Gizle
Kullanmakta olduğunuz tarayıcı güncelliğini yitirmiştir. Bölüm Sonu Canavarı, sorunsuz bir gezinti için tercih ettiğiniz tarayıcının en güncel sürümünü kullanmanızı önerir.
Mobil Sürümü Görüntüle »

İzometrik Sıra Tabanlı Rol Yapma Deneyimi: The Thaumaturge

 
 
Fool's Theory tarafından geliştirilen ve 11 bit studios tarafından yayınlanacak olan izometrik, aksiyon, rol yapma oyunu The Thaumaturge, 20 Şubat tarihinde geliyor.
 
20. yüzyılın başlarında yer aldığımız yapımda dikkat çekici atmosferler ve ortamlar bizleri bekliyor ve aynı zamanda burada izometrik kamera bakış açısıyla beraber rol yapma deneyimini adım atabiliyoruz. Oyunun aksiyon sistemi sıra tabanlı savaş sistemi ile beraber harmanlanıyor ve aynı zamanda diğer rol yapma unsurlarıyla beraber de oyunun çeşitliliği gitgide artış gösteriyor. Hikaye odaklı ve tek oyunculu bir rol yapma deneyimini adım atmak istiyorsanız ve 20. yüzyılın Varşova şehrinde yer almak istiyorsanız gerçekten de bu yapım tam size göre diyebiliriz. Çünkü oyun uzun süredir geliştirme aşamasında bulunuyor ve hem animasyonları hem de atmosferiyle beraber şimdiden üst düzeyde dikkat çekmeye devam ediyor. Oyunun yayınlanan fragmanlarına ve ekran görüntülerine bakacak olursak gerçekten de üst düzey bir yapının olduğundan bahsedebiliriz ve şimdiden oyunu sabırsızlıkla beklemeye koyulabiliriz.
 
Oyun içerisinde ilk etapta dikkatinizi çeken elbette grafikler ve animasyon tarzı oluyor. Ortam oldukça güzel bir şekilde bizlere aktarılmış ve kontrollerin oldukça kolay bir şekilde sağlandığı bu yapım içerisinde taktiksel savaşlara geçiş yapabiliyorsunuz. Karakter gelişim ekranı ile beraber karakterlerinizi yükseltebiliyorsunuz. Taktiksel savaşlar içerisinde biliyorsunuz ki her bir oyuncu farklı bir deneyim elde edebiliyor ve bu deneyimle beraber de parti odaklı bir yapı ile beraber karşılaşabiliyorsunuz. Oyunda kendinize ait bir ekip kurabiliyor ve bu ekibinizle beraber düşmanlara karşı savaşabiliyorsunuz. Yaptığınız taktikler burada tamamen değişkenlik gösterebiliyor.
 
 
 
Oyunda hangi karakterleri ekibinize alabileceğiniz ve hangi taktikleri yapabileceğinize tamamen siz karar verebiliyorsunuz. Bu taktiklerle beraber diğer oyunculardan farklı bir şekilde oyundaki yerinize alabiliyor ve böylece gidişatınızı burada değiştirebiliyorsunuz. Bunun dışında ekibinizi hangi karakterleri almak isterseniz ona doğru yönelebiliyor ve bu karakterlerin seçiminde tamamen size ait oluyor. Burada her bir karakterin farklı özellikleri yer alıyor ve bu karakterlerin becerilerinden dilediğiniz gibi faydalanabiliyorsunuz. Diğer taraftan burada farklı farklı karakter sınıfları yer alıyor ve bu karakter sınıflarından her birinin kendine özgü özellikleri ve düşmanlara karşı gelebileceği kombo sistemleri bulunuyor. Bu sayede düşmanları öldürebiliyor ve kolay bir şekilde ortadan kaldırabiliyorsunuz.
 
Farklı kültürlerin yer aldığı ve farklı bölgelerin bulunduğu yapım içerisinde sürekli olarak bir araştırma içerisine girebilir ve burada bulunan dünyayı istediğiniz şekilde dolaşabilir ve dilediğiniz şekilde farklı bölgelere giderek atmosferlerinden yararlanabilirsiniz. Oyunda atmosferlere gerçekten de oldukça önem verilmiş durumda ve hikaye odaklı yapım içerisinde bu manzaraları bir dalış yapabilirsiniz ve aynı zamanda burada ekran görüntüleri alabilirsiniz.
 
