Aynı Ekrandan Oynayabileceğiniz 17 Co-op Oyun
Tunahan Başol

Sayfa 1

     Multiplayer modların oyun dünyasında giderek yaygınlaştığı bu günlerde, oyunun türü el verdiğinde ve arkadaşlarınız yanınızda olduğunda daha keyifli olan mod ise co-op modudur. Bu dosya konumuzda, arkadaşlarınız veya kardeşlerinizle aynı ekran üzerinden oynayabileceğiniz eski-yeni 17 oyunu sizler için sıraladık. Yalnız burada belirtmek istiyorum, bu oyunların bazıları arkadaşlarınızla karşı karşıya geleceğiniz rekabetçi oyunlar, bazıları ise birbirinizi destekleyeceğniz yardımlaşma üzerine kurulu oyunlar.
 
     17-) Twisted Metal
 
     1990'lara baktığımız zaman türünün en eğlenceli ve en tanınmış örneğiydi Twisted Metal. PS1'lerimizde severek oynadığımız bu oyun yanımızda bir arkadaşımız olduğunda ise bize kat kat daha fazla zevk veriyordu. Arkadaşımızla beraber dünyanın büyük şehirlerinin modellemelerinde düşmanlarımızın hakkından gelmek oyunu daha zevkli kılıyordu.
 
     Daha sonrasında büyük bir sessizliğe bürünen Twisted Metal serisi eğlence seviyesinden hiçbir şey kaybetmemiş bir şekilde 2012 senesinde PS3'lerimize konuk oluyordu; hem de 4 oyuncuya kadar split-screen desteğiyle. İster senaryo modunda olsun, ister online multiplayer modlarda olsun yanımızdaki arkadaşlarımızla oyundan aldığımız keyif katlanıyordu.
 
     Twisted Metal, orjinal bir oyundu; içindeki shooter ögeleri, hız faktörü, araçlarımızı kişiselleştirebilme seçeneği ve tabiki çoklu oyuncu moduyla oyun endüstrisinin ihtiyacı olan bir türün en iyi örneği.
     16-) WWF No Mercy
 
     Arkadaşınızla oynadığınız her güreş oyununda eğlenebilirsiniz; yanınızda oturan arkadaşınızın karakterini pataklamaktan, yerden yere vurmaktan zevkli bir şey yoktur siz de katılırsınız ki. Ama bu oyunlar içerisinde WWF No Mercy bir kenara ayrılıyor. 2001 senesinde bize sunduğu o alışık olmadığımız karakter yaratma ve kişiselleştirme özelliği ile kendi tasarladığımız karakterleri kapıştırma sanşıyla bu oyunu oynarken çok eğlenmiştik.
 
    Sahip olduğu oyun modlarının çeşitliliği de No Mercy'yi unutulmaz kılıyor. Multiplayer olarak birçok farklı sahnede ve farklı modda arkadaşlarımızın üstesinden gelmekten büyük keyif aldık.
 
     Dövüş sistemindeki yenilikler, çevredeki çeşitli eşyayı silah olarak kullanabilme özelliği ve kişiselleştirme konusun getirdiği yenilikler No Mercy'e derinlik katıyor, oynanma süresini arttırıyordu. Arkadaşlarınızla oynayacağınız maçlardan alacağınız keyif de garantiydi.
 

     15-) Micro Machines
 
     Küçük oyuncakların konu edildiği birçok oyun gördük 90'larda ve milenyumun başında. Bu oyunların çoğu vasatın altında kalırken diğerlerinden ayrılan oyun Micro Machines'ti.
 
     Micro Machines' yakalığı başarısının sırrı aslında basitti; arkadaşlarımıza karşı o küçük araçlarımızla yarışmak ve onlara üstün gelmek. Oyunun kendine has oynanışı oyuncuları zorlarken eğlendiriyordu. Yüksek hızda giderken karşımıza çıkan virajları dönebilmemiz için Jedi-vari reflekslerimiz olması gerekiyordu. Son hızla giderken bir anda önümüze çıkan bir engele takılıp kalmak rekabeti arttıran bir ayrıntı. Birbirinden eğlenceli yarış pistleri ki bunlar bir sınıf sırası, kahvaltı sofrası olabiliyordu, oyundan aldığımız zevki arttıyordu.
 
