2012 yılında da oyun dünyası önemli haberlerle sarsıldı. Her ne kadar bu yılki bazı olaylar "popülerleşemese de" oyun dünyasını yakından takip edenler için gerçekten de sarsıcı nitelikteydi. Biz de BSC olarak 2012 yılında oyun dünyasını sarsan 3 olayı seçtik. Bu olaylar çok sayıda oyuncunun yanı sıra, oyun dünyasını da derinden etkileyecektir. Bu haberler arasında Wii U'nun piyasaya çıkması gibi beklenilen gelişmelere yer vermedik; daha çok şok etkisi yaratan olayları ele aldık. O nedenle bazı oyunların beklenenden düşük puan alması veya ertelenmesi de listede yer almıyor. İşte o olaylar:
1- Bioware'in Kurucularının İstifa Etmesi
Bioware'in Electronic Arts tarafından satın alınmasından sonra bu şirkette işlerin pek de yolunda gitmediğini söyleyebiliriz. Şirketin EA'e satılmasının ardından Bioware, her ne kadar Mass Effect 2 ve Dragon Age: Origins gibi başarılı oyunlar geliştirse de EA'in firmaya müdahale ettiği ve projelerin geliştirici firmanın istediği zaman ve kaynaklarla geliştirilemediği söyleniyordu.
Oyun dünyasına Baldur's Gate ve Neverwinter Nights gibi efsaneleri de kazandıran Bioware'in oyunlarının artık eski tadı vermediği (Mass Effect 3 ve Dragon Age 2 gibi) konuşulurken firmanın kurucuları olan Ray Muzyka ve Greg Zeschuk oyun enüstrisinden emekliye ayrıldıklarını açıkladılar. Kuşkusuz bu ikilinin ardından Mass Effect ve Dragon Age serilerinin eski kaliteyi yakalamalarının mümkün olmadığını düşünenlerin sayısı arttı. RPG hayranları bu ikilinin gitmesi ile sarsıldı.
2- Ouya için Başlatılan Kampanyanın Başarılı Olması
Bir zamanlar Nintendo ve Sega arasındaki konsol yarışının sonsuza kadar süreceği tahmin ediliyordu. Şimdi ise Nintendo gücünü korurken Sega konsol geliştirme işinden tamamen çekildi, hatta oyun yapım işinde eskisinin 10'da 1'i kadar bir performans sergileyemiyor. Şimdi de Nintendo, Microsoft ve Sony arasındaki yarışın çok uzun süre süreceği düşünülüyor, peki gerçekten de öyle mi olacak.
Kickstarter projesi olarak başlayan ve 8.6 milyon dolar ile çok büyük bir yardım alan Ouya adlı Android işletim sistemine sahip konsola gösterilen büyük ilgi bu durumun değişeceğine işaret ediyor. Ouya'ya gösterilen bu ilgi oyuncuların artık değişim istediğini ve klasik konsol modelinin yeterli gelmediğinin de göstergesi. Eğer Sony, Microsoft ve Nintendo bazı köklü değişiklikler yapmazlarsa Ouya'nın yanı sıra Steam'in "PC-konsol" projesi de konsol firmalarını tehdit edecektir. 2012 yılı farklı konsol ve platformlara ilgi gösterilebileceğinin ilk sinyallerinin verildiği yıl oldu diyebiliriz. Bu da oyun dünyasının seyrinin değişebileceğini gösteriyor.
3- "38 Studios'un Kapanması"
38 Studios belki çok büyük bir geliştirici değildi. Belki de oyun dünyasında çok önemli bir yer de kaplamıyordu, ama bu stüdyonun kapanması bir şeylerin göstergesi oldu. Bundan sonra bağımsız büyük geliştiricilere oyun dünyasında pek yer yok. Kingdoms of Amalur: Reckoning adlı ilk oyunlarının ardından kapatılan 38 Studios'un durumu gerçekten de oyun dünyasının tamamını endişelendirdi. Genel olarak başarılı bir oyun geliştiren 38 Studios, Kingdoms of Amalur'un satışlarının beklenen düzeyde olmaması nedeniyle kapandı.
Bölgesel yönetimden 75 milyon dolarlık katkı alan 38 Studios'un başarılı bir oyun geliştirmesine rağmen kısa süre içinde kapanması geliştiricilerin gözünü de korkutuyor. Artık EA, Activision, Ubisoft gibi firmaların kanatlarının altında değilseniz ayakta kalmanız çok zor. The Witcher serisinin yaratıcısı olan CD Project Red gibi firmalar bile tehdit altında görünüyorlar.
Eğer bu tür firmalar ayakta kalamazsa korkarız ki sonları Bioware gibi büyük firmaların kontrolünde yok olmaya değin gidecektir. Oyun dünyasının tamamen "maddi" temeller üzerinde kurulduğu bir döneme girdiğimizin en önemli göstergelerinden biri de 38 Studios'un durumu oldu. Bu nedenle 2012'nin en sarsıcı olayları arasında bu stüdyonun kapanmasını da sayabiliriz.