Harekete duyarlı kontrol cihazlarının oyun dünyasına tam olarak girmesini sağlayan nedenler sanırım bir önceki nesildeki konsol savaşlarının sonucuna dayanıyor. Oldukça güçlü olan Gamecube ile beklediği başarıyı yakalayamayan Nintendo, konsol savaşlarına farklı bir taktikle girmek zorundaydı. Eğer bir daha Gamecube'deki gibi bir performans sergilerse bu firma açısından hiç de iyi olmayacaktı. İlk olarak devrimsel nitelikleri olduğunu söylediği bir konsol çıkaracağını söyleyen Nintendo'nun ne yapabileceği üzerine yüzlerce tahmin yürütüldü ve sonunda Gamecube ile hemen hemen aynı güçte olan Wii'nin piyasaya çıkaracağını açıklandı. Tabi iki konsol arasında büyük bir fark vardı ve bu fark Wii'yi çok özel yapıyordu.
Konsolu özel yapan ise harekete duyarlı kontrol cihazı Wii-mote ve Nun-chuck ikilisiydi. Şimdiye kadar önemsenmemiş bu teknoloji sayesinde Nintendo bugün konsol savaşlarında açık ara lider. Xbox 360 ve Playstation 3 arasındaki çekişme ise Wii'nin çok gerilerinde devam ediyor. Sony ve Microsoft'un Nintendo Wii'nin bu başarısının nedeni olan harekete duyarlı kontrol cihazlarına ilgisiz kalamayacağını tahmin etmek zor değildi. Sonuç olarak Nintendo'nun rakibi 2 dev firma Wii'den çok daha sonra harekete duyarlı kontrol cihazlarına “gerçek anlamda” (Eye Pet gibi cihazları sayamayız) geçiş yapmak üzere.
Uzun süre kod adlarıyla anılan Sony'nin Move ve Microsoft'un Kinect adlı harekete duyarlı kontrol cihazları bu yıl içinde piyasaya çıkacak. Move, Nintendo Wii benzeri sistemi ile oyuncuların gönlünü fethetmeye çalışacakken Kinect'te ise bedenimiz kontrol cihazı görevi görecek. Birbirinden oldukça farklı teknoloji ve kontrol sistemlerine sahip bu cihazlar piyasaya çıkmadan önce onları daha iyi tanımaya çalışalım. Bu arada amacımızın sadece iki teknolojiyi de tanıtmak olduğunu ve hangisinin diğerinden daha iyi olduğu gibi bir karşılaştırma yapmak olmadığını belirtelim. Ayrıca bu cihazlar ile ilgili bir çok video bulunduğundan bazı şeyleri anlatmak da gereksiz olacağından anlatmadık. Yine de bu tanıtım yazısının özellikle cihazlar hakkında hiç bilgi sahibi olmayanlar açısından yararlı olabileceğini düşünüyorum.
İlk olarak Microsoft'un harekete duyarlı kontrol sistemi Kinect'in ele alalım. Wii-mote ve Move'un aksine elle tutulabilir bir kontrol cihazı olmayan Kinect, hareketlerimizi ve sesimizi algılayan bir kameradan ibaret. Tabi bu kamera öyle basit bir mekanizmaya sahip değil. 20 farklı eklemimizi algılayabilen bu kamera içinde bulunduğumuz ortamı da 3 boyutlu olarak algılayabiliyor. Mesela ellerinizi arkanızda bağlı olarak tuttuğunuzda Kinect bunu algılayabiliyor. Vücudumuzun 31 farklı bölümünü algılama kapasitesine sahip (ki bu çok ayrıntılı bir algılama gücü) cihaz belki Hollywood'daki motion capture cihazları kadar gelişmiş değil, ama geliştiricileri bunun oyuncular için oldukça tatminkar olduğunu söylüyor.
Kinect sesle komut sistemi sayesinde oyundaki karakterlerimizi yönetme imkanı da sunacak. Microsoft bu projeyi o kadar önemsiyor ki sadece Xbox 360'ta değil, aynı zamanda evlerimizde ve bilgisayarlarımızda da kullanılabilmesi için şimdiden planlar yapıyor. Xbox 360'ta da sadece oyun oynarken değil, arkadaşlarımızla chat yaparken ve video izlerken Kinect'i kullanabileceğiz.
Microsoft'un en önemli isimlerinden Steve Ballmer da Kinect için olan farklı planlarını şöyle açıklamıştı: "Bu teknolojiyi Natal (o zamanlar Kinect açıklanmamıştı) olarak adlandırıyoruz. TV önünde duran küçük bir kamera ve mikrofondan oluşuyor. Eğer TV'ye kontrol etmek istiyorsanız, kumanda veya o büyük şeylerden almanıza gerek yok. Eğer Tv kanallarına bakmak istiyorsanız, sadece işaret edin, cihaz sesinizi ve işaretlerinizi tanıyacaktır..."
