Gizle
Kullanmakta olduğunuz tarayıcı güncelliğini yitirmiştir. Bölüm Sonu Canavarı, sorunsuz bir gezinti için tercih ettiğiniz tarayıcının en güncel sürümünü kullanmanızı önerir.
Mobil Sürümü Görüntüle »

GetsuFumaDen: Undying Moon İnceleme


     Herkese merhabalar!

     İflah olmaz bir savaşçı mısınız? Bir ölür bin doğarım mı diyorsunuz? Yenilen pehlivan güreşe doymaz düşüncesini bir yaşam biçimi haline getirdiyseniz sizi bu tarafa alalım. Çünkü tam sizlik bir oyunumuz var. GetsuFumaDen: Undying Moon.

     Zorluk kavramı oyun dünyasının hala daha tartışılan unsurlarından bir tanesi. Bir dönem, atari salonlarında daha fazla jeton sattırmak amacıyla daha zorlayıcı yapılmış oyunlar vardı. Başka bir dönem, bu kez herkes her oyunu oynayabilsin ve daha çok kişi oyun alsın diye elimizden tuta tuta dünyasını gezdiren oyunlar yapıldı. Ancak özellikle From Software’in bu konudaki net tavrı ve bağımsız oyun geliştiricilerinin özgürce hareket ederek ortaya çıkardığı zorlayıcı oyunlar, son yıllarda ilginin tekrar rogule-like ve türevi oyunlara dönmesini sağladı.


     Türünün ilk örneklerinden biri de yeni haliyle bugünün oyun piyasasına merhaba diyen GetsuFumaDen: Undying Moon. Peki bize neler sunuyor? Gelin bu soruyu birlikte cevaplayalım.

Hikayeye oyuna da ismini veren Getsu klanının bir parçası olarak başlıyoruz. Hatta en önemli parçası. Yani lideriyiz. İblislere karşı verilen savaşın bundan yıllar yıllar önce zaferle sonuçlandığı düşünülürken, dünyamızı tekrardan iblisler sarıyor ve biz de dünyayı bu iblislerden kurtarmak için yollara düşüyoruz. Eğer yakın dönem oyunlarından Dead Cells veya Hades’i oynadıysanız oynanış ve sunum anlamında bu oyunlara benzer bir yapı olduğunu daha ilk dakikalardan anlayabilirsiniz. Ancak bu kesinlikle bir dezavantaj veya özenme durumu değil. Serinin kökleri çok daha eskiye dayanıyor ve tüm bu havayı kendine has atmosferiyle veriyor.


     Japon yarımadasında geçen bir hikayeye tanıklık ettiğimiz için oyunun tasarımı her yönüyle bölgeyi ve dönemi hissettirecek unsurlar içeriyor. Bu yönünü oldukça beğendiğimi söyleyebilirim. GetsuFumaDen: Undying Moon bir rogue-like oyunu. Sürekli yeniden üretilen haritalarda maceraya çıkıp yaptığınız hataların sizi başlangıç noktasına attığı ve her seferinde daha dikkatli aynı zamanda daha güçlenmiş bir şekilde daha ileriye gitmeye çalıştığınız bir yapısı var. Daha güçlü kısmının altını çizmek gerek. Çünkü oyunun belki de en çok vakit harcattıracak yanlarından bir tanesi karakter gelişimi. Üstelik tek bir karakterimiz de yok. Getsu Fuma haricinde oyunun ilerleyen aşamalarında Getsu Renge isimli karakter de kontrollerimize geçiyor. Dilerseniz onu da Getsu Fuma gibi geliştirmek için çaba gösterebilirsiniz.


     Oyunda özellikle uzak doğu temalı işlerden aşina olduğumuz pek çok silah çeşidi mevcut. Düşmanlarınıza saldırırken silahlarınızdan maksimum verim almaya çalıştığınız gibi kaçınırken de maksimum eforu sarf etmeniz gerek. Zira, bu kolay bir oyun değil. Hatta bazen sinir kat sayınızın yükselmesi olası. Çünkü bazen sizin yapmanıza oyunun müsade etmediği veya bir bug gibi görebileceğiniz saldırılarla karşı karşıya kalabiliyorsunuz. Bu da ister istemez haksız bir rekabetin içindeymiş gibi hissettiriyor. Başta da belirttiğim gibi GetsuFuma Den: Undying Moon, yenilse de güreşe doymayanların oyunu.