Elbette oyunun ilk etapta karşımıza çıkan özelliği de bu manzaraların oldukça ilgi çekici olması ve bu manzaralara kendimizi kaptırmamız. Zaten oyun özünde o dönemin atmosferini oldukça güzel yansıtmayı istiyor ve geliştirici ekibin belirttiğine göre de 1900'lü yıllarda yer aldığımız bu yapımda o hissiyatı burada yaşamamız gerekiyor. Oyun içerisinde farklı farklı düşman çeşitleri bulunuyor ve bu düşman çeşitlerini ortadan kaldırmak için elbette onların nasıl saldırdığını öncelikle çözmeye çalışıyor ve hangi saldırılarda bulunduğunu bilmemiz lazım. Sıra tabanlı taktik savaşlarında yer aldığımız süre boyunca bildiğiniz üzere bir sizin takım bir de karşı takım olmak üzere karakterler burada sıra sıra savaş düzenine geçiyor ve burada yaptığınız hamle sonrasında saldırı sırası rakibe geliyor. Dolayısıyla burada yaptığınız her hamle oldukça önem arz ediyor ve hamlenizin oldukça vurucu olması gerekiyor. Bu vuruculuk ile beraber düşmanların canını bir hayli azaltmak durumunda kalıyor ve böylece ne kadar çok düşman karakterlerinin canını azaltırsanız o kadar çok güçlü konumda olabilir ve savaşlardan galip ayrılabilirsiniz.
 
 
 
Hikaye odaklı yapım içerisinde elbette sadece bu özellikler bulunmuyor. Aynı zamanda ruhani varlıkların etrafta dolandığını ve gizemli güçlerinin burada bulunduğunu deneyimleyebiliyoruz. Bunun dışında geliştirici ekibin belirtileri ve açıklanan bilgilere göre oyunda çeşitli seçim anları bulunuyor ve ahlaki seçimlerle beraber burada sürekli olarak karşılaşabiliyoruz.
 
Oyunda yer aldığımız süre boyunca bu seçimlerle sürekli olarak karşılaşarak bir seçim yapmak durumunda kalıyoruz ve burada her an önce farklı bir seçim yapabiliyoruz. Dolayısıyla bu seçimlerle beraber hem karakterimizin duygu durumunu değiştirebiliyor hem de karakterimizin içerisinde bulunduğu benliği farklı bir şekilde açığa çıkarabiliyoruz. Dolayısıyla burada farklı seçimlerle beraber gidişata yön verebiliyor ve bu seçimlerin doğrudan bizleri ne kadar çok etkilediğini görebiliyoruz. Oyunda yaptığımız seçimlerle beraber aynı zamanda dünyanın somut bir şekilde etkilendiğini görebiliyor ve etrafımızda şekillenen olayların nasıl şekillendiğini de aynı şekilde çözümlemeye çalışıyoruz. Sırlarla dolu bölgelerin yer aldığı ve aynı zamanda etrafta kötülüklerin kol gezdiği yapımda yaptığımız her hamle ile beraber buradaki yerimizi alabiliyoruz.

Dünyayı keşfe çıktığımız ve 1905'li yıllarda Varşova yani Rusya çarlığı içerisinde yer aldığımız yapımda büyük çatışmaların bulunduğu bir ortam içerisinde kendimizi buluyoruz ve farklı kökenlerin, görüşlerin ve inanışların olduğunu burada deneyimleyebiliyoruz. Dolayısıyla bu görüşlere bir farklı olarak da biz yer alıyoruz. Oyunda yer aldığımız süre boyunca çıkar çatışmaları ve siyasi çatışmaların olduğu bir ortamda kendimizi bulurken aynı zamanda ruhani varlıkların da burada olduğunu görebiliyor ve bu ruhani varlıkların kontrolünü ele geçirmek isteyen kötü düşmanların burada karşımıza çıktığını deneyimleyebiliyoruz. İşte burada bizim amacımız bunları ortadan kaldırmak ve bu hamlelerine boşa çıkarmak.
 
