacağı gibi taşıyıcı helikopterler piyadeleri hava yolu ile kısa sürede hedef noktaya taşımada yardımcı oluyor.
Sağ ve sol tarafta 2 adet makinalıya sahip olan taşıyıcı helikopterler, saldırı tipi helikopterlere göre biraz daha hantal ve manevra kabiliyeti düşük. Bu da onları usta bir roketatarcı tarafından daha rahat vurulabilir pozisyona düşürüyor. Sahip olduğu makinalı tüfekler sadece piyade değil diğer tüm düşman araçları ve hatta tanklarına dahi hatırı sayılır hasar verme gücüne sahipler.
Hedef noktaya ulaştıktan sonra piyadeler inişini gerçekleştirdiğinde
kesinlikle helikopteri sağlam bir şekilde terk etmeyin, kamikaze yapın ! Tabii bundan önce de paraşütünüzü açmayı unutmayın.
UAV
Yani insansız hava aracı. Kesinlikle sinsi. Düşmanın yerini takımınıza bildirmekte en iyi yöntem olmakla birlikte Apache ve HI-28 Havoc gibi güçlü 2 atak tipi helikopterin can düşmanıdır. UAV, RUSH modunda sadece atak yapan takımda çıkar. UAV kontrollerini alan piyadenin ilk görevi varsa düşman henüz havalanmadan Apache veya Havoc’u indirmek olmalıdır. Alternate Weapons Package isimli açılabilir araç özelliğiyle kullanıldığında roket atma özelliğinin yanına birde makinalı tüfek eklenir.
UAV ile ilgili en meşhur taktik, üzerine C4 bombaları yapıştırılarak M-COM istasyonunun hemen dibinde patlatmaktır. Eğer taktik doğru işlerse, M-Com istasyonunun bulunduğu bina çökecektir.
DENİZ ARAÇLARI
PWC (Personal Watercraft)
Jet ski görünümlü PWC’ler yüksek hız ve manevra kabiliyetine sahiptir. Herhangi bir silah adaptasyonuna sahip değildirler ve 2 kişiyle sınırlı bir taşıma kapasitesi vardır. Bu haliyle PWC’ler ATV’lerin deniz versiyonu olarak adlandırılabilir.
Patrol Boat
Yüksek manevra kabiliyeti, hızı ve sahip olduğu Granede Launcher ile sahilden karaya bomba yağdırabilen PLB’ler
4 kişiye kadar taşıma kapasitesine sahiptirler.
AÇILABİLİR ARAÇ ÖZELLİKLERİ
Vehicle Motion Sensor Specialization: Araç kullanarak kazandığınız 1,180 puan ile açılacak olan bu özellikle aracınızı donattığınızda mini harita üzerinde yakınınızda ki tüm düşmanları görebileceksiniz.
Hardened Armor Specialization:
Araç kullanarak kazandığınız 2.330 puan ile açılacak bu özellik kullanıldığında aracınızın zırh gücünü arttırmış olacak. Yani aracınıza yapılacak saldırılarda, aracınız daha dirençli bir zırha sahip olmuş olacak.
Extra Damage Specialization:
Adından da anlaşılacağı gibi, 3.650 puana ulaştığınızda açılacak olan özellik, aracınızın birincil silahını daha güçlü hale getirecek.
Quick Reload Package: Bu özellikten yararlanmak için ise hedef puan 5.000’e ulaşmanız gerekiyor. Araçların mermi dolum sürelerini hızlandırarak, birileri sizi havaya uçurmadan önce hedefi yoketmenizi ele geçirmenizde büyük yardımcı.
Smoke Countermeasures Package:
6.500 puana eriştiğinizde kullanabileceğiniz bu özellik, aracınızın etrafında duman oluşturarak tehlikeli bölgeden hemen ulaşmanıza yarıyor. Böylece hasarlı aracınızı bölgeden kaçırabilir ve tamir ederek sahalara geri dönebilirsiniz.
High-Power Optics Package
Ulaştığınız 8.000 puan ile açılacak olan özelliğimiz, kullandığınız aracın dürbün gücünü yükseltir. Bu sayede çok daha uzakta olan hedefleri vurmada üstün bir kabiliyete erişirsiniz. Özellikle haritaların açık alanı çok olan veya şehiri rahat gören bir tepeden bölgelerde tanklarla ölüm yağdırabilirsiniz.
