Türkçe Destek Veren MMO Oyunları
Samet Konuksal

Sayfa 1

     Hepimizin boş zamanlardaki eğlencesidir oyun oynamak. Hele bu oyunu arkadaşlarımızla oynuyorsak eğlencemiz iki katına çıkar. Peki ya bu oyunlar Türkçe destek verip de ücretsiz olsa ne olur? Hadi bir bakalım…
 
     Florensia Online

     Florensia ilk olarak, Türkçe oluşunun yanı sıra gemi savaşı özelliğini barındırmasıyla dikkat çeken bir MMO-RPG. Oyuna girdiğimizde, fazla detaylandırmamış bir karakter yaratma ekranıyla oyuna başlıyoruz. Karakter yaratma ekranında doğal olarak bizlere sınıf seçmemiz istenmiş. Bu sınıflardan kısaca bahsetmek gerekirse Explorer, tabanca ve tüfekleriyle uzaktan saldırıları yapabilen bir sınıfken, Saint destekçi sınıflardan olup kendisine ve takım arkadaşlarına can vererek katkıda bulunabilen, Mercanary sınıfı oyundaki ağır kılıç kullanan savaşçı sınıfı ve Noble ise zengin bir ailenin soyundan yetişen, büyüleriyle saldırı yapabilen sınıf olarak oyuna yansıtılmış.

     Karakterimizi oluşturup oyuna girdikten sonra fazlasıyla sevimli bir görüntü bizleri karşılıyor. Şahsen, oyuna girdiğimde ilk gözüme çarpan şey, yapılan Türkçeleştirmenin yetersiz olması oldu. Örneğin oyuna yeni başlayanlara yönelik yapılan resimli yardımların Türkçeleştirilmemesi büyük eksiklik olmuş. Ancak bunların yanı sıra oyundaki görevlerin ve bahsedilen hikayenin ayrıntıyla çevrilmesi de oyunculara yardımcı olabilecek nitelikdeki güzel bir özellik olmuş.
     Gelelim oyunun içerisindeki dikkat çeken özelliklere. Öncelikle oyunda görev çeşitliliğinin fazla olmadığını söylemeliyim. Kısaca bahsetmek gerekirse şu yaratıktan bu kadar öldür veya şu yaratıktan düşen eşyadan bu kadar biriktir temelindeki görevler Florensia’da karşımıza çıkıyor.

     Bunların yanı sıra ilk başta da bahsettiğim; geminizle denizlere açılmak, oyundaki en zevkli aktivitelerden birisi. Oyundaki kara seviyesi sistemi ve deniz seviyesi sistemi tamamen birbirinden bağımsız olarak hareket ediyor. Bu durum sayesinde tek tek görevlerle uğraşmak, bazen sıkıcı bir boyuta ulaşabiliyor.

     Her neyse, gelelim sonuca... Florensia, oynamaya değecek olan Türkçe oyunlardan birisi, hatta en iyilerinden birisi. Bence Florensia, 961 MB boyutu ile sizden vakit ayırmayı hak edecek bir oyun.
 
     FLORENSIA ONLINE'A KAYIT OLMAK İÇİN TIKLAYINIZ.
     S4 League
 
     S4 League, TPS türünde karşımıza çıkan bir MMO. Açıkça söylemek gerekirse S4 League, pek bir umut beslemeden girdiğim, fakat buna rağmen epey eğlendiğim bir oyun oldu. Bundaki en büyük katkıyı oyundaki aksiyonun yaptığını belirtelim.

     Aksiyonun fazla olduğu, hızlı davrananın kazandığı S4 League’da karşımıza çıkan oyun türleri; birçok oyunda da karşımıza çıkan Deathmatch, Capture the Flag moduna benzetebileceğimiz Touch Down modu oluyor. Bu iki oyun türünün yanı sıra S4 League’de bulunan bir diğer tür ise Chaser modu. Bu modda bir kişi, 11 kişiye karşı savaşıyor. Fakat Chaser modunda, tek kalan tarafa savaşçı bir iskelet ruhu yardımcı oluyor ve onu âdeta ölümsüzleştiriyor.

