Gizle
Kullanmakta olduğunuz tarayıcı güncelliğini yitirmiştir. Bölüm Sonu Canavarı, sorunsuz bir gezinti için tercih ettiğiniz tarayıcının en güncel sürümünü kullanmanızı önerir.
Mobil Sürümü Görüntüle »

Castle Manager Sürükleyici Bir İnşa Etme Yönetim Deneyimini Getiriyor

 
 
FrogVille Games tarafından geliştirilen ve Play2Chill S.A. tarafından yayınlanacak olan strateji, yönetim, inşa etme oyunu Castle Manager, Aralık ayı içerisinde geliyor.
 
Oyunun adından da anlaşılacağı gibi burada kendimize ait bir kale bulunuyor. Bu kaleyi dilediğiniz gibi genişletebilir ve hatta kalenin üstlerine çıkmanın haricinde alt kısma doğru da genişleme gösterebilirsiniz. Daha çok mobil tarzı içeriği ile beraber yer bulmaya hazırlanan bu oyun, daha önceki süreçte birçok mobil platformundaki oyunlara konu olmuş ve benim de denediğim bir tür olarak karşımıza çıkıyor diyebilirim. Ancak şu anda PC sürümüyle beraber bu deneme biz de adım atmaya hazırlanıyoruz.
 
Oyun içerisinde ilgi çekici grafikler ve animasyon stilleri bulunuyor. Elbette bu animasyonlar çok üst düzey bir şekilde karşımıza çıkmayı hedeflemiyor. Çünkü oyunda zaten yapılacak unsurlar belli ve bunun akabinde ise otomatik ve standart bir sistemin burada olduğunu söyleyebiliyoruz. Oyunda kalenin kontrolü tamamen bize veriliyor ve bir kontrol ile beraber de biz de elimizden geleni yaparak bu kaleye dilediğimiz gibi savunmaya çalışıyor ve genişletmeye başlıyoruz. Aynı şekilde bu kalenin farklı odalarını açabilir, sağını solunu yıkıp dökebilir, farklı odalara doğru genişletebilir ve aynı zamanda bu odaları değiştirip yenisini buraya yerleştirebiliyoruz. Dolayısıyla oyunda yapabileceğimiz oldukça fazla inşa etme ve simülasyon unsurları bulunuyor. Bunlarla beraber de oyundaki yerimizi alabiliyoruz.
 
 
 
Tek oyunculu bir deneyimi bizlere aktarmayı hedefleyen yapım içerisinde aynı şekilde Steam üzerinde çeşitli başarımlar bulunuyor. Bu başarımları elde etmek için de elbette büyük bir mücadeleye başlayabiliyorsunuz. Oyun içerisinde kalenin kontrolü elimize aldığımız süreç boyunca yapabileceğimiz farklı farklı görevler bulunuyor. Ve bu görevleri yapmak için elbette sağdan soldan kaynaklar toplayabilir, kendi bünyemizde bulunan çalışanları denetleyebilir ve aynı zamanda bir hükümdarlığın altında bu işleri yapmaya hazırlanıyoruz. Oyunun içerisinde yer aldığımız süre boyunca bir kralın yer aldığını görebiliyor ve bu kralı biat eden biri olarak da bu oyundaki yerimize alabiliyoruz. Ve bu süreç boyunca kralı memnun etmek için elimizden geleni yapmaya koyuluyor ve kale içerisindeki surları yükseltmek, kalenin duvarlarını genişletmek, güçlendirmek ve daha fazlasını yapmak kralın elbette hoşuna gidecek gelişmeler arasında yer alıyor.
 
Oyun içerisinde yer aldığımız süre boyunca kral tarafından bizlere verilecek olan birçok görev içeriği bulunuyor. Bu görevlerle beraber de oyundaki yerimizi alırken burada farklı genişlemeler gösterebiliyoruz. Örneğin kalenin alt kısmına doğru genişleme göstermek için artı ikonuna basmaya çalışıyoruz ve bu ikona bastıktan sonra da burada genişleme gösterebilecek bir yazıyla karşılaşıyoruz. Ve buraya beraber de elbette farklı bir oda açabiliyoruz. Bu odayı dilediğimiz gibi farklı şekilde tasarlayabilir ve aynı zamanda bu odanın amacını seçebiliyoruz. Oyun içerisinde mutfaktan eşya geliştirme odasına kadar farklı farklı odalar bulunuyor ve bunlarla beraber de kalenin içeriğini daha da genişletebiliyor ve geliştirebiliyoruz.
 