     Gelelim biraz da kontrollere. Yapımcılar çok atik, hareketli bir karakterdense ayakları yere daha sağlam basan bir karakter sunmak istemiş. Bu da ilk andan itibaren kontrolleri biraz hantal hissetiriyor. Hal böyle olunca başlarda saldırı ve kaçınmalarınızın zamanını ayarlamak ekstra bir zorluk haline gelebiliyor. Ancak oyunun yapısına alıştıktan sonra aşılmayacak bir mevzu değil. Buna ek olarak oyundaki kamera açıları belli bir alandan ötesini göstermediği için bazen nereye çıktığını bilemediğiniz yerlere atlama gafletinde bulunabiliyorsunuz. Bu bir yandan heyecan ve macera hissini tetiklese de öte yandan kısıtlanmış hissettiriyor.


     Az önce karakter gelişiminden bahsetmiştik. Oyunda düşmanlarınızı alt ettikçe onlardan ruhlar topluyorsunuz. Bu ruhları silahlarınızı veya karakterinizi geliştirmek için harcamanız mümkün. Ancak dediğimiz gibi bu bir rogue-like oyunu. Yani ölünce en başa dönülenlerden. Tabi bu demek değil ki ölünce bütün ilerlemenizi kaybediyorsunuz. Merak etmeyin. Çok az bir kısmı sizde kalıyor(!) Oyunda karakter geliştirmeyi zorlaştıran unsur aslında tam olarak bu. Öldüğünüzde çok az bir geliştirmeyi karakterinizde tutabildiğiniz için karakter gelişimi zaman alıyor. Bu da çok uzun süreler boyunca başa saracağınız bir döngü demek. Tabi ki sıfırlanmasındansa az da olsa yeteneklerimizi tutabiliyor olmamız güzel bir şey. Ancak oyun bu konuda kesinlikle cömert davranmıyor. Tabi bu zorluğu dibine kadar yaşamak isteyen oyuncular için bir artı özellik olarak bile görülebilir. Ancak zora gelemeyenlerdenseniz sizin için durum ne yazık ki öyle değil.


     İçinde bu kadar mücadelenin, savaşın geçtiği bir oyunda olmazsa olmazlardan biri de tabi ki boss mücadeleleri. Oyunun keyfini doruk noktalarına çıkaran anlar kesinlikle boss savaşları sırasında yaşanıyor. Buraya oyunun sistem performansıyla alakalı ufak bir bilgilendirme yapmak istiyorum. Ben oyunu Nintendo Switch üzerinde oynadım. Genel oynanış sırasında tek tük takılmalara denk geldim. Özellikle boss savaşlarında bazen görüntüde karıncalanma gibi durumlarla karşılaştım. Tabi bu performans sıkıntıları öyle aşırı derecede göze batan şeyler değil. Belki siz bu yazıyı okuduğunuz dönemde ufak bir güncellemeyle düzeltilmiş bile olabilir. Ancak ben oynarken başıma geldiği için bu durumdan da bahsetmek istedim.

 
     Toparlayacak olursak GetsuFumaDen: Undying Moon, türünün iyi özelliklerini bünyesinde barındırmanın yanı sıra yer yer sizi kısıtlayan bir oyun. Kesinlikle kötü değil. Ancak daha da iyi olabilirmiş. Tabi burada en önemli detaylardan biri de uzun süredir pek çok oyun serisini sonlandıran veya farklı yönlere kaydıran KONAMI’nin bir dönem oyun dünyasında adından sıkça söz ettirdiği markalarından birini geri döndürmüş olması. Umuyoruz ki bu durum artarak devam eder ve bir dönemin keyif alarak oynadığımız oyunlarını günümüz oyun dünyasının dinamiklerine uygun şekilde yeniden oynama fırsatı buluruz. Taşıdığı misyon açısından GetsuFumaDen’i ayrı bir kefeye koyarak değerlendiriyorum.


     Eğer siz de rogue-like türünü seviyorsanız veya sabırlı bir oyuncuyum diyorsanız GetsuFumaDen’e göz atabilirsiniz. Ama yok ben çok çabuk yükselen, oyuna kendimi fazla kaptırıp kontrolcü parçalayabilecek potansiyelde biriyim diyorsanız belki bir kez daha düşünebilirsiniz :)

     Bu yazımızda GetsuFumaDen: Undying Moon’a yakından baktık. Bir başka oyunda tekrar karşınızda olma ümidiyle.

     Herkese iyi oyunlar!

Bu haberin bağlantısı
URL
GetsuFumaDen: Undying Moon Konami Roguelite Hack-and-Slash Aksiyon
Grand Theft Auto V Yeni Nesil Konsol Detayları Them’s Fightin’ Herds Tüm Konsollar için Derecelendirildi

İçeriğe ait yorum yok

Mesajınız
Üyeyim Üye Değilim

DonanımHaber üyeliğinizi kullanabilirsiniz.

E-Posta (Onay için gerekli.)

KÜNYE
GetsuFumaDen: Undying Moon
Kullanıcı Videosu Yükle ▲ Siz de video yüklemek için tıklayınız