Battlefield serisi ana rakamları bir kez daha kenara bırakıyor ve yepyeni bir spin-off mücadelesi ile karşımıza çıkıyor. Tıpkı serinin 4. oyununda olduğu gibi Frosbite 3 motorunun gücünü arkasına alan Hardline, oyuncuları Miami'nin yozlaşmış sokaklarına davet ediyor.
Battlefield Hardline multiplayer ve senaryo modu olarak ikiye ayrılmış durumda. Özellikle 4. oyunda tam olarak bekleneni veremese de içimize umut ışığı serpen Battlefield, yeni oyunda keskin bir viraj alıyor ve farklı bir hikaye örgüsüyle karşımıza çıkıyor. Siyasi ideolojileri ve askeri temayı bir kenara bırakan oyun Miami'yi mesken edinmiş kendine. Buradaki uyuşturucu çeteleri ve polisler arasında yaşanan bir olay kurgusuyla karşılaşıyoruz. Tabi ki teşkilatın kirli yüzü ve yozlaşmış polisler hikayemizin odak noktasını oluşturmuş.
Oyunun hikayesindeki bu tema hem multiplayer modlarına hem de oynanış dinamiklerine yansımış durumda. Şöyle ki oyun duyurulduğunda gizlenme unsurlarının oldukça önemli bir yere sahip olacağı belirtilmişti. Ama iş uygulamaya geldiğinde bu dinamiğin beklediğimiz gibi olduğunu söylemek oldukça zor. Oyunda bir polis memurunu yönlendirdiğimiz için karşılaştığımız düşmanları göz altına alma seçeneğine de sahibiz. Ama bu işleyiş daldan elma armut toplamak kadar baside indirilmiş. Yapay zekanın bu düzendeki suçu tabi ki oldukça büyük. Zaten kısa bir süre içerisinde bu dinamikten sıkılıyor ve gene etrafa dehşet saçmaya devam ediyorsunuz. Açıkçası ana hikaye kurgusu gerekli heyecan ve hareketliliğe sahip değil.
Neyse ki Frosbite 3 motoru var! Oyundaki görsellik ve özellikle hikaye modunda karşılaştığımız karakter ifadeleri senaryo modunu birazda olsa oynanır kılıyor. Tabi aynı şey multiplayer modları için de geçerli. Yüksek dokular, göz kamaştıran görsel efektler, bir anda değişim gösteren oyun alanı.. Bunların hepsi bu grafik motorunun gücü için sayabileceğimiz detaylardan sadece bir kaçı.. Serinin önceki oyunlarında karşılaştığımız dinamik harita sistemi Hardline'ın multiplayer modlarında da karşımıza çıkıyor. Yıkılan devasa kuleler, paramparça olan gökdelenler ya da kum fırtınasına maruz kalan ufak bir kasaba..
Partikül efektleri Battlefield serisinin her daim belkemiğini oluşturur. Bu seride gördüğümüz yıkım ve değişkenler oldukça önemli bir yere sahip. Tüm bunlara rağmen Hardline'da beklediğimizi tam olarak vermek konusunda uzak bir portre çiziyor. Tamam yapılan atışların dokular üzerindeki etkisi oldukça doyurucu. Buna rağmen yıkılma dinamiklerinin belli alanlar üzerinde olma problemi hala devam etmekte. Oyundaki görsel efetler ve harita tasarımı serinin o sade yapısını alıp götürmüş. Daha çok curcunayla işleyen bir dinamik söz konusu. Bunun dışında cesetlerde ya da oyun alanında karşılaştığımız hataları da göz önüne almak gerekiyor. Efektlerin gereksiz kullanıldığı bazı anlar oyunun başarılı olan bu yönünü bir nevi baltalamış. Eee ne diyelim keşke bizim evin duvarlarından da böyle para dökülse..
Battlefield 4'ün multiplayer modu için 3.5 benzetmesini yapmıştık. Bunun üzerine gelen Hardline'da tam olarak beklenen etkiyi yaratamıyor. Başta da söylediğim gibi oyunun temasına uygun olarak oluşturulan multiplayer modları var. Oyundaki takımlar polisler ve suçlular olarak işkiye ayrılmış. Conquest ve Team Deathmach gibi bildiğimiz oyun modları dışında oyundaki rolünüze göre değişen multiplayer modları da mevcut. Haritadaki paraları cebe indirmeye çalıştığımız, takımdaki birinin vip koltuğuna oturduğu ya da rehine kurtarma odaklı oyun modları mevcut. Dediğim gibi tüm bu modlar Battlefield dinamikleriyle yoğurulmuş. Örneğin Hotwire modunda tıpkı Conquest'teki gibi belli noktaları ele geçirmeye çalışıyorsunuz. Ama bu modda kontrol etmeye çalıştığımız noktalar araçlardan oluşuyor ve bunları ele geçirmek için haritada belli bir hıza ulaşmanız gerekmekte.
Bir önceki oyunda Commander modu olarak karşımıza çıkan işleyiş yerini hacker moduna bırakmış. Bunun dışında oynanış dinamiklerinde birkaç ufak yeniliğe de yer verilmiş. Gene oyunun dinamiğine bağlı olarak güvenlik kameralarını vurma gibi ekstralar mevcut. Oynanışa etki eden en önemli yenilikler kanca, zipline, araçlar ve Perk sistemi. Haritanın belli noktalarından bulabileceğiniz ya da seviyeniz arttıkça kilidi açılan Grapling Gun sayesinde oyun alanında ulaşılması zor bazı noktalara çıkmanız ya da kendinize kestirme yollar oluşturmanız mümkün. Bu silah ilk aşamada oynanışa büyük etki edecekmiş gibi duruyor ama bir kaç kullanımdan sonra o zahmete değmeyeceğini düşünüp kendinizi boşluğa bırakıyorsunuz. Her tur sıfırlanan perk sistemi sayesinde ekstra mermi, el bombası gibi özelliklerin kilidini açabiliyorsunuz. Bu işleyiş oyun alanında yaptığınız başarımlara göre değişiklik göstermekte.
Serinin her daim başarılı olan ses efektleri Hardline'da da yerine korumuş. Oyunun görsel gücüyle bütünleşen bu efektler sizi savaş ortamına daha iyi sokuyor. Oyunun temasıyla değişim gösteren ve bunda oldukça başarılı olan yegane nokta müzikler olmuş. Gerek senaryo modunda gerekse de multiplayer modunda karşımıza çıkan bu müzikler sizi fazlasıyla havaya sokuyor.
Sonuç olarak Battlefield Hardline'ı tek başına ele alırsak bir nevi belli bir başarıya ulaştığını söyleyebiliriz. Ama hali hazırda elinizde Battlefield 4 var ise Hardline genişleme paketi havasından malesef kurtulamıyor. Çok büyük bir yenilik içermediği gibi farklı modlarına rağmen dönüp dolaşıp kendinizi Conquest modunda buluyorsunuz. Başarılı grafikleri ve standartlaşan oynanışına rağmen spin-off klasmanına sokabileceğimiz yapımdan doğal olarak daha farklı dinamikler bekliyorsunuz. Hele ki hali hazırda Bad Company ikilemesi gibi başarılı bir örnek varken. Seri için çok büyük bir kayıp olmadığı gibi çok önemli bir ilerleme de sağlayamayan Battlefield Hardline, genel olarak bizden 7 alıyor.