Herkese merhabalar. Bu yazımızda 2020 yapımı ve ücretsiz olarak oyunculara sunulan yeni TrackMania oyununa yakından bakacağız.
TrackMania, uzun yıllardır oyun dünyasında boy gösteren ve kendi kitlesini oluşturmayı başarmış serilerden bir tanesi. İlk oyunuyla 2003 yılında karşımıza çıkan ve o günden bugüne pek çok oyuna ev sahipliği yapan seri, en temelinde arcade bir yarış oyunu. Her TrackMania oyunu sayısız piste ev sahipliği yapıyor ve belirli temalar taşıyor. Örneğin formula araçlarıyla stadyumlarda, off-road araçlarıyla toprak pistlerde veya spor araçlarla otobanlarda. 2011’den 2017’ye kadar olan süreçte 4 farklı kategoride 4 ayrı oyun Trackmania 2 başlığı altında çıkış yapmıştı. Bunlar 2011’deki Canyon, 2013’teki Stadium ve Valley ile 2017’deki Lagoon’du. Birde 4 kategorinin de yer aldığı 2016 çıkışlı TrackMania Turbo piyasaya sunuldu. Şimdiyse 2020 yapımı yeni TrackMania karşımızda.
İsmine herhangi bir ek almadan TrackMania olarak piyasaya çıkan yeni oyun bir nevi geçmiş yapımlardan stadyum temalı TrackMania Nations’ın remake versiyonu olarak kabul ediliyor. Tabi pek çok yönüyle elden geçirilmiş ve modern bir şekilde. Stadyum konseptinde az önce de bahsettiğim gibi formula araçlarıyla pistlerde dereceler yapıyorsunuz. Oyunun temel mantığı her pistte mümkün olduğunca en iyi dereceyi yapmak. Tabi aracın sürüşünden pistlerin tasarımına kadar her şey yeteneklerinizi sınamak üzere tasarlanmış.
TrackMania oyunlarının genel ilerleyiş mantığı şu şekildedir. Tek kişilik modda en kolayından başlayarak gittikçe zorlaşan ve ustalaşmanızı gerektiren pistleri, öncelikle tamamlamaya çalışırsınız. Yaptığınız dereceler karşılığında bronz, gümüş veya altın madalyalar alıp o pistte sizden önce yarışan arkadaşlarınızın ve dünya çapındaki oyuncuların derecelerini görerek dilerseniz bir sonraki piste geçer veya daha üst sıralara çıkmak için en iyi sürüşünüzü ortaya koyarsınız. Bu da sizi her seferinde rekabet etmeye, daha iyisini yapmaya iten bir güç olur. TrackMania oyunlarında oyunun konseptine uygun tek bir araç bulunur ve herkes eşit şartlarda yarışır. Araç üzerinde sadece kozmetik değişikliklere izin verilir. Oyunun kendi tasarladığı ve tek başınıza oynayabildiğiniz pistler dışında diğer kullanıcıların yaptığı pistlerde çevrimiçi olarak diğer oyuncularla yarışabilir ve kendi pistlerinizi tasarlayıp oyuncuların beğenisine sunabilirsiniz.
İşte tüm bu temel detaylar TrackMania oyunlarının temelini oluşturuyor ve yeni TrackMania oyununda da yerini koruyor. Tabi bazı ufak değişikliklerle birlikte. Örneğin eski oyunlarda oyun ekranının bir köşesinde yer alan hız göstergesi yeni oyunda aracın arkasındaki dijital bir ekrana dönüştürülmüş. Böylece arayüz oldukça sade bir hale getirilmiş. Yenilenen formula aracı, artık çok daha modern bir görünüme sahip. Başlangıç çizgisindeyken yapılan 3’ten geri sayım hızlandırılmış. Normalde gerçek 3 saniye olan bu süreç artık daha hızlı geçiyor. Yeri gelip bazı pistlerde onlarca deneme yaptığınızı düşünürsek zaman kaybını önlemek adına böyle bir detayın düşünülmüş olması güzel.