 
 
Yüksek kesimlerin ve alt kesimlerin bulunduğu yapım içerisinde hem gece hem de gündüz döngüsü bulunuyor. Bu döngülerle beraber dinamik hava koşulları da aynı şekilde bizlere sunuluyor. Bu mekanikler elbette hemen hemen her oyunda olması gereken özellikler arasında bulunuyor. Bu da oyundaki gerçekçiliği ve atmosferi değiştiren unsurlar arasında yer alıyor. Gece ve gündüz olması ile beraber elbette gecenin o karanlığındaki ışıklarla beraber şehrin sokaklarında dolaşabiliyor ve aynı zamanda gündüz gözüyle beraber de buradaki yerimizi alabiliyoruz. Dolayısıyla oyunda güzel atmosferlere aynı zamanda bu denemelerin etkisini görebiliyoruz.

Bunun dışında oyunda dinamik hava koşulları ile beraber yer aldığımız süre boyunca havanın bir anda güneşliyken bir anda fırtınalı ve yağmurlu bir havaya dönüştüğünü görebiliyor ve burada gerçekten de içimizi üşütecek bir havanın olduğundan bahsedebiliyoruz. Genel olarak karanlık bir atmosfere sahip olduğunu aktarabiliyoruz. Zaten oyunun arka planında karanlık bir hikaye ve ruhani varlıklar olduğundan dolayı bu ortam oldukça güzel şekillenmiş ve bizlere aktarılmış durumda ve nefes kesici bir macera ile beraber de buradaki yerimizi alabiliyoruz. Oyun içerisinde üstün bir ırk olarak yer aldığımız süre boyunca farklı çatışmalarla beraber karşılaşabiliyoruz. Oyunun adından da anlaşılacağı gibi oyunda bir tür ara ırk bulunuyor. Bu ara ırk hem bir lütuf olarak hem de ceza olarak karşımıza çıkıyor.

Sokakların karmaşasıyla beraber yer aldığımız ve farklı karakterlerle beraber ilerleyebildiğimiz yapımda ruhani varlıkların yer aldığını görebiliyor ve bu ruhani varlıklar aslında bir yerde evcilleşebiliyor ve bunlar kullanılabiliyor. Burada karşımıza farklı farklı düşmanlar çıkabiliyor ve bu ruhani varlıkları kullanabilen bir ara ırk olarak biz de oyundaki yerimizi alabiliyoruz. Irkımızın getirmiş olduğu özelliklerle beraber elbette bizleri ucu olarak gören bir kesimde bulunuyoruz. Ancak farklı şekillerde lütuf olarak gören kesimlerde de yer alıyoruz. Dolayısıyla oyunda farklı farklı kesimlerin ve grupların olduğundan da bahsedebiliyoruz.
 
 
 
Karanlık sırların ve gizemlerin yer aldığı yapımda bazı sırları açığa çıkarmak tamamen bizim işimiz oluyor. Oyunda kendi hikayemizi yazabiliyor ve birbiri ardına gelen seçimlerle beraber doğrudan oyundaki yerimizi alabilir ve bu seçimlerle beraber hikayenin gidişatına etki edebiliyoruz. Oyunda yaptığımız her bir seçim hem karakterimizin ahlaki durumuna hem de oyunda yer alacak hikayenin gidişatına da etki ediyor ve somut bir şekilde dünyayı da şekillendirmeye yardımcı oluyor. Tam teşekküllü bir rol yapma deneyimini bizlere sunmayı hedefleyen yapımda gerçekten de kendi karakterimizi doğru bir şekilde oluşturabileceğimiz ve farklı durumlara farklı şekillerde reaksiyon gösterebileceğimiz bir özgürlük sistemi bizlere aktarılıyor.
 
Bu özgürlük sistemi ile beraber her bir oyuncu burada farklı bir deneyimi elde edebiliyor ve bu deneyimi özelleştiren ve kişiselleştiren özellikleri ve özgürlüklerin burada olduğundan bahsedebiliyoruz. Oyunda yukarıda da bahsettiğimiz gibi benzersiz bir dövüş sistemi yer alıyor ve bu benzersiz dövüş sistemi elbette temelini sıra tabanlı dövüş sisteminden alıyor. Temel olarak sıra tabanlı dövüş sistemi içerisinde ekip odaklı bir yapının yer aldığından bahsedebilir ve ekip içerisinde her bir karakterin burada farklı bir becerisinin olduğunu aktarabiliyoruz.
 
