Gizle
Kullanmakta olduğunuz tarayıcı güncelliğini yitirmiştir. Bölüm Sonu Canavarı, sorunsuz bir gezinti için tercih ettiğiniz tarayıcının en güncel sürümünü kullanmanızı önerir.
Mobil Sürümü Görüntüle »

Warner Bros, Nemesis Sisteminin Patentini Aldı

 
Warner Bros, 2016'dan bu yana almaya çalıştığı nemesis sisteminin patentini en sonunda aldı.

Amerika Birleşik Devletleri Patent ve Marka Ofisi, Warner Bros'un patent başvurusuna 3 Şubat 2021'de onay verdi ve 23 Şubat 2021'de yürürlüğe girecek. 2035'e kadar ellerinde tutma seçeneğine sahipler.

İlk olarak 2014'te çıkan Middle-Earth: Shadow of Mordor'da ve daha sonra genişletilmiş versiyonu 2017'de çıkan Middle-earth: Shadow of War'da kullanılan nemesis sistemi oyuncuların eylemlerinin NPC'ler tarafından hatırlandığı ve NPC'lerin kendi arasında hiyerarşi kurduğu bir sistemdi.
 
Patetin alınması, direkt olarak kopyalanmadığı sürece diğer geliştiricilerin bazı değişikliklerle benzer işler ortaya çıkarmasına engel olmaması lazım. Zamanında BioWare da diyalog çarkının patentini almıştı fakat bir sürü oyunda kullanıldı. Obsidian Entertainment tasarım yönetmeni Josh Sawyer, Thomas Was Alone yaratıcısı Mike Bithell, Vlambeer kurucularından Rami Ismail ve hikaye anlatımı tasarımcısı Cat Manning gibi pek çok geliştirici bir oyun mekaniğinin patentinin alınmasının yanlış olduğu düşüncesinde.
 
Mike Bithell, nemesis sistemi dışındaki oynanış mekaniklerini diğer oyunlardan kopyalamış bir seri üzerinden böyle bir hamle yapılmasının gerçekten iğrenç olduğunu belirtti.
 
Cat Manning, patentin çok geniş kapsamlı olmasından dolayı biraz endişeli. "Patente baktım ve saçma derecede geniş. Gördüğüm ve üzerinde çalıştığım birden fazla hikaye sistemi, patentte kullandıkları dille tanımlanabilir. Muhtemelen yasal olarak bir yaptırımı olmazdı ancak diğer geliştiricilerin bunu öğrenecek parası yok. Nemesis sistemini tamamen kopyalamak gibi bir niyetim yok. Kişisel olarak birkaç şeyi farklı yapardım. Fakat patent çok geniş olduğu için bu lisansın, benzer herhangi bir çalışmanın geliştirilmesini engelleyeceğinden endişeliyim."
 
Öte yandan patentin alınması ileride çıkacak Warner Bros oyunlarında kullanılacağına da işaret olabilir.

Bu haberin bağlantısı
URL
Kaynak Eurogamer Assassin's Creed: Birth of a New World - The Ameri assassin's creed III assassin's creed: black flag assassin's creed: liberation hd ubisoft ubisoft montreal monolith warner bros the lord of the rings the hobbit middle earth shadow of mordor
Randy Pitchford: Gearbox'ın Satılması Sayesinde Stüdyo Daha Fazla Risk Alabilecek Valheim Steam'de En Çok Satanlarda İlk Sıraya Yükseldi
Yorumlar yeniden eskiye doğru listelenmektedir. Sıralamayı değiştirmek için sağdaki menüyü kullanabilirsiniz.

BSC Misafiri

9.2.2021 18:51:54

0
Birileri microtransaction, DLC, erken erişim sistemlerinin patentlerini alsa keşke

Antikaruh

8.2.2021 15:44:04

0
Umarım Ubi, Sony, Nintendo da patentler de, oyun çıkaramaz hale gelir böyle sağdan soldan araklayıp ondan sonra kendi adına patentleten firmalar.

Arrastra

8.2.2021 00:42:35

+3
nintendo gidip patent alsa hepiniz işsiz kalırsınız ama gidip mekanik patentliyorsunuz :D

BSC Misafiri

7.2.2021 23:46:47

+1
quote:

Orjinalden alıntı: BSC Misafiri Bu nemesis sitemini shadow serisinden daha iyi kullanan yok ben hak veriyorum ve bu nemesis sistemini daha önce bu kadar önemseyen başka bir oyun yoktu bu kadar eleştiri neden yapılıyor anlamıyorum Nintendo yapınca sorun yok ev yapınca mi sorun oluyor
Şöyle açıklayayım. Nemesis sisteme verdikleri ad. Aslında bir oyun mekaniği. Yenildiğin düşmanın güçlenip gelmesi ve ona göre diyaloglar seçmesi. Warframe'de de (FTP) litch adıyla var . Düşmana yenildikçe güçleniyor dayanıklılığı artıyor. Senin maplarda yaptığın loot'a el koyuyor vs. Bu artık şu demek. Mekaniğin patentini aldıkları için buna benzer menaik yapmak isteyen İndie olsuın, stüdyo olsun bunlara para verecek demek. İndie yapımcı da gidip zar zor yaptığı işten 100/12 oyun motoruna en az, 100/12 ila 30 arası yayınlandığı platforma, bu tarz bir sistem kullanıyorsa "WB NEMESİS SİSTEMİ HAKLARINA" bir de devlete ödeyeceği vergiler girince 60 dolara satsa oyununu kala kala yarısı belki daha azı kalacak. Aslında mantıklı . Zelda dungeon stili,(neredeyse bütün inide oyunlar ) ubisoft tp action parkurlu kombatlı oyunlar için, Castlevania ile metroid de metroidvania ( gene neredeyse bütün indie oyunlar ) stili için, Dyinglight parkur zombi oyunları için alsın ( gelecek dead island lardan para alırlar ) misal.