Krallığın düşmesine izin vermeyeceğimiz yapım içerisinde kalenin sistematik olarak geliştirilmesi ve güçlendirilmesi oldukça önem arz ediyor. Burada yaptığımız hamleler oldukça önemli olarak karşımıza çıkıyor ve yerine getirilecek oldukça fazla görevin burada olduğunu söyleyebiliyoruz. Dolayısıyla oyunda krallığın düşmemesi için bizlere verilen bu mevcut görevleri yapmak oldukça mühim. Oyunda kralın gidişattan memnun olması gerekiyor. Ve bizlere bu kalenin kontrolü ile beraber elbette sağa sola doğru genişliğini gösterebileceğimiz bir alan oluyor. Aynı zamanda buraları farklı konumlara askerler yerleştirerek buradaki savunmayı artırabiliyoruz. Oyunda kalenin surlarına ve burçlarına farklı farklı askerler yerleştirebiliyor, gözcü askerlerle beraber ilerleyen süreçte hangi düşmanların ve tehlikelerin karşısında açık olduğunu görebilir ve aynı zamanda burada saldırı emri de verebiliyoruz. Oyunda çiftçi karakterlerden savaşçılara, gözcülerden okçulara kadar oldukça farklı sınıflara ait halk bulunuyor. Bunları da yönetmek ve tamamen geliştirmek tamamen bize ait oluyor.
 
 
 
Oyunda yukarıda da bahsettiğim gibi farklı farklı odalar yer alıyor. Bu odalar arasında cephanelikler, zindanlar, taht odaları ve diğer odalar bulunuyor. Bunlarla beraber de dilediğimiz gibi odaları genişletebiliyor ve kaleyi daha da güçlendirebiliyoruz. Kalenin genişletilmesi elbette oyun içerisinde çok önem arz ediyor. Zaten oyunun temel amacı içerisinde de bu kaleyi genişletme ve güçlendirmek yer alıyor. Aynı zamanda kaleye sürekli olarak çeşitli saldırıların geldiğini görebiliyor ve bu saldırıları aşmak için ve geri def etmek için de kaleyi sürekli olarak onarabiliyoruz. Onarım teknikleriyle beraber hızlı bir şekilde kaleyi düşmekten kurtarabilir ve aynı zamanda kalenin ana kapısını açıp kapatabiliyoruz.
 
Oyun içerisinde kalemizin ana kapısını bir suyun üzerine doğru inşa edebiliyor ve buradan geçiş yapmak için aslında kale kapısını açmak ve bu kale kapısının bir köprü görevini görmesini sağlayabiliyoruz. Oyunda aynı zamanda kendi kalemizi savunmak için çeşitli savunma araçları kurabiliyor ve aynı zamanda bize saldırdıkları zamanda aldığımız hasarları onarabiliyoruz. Bunun dışında oyun içerisinde elbette savaş esnasında yangınlar ortaya çıkabilir ve bu yangınları söndürmek için de elbette yangın söndürme eylemini gerçekleştirmek durumunda kalabiliyoruz. Bunun dışında kalenin etrafına hendek inşa edebiliyor. Bu hendeklerle beraber de etrafı sularla çevirebiliyor ve yukarıda bahsettiğim gibi kale kapısının aslında bir köprü görevi görmesini sağlayabiliyoruz. Dolayısıyla oyun içerisinde bu tarz ince detaylar bulunuyor ve bu detaylarla beraber de elbette kendi savunmamızı arttırabiliyor ve güçlendirebiliyoruz.
 
Bu tarz oyunlarda elbette her bir oyuncu farklı bir deneyim elde edebiliyor. Çünkü burada yapabileceğimiz farklı stratejiler ve planlamalar bulunuyor ve farklı odaları bu kale içerisine inşa edebiliyoruz. Aynı zamanda farklı savunma stratejileri ile beraber de bu oyundaki yerimizi alabiliyor ve bu şekilde de oyundaki ilerlememizi sağlayabiliyoruz. Dolayısıyla bu tarz oyunlar her bir oyuncuya farklı bir deneyim sunabiliyor ve bu da gerçekten de çeşitliliği arttıran ve oyundaki mücadelemize ekstra detaylar sunan unsurlar arasında bulunuyor. Açıkçası bu tarz oyunlar elbette daha çok mobil taraftaki oyunculara hitap ediyor diyebiliriz. Ancak geldiğimiz noktada bu tarz oyunlar artık hem mobil hem de PC platformuna veya konsollara da genişleme gösterebiliyor. Dolayısıyla içerisinde bulunduğumuz süreçte her bir oyunu farklı platformlarda deneyebiliyor ve bu deneyim elbette diğer kullanıcılara doğru da genişleme gösteriyor.
 