Oyun da sıra tabanlı savaş sistemi dahilinde düşmanlara doğrudan saldırabiliyor, insani saldırılar yaparak onları sersemletebiliyor veya farklı becerilerinin yanı sıra onlara psişik darbelerde atabiliyoruz. Bu darbelerle beraber elbette ruhani varlıkların evcilleştirildiğini görebilir ve bu ruhani varlıkları aynı şekilde savaş sistemi içerisinde de kullanabiliyoruz. Darbelere karşı gelebileceğimiz ve kendimizi koruyabileceğimiz yapımda ayrıca bizlere fayda sağlayacak çeşitli donanımlar ve nesneler de bulunuyor. Bunları da kullanarak elbette avantajlı duruma geçebiliyoruz.
 
 
 
Manipule edebileceğimiz farklı karakterlerle tanışabileceğimiz yapımda elbette o karakterlerden çeşitli görevler elde edebiliyor ve diğer karakterlerin davranışlarını istediğimiz şekilde yönlendirebiliyoruz. Buna manipüle etme yeteneği deniyor. Oyunda farklı farklı karakter yeteneklerimiz bulunuyor ve bu manipülasyon yeteneği de elbette oyun içerisinde oldukça ön planda çıkıyor. Bununla beraber karşımızdaki karakteri ikna edebiliyor ve daha fazlasını gerçekleştirebiliyoruz. Ruhani varlıkların gücünü kontrol edebileceğimiz, dünyayı keşfedebileceğimiz ve dünyadaki düşmanları diz çöktürebileceğimiz yapımda gerçekten üst düzey bir yapının olduğundan bahsedebiliyoruz.
 
Oyun içerisinde yer aldığımız süre boyunca geliştirici ekibin belirttiğine göre geleceği olmayan bir dünyada yer alıyor ve bu geleceği olmayan dünyada bir gelecek inşa etmek tamamen bizim işimiz oluyor. Suç ve ihtişamın bir arada olduğu yapımda elbette acımasız bir ortamın olduğundan bahsedebiliyor ve aynı madalyonun iki yüzünün burada gerçekten de karşımıza çıktığını deneyimleyebiliyoruz. Varşova sokaklarında keşfe çıkabileceğimiz, buradaki sırları ortaya dökebileceğimiz ve aynı zamanda farklı bölgelere doğru ilerleyebileceğimiz yapımda önemli tarihi kişiliklerle de burada tanışabiliyor ve onların arka planında yer alan hikayelerini öğrenebiliyoruz. Tarihsel gerçekliklerin yer aldığı yapımda ana hikayemizde olan bağlantıları ile beraber bu tarihi kişilikleri keşfedebiliyor ve onların oyundaki ne kadar bitkin rol oynadığını kanaat getirebiliyoruz.
 
 
 
Yeni nesil bir oyun motoru olarak karşımıza çıkan ve Epic Games tarafından geliştiricilere sunulan Unreal Engine 5 oyun motoruyla geliştirilen bu yapım gerçekten de detaylı ve ilgi çekici animasyonlara sahip durumda karşımıza çıkmaya hazırlanıyor. Oyunun şu anda Steam sayfası açık durumda ve dilerseniz Steam sayfası üzerinden ekleyebilir ve çıkış yaptığı gün bir bildirim alabilirsiniz. Bu tarz oyunlardan hoşlanırsanız ve izometrik bir bakış açısıyla beraber sıra tabanlı taktik deneyimine bir bakış atmak istiyorsanız bu oyun tam size göre diyebiliriz.

Bu haberin bağlantısı
URL
The Thaumaturge
Superdome 2023: Mısır Şampiyonu BBL Esports! Prince of Persia: The Lost Crown Nasıl Olmuş?
Yorumlar yeniden eskiye doğru listelenmektedir. Sıralamayı değiştirmek için sağdaki menüyü kullanabilirsiniz.

mahsur kalan adam

15.1.2024 21:13:31

0
Güzel görünüyor demoyu oynama şansını kaçırmıştım.

BSC Misafiri

15.1.2024 16:10:53

0
baba şu sıra tabanlıyı terkedin allah rızası için artık ya
    Siz de aşağıdaki form aracılığıyla yorum yapabilirsiniz.
Mesajınız
Üyeyim Üye Değilim

DonanımHaber üyeliğinizi kullanabilirsiniz.

E-Posta (Onay için gerekli.)

Kullanıcı Videosu Yükle ▲ Siz de video yüklemek için tıklayınız