Gizle
Kullanmakta olduğunuz tarayıcı güncelliğini yitirmiştir. Bölüm Sonu Canavarı, sorunsuz bir gezinti için tercih ettiğiniz tarayıcının en güncel sürümünü kullanmanızı önerir.
Mobil Sürümü Görüntüle »

Astortion Bulmaca Odaklı Platform Deneyimi Sunuyor

 
 
Aarthificial tarafından geliştirilen ve yayınlanacak olan platform, bulmaca, keşif oyunu Astortion, Ocak ayı içerisinde geliyor.
 
Piksel grafikleri ile beraber karşımıza çıkmaya hazırlanan platform macera oyunu, bizlere klasik bir oyun deneyimini sunmaya hazırlanıyor. Oyun, diğer platform ve bulmaca oyunlarından ilham alıyor ve kendi içerisinde ise farklı mekanikleri bünyesinde barındırmak istiyor. Elbette burada yer aldığımız süre boyunca görsellerden de görebileceğiniz gibi bir kız karakteri kontrol ediyor ve bu karakterle beraber de farklı bölgelere doğru adım atabiliyoruz.
 
Oyunda farklı bölgeler ve manzaralar bulunuyor ve geliştirici ekip, oyunda yer alacağınız süre boyunca sürekli olarak atmosferik ve ilgi çekici manzaralarla beraber karşılaşabileceğinizi belirtiyor. Bu bölgeler gerçekten de ilgi çekici detayları bünyesinde barındırıyor. Bunun dışında oyunda sağı ve solu keşfedebileceğimiz bir yapı yer alıyor. Keşif unsurlarından da ön planda olduğu yapımda rahatlatıcı ve güzel bir deneyim elde etmeye çalışıyoruz.
 
Bunun dışında karakter odaklı bir yapının olduğundan bahsedebiliyoruz. Çünkü oyunda bulmaca, platform ve macera unsurlarını yanı sıra aynı zamanda yeni yeteneklerin kilidini açabileceğimiz bir mekanik bulunuyor. Bu yapı ile beraber yeni yetenekler elde ediyor ve bu becerileri bulmaca unsurlarına karşı kullanabiliyoruz. Oyunda gerçekten de zorlu platform ve bulmaca kısımları yer alıyor. Bölüm bölüm olarak karşımıza çıkan bu kısımlarda gerçekten de bazı durumlarda zorlanabiliyor ve sürekli olarak tekrar tekrar denemeler yapabiliyoruz.
 
 
 
Oyunda diğer yandan yer çekimine kontrol edebileceğimiz ve yerçekiminin tersine döndüğü anlarda karşımıza çıkabiliyoruz. Bunun yanı sıra oyunda genel olarak aksiyon dışı unsurlar bizlere sunuluyor ve fizik tabanlı bir mekaniğin yer aldığından bahsedebiliyoruz. Buradaki bulmaca unsurları uzay temasıyla beraber karşımıza çıkıyor. Bunları çözmek ve yeni yeteneklerin kilidini açmak tamamen bizim hamlelerimize bağlı olarak değişkenlik gösterebiliyor. Örneğin bir nesnenin etrafında sürekli olarak dönebiliyor ve kendimizi dönerken hızlı bir ivme kazandırabiliyor ve aynı zamanda ileriye doğru atılabiliyoruz.
 
Yandan görünümlü kamera bakış açısıyla beraber yer aldığımız yapımda arka planda bir hikaye anlatılıyor ve bu hikayeyi kapsamında da elbette ilgi çekici içeriklerle beraber de karşılaşmanız mümkün. Geliştirici ekibin belirttiğine göre bu hikayeyi kapsamında farklı bölgelere doğru atılabiliyor, bu bölgelerin ilgi çekici manzaraları ile beraber karşılaşabiliyor ve yeni yeteneklerle beraber de karakterinizle usta olmaya çalışıyorsunuz. Burada karakteri kontrol etmek ve karakter üzerindeki o kontrolü sağlamak oldukça önem arz ediyor. Çünkü platform zorlukları bir yerden bir yere atlamak dışında daha farklı ve zorlu bulmacaları ve mücadeleleri bizlere aktarıyor. Burada yapacağımız hamleleri önceden kestirmek durumunda kalıyoruz ve farklı nesnelerle beraber de bu kısımları aşmaya çalışıyoruz.
 