Oyuna başlarken nereden oynadığınıza dair bilgileri doldurduğunuzda örneğin Türkiye’den oynarsanız kırmızı renkli, kullanıcı adınızın ilk harflerinin ve Türk bayrağının bulunduğu bir araçla yarışıyorsunuz. Yani tıpkı TrackMania Nations’da olduğu gibi. Hem ülkenizdeki diğer oyuncularla mücadele etmek hem de pistlerdeki en iyi derece sıralamalarında bayrağınızı daha yukarılara taşımak, oyunda ekstra bir motivasyonla ilerlemenizi sağlıyor.
TrackMania pistleri oyunun arcade yapısının hakkını verir cinsten. Kimi zaman 400-500 km/h civarı hızlara çıktığınız, 360 derecelik daireler çizdiğiniz, turbo noktalarından geçerek hızınıza hız kattığınız, havada yüzlerce metre süzüldüğünüz, engeller ve kısıtlamalarla baş etmeye çalıştığınız tasarımlarıyla eğlenceyi de mücadeleyi de üst seviyede tutuyorlar. Oyunda formula tarzında asfalt pistlerin yanında toprak yollar, karlı zeminler ve yeni bir tür olarak eklenen bombeli yollar var. Her birinin yol tutuşu kendine has ve tüm bunlar aynı anda kullanılabiliyor. Yani asfaltta başlayan bir bölüm, toprak pistle devam edip, eğimli ve kavisli yollardan geçip, buzlu bir yolda son bulabiliyor. Başlangıçta da belirttiğim gibi oyunun yapısı kolay pistlerle başlayıp git gide zorlaşan cinsten. Yeri geliyor bir pisti anlamak için bile defalarca yarıştığınız olabiliyor. Etrafa yerleştirilen ışıklı tabelalar, yön gösterici oklar, nereden geçmeniz gerektiğini gösterirken bazen yolların ortasındaki boşluklar veya önünüze çıkan direkler size zorluk çıkarmak için elinden geleni yapıyor.
Tüm bunlara ek olarak üzerinden geçtiğinizde aracınıza özellikler veren veya alan geçitler mevcut. Örneğin bunlardan bir tanesi aracın dönüş yapma kabiliyetini sıfırlama noktasına gelene kadar kapatıyor. Bu nedenle ilerdeki engellerin arasından geçmek için açınızı önceden iyi ayarlamış olmanız gerekiyor. Bir başka geçit motorunuzu tamamen kapatıyor. Yine sıfırlama noktasına gelene kadar mümkün olduğunca hızınızı korumaya, virajları mümkün olan en iyi şekilde almaya çalışıyorsunuz. Yoksa aracınız yolda kalabiliyor veya bir diğer geçit aracınızı hasar almaya açık hale getirebiliyor. Böyle olunca da mümkün olduğunca kusursuz sürüşler yapmanız gerekiyor. Oynanış dinamiğinde önemli yeri olan noktalardan biri de aracınıza hız kazandıran turbolar. Bunlar da iki kademeli. Yani bir tanesi sizi bir anda 100-200 km/h yukarılara taşırken diğeri de neredeyse son sürate ulaştırıyor. Havaya yükseldiğinizde aracın tekerlekleri açı değiştiriyor. Bu açıyı kontrol ederek havada daha uzun süre süzülebiliyorsunuz. Bu da iniş yapacağınız noktadaki engebelerden veya hızınızı kesip dengenizi bozacak tümseklerden kaçınmanızı sağlıyor.
İşte tüm bu özellikleriyle TrackMania’nın pistleri eğlenceli olduğu kadar zorlayıcılığa da sahip ve işin güzel yanıysa yine önceden belirttiğim gibi kendi pistlerinizi tasarlayabilmeniz. TrackMania oyunlarının en önemli özelliklerinden biri de pist tasarlama editörü. Bu oyunda da eklenen tüm yeniliklerle birlikte kendi özgün pistlerinizi tüm detaylarına kadar tasarlayabiliyorsunuz. Rampalar, hız noktaları, farklı yol çeşitleri, ışıklar, tabelalar, dev ekranlar, ağaçlar. Her türlü dekorasyonuyla uğraşabildiğiniz pist tasarlama editörü kimileri için ayrı bir uğraş haline bile gelebilir. Özellikle bu konuda güzel işler çıkaran oyuncular olması oyunun kendini sürekli olarak taze tutmasını ve sizin de her girişinizde deneyim edebileceğiniz yeni pistlerin oluşmasını sağlıyor. Tabi bu pist tasarlama editörünü kavramak için biraz vakit geçirmek gerek. İlk defa bir TrackMania oyunu oynayacaksanız önce halihazırda yapılmış pistlerde derece yapıp oyunun mantığını kavramanızı sonrasında da en basitinden başlayarak pist tasarlama editörüne girişmenizi tavsiye ederim. Aklınızdakileri oyun alanına aktarıp bu kadar hızlı bir şekilde deneyim edebiliyor olmak TrackMania oyunlarının en güzel yanlarından biri. Bende gerek geçmiş oyunlarda gerekse de yeni oyunu deneyim ederken pist tasarlama editöründe sayısız saatler geçirdim.
