Oyunları oynarken başvurduğumuz ancak dönüp baktığımızda bize ilginç gelen can tazeleme dinamiklerinden ilginç olan 10 tanesini sizler için bu yazımızda derledik.
10-) One Finger Death Punch - Düşman Öldürmek
Şahsi olarak oynarken en çok eğlendiğim yapımlardan bir tanesi olan One Finger Death Punch'ın normal görevlerinde can tazeleme olmasa da, "Survival" modunda can tazeleme dinamikleri bulunuyor.
Yazımızın devamında ilginç olsa da mantıklı olabilecek can tazeleme yöntemleri göreceksiniz ama bu onlardan değil.
Oyunun bu modunda karşınıza gelen düşmanlara dayanmaya çalışıyorken, belli anlardan sonra ya ışın kılıcınızı ya da nunçakunuzu elinize alarak canınızın azalmadığı ancak çok hızlı düşmanların geldiği bir mekana geçiyorduk. Burada da bazı düşmanlarınızı öldürdüğümüzde canımız artıyor ve daha uzun süre hayatta kalma şansına sahip oluyorduk.
9-) Resident Evil – Yeşil Bitkiler
Aslına bakılırsa zombi içeren bilim kurgu/hayatta kalma hikayesinde gördüğümüz kadarıyla zombiyle temas sonucunda ona ait virüs kapılır ve yolun sonuna gelinmiş olur. Ama bu durum oyun sektöründe işleri oldukça zorlaştırabileceği düşüncesiyle göz ardı edilmiş durumda. Resident Evil’da da girdiğimiz aksiyonlar sonucunda azalan canımızı arttırmak için etraftaki bitkileri kullanıyorduk.
Bitkilerin yüzyıllar boyunca tedavi amacıyla kullanıldığını hepimiz biliyoruz. Birçok işlem ve karışım sonucunda bitkilerden hazırlanan kürlerin bazı hastalıklara iyi geldiği bilinir. Ama Resident Evil’da saksı içinde yetişmiş yeşil bitkiler ile başka herhangi bir şey yapmadan canımız dolması dikkat çekici.
8-) Cursed Mountain – Tütsüler
Deep Silver stüdyosunun bir ürünü olan Cursed Mountain’da eğer oynamışsanız hatırlayacağınız gibi Tibet ve Budizm kültürlerine ait birçok element vardı; oyunun bu elementler üzerine kurulduğunu söylersek yanlış olmaz. Bu yüzden Cursed Mountain’da azalan canımızı tekrar doldurmak için, Tibet kültüründe hastalıkları tedavi ettiğine ve kişinin bozulan metabolik dengesini düzelttiğine inanılan tütsüleri kullanıyorduk.
İlk bakışta biraz garipsense de tütsü kullanmak, oyunun mitolojik unsurlarına kelimenin tam anlamıyla cuk diye oturuyordu. Bu akıllıca çözüm ile oyunun konu/element bütünlüğü sağlanıyordu. Deep Silver’ı tebrik etmek lazım.
7-) River City Ransom – Saunaya Girmek
Kız arkadaşınızın kaçırılmış olmasına ve kız arkadaşınızı bulmak için saniyeler önce yüzlerce gangster ile kapışmış olmanıza rağmen, River City Ransom'da düşen sağlığınızı tekrar yükseltmek için sıcak bir saunaya girmeniz gerekiyor. Kulağa oldukça tuhaf gelse de, saunanın insan vücuduna yararlı olduğu biliyor. Yüksek sıcaklık ile su buharı, yaraların iyileşme süresini kısaltırken solunum, dolaşım sistemlerinin stabilizasyonunu sağlar, kaldı ki oyunun genel olarak komik bir yapıya sahip olması sebebiyle çok da sırıtmıyor.
Gelelim asıl konumuza. Oyunlarda sağlık barının bir eşya gibi görülmesine ve etraftan toplanan ilk yardım çantaları ile bir anda artması bize tuhaf geliyor. En azından açık dünya oyunlarda sağlığımızı geri kazanmak için sağlık merkezlerini ziyaret etmemiz gerekir. River City Ransom isteğimize biraz yaklaşmış ama saunadansa hastaneleri tercih ederiz.
6-) Zelda II: The Adventure Of Link – Kırmızı Elbiseli Abla
Zelda II: The Adventure Of Link’da aslında birçok garip durumu tecrübe ediyorduk, şu an bu dosya konusunda sağlık ile ilgili gözümüze tuhaf gözüken duruma bakalım. Bu oyunda canımızı tekrar arttırmak için önümüzde üç seçeneğimiz vardı; seviye atlamak, bir peri yakalamak ya da kırmızı elbiseli ablaya ziyarette bulunmak. Kırmızılı ablamızın davetiyle onun kulübesine girerdik ve canımız dolmuş bir şekilde çıkardık. Sizin içiniz fesat…
Aslına bakılırsa içeride tam olarak neler olduğunun bilinmiyor olması oyunun kendine has gizemli havasına uyuyor. Ama bize kalırsa ablamız büyük bir şevkatle kahramanımın yaralarına pansuman yapıyordur ki bu gayet mantıklı. Link delikanlı adamdır, yani sandığınız gibi bir durum değildir çocuklar. Unutmayın bu adam sevdiği kızın peşinden koşturuyor.
5-) GTA IV – Cinsel İlişkiye Girmek
Azılı bir gangster olmak büyük ihtimalle zor bir iştir. Hayatta kalmaya çalışmak, kirli işleri yerine getirmek ve elini kana bulamak bu tarz karakterleri kontrol ettiğimiz oyunlarda bize tanıdık gelen durumlar. Her an tehlikeye açık olmak da tabiki kahramanlarımızı etkiliyor, sağlık barımızın azalmasına sebep olabiliyor. GTA IV’te canımızı yenilememiz için birçok yol var ama bunlardan birinin de karanlık sokaklardaki hayat kadınlarıyla ilişkiye girmek olması dikkatimizi çekiyor.