     Oyun içinde belli görevleri yaparak ve daha fazla kişi öldürerek paranızı ve seviyenizi arttırabilirsiniz. Bu paralarla yeni skiller, yeni silahlar ve yeni kıyafetler almanız mümkün. Satın aldığımız bu eşyalar malesef sınırsız bir süreyle bize ait olmuyor. Oyundaki eşya süresi 30 gün olarak belirlenmiş. Bu 30 günün sonunda eşya otomatik olarak siliniyor. Bu olay size fazla para harcatabilir fakat görevlere bağlı kalırsanız oyunda asla para sıkıntısı çekmezsiniz.

     S4 League, shooter tarzı bir oyun arayanlara önerebileceğim bir oyun. Aksiyonu fazla olduğundan sıkıcı bir hâl almadığını da söyleyelim.
 
     S4 LEAGUE'YE KAYIT OLMAK İÇİN TIKLAYINIZ.
Sayfa 2

     Avalon Heroes

     Hani bazı oyunlar vardır ya ileride çıkacak oyunlara ilham kaynağı olan. İşte bu olaya Avalon Heroes’da bir kez daha şahit oluyoruz. DotA dediğimiz Warcraft 3 modunun sistemini aynen Avalon Heroes’da da görüyoruz.

     Gerek oynanış gerek ise sistematik yönden DotA ile aynı olan Avalon Heroes’un getirdiği yenilikler de yok değil. Avalon Heroes, Oriens ve Aeonia adında iki tarafın savaşını konu almış bir oyun. Bu taraflardan Oriens karanlık güçleri, Aeonia ise aydınlık güçleri temsil eden taraf oluyor. Bu iki tarafta da 20’den fazla oynanabilir hero bulunuyor.

     Oyundaki mod çeşitliliği de Avalon Heroes’u diğer DotA’yı örnek almış MMO oyunlardan ayıran özelliklerden biri oluyor. Avalon Heroes’da, Mission modunda görevleri yaparak hem kendinizi geliştirebilir hem para kazanırken, Scenario modunda sanki bir hack and slash oyunu oynuyormuş gibi hikaye modunun içerisine girebilirsiniz. Avalon Heroes’daki diğer modlardan Battle modu DotA’dan alışkın olduğumuz iki grubun kapışmasını içeriyorken, yine bir PvE modu olan Adventure modunda 3 ila 8 kişiye kadar bir grup ile gizemli mekanların keşfine başlıyorsunuz. Arena modunda ise belirli bir ödül koyarak oyundaki yapay zekanın yönettiği canavarlarla düelloya başlıyoruz. Bu modlardan benim en çok dikkatimi çekenin Scenario ve Adventure modunun olduğunu söylemeliyim.
     Avalon Heroes’da bir de ticaret için plaza bulunuyor. Bu plaza içerisinde oyuncular aldıkları heroları ve eşyaları satabiliyorlar. Alevler saçan bir kahramanınız ile kendi özel pazarınızı kurmak belki saçma gelebilir ama bence bu plaza özelliği güzel bir düşünce olmuş.

     Avalon Heroes, grafik açısından ve hero çeşitliliği açısından rakiplerinin karşısında yenik düşsede, getirdiği yeniliklerle birçok oyuncunun tercihini kazanmış durumda. RTS bir oyun arıyorsanız eğer denemenizde yarar var.
 
     AVALON HEROES'A KAYIT OLMAK İÇİN TIKLAYINIZ.
 
