PC vs Konsol

Buğra Çiftçi

 

     Oyun oynamak için pek çok ayrı cihaz kullandık, tabi ki en uzun süre kullandığımız "oyun aracı" bilgisayarlarımız oldu. 1980'lerden itibaren (Tamam, Türkiye için 90'lar.) ve en azından yine Türkiye için söylersek, konsol kavramının günümüzdeki seviyesine gelmeden önce bilgisayarlarımız en büyük oyun aracımızdı. Fakat şuan işler biraz değişmiş durumda. Olaya PC açısından iyi ve kötü yönleriyle bakalım.
 
     Oyunlar sürekli olarak teknik açıdan daha iyi seviyelere yükselmekte ve bu da doğal olarak yeni donanım manasına gelmekte: daha fazla RAM, "bol çekirdekli" bir işlemci ve tabiki daha iyi bir ekran kartından bahsediyorum. Mesela, çok beklediğiniz bir oyun çıktığında hemen gidip alıyorsunuz ve bilgisayarınıza yükledikten sonra, "Bu oyun Pixel Shader 4.0 gerektirmektedir." ya da "Bilgisayarınız minimum sistem gereksinimlerini karşılamamaktadır." şeklinde mesajlarla karşılaşıyorsunuz. Bu durum belkide zamanın taso ve ya misket oyunun ütülmekten (buna yolmak ya da kökmekte denir), rakibinizin üst üste 3 kez pişti yapmasından, kritik bir mahalle maçında kendi kalenize gol atmaktan ve ya millete artistlik yapayım diye balıklama atlamayı denerken göbekleme bir düşüş yapmaktan bile kötü bir durum : çünkü o oyunu oynayamayacaksınız, yani en azından yukarıda saydığım pahalı donanım güncellemelerini yapmadıkça. Ama durun, bir seçenek daha var: oyun konsolu! Konsol üreticileri, zaman zaman kendi konsolları hakkında "Bu konsol 10 yıl gider." şeklinde açıklamalar yapıyorlar ve buna bağlı olarak herhangi bir donanım değişikliğine ve güncellemesine gerek kalmadan (Kinect ve Move bunların dışında sayılır çünkü her ikiside Nintendo'nun ticari başarısından sonra ortaya çıkan "zararın neresinden dönsek kar" temalı aksesuarlar) tüm oyunları, konsolun aktif olduğu süre içerisinde kasmadan, takılmadan oynanabilecek şekilde üretiyorlar ve bu da PC için eksi bir puan olarak yazılıyor.
 
     Olayın PC için ışıldayan yönüne geçersek eğer, şu da bir gerçek ki yeterli donanıma sahip bir PC, herhangi bir konsoldan daha iyi bir görüntü ve performans kalitesine ulaşabilir. Ayrıca sadece PC için piyasaya sürülen oyunlarda bulunmakta. Starcraft, World of Warcraft bunların başında geliyor. Tabi ki bilgisayarların oyun dışında işleri yapabilecekleri de aşikar. Yalnız bu son maddeyi, bir konsol zaten temel olarak sadece oyun oynamak amaçlı üretildiği için, saymak doğru olmaz.
 
Kaynak