Atmosfer odaklı bu yapımda aynı zamanda dünyadaki önemli araştırma tesisinin içerisinde yer alıyoruz ve bu araştırma tesisinin geri kalanını keşfetmeye başlıyoruz. Burada tesis kalıntıları ile beraber yaralanabiliyor ve kendimize yerçekimi etrafında dönen minimalist bir macera içerisinde bulabiliyorsunuz.
 
 
 
Bunun dışında oyunda ön plana çıkan önemli özellikler bulunuyor. Bu özelliklere bakacak olursak yer çekimi tabanlı bulmacaların olduğunu aktarabiliyoruz. Burada ilerlemek ve daha fazla bulmacayı çözmek için elbette nesneleri itebiliyor veya kendimize doğru çekebiliyoruz. Bunun dışında bu nesneleri nasıl kullanabileceğinizi tamamen siz belirleyebiliyorsunuz. Aynı zamanda bu nesneleri duvarlara yapıştırabiliyor ve tüm odanın yer çekimini değiştirebiliyorsunuz.
 
Örneğin dümdüz bir şekilde ilerlerken yer çekimini değiştirerek ters takla olabiliyor ve havada uçabiliyorsunuz. Bu da sizi bir sonraki bölüme yani kısma doğru ilerletebiliyor. Dolayısıyla oyunda bu tarz bir mekaniğin yer aldığından söz edebiliyor ve kendi içinizde bu zorlukları aşmaya çalışıyor ve yaptığınız hamlelerle beraber de bu bulmacaları çözmeye başlıyorsunuz.
 
Kısacası, tek oyunculu ve hikaye odaklı bu yapım içerisinde gerçekten de ilgi çekici bulmacalarla karşı karşıya geliyor ve bu bulmacaları çözmek için biraz kafa yormamız lazım. Bulmacalar aynı zamanda oyunun temelini oluşturuyor ve gizemli unsurları da bünyesinde barındırıyor. Bunları aşarak diğer bölümlere doğru adım atabiliyor ve bu bulmaca zorluğunun kolaydan zora doğru olduğunu aktarabiliyoruz. Öncelikle kolay zorluklar, daha sonrasında ise zor içerikle beraber burada karşılaşabiliyorsunuz. Bu da zaten oyuna alışmanız konusunda önemli detaylardan bir tanesi.

Bunun dışında, geliştirici ekibin belirttiğine göre oyunda sürükleyici bir dünya ve manzara çizgisi bulunuyor. Gizemli bölgeleri adım atabileceğiniz ve gizemli kapıları açabileceğimiz yapımda, birbirine bağlı odalarının olduğunu görebiliyor ve önceki odada yaptığınız bir hamle bir sonraki olayı etkileyebiliyor. Dolayısıyla burada yapacağınız tahminlerin oldukça önemli olduğunu vurgulayabiliyoruz. Terk edilmiş bir araştırma tesisi içerisinde yer aldığımız yapımda, tesisin derinliklerine inerken burada daha da zorlu bulmacalarla karşılaşabiliyor ve burada aynı zamanda yeni hikayelerle beraber yer bulabiliyorsunuz.
 
 
 
Burada etrafta çeşitli hikaye kırıntıları yer alıyor. Bu hikaye kırıntılarını bir araya getirebiliyor ve rolümüzün burada ne olduğunu öğrenebiliyoruz. Elbette biz de bu tesis içerisinde bir amaç uğruna yer alıyoruz ve buradan neden yer alıyoruz, neden buradalarda ilerlemeye çalışıyoruz? Bu soruların hepsini burada çözmeye başlıyoruz. Bunları öğrenmek için de hikayenin sonuna ulaşmak da tamamen bizim işimiz oluyor. Bu tarz oyunlarda elbette hikaye içeriği oldukça önem arz ediyor. Çünkü bulmaca içerikleri bir yerden sonra belki de oyuncuları sıkabiliyor ve bu bulmaca içeriklerinin yerine de elbette hikaye anlatımı ve içeriği karşılıyor. Dolayısıyla bunun dengesini aslında iyi korunması gerektiğini vurgulayabiliyoruz. Oyunda herhangi bir aksiyon içeriği olmadığı için tamamen bulmaca ve platform unsurlarının harmanlandığını aktarabiliyoruz.