 
 
Oyun içerisinde yer alan özellikler sadece bunlarla sınırlı kalmıyor. Aynı zamanda bu kale içerisinde demirciler inşa edebilir. Bu demirciler ile beraber de istediğimiz şekilde kalkan ve kılıçlar yapabilir ve aynı zamanda hızır konusunda da kendimizi daha güvende hissedebiliyoruz. Demirciler ile beraber hem kendimizi savunabilir hem de saldıracak araçları burada temin edebiliyoruz. Aynı zamanda burada çeşitli zırhlar, kasklar ve daha fazlasını yapabilir ve böylece burada bulunan savunma askerlerimize donatabilir ve güçlendirebiliyoruz. Bunun dışında oyun içerisinde yer alan halkı yani insanları doyurmak için elbette kasaplar kurabilir ve bu kasaplar içerisinde de elbette kendi et kesimimizi gerçekleştirebilir ve bu sayede insanımızın karnını doyurabiliyoruz. Bu da hem halka hem de krala memnun eden gelişmeler ve geliştirmeler arasında yer alıyor.
 
Bunun dışında yukarıda da bahsettiğimiz gibi oyunda çiftçiler bulunuyor. Bu çiftçiler ise tarlaya ekip biçebilir ve aynı zamanda mahsulü burada toplayabiliyor. Bunun akabinde fırıncılar ekmekleri pişirebiliyor ve böylece oyun içerisinde aslında bir ekonomi döngüsünün hem de yeme içme döngüsünün olduğundan bahsedebiliyoruz. Oyunda yer aldığımız süre boyunca gerçekten de güzel bir döngünün olduğunu aktarabiliyor ve bununla beraber de hem kendi halkımızın karnını doyurabiliyor hem de kendi halkımızı daha güvende tutmak için elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Ayrıca onları giydirmek ve sıcaklık tutmak için burada çeşitli geliştirmelere yapmaya hazırlanıyoruz. Dolayısıyla oyunda bu tarz geliştirmeler ve içerikler yer alıyor ve aynı zamanda bu geliştirmelerle beraber elbette her birimiz tek tek uğraşabiliyoruz.
 
Dolayısıyla oyun belki de ilk etapta sizlere karışık gibi görünebilir. Ancak ilerleyen süreçte yani oyunun ortalarına doğru bu durum elbette sizlere kolay bir şekilde gelecektir. Böylece oyundan daha fazla zevk alabilecek ve böylece eğlencenin daha da dibine vurabileceksiniz. Ancak oyunu uzun süreler oynamak için elbette geliştirici ekibin umuyoruz ki ekstra içerikleri yedekte bulunuyordu. Çünkü oyun içerisinde sürekli aynı şeyleri yapmak belki de bir yerden sonra biz oyuncuları sıkabiliyor ve bu da oyundan kısa sürede bakabileceğimiz sonuçları ortaya çıkarıyor. Dolayısıyla umuyoruz ki bu dengeleme oyun içerisinde güzel bir şekilde yer alır.
 
 
 
Tüm bu özellikler dışında oyun içerisinde yine şarap üretimine adım atabilir ve burada şarap üretimi ile beraber aynı zamanda alım satım yapabiliyoruz. Şarap üreticisi ile beraber yer aldığımız süre boyunca oyunda şarapları teslim ettiğimizden emin olmaya çalışıyor ve aynı zamanda farklı yeme içme kültürleri ile beraber de burada karşılaşabiliyoruz. Bu kısımda elbette yiyecek içecek olayları karşımıza çıkar ve bu mekaniklerle beraber de halkın karnını doyurabiliyor ve aynı zamanda teslimatlar varsa bu teslimatları da yerine getirmeye çalışıyoruz. Dolayısıyla oyunda bu tarz bir ekonomi döngüsünün olduğundan bahsedebiliyoruz. Aynı zamanda bu akışla beraber de oyunun arka planında canlı bir şehir görüntüsü de görebiliyoruz.
 
