Traveller’s Tales’in, Batman 2: DC Super Heroes’la ortaya çıkardığı keyifli portre tüm çizgi roman tutkunlarının gözlerini olası bir Marvel uyarlamasına çevirme sebebi oldu. Eh, bi düşünsenize Marvel çizgi romanlarında boy göstermiş tüm kahramanlar, tüm kötü adamlar LEGOlaşmış olarak tek bir hikayede buluşuyor! Neyseki yapımcılar bizi çok da bekletmeden bu düşü gerçeğe dönüştürdü. Gelin Demir Adam’dan Fantastik Dörtlüye, Venom’dan Magneto’ya New York şehrini legolarına ayıralım!
LEGO Marvel Super Heroes, daha önce görmüş olduğumuz LEGO uyarlaması oyunlarla aynı tarifi kullanıyor. Tarif aynı ama kontrollerimize sunulan karakterlerin tadı, lezzeti bambaşka. Marvel Super Heroes’un en önemli avantajı, tıpkı DC Super Heroes’da olduğu gibi bağımsız bir hikayeyle kahramanları ve kötü adamları bir araya getirmesi. Lord of the Rings uyarlamasında haliyle hikayeye sadık kalınmış ve her ne kadar mizahi anlayışla harmanlanmış olsa da bir noktada sıkıcı bir sunum ortaya çıkmıştı. Marvel Super Heroes hikaye ve sunum konusunda daha başarılı bir konumda.
Hikaye Gümüş Sörfçünün, Galactus’un emriyle dünyaya gönderilmesiyle başlıyor. Uzaylı sörfçümüzün yedi düvele yetecek güce sahip sörf tahtası, Dr. Doom’un saldırısı esnasında parçalanır ve bu kudretli kozmik parçaları ele geçirmek isteyen Marvel kötü adamlarının alayı bir araya gelerek yola düşer. Bunun karşısında Ajan Fury seferberlik ilan eder ve tüm süper kahramanları oyun alanına çağırır. Yani hikayemiz tipik bir Avengers harekatı.
Marvel’ın süper kahramanları, DC kahramanlarıyla karşılaştırıldığında mizahi yönleriyle de öne çıkar. Mesela son derece ciddi bir karakter olan Batman’i mizahi bir şekilde tasvir etmek belki daha zor ama sonucu çok daha eğlenceli olabilir. Marvel Super Heroes ise hali hazırda bir malzemeye sahip. Demir Adam’ın egoist tavırları, Kaptan Amerika’nın eski kafalılığını ve Hulk’ın dinmek bilmeyen öfkesi bir araya gelince neler olduğunu, şayet Avengers’ı izlemişseniz zaten biliyorsunuz. Yok bilmiyorsanız ve LEGO Marvel Heroes’u yine de deneyim etmek isterseniz yüzünüzü gülümsetecek keyifli bir sunum bekleyin.
Mizahi unsurlar bir kenara, yapımcılar ellerindeki malzemenin farkındalığında ve size destansı anlar sunmaya hazırlar. Örümcek Adam’ın Venom’la, Hulk’un Abomination’la mücadelesi, karşılaşacağınız çarpışmalardan sadece bir kaçı.