     Last Chaos

     Last Chaos, tamamen ücretsiz ve Türkçe olup, oyunculara müthiş bir PvP zevki vaat eden bir oyun. Mademki ilk olarak PvP’nin(Player vs. Player) güzelliğinden bahsettik, o zaman PvP çeşitleriyle devam edelim. Last Chaos’da PvP çeşitleri üçe ayrılıyor. Bunlardan birisi, çoğu oyunda da karşımıza çıkan, oyundaki her alanda PK modunu aktifleştirerek yapabileceğiniz PvP oluyor. Last Chaos’daki PvP çeşitlerinin diğer ikisi ise her hafta düzenli olarak yapılan Kale Kuşatması ve oyunda her an anlaşmalı olarak yapabileceğiniz Lonca savaşları.
     Last Chaos’da bulunan karakterlere gelecek olursak; ağır savaşçı olarak tanımlayabileceğimiz Titan, defans ağırlıklı savaşçı olarak tanımlayabileceğimiz Şövalye, çeşitli büyüleriyle karşımıza çıkan Büyücü, assassin olarak nitelendirebileceğimiz Eşkiya, oyundaki heal atabilme yeteneğine sahip tek sınıf olan Elfler ve son olarak arkadaşlarına ve kendisine çeşitli bufflar verebilen Şamanlar, Last Chaos’daki karakterler olarak karşımıza çıkıyor.

     Bunların yanı sıra Last Chaos, oyunculara geniş bir craft sistemi sunuyor. Oyun içinde bıçağınızla bitkiler, enerji toplayıcınızla enerji taşları, sivri çapa ve çekicinizle de madenleri toplayabilirsiniz. Daha sonra bu elde ettiğiniz materyalleri oyunda bulunan NPC’lerde işleyebilir ve kendinize yepyeni, kullanabileceğiniz bir eşya üretebilirsiniz. Ancak bazen bu işlem başarısız olabilir ve elinizde bulunan bütün kaynaklarınızı kaybedebilirsiniz.

     Yukarıda da bahsettiğim gibi Last Chaos, oyunculara geniş bir RPG sistemi vâd eden bir oyun. Eğerki grafiğe pek önem vermiyorsanız Last Chaos, hiç sıkılmadan oynayabileceğiniz, vakit geçirebileceğiniz oyunlardan birisi. Ancak açıkca söylemek gerekirse Last Chaos’un grafik sıkıntısı, kendisini rakiplerinden daha arka plana atıyor.
 
      LAST CHAOS'A KAYIT OLMAK İÇİN TIKLAYINIZ.
Sayfa 3

     4Story

     Hani yukarıda bahsettik ya bir oyun efsane olur ve sonradan gelecek oyunlara ilham kaynağı olur diye. Bu olayı bu sefer 4Story ile World of Warcraft arasında görüyoruz. Oyunda World of Warcraft’ta bulunan çoğu özellik var. Farkı ise ücretsiz olması...
 
     Oyuna girip sunucu seçtikten sonra bizlere taraf seçmemiz isteniyor. Bu taraflar büyüler diyarı Derion ve askeri güçler tarafından korunan Valorion oluyor. Tarafımızı seçtikten sonra çok detaylı olmasa da bir karakter yaratma ekranıyla karşılaşıyoruz. Karakterimizin özelliklerini belirledikten sonra üç ırk, altı sınıftan birisini seçiyoruz ve 4Story maceramıza başlıyoruz.

     Oyunda geniş bir görev sistemi bizleri bekliyor. Ancak bu görevler bazen aşırıya kaçabiliyor ve sıkıcı olabiliyor. Oyundaki dinamikler ve özellikler World of Warcraft benzeri. 4Story’nin eksik yönünden bahsedecek olursak grafiklerini söyleyebilirim. Malesef 4Story, grafik açısından sizleri sıkabilir.
 
     4STORY'E KAYIT OLMAK İÇİN TIKLAYINIZ.
     Wolf Team

     Wolf Team, MMO-FPS olarak karşımıza çıkan bir oyun. Yalnız Wolf Team ötekilerden epey bir farklılık gösteriyor. Wolf Team’de, isminden de anlaşıldığı gibi oyunda kurt adam olabiliyoruz. Bu kurt adam modunda daha yükseğe zıplayabiliyor, daha hızlı koşabiliyoruz. Ancak tek eksiği bu kurt adamla sadece melee yani yakın savaş yapabiliyoruz. Bu özelliğin yanı sıra Wolf Team’in, diğer FPS oyunlarından pek farklılık göstermediğini söyleyelim.

