Her yıl olduğu gibi oyuncular tarafından merakla beklenen FIFA serisinin yeni oyunu piyasaya çıktı. FIFA 14’le yeni nesle biraz aceleyle adım atan seri bu yıl
yeni nesil ve PC’de Ignite Engine’in gücünü daha iyi kullanıp futbol tutkunlarının kalbini yine çalma amacında.
“Oyunu Hisset” sloganıyla piyasaya çıkan FIFA 15, maç yaparken duygularınızı harekete geçirmeyi planlıyor.
Her yıl piyasaya çıkan bir oyunda büyük yenilikler yapmak gerçekten de çok zor. EA Sports da beğenilen özelliklerde radikal değişiklikler yapmamaya gayret ediyor. Yine de
FIFA 15 seride en radikal değişikliklere uğrayan oyunlardan birisi diyebiliriz; çünkü oynanabilirlik konusunda önemli gelişmeler, daha doğrusu değişmeler var.
Öncelikle FIFA 15’in menüsüne girdiğimizde yine sade ve anlaşılır bir tasarımla karşılaşıyoruz. Online ve offline turnuva modlarının yanı sıra serinin vazgeçilmez modları haline gelen Ultimate Team ve Pro Clubs modları bu yıl da karşımıza çıkıyorlar.
Malesef Pro Clubs modu oyunun sadece yeni nesil ve PC sürümlerinde var. Bu nedenle FIFA 15’in yeni nesil sürümü içerik olarak da daha iyi seviyede.
Lisans konusuna özel önem gösteren
EA Sports; FIFA 15’te 35 lisanslı lig, 600’den fazla kulüp, 16.000’den fazla oyuncu ve 41 lisanslı stadyum sunuyor. İtalya Liginin de lisans haklarını tamamen alan EA, buna karşın Brezilya ligini anlaşmazlık sonucu oyundan çıkardı.
FIFA 15’te İngiltere Premier Ligindeki bütün stadyumlar olmasına rağmen malesef ülkemizden herhangi bir stadla karşılaşamıyoruz.
Yine de Türkiye Süper Liginin oyuna yeniden dönmesi bizim için büyük anlam ifade ediyor. Bir de oyuna Türkçe dil seçeneği eklenseydi gerçekten de harika olurdu. Buna karşın birkaç yılın ardından oyuna ligimizin eklenmesi karşısında buna da şükür demeden edemiyoruz. Öyle değil mi Fatih hoca? (Fatih hocaa)
FIFA 15’e başlar başlamaz ilk dikkatimizi çeken şey oyunun grafikleri oluyor. EA Sports bu defa Ignite Engine’in gücünü çok başarılı bir şekilde kullanmış. Stadyumların harika tasarımı bir yana seyircilerin her birisinin ayrı ve başarılı modellenmeleri sayesinde kendinizi gerçekten de bir stadyumun içinde buluyorsunuz. Özellikle büyük ekran bir TV’niz varsa stadyum atmosferini tam anlamıyla hissedeceksiniz. EA Sports grafiksel ayrıntılara o kadar önem vermiş ki top toplayan çocuklardan, kameramanlara kadar her şey dinamik ve göze hoş görünüyor.
Tabi sadece saha dışının atmosferi değil; saha içinde de
“maç atmosferini sonuna hissediyorsunuz” EA Sports oyuna 600 yeni duygusal tepki eklemiş. Sahada futbolcuların birbiriyle itişmeleri, ağız dalaşmaları, hakeme itirazları gerçeğe uygun tasarlanmaya çalışılmış. Özellikle futbolcuların gol sonrası sevinçleri görülmeye değer. Yine de bu konuda kusursuz bir iş çıkarıldığını söylemek zor. Sevinirken filelere takılan futbolcular veya sevinçleri tam olarak gösteremeyen kamera açıları gibi problemler hala devam ediyor.
Grafiksel konuda bizi en çok memnun eden şey ise sahanın ve futbolcuların mükemmel diyebileceğimiz modellemeleri.
Futbolcuların yüz ifadeleri, fiziksel yapıları bir yana yakın çekimlerde hakemlerin bile mimiklerini görebiliyorsunuz. Buruşan ve yağmur yağdığında ıslaklığı belli olan formalar ise gözlerinize bayram ettirecek.
Oyunda grafiksel yönden övülmesi gereken bir başka noktaysa çimler. Yakın çekimlerde çimleri neredeyse ayrı ayrı görebiliyoruz. Ayrıca maç sırasında çimlerin yıpranmasıysa oyunun atmosferinde pozitif etki yaratıyor. Yani
küçük eksikliklerine rağmen oyun yeni nesil ve PC’de harika grafiklere sahip diyebiliriz. Eğer grafiklere çok önem veriyorum diyorsanız FIFA 15 sizi hayal kırıklığına uğratmayacaktır.