BSC Misafiri

7.2.2021 23:46:16

0
Epic'in aynı yöntemi kullanılabilir, 1 milyon dolara kadar unreal engine kullananlara ücretsiz, aynı şekilde belli bir fiyat konulabilir, diğer yandan bu konu yanlış değil, aynı şekilde yapılacak oyunların hem önünü keser, hem de mobil pazarda daha fazla olan kopyala yapıştır oyunlar dolmaz etraf ileride, o kadar emek harcayıp bir mekanik buluyorsun, bunun üzerine oyun kuruyorsun, çıkışından bir hafta sonra başkası güncelleme ile ekleyip senden daha fazla kazanç elde ediyor ve ileride sen bundan çaldın muhabbetlerine maruz kalıyorsun, üretici olanlar bunun yanlış olmadığını aksine bir şekilde hem hak korunumu hem de üreticilerin daha yeni fikirler ve daha saygı değer olmasını sağlayacaktır ama "patentin kullanım hakkını" milyon dolar yapmayacaksalar...

BSC Misafiri

7.2.2021 21:09:10

+1
Bu nemesis sitemini shadow serisinden daha iyi kullanan yok ben hak veriyorum ve bu nemesis sistemini daha önce bu kadar önemseyen başka bir oyun yoktu bu kadar eleştiri neden yapılıyor anlamıyorum Nintendo yapınca sorun yok ev yapınca mi sorun oluyor

Fearless_tr

7.2.2021 17:36:40

0
Aslinda bu patentleme olayi coktandir yapiliyor fakat bögle kücük seyler icin yapildigini yeni gördük umarim ilerde diger firmalarinda bu yöne kayip herseyi patentlemesine yol acmaz yoksa indie oyunlar icin cok kötü olabilir.Oyun sektörünün gidisatini hic iyi bulmuyorum su anda tam anlamiyla oyuncuya yönelik hic birsey yok sadece en kolay parayi nasil cuvallariz derdinde adamlar :))) Heleki bu studyo satin alimlari dahada tehlikeli bir kac firmanin tekeline kalirsa, menüden cesitleri cikartip sadece tek bir secenek sunarlar sonra hepimiz ayni corbayi iceriz demedi demeyin :)))))

hamonaschep

7.2.2021 14:57:27

+2
Hey warner bros! Ubisoft aradı oyunlarını geri istiyorlarmış. Batman de mesaj bıraktı, kostümünü koymayı unutmuşsunuz oyuna. Sen git sağdan soldan çaka çaka oyun yap sonra oyundaki tek özgün şeyin de patentini almaya çalış. Bu oyun varlığını diğer firmaların kendi mekaniklerine patent almamasına borçlu bilmem anlayabiliyor muyum. Gözünüz doysun be

BSC Misafiri

7.2.2021 12:53:24

0
Çok da önemli bir sistem değildi.

aedarth

7.2.2021 12:49:04

+5
rezil herifler

Ornitorenk_Perry

7.2.2021 12:44:42

+6
Oyun mekaniğini patentlemek çok adice. Açgözlü WB'den başka bir şey beklenemezdi. Yarın öbür gün biri de parkur mekaniklerini patentlesin o zaman, başka biri counter mekaniğini vs vs. Saçma sapan işler.

JourneyToTheWest

7.2.2021 10:06:51

+5
Adamlardaki paragözlüğe bak. Yazık. Bir yanda yeni oyunları çıktıkça, eski oyunlarının kaynak kodlarını yayınlayan john carmack (doom, quake) diğer tarafta oyunda bir sistemi kendisi icat etmediği halde sırf yayınladığı için patent alan WB.IO interactive iyiki bunlardan kurtuldu.Darısı mortal kombat'ın (netherrealm) ve rocksteady'nin başına.
  • 1
  • 2
  • Siz de aşağıdaki form aracılığıyla yorum yapabilirsiniz.
Mesajınız
Üyeyim Üye Değilim

DonanımHaber üyeliğinizi kullanabilirsiniz.

E-Posta (Onay için gerekli.)

KÜNYE
Middle Earth: Shadow of Mordor ÇOKLU PLATFORM
+ TAKİBE
AL
65 kişi bu oyunu takip ediyor.
Kullanıcı Videosu Yükle ▲ Siz de video yüklemek için tıklayınız