Gizle
Kullanmakta olduğunuz tarayıcı güncelliğini yitirmiştir. Bölüm Sonu Canavarı, sorunsuz bir gezinti için tercih ettiğiniz tarayıcının en güncel sürümünü kullanmanızı önerir.
Mobil Sürümü Görüntüle »

Elektronik Spor (Espor) Nedir?

 
 
     Elektronik spor, sanal platformlarda rekabet edilen ve eşit oyuncu ve ortam şartlarıyla gerçekleştirilen bir rekabet türüdür. Elektronik sporlar, rekabetçi oyunların çokluğu ve platform çeşitliliği nedeniyle bu isimle anılır. Genel olarak, bilgisayar, tabletler, Playstation, Xbox ve Nintendo platformlarında rekabetçi ortam sağlanır. En yaygın platform ise bilgisayarlardır.
 
 
     Competitive (Rekabetçi) Oyunlar

     Bu rekabet ortamının turnuvaları LAN (local area network) yani yerel ağda ve internet üzerinden dünya çapındaki oyuncuları kapsayan sunucular ile gerçekleştirilir.
 
 
 
     Popüler elektronik spor oyunları arasında Counter Strike: Global Offensive, Hearthstone, PUBG: PlayerUnknown's Battlegrounds, Dota 2, League of Legends, FIFA, StarCraft 2 ve Vainglory yer alır. Bu oyunların türleri FPS, MOBA, survival, futbol, kart oyunu ve gerçek zamanlı strateji olarak çeşitlilik gösterir. Tüm oyunlar elektronik spor olarak kabul edilmez; rekabet ortamına uygun hale getirilmesi gerekir. Oyun şirketlerinin bakış açısı ve yatırımları, oyuncuları ve takımları aktif bir pazar haline getirir ve rekabeti artırır. Örneğin, Rocket League ve Overwatch gibi oyunlar, turnuvalar düzenleyerek elektronik sporda rekabet ortamını sağlamışlardır. 
 
     Espor Pazarı ve Turnuvalar

     Yeni nesil bir spor dalı olarak kabul edilen elektronik spor, futbol ve basketbol gibi geniş bir kitleye hitap eder. Esporcu olmak için bireysel veya takım olarak kendini ispatlamak gerekir. Başarılı olanlar ünlü takımlara transfer olabilir veya kendi takımlarını kurarak turnuvalara katılabilirler. Örneğin, AS Roma, FC Basel 1893, New York City FC, Bayern Münih ve AS Monaco gibi takımlar FIFA oyuncuları transfer etmiştir.
 
 
     Espor turnuva organizasyonları, online ve offline elemelerle veya doğrudan davet yoluyla takımları belirler. Ardından grup aşaması ve playoff karşılaşmaları ile çeyrek final, yarı final ve final etapları oynanır. Ödül havuzu, sıralamaya göre takımlara dağıtılır.
 
(Counter Strike Global Offensive Türkiye takımı 2016 Dünya Şampiyonu oldu.)
     
Elektronik Sporun Gelişimi
 
     Elektronik spor, ülkemizde ve dünya genelinde gelişmekte olan bir spor dalı olarak büyümeye devam etmektedir. Kore ve Fransa, olimpiyat oyunlarına elektronik spor ekleme çalışmalarına başlamıştır. Türkiye, elektronik sporda CS, League of Legends, FIFA ve rFactor 2 gibi oyunlarda başarı elde eden genç oyuncuları ve takımları barındırmaktadır. Türkiye'de eSpor denilince, Riot Games şirketinin League of Legends oyununun turnuva organizasyonları ve çeşitli tanıtım çalışmaları örnek gösterilebilir.
 
     Genç oyunculara sahip bu rekabet ortamının kitlesi ve turnuvaların ödül havuzları, yatırımlarla birlikte artış göstermekte ve global olarak büyümeye devam etmektedir.

Bu haberin bağlantısı
URL
BSC bolumsonucanavari Bolum Sonu Canavarı PC PS3 xbox 360 DS PSP Wii IPhone PS4
Forza Motorsport 7 Ön Yüklemeye Açıldı L.A Noire'ın Switch Sürümü Ünite Üzerinde 1080p, Elde 720p Olacak

İçeriğe ait yorum yok

Mesajınız
Üyeyim Üye Değilim

DonanımHaber üyeliğinizi kullanabilirsiniz.

E-Posta (Onay için gerekli.)

KÜNYE
Bölüm Sonu Canavarı ÇOKLU PLATFORM
+ TAKİBE
AL
426 kişi bu oyunu takip ediyor.
Kullanıcı Videosu Yükle ▲ Siz de video yüklemek için tıklayınız