Herhangi bir pozu 10 milisaniye içinde algılayabilen Kinect, yeni bir kullanıcı cihazın karşısına geçtiğinde ise 160 milisaniye onu tanımlayabiliyor ve vücudun bölümlerini 4cm3'lük bir alanda algılayabildiği gibi sadece 50 MB'lık bir yazılım paketiyle çalışıyor.
Kinect'in teknik özellikleri belki oyuncular için çok fazla bir şey ifade etmiyor, çünkü onlar için oynanabilirlik önplanda, ama biz yine de Kinect'in teknik özelliklerine bakalım.
Sensör
Renk ve derinlik algılama lensleri
Ses mikrofon düzeni
Sensör ayarlaması için tilt motoru
Tüm Xbox 360 konsollar ile tam uyum
Görüş Alanı
Yatay görüş alanı: 57 derece
Dikey görüş alanı: 43 derece
Fiziksel Tilt alanı: 27 derece
Derinlik sensoru alanı:: 1.2m - 3.5m
Data Akışı
320x240 16-bit derinlik @ 30 frame/sn
640x480 32-bit renk@ 30 frame/sn
16-bit audio @ 16 kHz
İskeletsel izleme sistemi
2 aktif oyuncu ile 6 kişiye kadar algılama
Her aktif oyuncunun aynı anda 20 eklemini algılayabilme
Aktif oyuncuları LIVE Avatarlarıyla eşleştirebilme
Ses Sistemi
LIVE Party chat ve, oyun içi sesli konuşma (Xbox Live Gold üyelik gerektirecek)
Eko engelleme sistemi sayesinde daha verimli ses akışı
Aynı anda birden fazla ses tanıyabilme
Kinect için hazırlanan bazı oyunlar ise şu şekilde açıkladı:
Adrenalin Misfits (Konami), Child of Eden (Ubisoft), Dance Central (MTV Games), Dance Masters (Konami), Deca Sports Freedom (Hudson Soft), EA Sports Active 2.0 (EA), Fable III (Microsoft), Forza Kinect (Microsoft), Game Party in Motion (Warner Bros), Grand Slam Tennis (EA), Harry Potter and the Deathly Hallows: Part I (EA), Imagine Fashion Part (Ubisoft), Kinect Adventures (Microsoft), Joy Ride (Microsoft), Kinect Sports (Microsoft), Kinectimals (Microsoft), Michael Jackson: The Experience (Ubisoft), Motion Sports (Ubisoft), Sonic Free Riders (Sega), Star Wars Kinect (Lucas Arts), The Biggest Loser: Ultimate Workout (THQ), UFC Trainer (THQ), YooStar 2 (Yoostar), Your Shape: Fitness Evolved (Ubisoft), Zumba Fitness (Majesco Entertainment)
Yukarıdaki listede de gördüğünüz gibi Kinect için oldukça fazla oyun açıklandı. Bu oyunlar arasında Hardcore oyunculara yönelik yapımlar da görmek oldukça güzel. Forza Kinect, Fable 3, Star Wars Kinect gibi yapımlar eminim hardcore oyuncuların dikkatini çekecektir. Yine de beni en çok etkileyen oyun Guitar Hero ve Rockband'in yaratıcısı Harmonix'in Kinect'e özel olarak çıkaracağı Dance Central oldu; cihazın özelliklerini en iyi kullanan oyun bu olabilir. Bu oyunla birlikte ekranda gördüğümüz dans hareketlerini tekrarlıyoruz ve görünen o ki Kinect de dans hareketlerimizi kolaylıkla algılayacak.
Her ne kadar kafalarda sorun işareti olsa da Microsoft, Kinect ile büyük ilgi toplamayı başardı. Tanıtım videolarında bazı sorunlar yaşansa da firmanın cihazın çıkış tarihinden önce bunları çözmesi bekleniyor. Ne de olsa sadece vücudumuzu kullanarak hiçbir kontrol aleti kullanmadan oyunları oynamaya çalışacağız. Bu teknolojiyi uıygulamaya sokmak kolay bir iş değil, ama Microsoft ve geliştirici firmalar bu cihaza güvenmese bu kadar çok oyun hazırlanması mümkün değildi.
Birleşik Krallık'ta £129'tan, Amerika'da $149'dan, Avrupa'da ise €149'dan satışa çıkacak olan cihaz 4 Kasım'da raflardaki yerini alacak.