Bir gangsterin hayatının hikaye edildiği böyle bir oyunda
Niko’nun bir şekilde hayat kadınlarıyla beraber olması gerekiyormuş gibi hikaye yedirilmesi oldukça zorlama olmuş. Mantıksal açıdan bakarsak da pek mantıklı gelmiyor. Cinsel hastalıkların nelere mal olduğunu çoğumuz biliyoruz.
4-) Gears Of War – Takım Arkadaşınız Tarafından Cesaretlendirilmek
MMO-RPG ve J-RPG türündeki oyunlarda gördüğümüz kaybettiğimiz canımızı, takım/parti arkadaşlarız tarafından kullanılan yetenekler ile tekrar kazanmak gayet güzel bir mekanik. Ama son yıllarda bu mekaniği shooter tarzındaki oyunlarda da görüyor olmak tuhaf geliyor. Gears of War’da tuhaf yaratıklar ile kapışıyorken etrafımızda takım arkadaşlarımız olması iyi bir durum olsa da düşen takım arkadaşını cesaretlendirme yoluyla yerden kaldırmak mantığımıza pek yatmıyor. Yere düşen takım arkadaşımıza yapacağımız küçük bir medikal bir yaklaşım öyle çok zor bir mekanik olmasa gerek, hem de kulağa daha mantıklı geliyor.
Vücudunda mermi ve şarapnel yaraları olan, yere serilmiş bir arkadaşımızı bu bahsettiğimiz yöntemle yerden kaldırmak, bize kalırsa bazı oyun stüdyolarının mantıklı olanı yapmak varken, var olan mekaniği değiştirmeye üşenmelerinden kaynaklanıyor.
3-) Super Mario 64 - Altınlar
Mario’nun üçüncü boyut ile tanışması aslında çoğu yönden iyi olsa da Super Mario 64, eleştiriye açık sağlık mekaniği yüzünden listemizde kendisine yer buluyor. Bu oyundan azalan sağlığımızı topladığımız altınlar ile geri kazanıyorduk. Ben birçok yerde araştırsam da altının vücuda herhangi bir faydası olduğuna dair ipucu bulamadım. Nasıl oluyor da bu altınlar Mario’nun kaybettiği cana ulaşmasını sağlıyordu?
Aklıma gelen tek fikir, Mario’nun topladığı altınları kullanarak kendini bir yerlerde tedavi ettiriyor olması. Bu oyun yapılırken stüdyodan birinin çıkıp “Abi, bu böyle olmaz” dememiş olması oldukça garip. Yani altınlar gibi etrafa konulacak bir iki tane ilk yardım çantasının olmaması gerçekten ilginç bir karar.
2-) Castlevania – Duvarlara Gizlenmiş Tavuklar
İnsanlar sağlıkları korumak için besinlerdeki karbonhidrata, yağa ve proteinlere ihtiyaç duyarlar; kısacası beslenmek zorundadırlar. Birçok oyunda da kahramanımızın kaybolan sağlığını kazanması için çevredeki besin maddelerini toplaması mekaniğine tanık olduk. Bu mekanik her ne kadar mantıklı olsa da etraftaki besinlerin sağlıklı veya taze olup olmaması aklımızda soru işareti bırakmıyor değil. The Elder Scrolls V: Skyrim’de gördüğümüz terk edilmiş diyarlardaki sandıkların içinden çıkan elmaların nasıl yenebilir olduğuna şaşırmamızı bunlara örnek gösterebiliriz.
Castlevania’da da bu tarz bir duruma şahit olduk. Kahramanız çevredeki sağlık potları ile canını geri kazanmasının yanında duvarların içine saklanmış şekildeki kızarmış tavuklar da azalan sağlığımızı tekrar doldurmak için bir şeçenekti. O tavukların oraya kim tarafından, nasıl ve ne zaman konduğu bizi hep düşündürmüştü. Mantığımızı zorlayan bu mekaniğiyle Castlevania’da listemizde kendine yer buluyor.
1-) Modern FPS/TPS Oyunları – Aksiyondan Bir Süre Uzak Kalarak
Mermi yaralanmalarının gerçek hayattan gördüğümüz kadarıyla tek çözümü ciddi medikal tedavidir, bunda hepimiz hem fikiriz. Ama günümüz shooter'larında bu durumun yanından bile geçilmiyor. Vücudumuza isabet eden onlarca mermi ve kan gölüne dönen ekranımıza rağmen çatışmadan bir süre uzaklaşarak kaybettiğimiz sağlığımızı geri kazanıyoruz. Modern tarzdaki ilk shooterlarda kullanılan canımızı geri kazanmak için etraftaki medikal paketlere ihtiyacımız olması bu mekaniğin yanında kulağa oldukça mantıklı geliyor.
FarCry serisinde gördüğümüz vücudumuza saplanan mermileri kendimiz çıkartmamız ve şırıngaların içerisindeki ilaçlar ile kaybettiğimiz sağlığımızı kazanmamız aslına bakılırsa etrafta bir süre dolaşmak daha mantıklı duruyor. Bu tarz mekaniklerin shooter'larda mantıksal bütünlüğü sağlamak açısından daha faydalı olacağını düşünüyoruz.
Oyun yazarlarının ve oyun mekaniklerini geliştiren ekiplerin oyunlardaki sağlık sistemine daha çok dikkat etmesi gerektiğini düşünüyoruz.
Peki siz okuyucularımızın dikkatini çeken bu tarz durumlar var mı? Yorumlarınızı merakla bekliyoruz!