Diğer taraftan, yine yukarıda bahsettiğimiz gibi kilidini açabileceğimiz yetenekler bulunuyor ve bu yeteneklerle beraber karakterimizi beraber ilerlemeye başlayabiliyoruz. Sürücüler olarak adlandırılan bu yeni yeteneklerle beraber elbette etkileşim kurabileceğimiz farklı nesneler bulunuyor ve daha karmaşık bulmacaları bu sayede çözebiliyoruz. Bu nesnelerle beraber hem çevre ile etkileşime geçebiliyor, onları hem elimize alabiliyor, itebiliyor veya daha farklı şekillerde kullanabiliyoruz.
 
Daha karmaşık bulmacaları çözmemize yarayan bu yeteneklerle beraber daha önce geçiş yapmış ve ziyaret ettiğimiz bölgelere doğru ilerleyebiliyor, buralara farklı şekillerde ışıklar tutabiliyor ve aynı zamanda hikaye içeriğini burada öğrenebiliyoruz. Nitekim oyun değeri aldığımız süre boyunca bu kilidi açılabilir yeteneklere kullanmak oldukça önem arz ediyor. Bu yetenekleri de kullanmak tamamen sizin stratejinize ve planınıza bağlı olarak değişkenlik gösterebiliyor.
 
Oyunun kendine özgü yetenek kısımları bulunuyor. Bu yeteneklerle beraber elbette karakterimizi yönetmek tamamen bizim işimiz oluyor. Sıra dışı bir içeriğin yer aldığı yapımda uzay temasını ve fizik tabanlı mekaniklerin bulunduğunu söyleyebiliyoruz. Bu tarz yanda görünümlü piksel platform bulmaca oyunlardan hoşlanıyorsanız gerçekten de bir göz atabilir ve bir şans verebilirsiniz. Oyunun şu anda ne zaman çıkış yapacağı belli değil, ancak Ocak ayı içerisinde birçok rapor çıkış yapacağını belirtiyor. Tam gün belli olmasa da önümüzdeki ay bu oyunu bekliyoruz. Oyunun aynı zamanda Steam sayfası açık durumda ve dilerseniz Steam sayfası üzerinden istek listenize ekleyebilir ve çıkış yaptığı gün bir bildirim alabilirsiniz.
 
 
 
Nitekim geldiğimiz noktada, Steam sayfasında bir oyunu istek listenize eklediğiniz zaman oyun çıkış yaptığı gün mail adresinize bir bildirim aracılığıyla iletiliyor ve bu sayede oyundan haberdar olabiliyorsunuz. Bildiğiniz üzere oyunları bir süre sonra unutabiliyor ve çıkış yaptığını da gözden kaçırabiliyor. Dolayısıyla istek listenize eklemenizde fayda var diyebiliriz.
 
Ek olarak oyunda gerçekten de zorlanabileceğimiz çeşitli platform zorlukları bulunuyor. Örneğin bir yerden bir yere atlamak için yukarıdan aşağıya doğru sarkan bir ip bulunuyor. Bu ipi doğru bir şekilde ve doğru zamanda tutmamız gerekiyor. Eğer tutamazsak elbette tekrardan bu bölümü oynamak durumunda kalıyoruz. Diğer taraftan fizik tabanlı bulmacalarda zorlanabileceğimiz kısımlar bizlere aktarılıyor ve ne yapacağımız konusunda elbette burada birazcık şaşırabiliyoruz. Bunun dışında oyunda etrafta etkileşime geçebileceğimiz çeşitli nesneler ve unsurlar bulunuyor.
 
Bunlarla etkileşime geçerek buralarda neler olup bittiğini ve tesis kapsamında neler olduğunu öğrenebiliyoruz. Bu platform zorlukları dışında nihayetinde etkileşime geçebileceğimiz çeşitli karakterler karşımıza çıkıyor. Bu karakterlerle beraber bir diyalog çemberi içerisinde konuşabiliyor ve onlardan çeşitli fikirler ve deneyimler elde edebiliyoruz. Bu karakterler elbette yer yer karşımıza çıkıyor, ancak çok farklı bir şekilde bizim karakterimize etki etmiyor. Ancak yine de hikaye kapsamında çeşitli bilgileri bu karakterlerden öğrenebiliyoruz.
 