Alternate Weapons Package Ve nihayetinde 9.500 puanda açılacak olan alternatif silah paketi. Silah entegreli tüm araçlar için geçerlidir. Sürdüğünüz araca göre alternatif silah değişiklik gösterecektir
Savaş alanında ölen piyadelere ait silahlar göreceksiniz. Aslında o bir silahtan çok daha öte, bir sınıfın özelliklerini içinde barındırıyor. Yani ölen piyadenin seçmiş olduğu sınıf, yaptığı kişiselleştirmeler siz o silahı almanızla birlikte size geçiyor. Bu noktada size düşense yerine göre bunu kullanmak oluyor. Mesela Medic sınıfından bir arkadaşınız vuruldu ve sizde Engineer'sınız. Hemen onun silahını alarak tüm özelliklerine sahip olabilir ve onu kaldırabilirsiniz. Engineer sınıfı arkadaşınız tankı tamir ederken ölür, onun özelliklerini alarak bıraktığı işi tamamlayabilirsiniz; Recon sınıfı takım arkadaşınız patlatılması gereken bir bölgeye C4 döşemiştir ama patlatmayı başaramadan ölmüştür, onun yarım bıraktığı işi özelliklerini alarak devam ettirebilirsiniz... Bu döngüyle birlikte sadece takımınıza harika bir destek sağlamakla kalmaz, daha fazla skor yapabilirsiniz.
Değinmek istediğim bir nokta daha var. Sanırım bunu araçlar kısmında belirtmeliydim... Tankları her zaman için harika bir kalkan olarak kullanabilirsiniz. Ayrıca parçalanmış tanklar, yıkılmış binalar sizin için harika birer pusu bölgesi olacaktır.
Unutmayın ki Bad Company 2 devasa haritalara sahip. Ancak çoğu zaman çatışmalar bu koca haritanın bir yönünde yoğunlaşır. Elbette önceliğiniz bu yoğun çatışmalar altında takımınıza mevcut olduğunuz sınıfla destek sağlamak ancak kendiniz içinde alternatif bir yol çizebilir, düşman takım tarafından kontrol edilmeyen bölgelerden geçebilir ve umulmadık bir saldırı düzenleyerek M-COM istasyonlarını kurabilirsiniz. Bu sayede düşman saldırılarını aşamayan squad arkadaşlarınız sizin üzerinizden doğarak düşmanın defansını kırmakta daha etkili hale gelir. Squad arkadaşlarınızın üzerinden doğmak istediğiniz yere de dikkat etmeniz gerekir. Bilakis çatışmada olan, açık hedef dolaşan bir takım arkadaşınızın üstünden oyuna tekrar dahil olmak sizi kısa sürede aynı ekrana sevk eder
RUSH modunda M-COM istasyonlarını kurmak psikolojik olarak çok önemlidir. Şaka değil! Çünkü iyi bir defansın dengesini ancak onların bölgesine sızıp M-COM istasyonunu kurarak dağıtabilirsiniz. Heyecanla mevzilerini bırakıp M-COM’u kurtarmaya giden takımın defansında zayıflık yaşanacaktır. Takım oyunu kadar diyaloğunda çok önemli yer tuttuğu bu durumlarda mutlaka takım arkadaşlarınızla konuşun. İş paylaşımı yapın.
Bu kadar detaylı görünmesi ve karışıkmış izlenimi vermesi, oyuna henüz başlamamış olan arkadaşları sakın korkutmasın. Elimden geldiğince aktarmaya çalıştığım ve tavsiyede bulunduğum tüm detayların temelinde takım oyunu ve oyunculuk zekası yatıyor.
Eğer silahı alıp sadece düşmana saldırmak istiyorsanız, Battlefield : Bad Company 2 kesinlikle size göre değil. Ancak tüm bir takım zaferinin kişisel başarınızdan daha önemli olduğunu düşünüyor ve bunun için kendinizi feda etmeye hazırsanız buyrun sizi önden alalım.
Nihayetinde Bad Company 2 oyuncu zekasının parıl parıl parladığını bir Multiplayer moduna sahip!
Not : Xbox360’da bu zevki yaşayan ve takım arkadaşı arayanlar ! GamerTag : n0problem…
İyi Oyunlar !