FIFA 15’in seriye getirdiği en radikal değişim ise oyunun hızının artması. Yeni nesil FIFA 14’ün aksine FIFA 15 son derece hızlı bir oyun. Bazı hızlı futbolcularla topu alıp adeta defansı peşinize takıp kaleye gidebiliyorsunuz.
Önceki oyunlarda aşırı etkili oldukları için eleştirilen defans oyuncuları malesef bu defa biraz etkisiz kalmışlar. Bazen sıradan futbolcularla bile alıp başınızı gitmeniz mümkün. Bu durum ilk aşamada hoşunuza gitse de mağdur olduğunuz zaman sinirlerinizi bozacaktır. Oyunun hızının artması ve koşarak rahatça adam geçebilme gibi şeyler yüzünden özel çalımlar da eskisine nazaran daha önemsiz hale gelmiş. Tabi her şey siyah ve beyaz değil. Oyunun hızının artması eski ağır havayı kırdığı için bazı oyuncuların çok hoşuna gidecektir. Yine de eminiz ki EA Sports daha dengeli bir oyun yapısı sunabilirdi.
Hızlı oyuna rağmen pasları istediğimiz yere rahatça verebildiğimizi de vurgulamak gerekiyor. Artık taç kullanırken diğer oyuncuları da rahatça kontrol edebiliyoruz. Bu tür gelişmeler kontrolün tamamen bizde olduğunu hissettiriyor.
Üstelik EA Sports oyuncu değiştirme menülerini de yazı yerine grafiklerle süsleyerek daha anlaşılır hale getirmiş ve işimizi kolaylaştırmış. Yani kontroller konusunda son derece başarılı bir iş çıkarıldığını, menülerde bile çok rahatça gezebildiğimizi söyleyebiliriz.
FIFA 15’te şutlar da önceki oyunlara göre daha etkili hale gelmiş.Tabi bu etki kalecilerin eskisine nazaran daha iyi olması nedeniyle çok belli olmayabiliyor. Yakın mesafeden bile çekilen şutları panter gibi kurtaran kalecilerin animasyonları konusunda özel olarak uğraşıldığı belli. Artık kalenizin güvenilir ellere emanet edildiğine emin olabilirsiniz. Hatta bazen bu kadar da olmaz diyeceksiniz.
Oyunda şikayet edebileceğimiz önemli bir noktaysa yapay zeka olacak. Malesef takım arkadaşlarımız hangi zorluk modunda olursa olsun, her zaman bizim pozisyonumuza göre hareket etmiyorlar. Örneğin orta yapmak için ilerlerken ceza sahası içine girmesi veya boş alanlara kaçması gereken oyuncuların size doğru geldiğini nadiren de olsa görebiliyorsunuz. Yani yapay zeka konusunda gerekli gelişmeler sağlanamamış.
Gel gelelim müziklere. FIFA 15 sesler ve müzikler konusunda da iyi bir iş çıkarmış. Öncelikle oyunun soundtrack albümün de 40’tan fazla şarkı yer alıyor.
Avicii ve Kasabian gibi isimlerin bulunduğu listede serinin bazı oyunlarındaki gibi yıllarca unutulmayacak parçalar malesef yer almıyor. Menülerde gezinirken bir şarkıyı duyup youtube’tan aratma ihtiyacı duymuyorsunuz. Tabi bu şarkıların ne kadar güzel olduğu kişiden kişiye değişecektir. Oyunda spikerlerimiz yine harika bir iş çıkarırken stadyumda seyircilerin bazen en olmadık yerlerde heyecan yapmalarıysa sesler konusundaki önemli tek eksik olarak gözümüze çarpıyor.
Şunu kabul edelim ki her yıl bir oyun çıkarmak gerçekten de çok zor iş. Firmalar yenilik sunmak isterken iyi ayarlanmamış dengeler, eksik içerikler sunabiliyorlar..
Örneğin FIFA 15’te Türkiye ligindeki oyuncuların yüzleri gerçek hallerine benzemiyor. EA Sports zaman kısıtlaması içinde aceleyle hareket etmiş diyebiliriz. Mesela Konyaspor ile maç yaparken tribünlerde bolca Afrika kökenli insan görmek gerçekçiliği düşürüyor.
Ultimate Team moduna kısa süreli oyuncu kiralama gibi yenilikler sevindirici olsa da FIFA 15’te bazı eksik yönler olduğu herkesin gözüne çarpacaktır. Yine de şunu belirtmekte fayda var ki FIFA 15 gerçekten de kaliteli bir oyun. Oyunda bazı eksiklikler olmasına rağmen FIFA serisinin önceki oyunlarının da kusursuz olduğunu söyleyemeyiz. Eğer futbol oyunlarına özel ilginiz varsa FIFA 15 kaçmaz. Eksikliklere rağmen bol içeriği, rahat oynanışı ve harika grafikleri FIFA 15’i başarılı bir oyun yapıyor. Eğer simülasyon öğelerindeki düşüş çok önemli değil diyorsanız FIFA 15 tam size göre bir oyun olacaktır.