     Micro Machines küçük bir oyunun arkadaşınızla oynarken ne kadar çok eğlendirebileceğinin bir kanıtı.
Sayfa 2

     13-) FIFA
 
     Aynı ekrandan oyun oynama dendiğinde hepimizin aklına ilk gelen serilerden olan FIFA, arkadaşımızla yan yana olmamızın verdiği eğlence ve rekabet ortamıyla saatlerce ekrana kilitleyecek oyunlara sahip.
 
    Özellikle futbol tutkunlarının başından kalkamadığı yapım, futbolla alakası olmayan iki oyuncu yan yana olduğunda bile akla geliyor ve "gel bi' el FIFA atalım" gibi şeylerin söylenmesine sebep oluyor.
 
    Kısacası bu seri için aynı ekrandan oynama zevkinin tavan yaptığı oyunlara sahip diyebiliriz.
     12-) Portal 2
 
     Portal, Valve'ın 2007'de yayımladığı Orange Box'ın beklenmeyen yıldızıydı. Kazandığı beğenilerle bir devam oyununu hakkediyordu ki öyle de oldu; Valve, Portal hayranlarını kırmayarak serinin ikinci oyununu geliştirdi.
 
    İlk oyundan daha uzun bir senaryo moduna ve daha zorlu bulmacalara sahip olan Portal 2'nin bir de listemize girmesini sağlayan co-op modu mevcuttu. Arkadaşımızla beraber zorlayıcı bulmacaları çözme deneyimi eşsiz bir deneyimdi. Bir tarafın her şeyi doğru yaparken diğer tarafın hatalar yapması, doğruyu bulma çabaları ve zorlayıcı bir bulmacayı çözünce atılan çığlıklar Portal 2'nin co-op modunun ne kadar zevkli oldduğunu size anlatmak için yeterli.
 
      Portal 2, online olarak da co-op moduna sahip olabilir, ama yanınızda oturan arkadaşınız ile bulmaca çözmek daha keyifliydi.
 

     11-) Borderlands 2
 
    Cell shade grafikleri, ilginç yapısı ve silah çeşitliliği ile oyun dünyasının önemli serilerinden bir tanesi olmayı başarmış olan Borderlands, co-op olarak oynadığınızda aldığınız keyfi katlayan bir yapım. Co-op oynanışın tadı da arkadaşlarla, özellikle aynı oda içerisinde çıkıyor.
 
     Konsollarda bölünmüş ekran desteği sunan ve PC tarafında da modlarla bu desteği kazanan Borderlands 2, bu ilginç dünyada arkadaşınızla beraber aynı ekran üzerinden oynama fırsatı sunuyor.
 
     Eğer Borderlands 2'yi seviyorsanız, bir de bölünmüş ekran ile deneyimlemek isteyeceksiniz.
Sayfa 3

     9-) Nintendo Land
 
     Nintendo Land biraz değişik bir oyundu. Kimi oyunları vasat olsa da özellikle Mario Chase ve Luigi's Ghost Hunt oyunları çoklu oyuncu modları bakımından oldukça iyilerdi. Sadece bu iki mini oyunla bile oyuunseverlere her seferinde keyif veren bir yapımdı.
 
     Mario Chase'den başlayalım. Bu oyunda saklanan taraf Wii U'nun gamepadini kullanırken arayan taraf ise önceki Wii konsolundan tanıdığımız kumandaları kullanıyordu. Saklanan taraf gamepadin ekranından arayan kişiyi görebilirken, arayan kişi ise sadece TV ekranını ve Wii kumandasını kullanıyordu.
 
     Luigi's Ghost Hunt'ta ise bir oyuncu gamepadi kullanan kişinin kontrolüne verilen hayalet ile diğer oyuncuların karakterleri ile etkileşime girmeye çalışıyoruz. Diğer oyuncularda ellerindeki meşaleleri yakarak bize zarar vermeye ve görünür hale getirmeye çalışıyorlar. Ama bunu yaparken meşalelerini iyi kullanmaları gerekiyor keza bir süre sonra kullanım hakları doluyor.
 
    Bu iki oyun Nintendo Wii U'nun iki ekranını çok güzel kullanan örnekler olarak oyun dünyasındaki yerlerini alıyordu.
     8-) Left 4 Dead 2
 
    Oyun dünyasına Half Life, Portal ve Counter Strike gibi yapımları kazandıran ve Steam'i PC oyuncularına sunan Valve'ın sevilen serilerinden bir tanesi de bildiğiniz gibi Left 4 Dead. Özellikle online co-op modlarıyla tanıdığımız bu oyunu, "Aynı Ekrandan Oynayabileceğiniz 17 Oyun" listemizde görmek sizi şaşırtmış olabilir. Ancak bazı modlamalar sonucunda, Left 4 Dead 2, bölünmüş ekran ile birlikte oynanabiliyor.
 
