Styx Master of Shadow çoğu zaman kontrol ettiğimiz insanları, elfleri ve hatta cüceleri bir kenara brakıyor ve gölgeler arasında kaybolan bir goblinin hikayesine ev sahipliği yapıyor.
Styx aslında daha önceden tanıdığımız bir karakter. Of Orcs and Man oyunundaki yoldaşlarımızdan biri olan Styx'i bu sefer kendi macerasında ziyaret ediyoruz. Bu oyundan çok daha öncesini anlatan Master of Shadow, Styx'in Yaşam Ağacının kalbini çalma çabasını anlatıyor.
Master of Sahdow genel olarak gizlilik öğeleri üzerine kurulmuş bir yapım. Adından da anlaşıldıđı gibi karanlık kuytu köşeler oyundaki en büyük can yoldaşımız. Bir goblin olarak insanlara gözükmeden hedefimize emin adımlarla ilerlemeli ve önümüze çıkan bazı engelleri aşmalıyız. Tabi yerseniz. Çünkü iş uygulamaya gelince yapım ekibi evdeki hesabı malesef çarşıya uyduramamış.
Gölge daha doğrusu görüş öğesinin oynanışa etkisi neredeyse yok denecek kadar az. Oyun alanında karşılaştığımız meşaleleri söndürüyoruz ama bir işe yarıyor mu tartışılır. Zaten kabak gibi önünde durduğunuzda bile düşmanlarınız dengesiz bir tavır sergiliyor. Karşılaştığınız düşmanlara ya hiç gözükmemeli ya da işlerini arkasına yanaşarak bitirmelisiniz. Karşı karşıya kaldığınızda ise hayatta kalma şansınız neredeyse imkansız hale geliyor. Oyunun bu hantal kontra atak sistemi belli bir süre sonra sıkılmanıza sebebiyet verebilir.
eee sistem bu kadar saçma olunca sizde suya sabuna dokunmadan ilerlemek istiyorsunuz ama ne mümkün. Mantık hatalarından kaynaklanan bazı engeller sizi bu yoldan da alıkoyuyor. Oyunda öldürdüđünüz düşmanları taşýmanıza ve farklı yerlere gizlemenize olanak sağlanmış. Fakat gerek yapay zeka gerekse de görevlerin arena mantığında ilerlemesi bu özelliıği de gereksiz kılmış. Görev icabı yapmanız gerektiğinde ise oyun sizi sonsuz bir döngüye sokabiliyor. Örneğin görev gereği iki muhafız öldürüp cesetlerini yoketmeniz gerekiyor diyelim. Normalde cesetlere saksı muamelesi yapan yapay zeka bu görevi aldığınızda şeytan kesiliyor. O bölümün en başında bıraktığınız bir ceset görevle alakası olmasa bile başınıza bela olabilir. Nitekim uzun bir bölümün sonunda karşıma çıkan bu olay oyunu da yarıda bırakmama sebep oldu.
Oyuna ufakta olsa rpg elementleri eklenmiş ve Styx'te buna bağlı olarak farklı özelliklere sahip. Gitmeniz gereken yerleri ve oyundaki ipuçlarını gösteren bir görüşe, düşmanları şaşırtan ve bazı noktalardan geçebilen bir klona ve kısa süreli kullanabileceğiniz görünmezlik özelliklerine sahipsiniz. Gizlilk ve yakın dövüş unsurları dışında sahip olduğunuz bu özelliklerinizi de kazandığınız yetenek puanları ile geliştirmenize izin verilmiş.
Master of Shadow'un dünyasýna baktığımızda ilk olarak steampunk öğeleri dikkat çekiyor. Atmosfer anlamında bu kısmın oyuna azda olsa tat kattığını söyleyebilirim. Fakat oynanışa geçtiğinizde bu tadın şeker misali eriyip gittiğini görüyorsunuz. Platform öğeleri için hazırlanan yapılar oyun alanına serpiştirilmiş durumda. ama sık sıkvkarşılaştığınız hatalar bu işin de tuzu biberi oluyor. Düşmanların kafa üstü çakılmaları dışında Styx'in moonwalk yaptığı sahnelerle de karşılaşmanız mümkün.
Orc ve goblinlerin ulusal vurmalı çalgılarını bir kenara bırakan oyunda daha çok hafif tınılar kullanılmış. Ses anlamında en sevdiğim nokta ise Styx'in kendi kendine yaptığı yorumlar oldu.
Sonuç olarak Styx Master of Shadow neresinden tutarsanız tutun elinizde kalan bir yapım. Ne dövüş dinamikleri ne de gizlilik öğeleri oyundan keyif almanızı sağlıyor. Indie yapımların bile çok daha iyi bir oynanış sunduğu günümüzde Master of Shadow bizden ancak 3.5 puan alabiliyor.