Blizzard’ın elinden çıkıpta eleştirilerin odak noktası olmak pek alışıla gelmiş bir senaryo değil. Ancak çok başarılı işlere imza attığınız zaman insanların beklentisi de doğal olarak yükseliyor. Her seferinde üstüne koyarak gitmeniz beklenirken isteneni veremezseniz eleştiri oklarına maruz kalıyorsunuz. İşte ilk iki Diablo oyunu da bu beklentilerin kaynağıydı. Uzun yıllar sonra gelen Diablo III beklentilerin altında ezilmekten kurtulamadı. Aslında oyun yine başarılıydı ama serinin hayranlarının beklediği oyun böyle bir şey değildi.
Yapımcı ekip hayranlarının sözlerine kulak vermiş olacak ki Diablo III’ün ek paketi Reaper of Souls daha karanlık bir atmosfer sundu. Bu durum bir kısım Diablo severin tekrardan Diablo evrenine dönüş yapmasını sağladı.
Yıllarca PC platformundan ayrı düşünülemeyen Diablo serisinin son oyunu, geçtiğimiz günlerde Diablo III: Ultimate Evil Edition ismiyle konsollardaki yerini aldı. Bakalım Diablo yeni nesil konsollarda nasıl gözüküyor.
Diablo III’ü ve Reaper of Souls ek paketini bir arada sunan Diablo III: Ultimate Evil Edition konsollara has bazı yenilikleri de beraberinde getiriyor.
Diablo’yu klavye ve fare olmadan düşünemiyorsanız dahi bir şans vermenizde fayda var. Çünkü oyunun kontrol şeması gayet başarılı. Karakter animasyonları için kullandığımız sol analog haricinde sağ analoga atanan hamleler ile kapışmalar sırasında bol bol haşır neşir oluyoruz.
Ayrıca Dualshock 4 kontrolcüsünün dokunmatik yüzeyini de kullanan oyun için yapımcı ekibin bu konuda uğraşmış olduğunu söylememiz mümkün. Kontroller konusunda gözümüze batan bir durum ise uzak menzilli saldırılar yapan karakter sınıflarında düşman avlamak o kadar da kolay değil. Karakterinizi düşmanın açısına döndürmeden onu vuramıyorsunuz. Bu da oynanabilirliği baltalayan bir durum. Tabi yakın dövüşlerde herhangi bir sıkıntı yok. Bu sebeple oyunu konsollarda deneyim edecek oyunculara yakın dövüşlerde etkili sınıflar daha cazip gelecektir.
Oyundaki değişim yalnızca kontrol şemasında değil görsel olarakta kendini hissettiriyor. Eşyalarınızı düzenlediğiniz Inventory menüsü, özel yeteneklerinizi ve canınızı gördüğünüz barlar gibi alanlarda konsollara özel bir tasarıma gidilmiş. Böylece oyunun kontrolcülerle de oynanabilir olması amaçlanmış ki gayet kullanışlı olduğunu söyleyebiliriz.
Bunların yanında oyuna bir yeni modda ekleniyor. Senaryo modunu bitirdiğiniz takdirde farklı farklı maceralara yelken açabileceğiniz ve istenilen görevleri yapabileceğiniz Adventure modu sizleri bekliyor.
Oyunun Diablo serisine kattığı en güzel yeniliklerden biri de şüphesiz ki yerel co-op. Aynı konsol üzerinde 4 kişiye kadar birlikte ilerleme imkanı sunan Diablo III: Ultimate Evil Edition çoklu oyuncu deneyiminde de bazı düzenlemelere gidiyor. Bu noktada devreye giren Apprentice Mode, sizden yüksek seviyedeki oyuncuların oyununa dahil olduğunuzda normalden daha fazla deneyim puanı kazanmanızı sağlıyor. Böylece dengelerin korunmasına katkıda bulunuyor. Bunların yanında arkadaşlarınızla gruplaşmanız ve klanlar kurmanıza da olanak sağlayan oyun çoklu oyuncu deneyimi açısından doygun içeriğiyle beğenimizi kazanıyor.
Arkadaşlarınızla etkileşim konusunda da güzel yenilikler var. Örneğin düşmanlarınızdan düşürdüğünüz eşyaları oyundaki posta sistemi aracılığıyla arkadaşlarınızla paylaşabiliyorsunuz.
Yeni neslin imkanlarından grafiksel anlamda da faydalanan oyun beklentilerimizi karşılıyor. Özellikle eski nesil sürümündeki köşe yumuşatmalardan yoksun ve soluk renk paletli halinden sonra keskin ve canlı bir Diablo III deneyimi eminiz ki bekleyenleri memnun edecektir.
Oyunlar açısından da kurak geçen şu yaz günlerinde yeni nesil konsollarında oyun kıtlığı yaşayan herkese Diablo III: Ultimate Evil Edition’ı tavsiye ediyorum.
Herkese iyi oyunlar.