     Oyunu nasıl bu şekilde oynayabileceğinizi anlatan videoya buraya tıklayarak ulaşabilir ve arkadaşlarınızla bu keyfi yaşayabilirsiniz. Eğer büyük bir monitörünüz varsa, gerçekten keyifli olacaktır.
 

     7-) Rayman Legends
 
    Rayman Origins ile yıllar sonra yakalanan başarı ve yapılan geri dönüşün ardından, Ubisoft tarafından içlerinde Wii U'nun da bulunduğu pek çok platform için geliştirilen Rayman Legends, tek kişi oynarken bile zevkli ve renkli olsa da, en çok co-op oynarken zevk veriyordu.
 
     Özellikle Wii U'nun tablet kontrolcüsüne özel dinamikler barındıran oyunda, bir bölümde Rayman'in yandaşı Murphy'i kontrol ederken, bir süre sonra etraftaki sarmaşıkları keserek ona yardım ediyor ve düşmanların dikkatini dağıtmaya çalışıyorduk. Başlarda kolay olan ancak zorluğunu ilerleyen seviyelerde gösteren Rayman: Legens, kesinlikle bir arkadaşla farklı bir tat veriyordu.
 
    Aslında bu oyun hem kendi sabrınızı hem de arkadaşınızın sabrını test etmek için de kullanılabilir. Eğer birbirinize hakaret etmeden oyunu tamamlarsanız ya iyi arkadaşsınızdır ya da kibarsınızdır.
Sayfa 4

     5-) LittleBigPlanet
 
    Sony'nin en önemli birinci parti geliştiricilerinden olan Media Molecule'ün, 2007 yılında düzenlenen Game Developers Conferense'da sahneye çıkarak duyurusunu yaptığı LittleBigPlanet ile 3 Kasım 2008'de tanışmıştık.
 
     Oyun dünyasında büyük bir beğeni ile karşılanan yapım, bugüne kadar Nintendo'dan alıştığımız kesime, yani casual oyunculara da hitap ediyordu. Özellikle PS4 için geliştirilen LittleBigPlanet 3'te, farklı karakterlerin yardımlaşması üzerine kurulu oynanış dinamikleri ve kullanıcılar tarafından tasarlanan pek çok içerik, arkadaşlarınızla ekranın karşısına geçmek için büyük bir neden.
     4-) Diablo 3
 
     Blizzard'ın şeytani, eşya toplama odaklı oyunu Diablo 3'ün konsollara gelmesiyle birlikte, oyunculara bu karanlık dünyada 4 arkadaşlarıyla aynı anda oyunu oynama fırsatı sunuldu. Hem de aynı ekran üzerinde. Bu da yaşayacağınız en iyi yerel multiplayer deneyimlerinden bir tanesini sunuyordu.
 
     Aynı ortam içerisinde oynamanın verdiği eğlencenin yanında ekonomik bir çözüm de olan Diablo 3'ün bu modunu oynarken yalnızca birinizin hesabında oyunun olması yeterli. Ayrıca bu özellik sadece PS4 ve Xbox One'da değil, eski nesil konsollarda da bulunuyor. Ama performans sıkıntılarını göze almalısınız.
 
    Kısacası Diablo 3'ü oynamanın pek çok yolu var, ancak bunların en keyiflisi aynı ekran üzerinde 5 kişi oynamak diyebiliriz.
 
    3-) Halo
 
    Halo serisinin online multiplayer'daki ününü neredeyse hepimiz biliyoruz. Ama listemizde olmayı hak eden bir co-op moduna da sahip Halo serisi. 
 
      Üzerinden yıllar geçse de hafızalarımızdan silinmeyecek birçok sahnesi var Halo'nun senaryo modlarının. Bu senaryoları yanımızda arkadaşlarımız ile oynamak, onlarla beraber Warthog'a doluşup aksiyondan aksiyona atılmak Halo'nun ve co-op modunun sıradan olmadığını kanıtlar nitelikteydi ki bu gelenek serinin her oyununda kendisinden bir şey kaybetmeden devam etti.
 
     Halo hem online hem offline olarak oyunseverlere büyük deneyimler yaşattı. Aynı zamanda bahsettiğimiz gibi eski gelenekleri unutmadan bölünmüş ekranlarımızda arkadaşlarımızla aynı kanepeye kurularak co-op heycanını yaşamamızı sağladı.