Savaş alanındaki soteciler, ya da mermi üstüne mermi yagdirmaktan bıkan oyuncular için hep ilgi çekici olmuştur Sniper oyunlari. Savaş alanına bambaşka bir açıdan, belki de km'lerce uzaktan baktığımız bu türün en yeni temsilcisi Sniper ghost Warrior 2, ilkinden çok daha iddialı bir şekilde çıkışını yaptı. Peki bu iddiasında ne kadar başarılı?
Cole Anderson'ı yönettiğimiz oyun Bosna savaşı, Burma ormanları ve Tibet'in karlı dağlarında geçiyır. "İlk oyunun en sığ yönlerinden biri olan hikaye sunumu, ikinci oyunda yerini heyecanlı bir yapıya bırakmış" demek isterdim ama malesef durum gene değişmemiş.
Bosna katliamına değinmesi ile bizi hikaye açısından heyecanlandıran yapım, bunu malesef oyuna yansıtamamış. Oyunun hikaye örgüsü adeta üçüncü sınıf amerikan filmleri havasında ilerliyor.
Oyun boyunca belli bir çizgisellikten dışarı çıkamıyor ve bir deney faresi gibi kendinizi oyunun gidişatı içerisinde hapsolmuş hissediyorsunuz.
Oyunun en önemli unsurlarından birisi şüphesiz grafikleri. Crytek'in göz kamaştıran grafik motoru CryEngine 3 ile tasarlanan oyunu açar açmaz teknik açıdan yaşanan aksaklıklara şahit oluyorsunuz.
Geç gelen kaplamalar, grafiklerde meydana gelen bozulmalar, düşük görüş açısı ve ışıklandırma sayılacak hatalardan sadece birkaçı. Davulun sesi uzaktan hoş gelirmiş misali, grafikler uzaktan etkileyici gelebiliyor. Fakat detaylara yaklaştığında işin aslını net bir şekilde görebiliyorsunuz. Ayrıca oyundaki ışıklandırmalar dinamik değil, statik bir şekilde karşımıza çıkıyor.
Teknik açıdan bir diğer hayal kırıklığı da harita tasarımları olmuş. Motorun görsel gücünü göz önüne aldığımızda geniş alanlara yayılacağını düşünüyorsunuz. Fakat oyun alanı son derece kısıtlı ve en ufak bir sapmada bile kendinizi harita dışında buluyorsunuz.
Karakter detaylarına baktığımızda da durum değişmiyor. Kağıt gibi suratlar ve detaysız mimkler ile güzel bir nostalji yaşıyoruz.
Sniper Ghost Warrior 2 görsel açıdan birçok hataya sahip fakat bir facia değil. Oyunun grafiksel kalitesinin vasatın üstünde olduğunu söyleyebiliriz. Fakat sürekli CryEngine 3 vurgusu ile tanıtımı yapılan oyundan, motorun gücünü de göz önüne alınca daha iyi birşeyler bekliyorsunuz. Kısacası oyunun en önemli avantajlarından birisi, en büyük hayal kırıklığını da beraberinde getiriyor.
Oyun daha brifing ekranından seslere ne kadar önem verdiğini vurgulamış. Telsiz konuşmaları gidişat açısından önemli. Karakter seslendirmelerinin de genel olarak başarılı olduğunu söyleyebilirim. Ama aynı şeyleri diyaloglar için söylemek çok zor. Sürekli tekrarlanan espiriler ve diyalog yapısı oyunu da sıradan bir kefeye koyuyor. Üstelik seslerin ara sahnelerle kesilmesi de sık sık yaşanan aksaklıklar arasında yer edinmiş.
Ses efektlerine baktığımızda bir keskin nişancı için vazgeçilmez olan nefes unsuru ön plana çıkıyor. Nefesimizi tuttuğumuzda araya giren ses efekti, o hissi başarılı bir şekilde yansıtıyor. Ayrıca oyunun mermi sinematiğindeki vuruş hissiyatı da ses unsurları ile sağlamlaştırılmış.
Sniper Ghost Warrior 2, ilk oyunun üzerine malesef bir gıdım yol alamamış. İlk oyunda karşılaştığınız hemen hemen tüm hatalar ikinci oyunda da kıyıdan köşeden oyuna tutunmuş durumda. Oyun alanı ve yapay zeka sistemini bu duruma örnek olarak gösterebiliriz.
İlk oyundaki geniş alanların yerine daha dar alanların bulunması oynanışı da bir hayli çizgiselleştirmiş. Zaten hikaye gidişatının tekdüze olması dışında, oyun alanında da koridor mantığı güdülmesi Ghost Warrior 2'nin en büyük kan kaybı oluyor.
İlk etapta sniper olmanın keyfini yaşarken kısa süre içerisinde benzer görev mantığı sebebiyle oyundan da sıkılmaya başlıyorsunuz.
Tabi oyunun en farklı yönlerinden birisi ilk oyunun da en büyük özelliklerinden biri olan sinematik kamera açısı. gene son kalan düşmanlarda yeda kritik atışlarda kamera açısı değişiyor ve merminin havada süzülüşüne şahit oluyorsunuz.
Oyunda hikaye modunun yanı sıra multiplayer modlara da yer verilmiş. Free for All modunda her oyuncuya ayrı bir kule teslim ediliyor. Bu kulenin bir köşesine yatıp, rakiplerin kulesini gözlemeye koyuluyorsunuz. Team Deathmatch modunda ise her iki takıma da büyük bir bina teslim edilmiş. Burada da karşı binayı didik didik edip, düşmanları avlamaya çalışıyorsunuz.
Multiplayer modlarına baktığımızda campırlığın dibine vuran oyuncular ile karşılaşıyorsunuz. Genelde strateji değiştirip, rakibi zorlamak yerine iğne deliğinden rakibi gözleyen oyuncular çok daha avantajlı bir duruma sahip oluyor. Multiplayer modlarında özellikle kurşn sesleri oyunun da kilit noktası olmuş.
Sonuç olarak Sniper Ghost Warrior 2, malesef vasatı geçemiyor. Yapay zeka sorunları, CryEngine 3'ün gücünü tam olarak yansıtamaması ve daha da önemlisi sıradan görev yapısı ile ancak türü seven oyuncuları bir süre oyalayabilir.