New York ve yer yer Asgard’da geçen hikaye sadece görev bazlı ilerlemiyor. Tıpkı Lord of the Rings ve DC Super Heroes’da olduğu gibi açık dünya oynanışına da sahip bir yapıyla karşı karşıyayız. Bitirdiğiniz görevler ve topladığınız Lego parçalarıyla açtığınız kahraman veya kötü adamları kullanarak şehirde gezinebilir, ortalığı dağıtabilir ve farklı aktivitelerde bulunabilirsiniz. Araba yarışları, halka yardım ve süper kahramanların güçlerini kullanarak etrafa gizlenmiş olan altın lego parçalarını koleksiyonunuza dahil etmek gibi. Etrafta yapılabilecek onlarca, yüzlerce yan görev mevcut ve bu öğeleri Marvel kahramanlarıyla deneyim etmek gerçekten keyif verici. Çünkü yapımcı ekip her bir kahramanın, her bir kötü adamın özelliğini etkin bir şekilde hem kontrol hem de görselliğe yansıtmış. Örümcek Adam’ın binalar arasında süzülüşü, yere düşüş şekli, demir adamın süpersonik hızını kullanarak göğe yükselişi, doktor ahtapotun mekanik kolları… Hawkeye’ın ok atarken suratının aldığı hal ve benim favorim Bruce Banner’ın Hulk ve insan hali arasındaki geçişi. Sevdiğiniz, hayranı olduğunuz kahraman veya kötü adam her kim olursa olsun kendine has güçlerini oyun alanına yansıtması ve bunun da animasyonlarla desteklenmesi kesinlike tatmin edici seviyede. Başlı başına bir Demir Adam, Hulk veya Örümcek Adam oyunu sizi ancak bu kadar eğlendirebilirdi. Legolarla inşaa edilmiş New York’u da küçümsemeyin. Gözleriniz önüne serilmiş olan şehir mağazaları, akan trafiği ve etrafta koşuşturup muhabbet eden insanlarıyla yaşadığını hissetiriyor. Açık dünya oynanışında yapılan iyileştirmeler de dikkat çekici. Örneğin oyunculardan birisi haritayı kullanmak istediğinde kendine ayrılmış alanda haritayı görüntüleyerek, diğer oyuncunun keyfini yarıda kesmemiş oluyor. Görev yeri veya gitmek için işaretlediğiniz alana çizilen rota ise sadece şeffaf lego parçalarıyla gözükmüyor oyun alanında ve bir SHIELD ajanı size eşlik ediyor.
LEGO Marvel Super Heroes, DC ve Lord of the Rings’de olduğu gibi karakter seslendirmeleine sahip. Şehir halkının oldukça yüzeysel ve tekrar eden kelimelerine kulak misafiri oluyoruz. Ama buna rağmen mesela arabalarına el koyduğumuzda ve yanlarından geçerken bize karşı verdiği tepkilerde kahraman olduğumuzu yüzümüze vuran konuşmalarla karşılaşıyoruz. Süper kahraman ve kötü adamlarımızın seslendlendirmeleriyse karakteristik yapıları göz önünde bulundurularak gerçekleştirilmiş, muhteşem olmamakla birlikte muhabbetleri kotarır bir iş ortaya konulmuş. Aynı durum müzikler için de söz konusu. Akılda kalıcı olmayan müzikler anın heyecanını sunmayı biliyor.
2 kişilik yerel co-op moduna sahip olan Lego Marvel Heroes’un hikaye bazlı bölümleri artık klasikleşmiş yapısıyla aynen karşımızda. Farklı özel güçlerle donatılmış Süper kahramanları kullanıp yardımlaşarak, karşımıza çıkan engelleri bir bir devirip kötü adamları enseliyoruz.. Alev Adam altın kaplama legoları kesiyor, karadulun görünmezliğinden faydalanıp güvenlik kameralarını atlarıyor, hulk’ın öfkeli gücüyle ele gelmez ağırlıkları peçete kağıdı gibi kullanıyoruz. Yardımlaşmanın bel kemiğini oluşturduğu bu bölümleri tek başına oynamak bir süre sonra sıkıcı olsa da co op oynanış her zamanki gibi keyifli. Co-op oynanış daha önceki Lego uyarlaması oyun incelemelerinde değindiğimiz aynı tipik hatalarla örülü. Kamera açısı yüzünden zora düşen platform öğeleri, keşfedilmesi gereken objeler yanı sıra savaşlar esnasında da bölünen ekran yüzünden özel güçlerinizi istediğiniz hedefe yönlendiremiyorsunuz. Düşmanlarla kapışma gayet yüzeysel ancak kahramanlarımızın karakteristik özellikleriyle özdeşleşmiş hareketleri bu anları son derece keyifli bir hale getirmiş ve böylesi zengin karakterlere sahip bir oyunda sunumun ne kadar önemli olduğunu bizlere bir kez daha hatırlatmış.
LEGO Marvel Super Heroes, son yıllarda çıkmış en başarılı Marvel oyun uyarlaması. Kontrollerimize sunulan onlarca farklı karakter ve bu karakterlerin özenle oyuna yedirilmiş olması gerçekten de takdire şayan. Frame düşmeleri ve tearing sorunları teknik yönden sıkıcı olumsuzluklar. artık kemikleşmiş oynanış stili hiç bozulmamış, hatalar giderilmeye çalışılmamış ama Marvel dünyasının kıymeti bilinerek saatlerce vakit harcıyacağınız ve hikaye bitse dahi açık dünyasında 150 üzerinde karakteriyle keyifli gezintiler yapacağınız bir oyun ortaya çıkmış.