     Fakat Wolf Team’de değinmesek olmaz diyebileceğimiz bir özellik var. O da oyundaki Türkçeleştirmenin en başarılı hâlde yapılması. Wolf Team’de çoğu yazının Türkçeleştirilmesinin yanı sıra bir de telsizden gelen sesler dublaj ile Türkçeleştirilmiş. Bu seslere örnek verecek olursak “Düşman görüldü, bomba kuruldu, kazanamadık” gibi oyunda daha iyi anlaşmayı sağlayacak olan sesleri verebiliriz. Bu konuda gerçekten JoyGame’i, bu işi titiz olarak yaptıklarından dolayı kutlamak lazım.

     Oyun modlarına gelecek olursak Wolf Team’de, Conquest moduna benzetebileceğimiz, belli bölgeleri elimizde tutmaya çalıştığımız İşgal Modu, Deathmatch modu olan, daha fazla öldürenin kazandığı Ölüm Oyunu Modu, bir takımın bombayı yerleştirmeye çalıştığı, diğerinin ise bombayı çözmeye çalıştığı Yıkım Modu ve karşı takımdaki oyuncuların tamamını öldüren takımın kazandığı Uyku Modu karşımıza çıkan modlar oluyor. Tabiki bu modlar içlerinde daha çok çeşide ayrılıyor. Örneğin bıçak modu, kurt işgali modu gibi.

     Wolf Team’in grafikleri, günümüzdeki MMO-FPS’lere göre normal seviyede denilebilir. Mod çeşitliliği, takım oyunu ihtiyacı oyunu daha da eğlenceli hâle getiriyor. Denemenizi tavsiye ediyoruz.
 
     WOLF TEAM'E KAYIT OLMAK İÇİN TIKLAYINIZ.
     Son Destan

     Son Destan, üç ırkın savaşını konu almış bir MMO-RPG. Bu üç ırk oyuna, Seroine, İnsan ve karanlık taraf olan Gölge olarak yansıtılmış. Son Destan’da daha başlangıçta bile şikayetçi olabileceğiniz durumlardan birisi karakterlerde cinsiyet seçme ve ırk seçme olmayışı. Yani karakterler sadece bir cinsiyet ve ırka bağlı olarak yapılmış. Örneğin sadece İnsan ırkına bağlı olan Paladin sınıfını Seroine veya Gölge ırkında seçemiyoruz.
 
     Her neyse, gelelim oyunda bulunan sınıflar ve özelliklerine. Oyundaki sınıfların epey çeşitli olduğunu söyleyelim. Gölge ırkına bağlı olarak Kara Hançer ve Kara Büyücü sınıfları, İnsan ırkına bağlı olarak Demirkıran ve Paladin sınıfları ve Seroine ırkına bağlı olarak gelen Gizli Avcı ve Ak Ruh sınıfları Son Destan’da karşımıza çıkan sınıflar oluyor. Son Destan’da, geniş bir oyun sistemi de sizleri bekliyor. Topluca bitirmeye çalıştığınız zindanlar, madenciliğin ve balıkçılığın da içinde bulunduğu geniş bir craft sistemi, açık dünya PvP’si, lonca savaşları ve dahası Son Destan’da bulunan eğlenceli özelliklerden.
 
     SON DESTAN'A KAYIT OLMAK İÇİN TIKLAYINIZ.

     Geldik listemizin sonuna… Bu oyunlara ek olarak gerçekten başarılı, Türkçe destek veren oyunlar da yok değil. Mesela Karahan, Silkroad Online, Kara İnci veya Shaiya buna örnek olabilir. Türkçe oyun sektörünün gelişimi için her ne kadar bazı yönleri kötü de olsa bütün oyunlara destek vermek bize düşen görev. Herkese iyi oyunlar…