"Terörist Saldırı Tepkilerinden Endişelenmiyoruz."

Ersin Kılıç

Son derece üzücü olan Norveç olayları, bu tartışmayı tekrar gündeme getirdi.


     Oyunlar artık hem iş dünyasının hemde global medyanın en büyük odak noktalarından birisi haline geldi. Bizim ülkemizde olduğu gibi sık sık yabancı basında da "oyunlar şiddeti arttırıyor mu?" tartışmaları ile karşı karşıya geliyoruz. Zira bunun son örneği geçtiğimiz günlerde yaşanan üzücü olay "Norveç Katliamı"nda karşımıza çıkmıştı. 94 kişinin ölümünden sorumlu tutulan A.B. Breivik'in internette savaş oyunları oynadığı ve Modern Warfare serisini çok sevdiği, üzerine basılarak vurgulanmıştı. Bu durum daha önce de olduğu gibi oyundaki Rusya Hava Alanı sahnesini tekrar gündeme getirdi.
 
     Bu gelişmelerden sonra doğal olarak Infinity Ward'ın yeni oyunu Call of Duty: Modern Warfare 3 hakkında da yeni sorular gündeme gelmeye başladı. Oyunda bildiğiniz gibi savaş başta New York olmak üzere Almanya, Fransa ve İngiltere gibi önemli şehirlere sıçrıyor.
 
     "Bu konuda endişelenmiyorum çünkü Modern Warfare 3'te anlatılan olaylar gerçek yaşamdan çok farklı bir yapıda. " diyen Robert Bowling, bunun bir terörist saldırı olmadığını "Çünkü bu bir savaş, burada Rusya askeri gücünün Modern Warfare 2'de başlayan işgalinin her tarafa yayıldığını görüyoruz." sözleri ile açıklamış.
 
     "Onlar zaten Washington'ı devre dışı bırakmışlardı" diyen Bowling, Modern Warfare 3'te ise savaşın güneye, New York'a kadar genişlediğini ve bu savaş durumunun gelen tepkilerden çok farklı olduğunu belirterek, durumun bir terörist saldırıdan çok savaş olduğunu bir kez daha dile getirmiş. Kısacası Bowling ve Infinity Ward ekibi, elma ile armutun karıştırılmasından doğal ve haklı olarak çok şikayetçi gözüküyor.
 
     Açıkçası bu konuda zaten hazırda bekleyen bazı basın kaynaklarının olaya nasıl balıklama daldıklarını görüyoruz. Şahsen oyunlarda gerçek hayatta da gördüğümüz sahnelerin film gibi anlatılması gerektiğini düşünüyorum. Zira bu mantık ile hareket edilir ise sadece oyunlar değil, filmlerin bile tartışıldığı, boşuna eleştirildiği bir düzene gelmiş oluruz. Sanırım bu gibi durumlardan etkilenilse bile etkilenilen bu oyunlardan, yapımlardan çok etkilenen kişinin psikolojik durumuna bakılması, onun üzerinden tartışılması gerekiyor.