Oyun içerisinde arka planda canlı bir görüntünün olduğundan bahsettik. Elbette burada yer alan karakterler yani insanlar sadece boş durmuyor. Aynı zamanda suç işleyen karakterler yani insanlar da buradaki yerini alıyor. Bunun yanı sıra oyunda birbirlerine karşı gelen ve sürekli olarak çatışma içerisinde olan gruplar yer alır. Bu gruplara ayırmak ve aynı zamanda çatışmaları yani kavgaları çözmek tamamen bizim işimiz oluyor. Bu olayların dışında elbette çeşitte suçlular bulunuyor. Hırsızlardan kaçakçılara kadar farklı suçlarla beraber burada karşılaşabilir ve aynı zamanda bu suçluları cezalandırmak için burada elimizden geleni yapmaya koyuluyoruz. Bu kapsamda suçluları yakalayabiliyor, onlara istediğimiz gibi cezalar verebiliyor ve kale içerisinde bulunan hapishanelere bu suçluları takabiliyor. Bu sayede hem halkımızı daha da refah bir seviyeye ulaştırabiliyor hem de halkımızın ruhsal gelişimine burada katkı sağlayabiliyoruz.
 
Oyun içerisinde yer aldığımız süre boyunca görebileceksiniz ki aynı zamanda geliştirici ekibin belirttiğine göre oyunda halkın ruh sağlığı bulunuyor ve burada mutluluk derecesi ile beraber elbette elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Halkın mutlu olması demek elbette hem kralın hem de sizin mutlu olacağınız anlamına geliyor. Dolayısıyla bu refah seviyesini yüksek tutmak oyunda oldukça önemli bir harç ediyor ve bunu yapmak için de yukarıda bahsettiğim kriterlere dikkat etmemiz gerekiyor. Yani oyunda yer aldığımız süre boyunca sadece kaleyi geliştirmiyor, aynı zamanda halkın istekleriyle ve talepleriyle beraber karşılaşabiliyor ve bunları tamamlamak da oyunda büyük önem arz ediyor. Çünkü zaten oyunun temelinde bu unsurlar yer alıyor.
 
 
 
Oyun içerisinde bahsettiğimiz bu kısımların haricinde aynı zamanda entrikaları çözmek gibi bir mekanik de bulunuyor. Entrikaları çözmek, arka planda oynanan oyunlar ortaya çıkarmak, suikastleri açığa çıkarmak ve daha fazlası gibi çeşitli detaylarda oyundaki yerini alıyor. Bunun dışında yine düşmanların bize saldırması halinde yapabileceğimiz savunma planına burada devreye sokabiliyor ve aynı zamanda burada zaferimiz için bir planı yürürlüğe koyabiliyoruz.
 
Ek olarak oyun içerisinde farklı farklı krallıklar bulunuyor ve bu krallıklar içerisinde de büyük oranda biz yer alıyoruz. Dış diplomasiye bağlı olarak da bir şekilde burada çeşitli kararlar vermek durumunda kalıyoruz. Kraldan bağımsız olarak dış diplomasi konusunda elbette geçici çözümler bulmaya çalışabiliyor ve aynı zamanda elçiler göndererek de burada diğer krallıklarla beraber müzakereler içerisine girebiliyoruz. Bu müzakerelerden elbette sizin başarınıza göre farklı sonuçlar karşımıza çıkabiliyor ve diğer krallıklarla düşman olup olmamak tamamen sizin seçimlerinize bağlı olarak değişkenlik gösteriyor. Dolayısıyla burada yapabileceğiniz hamlelerin oldukça önemli olduğunu söyleyebiliyoruz.
 
Diplomasi konusu elbette geniş bir konu olarak karşımıza çıkıyor ve aynı zamanda burada yaptığımız hamleler başarıya ulaştığı zaman hem bundan halk etkileniyor hem de altında bulunduğunuz kral bu durumdan memnun olabiliyor. Dolayısıyla burada yapabileceğiniz hamleler oldukça önem arz ederken istediğiniz sonucu elde etmek için de elbette o diplomasi konusunda usta olmanız gerekiyor. Ve bununla beraber de oyunda diğer krallıklara doğru geçiş yapabiliyorsunuz. Bu durum elbette oyun içerisinde geniş çaplı bir şekilde karşımıza çıkıyor ve diplomasi konusundaki detaylar bundan ibaret diyebiliriz. Bunun dışında elbette yine detayları ancak oyun çıktığı zaman görebiliriz.
 