Yeni oyunla birlikte görsel olarak da göze hoş gelen bir dünya sunulmuş. Her ne kadar TrackMania serisi grafikleriyle ön planda olmayı amaçlayan bir seri olmasa da yüzeylerdeki yansımalar, pistlerin tasarımları, aracın şekli şemali, her yanıyla kesinlikle sırıtmayan ve kendini oynattırabilen bir oyun var karşımızda. Seslendirme konusunda da benzer şeyleri söyleyebiliriz. Özellikle araba yarışı temalı oyunlarda aracın motor sesi gibi detayları iyi bir şekilde duymak isteriz. Her ne kadar burada lisanslı otomobiller ve gerçeğiyle kıyas yapabileceğimiz sesler bulunmasa da ses konusunda da oyunun atmosferine hizmet eden bir iş ortaya konmuş.
Oyunun yapısından bahsederken diğer oyuncularla olan mücadeleden de söz etmiştik. İşte bu noktada dilerseniz diğer oyuncularla güçlerinizi birleştirebilirsiniz. Yeni TrackMania’da kulüpler mevcut. Dilerseniz var olan bir kulübe katılabilir veya kulüp oluşturabilirsiniz. Ancak kulüp oluşturma ve araç özelleştirme gibi özellikler oyunun ücretsiz sürümünde yer almıyor. Yeni TrackMania oyunu 3 şekilde oyuncularla buluşuyor. Bunlardan ilki ücretsiz sürümü. Ücretsiz sürümde tek kişilik ve online olarak pistlerde dereceler yapabilir, pist tasarlama editörünü kullanabilir ve her 3 ayda bir yenilenen sezonlarda boy gösterebilirsiniz. Bir üst versiyon olan Standart sürümdeyse günlük yarışlara, canlı etkinliklere, kulüp yarışlarına ve kulüp odalarına katılabilir, tasarladığınız pistleri online ortamda test edebilirsiniz. Tüm içerikleri kapsayan Club sürümündeyse herkese açık veya özel sunuculara dahil olabilir, kendi kulübünüzü ve etkinliklerinizi oluşturulabilir ayrıca aracınız için özelleştirmeler yapabilirsiniz. Ücretsiz haricindeki sürümler yıllık abonelik şeklinde tasarlanmış. 1 Yıllık Standart Sürüm 44,99 TL, 1 Yıllık Club Sürüm 135 TL ve 3 Yıllık Club Sürüm 269 TL fiyat etiketiyle yeni TrackMania uPlay üzerinden oyuncularla buluşuyor.
Türkçe dil desteği, yeteneklerinizi test edebileceğiniz sayısız pisti, pist tasarlama editörüyle hayalinizdeki pisti gerçeğe dönüştürme imkanı ve hem eğlenceli hem de mücadeleci yapısıyla TrackMania, türü sevenlerin ilgisini çekecek bir oyun olmuş diyebiliriz. Şayet önceki oyunları oynadıysanız kesinlikle yabancılık çekmeyeceksiniz. Eğer ilk kez oynayacaksanız ücretsiz sürüm sayesinde oyunu deneyim etme fırsatınız var.
TrackMania, şahsen sempati duyduğum serilerden bir tanesi. Eğer burada anlattıklarım ilginizi çektiyse oyuna bir göz atmanızı tavsiye ederim. Bu yazımızda 2020 model yeni TrackMania oyununun sahip olduğu özelliklere ve yeniliklere yakından baktık. Bir başka oyunda görüşmek üzere. Herkese iyi oyunlar.