Rapor: Microsoft, Youtuber'lara Para Yedirdi

Alkan Adakaner


     Youtube'da çok sayıda oyun videosu çeken ve program hazırlayan oyuncu var. Bu oyuncuların bazıları son derece popüler. Raporlara göre Microsoft, "youtuber" olarak anılan Machimina ile ortak oyunculara Xbox One hakkında olumlu yorumlar yapmaları için para teklif etmiş.
 
     Bu kişilerle gizli anlaşmalar yapan Microsoft, her 1.000 tıklama için 3 dolar ödeme yapacağını taahhüt etmiş. Tabi işin bir de şartları var. Bu kişiler videolarının ilk 2 dakikalık bölümünde en az 30 saniye Xbox One'dan oynanış videosu koyacaklar.
 
     Ayrıca Xbox One, Machimina ve oynadıkları oyunla ilgili olumsuz yorumda bulunmayacaklar. Bunların yanı sıra 1.25 milyon görüntülenme de (3.750 dolar) azami sınır olarak belirlenmiş. Yani bu miktardan fazla ödeme yapılmıyor.
 
     Aslında burada tepki çeken durum reklamın yapılması değil. Reklamda en küçük bir olumsuz yorum olduğu zaman youtuber'ların ödeme yapmamakla tehdit edilmesi. Yine de burada Microsoft'un çok acayip bir iş yaptığını söylemek zor; çünkü aynı şeyi çok sayıda oyun firması bir baskı aracı olarak kullanıyor.