 
 
Diğer taraftan oyunda sıradışı platform oynanışlarının yer aldığını söyleyebiliriz ve geliştirici ekibin belirttiğine göre oyun dünyasında zarar görmeden ilerlemek için burada yer çekimini kontrol edebileceğiniz kısımları çok iyi bir şekilde kullanmanız gerekiyor. Örneğin oyunda düz bir şekilde ilerlerken yer çekimini tamamen tersine çevirebileceğiniz bir buton veya nesne karşınıza çıkabiliyor. Buna yakınlaşmak ve onu kullanmak için de elbette karakterinizin becerilerinden faydalanabiliyor ve ilerleme göstermek açısından da bu mekanikten yararlanabiliyorsunuz. Dolayısıyla oyunda yer aldığımız süre boyunca bu tarz basit içeriklerin yer aldığını aktarabiliriz. Ancak bu basitliğin elbette yerine ilerleyen süreçte zorluğun aldığını da söyleyebiliriz.
 
Genel olarak toparlayacak olursak oyun gerçekten de güzel ve ilgi çekici bir platform, bulmaca ve macera deneyimini bizlere aktarmak istiyor. Oyun Ocak ayı içerisinde bizlere sunulmayı bekliyor. Bunun dışında oyunda yapabileceğimiz farklı hamleler bulunuyor ve yeni yeteneklerle beraber de oyundaki yerimizi alabiliyoruz. Bu tarz oyunlar bazı oyuncu kesimine hitap etmiyor ve platform oyunları genellikle basit bir şekilde ele alınıyor. Bağımsız bir ekip tarafından geliştirilen bu oyun için elbette beklentilerinizi düşük tutmakta fayda var.
 
 
 
Piksel grafikleri ile beraber elbette görüntüye nasıl olduğunu görsellerden ve videolardan görebiliyorsunuz. Bu zamana kadar oyun hakkında çeşitli geliştirici günlükleri yayınlandı. Burada karakterin yapabileceği farklı hamleler bizlere sunuldu ve aynı zamanda oyunun nasıl geliştirildiği konusunda çeşitli bilgiler ve detaylar aktarıldı. Bunları da yine YouTube sitesi üzerinden arayabilir ve yeni videolarında bulabilirsiniz. Oyunda neler başarmak istediklerini ve diğer taraftan hangi unsurların yer aldığını bu videolardan görebilirsiniz. Dolayısıyla bunları izlemenizde fayda var diyebiliriz.
 
Son olarak bu tarz oyunlar her zaman karşımıza çıkmaya devam ediyor ve genel olarak bakacak olursak bu yapım diğer platform oyunlarından düşük bir şekilde yer bulabilir. Çünkü oyunda herhangi bir aksiyon içeriği bulunmuyor. Sadece platform ve bulmaca içerikleri yer alıyor. Eğer oyunun bulmacaları ve platform unsurları gerçekten güzel bir şekilde harmanlanmışsa ve güzel ve kafa yoran bulmacaların yer aldığını burada görebilirsek elbette güzel bir deneyimin bizlere aktarıldığını söyleyebiliriz. Ancak diğer türlü kenarda kalan bir bağımsız proje olarak Steam'de durmaya devam edecek. Ancak bu oyuna denemenizde ve bir bakış atmanızda yarar var diyebiliriz.

Bu haberin bağlantısı
URL
Astortion
Kıyamet Sonrası Temalı Savaş Oyunu White Sands Yakında Çıkış Yapacak Epic Games Bugün Hangi Oyunu Ücretsiz Verecek?

İçeriğe ait yorum yok

Mesajınız
Üyeyim Üye Değilim

DonanımHaber üyeliğinizi kullanabilirsiniz.

E-Posta (Onay için gerekli.)

Kullanıcı Videosu Yükle ▲ Siz de video yüklemek için tıklayınız