İlk olarak 2 Haziran 2009 yılında duyurusu yapılan ve bir çok kod adla anılan Sony'nin harekete duyarlı kontrol cihazının adı Move olarak kesinleşti. Tıpkı Kinect gibi Move da Wii-mote'un başarısı üzerine piyasaya sürülmeye karar verilmiş bir alet. Sony'nin Playstation 3 ile birlikte piyasaya çıkardığı yine sınırlı harekete duyarlılığı olan Sixaxis'in aksine Move rakiplerine ciddi bir tehdit olabilir. Sony tarafından “Bu Herşeyi Değiştirir” “Bu Sadece Herşeyi Yapar” gibi sloganlarla tanıtılan cihaz yukarıdaki resimde de görebileceğiniz gibi ilk bakışta doğal olarak Wii-mote'un kopyası gibi görünüyor. Sağ elimizdeki Move, Wii-mote'a, sol elimizde tutacağımız Navigation controller ise Nunchuck'ı benziyor. Move, Wii-mote gibi bazı oyunlarda tek başına kullanılabilecekken Navigation Controller ise FPS ve TPS oyunları için şart gibi görünüyor. Örneğin bir FPS oyununda Navigation Kontroller ile karakterimizi ilerletecekken Move ile düşmanlarımıza hedef alacağız. Kılıçlı bir oyun oynarken de durum benzer şekilde olacak. Yine Navigation kontroller ile karakterimizi ilerletirken Move ile kılıcımızı sallayacağız.
Wii-Mote ve Nunchuck'ın aksine tamamen kablosuz olarak tasarlanan Move'u tıpkı Dualshock'a benzer biçimde içinde bulunan pilleri şarj ederek kullanabileceğiz. Tuş takımı Dualshock'taki ile benzer olacak Move'un ağırlığı 145 gram olacakken Navigation Controller'ın ağırlığı ise 95 gram olacak. Bluetooth ile çalışacak olan sistemde titreşim desteği de olacakmış. Kinect'te aynı anda 2 aktif oyuncu oyun oynayabilecekken Playstation 3'te 4 Move'u kullanma şansını yakalayacağız (tabi çok ama çok tuzlu olacak orası ayrı)
Move'un tasarımı genel olarak oyuncular tarafından beğenilmediği gibi online alemde alay konusu bile oldu. Cihazın erkek cinsel organına benzediğine yönelik yorumlar bile dünyanın en büyük oyun sitelerinde yapıldı. Halbuki Sony'nin Move tasarımında farklı amaçları vardı. Move'un önünde bulunan top şekli sadece şekil olması için yapılmadı. O top şeklindeki bölge oyunlarda şekil değiştirdiği gibi Move ile Playstation 3'ün bağlantısında da uyarıcı görevde bulunuyor. Mesela Playstation Move için geliştirilen Sorcery adındaki oyunu oynarken yaptığınız iksirlere göre Move'un önündeki top renk değiştirecek.
Sadece 1-2 mb'lık sistem hafızası isteyecek olan Move başlangıç paketinde Playstation Move: Motion Controller, Playstation Eye Camera, Starter Disc olacağı söyleniyor. Şarj kablosu ile otomatik olarak konsolumuza tanıtabileceğimiz cihazın çıkış oyunları arasında "Heavy Rain, Killzone 2, Resident Evil 5, Echochrome 2, Time Crises: Razing Storm, Tiger Woods PGA Tour 11, Lord of the Rings: Aragorn’s Quest, EyePet, Sports Champions, Kung Fu Rider" gibi oyunlar bulunacak. Yine de her oyunun Move destekli olmasını beklememek gerek, çünkü Move ve EyeToy'un babası SCE'den Richard Marks E3 fuarında yaptığı açıklamada bütün oyunların Move'a ihtiyaç duymadığını şu sözlerle açıkladı:
" Bunun olmasını istemiyorum. Move'u seviyorum, ancak Move sistemimizin tek kontrolleri değil. DualShock ve bunu destekleyen pek çok deneyim tattık. Yeni bir eğlence şekli, tamamen özel içerik - Move'un güzel yanıda bu. Sanırım birinci parti oyun yapımcısı partnerlerimiz her zaman için her iki kontrolleride destekleyecektir. Birilerini sadece Move üzerine oyun geliştirmeye zorlamak mantıksız."
Yani hemen hemen her oyunu destekleyen Wii-mote'un aksine Move yeni çıkan oyunların da büyük çoğunluğunu desteklemeyecek gibi görünüyor. Örneğin Wii-mote ile futbol veya 2D dövüş oyunlarını bile oynarken Move için oyun yapacak geliştiriciler buna pek sıcak bakmayacaklardır diye düşünüyorum. Yine de Move için gayet önemli oyunların geliştiriliyor olması sevindirici. Mesela sırf Resident Evil 5'i Move'la oynamak için bu cihazı alacaklar olacaktır.
Sony'nin Amerika için 19 Eylül'de, Avrupa için ise 15 Eylül'de çıkacağını açıkladığı Move, Japonya çıkışını ise 21 Ekim'de yapacak. Fiyatlar mı? Move tek olarak 49.99$'dan Navigation Controller ise 29.99$'dan satışa çıkıyor. Ne diyelim Move ve Kinect'in oyun dünyasının gelişimine katkıda bulunmalarını diliyoruz.