 
 
Tüm bu özelliklerin dışında yine değinmediğimiz çeşitli mekanikler bulunuyor. Bu mekanikler arasında da oyunda çeşitli hastalıkların yayıldığı bir durum ortaya çıkabiliyor ve bu hastalıkları ortadan kaldırmak için elbette şifahaneler kurabiliyoruz. Bunun dışında vebaları kontrol altına almak için elimizden geleni yapmaya koyuluyor ve salgınla mücadele etmek için de burada çeşitli planlamaları devreye koyabiliyoruz. Bu yaptığımız hamlelerle beraber aynı zamanda doğal afetlerle mücadele etmeye çalışıyor ve bu doğal afetler ve hastalıklarla beraber de oyundaki yerimizi alırken burada güçlü bir şekilde durmaya çalışıyoruz. Dolayısıyla oyunda gerçekten de farklı farklı unsurlar bulunuyor ve bu unsurlarla beraber de oyun deyim yerindeyse ayakta durmaya başlıyoruz.
 
Geldiğimiz noktada elbette oyunu kısaca toparlayacak olursak, oyunda kralımızın bizlere verdiği talimatları yerine getirmek oldukça önemlidir. Bu kapsamda elimizde bulunan kaleyi dilediğimiz gibi geliştirebiliyor, güçlendirebiliyor ve daha fazla odayı buraya ekleyebiliyoruz. Burada diğer dış krallıklarla beraber diplomasiler oldukça önem arz ediyor ve aynı zamanda halkımızı burada memnun etmek oldukça mühim. Bunun dışında kaleyi hayatta tutmak, insanların memnun etmek ve orduyu savaşa hazır tutmak gibi temel 3 unsuru arasında buradaki yerimizi alabiliyoruz ve oyunun aralık ayı içerisinde çıkış yapacağını söyleyebiliyoruz.
 
 
 
Elimizden geleni yapabileceğimiz ve bünyesinde bulunduğumuz kaleyi tüm gücümüzle savunabileceğimizi vaat ediyor. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi aralık ayı içerisinde çıkış yapmaya hazırlanıyor. Ancak hangi gün çıkış yapacağı şu an için belli değil. Bağımsız bir ekip tarafından bizlere sunulacak olan bu oyunda elbette üst düzey bir grafik ve animasyon düzeyi beklemiyoruz. Sadece eğlenceli ve dikkat çeken içeriklerin olduğundan bahsedebiliyoruz. Bu oyuna da bu yüzden bu haberimizde yer veriyoruz diyebiliriz. Bunun dışında oyunun şu anda Steam sayfası açık durumda. Dilerseniz Steam sayfası üzerinden istek listenize ekleyebilir ve çıkış yaptığı gün oyundan haberdar olabilirsiniz. Daha önceki haberlerimizde bahsettiğimiz gibi Steam sayfası üzerinden eklediğiniz oyunlar mail adresinize bir bildirim aracılığıyla geliyor ve bununla beraber de oyundan haberdar olabiliyorsunuz.
 
Son olarak bu tarz oyunlardan hoşlanıyorsanız ve kale geliştirme ve aynı zamanda halkı memnun etmek gibi farklı mekaniklerle beraber karşılaşmak istiyorsanız bu oyunu bir göz atabilir ve bir şans verebilirsiniz. Yukarıda da bahsettiğim gibi oyun tek oyunculu bir deneyim sunmayı hedefliyor. Aynı zamanda oyunun Türkçe dil desteğine sahip olduğundan da bahsetmemiz gerekiyor. Dolayısıyla oyunu yerel dilimize yani Türkçe ile beraber oynayabilir ve aynı zamanda oyunu hem anlayarak hem de detaylarına hakim olarak bitirebilirsiniz.
 
Oyun fragmanı
 
 

Bu haberin bağlantısı
URL
Castle Manager
A Highland Song Dikkat Çekici Manzaralarla Platform Deneyimi Sunuyor 2si1: Steam'in Gidişi, PC Oyuncularının Durumu

İçeriğe ait yorum yok

Mesajınız
Üyeyim Üye Değilim

DonanımHaber üyeliğinizi kullanabilirsiniz.

E-Posta (Onay için gerekli.)

Kullanıcı Videosu Yükle ▲ Siz de video yüklemek için tıklayınız