Haftalık Dizi ve Film Önerisi 04: Community - Monty Python and the Holy Grail

Özgür Eroğlu

Haftalık dizi ve film önerilerimizin dördüncü haftasındayız. Daha önceki tüm öneri yazılarımıza ve bundan sonraki öneri yazılarımıza da buradan ulaşabilirsiniz. Ayrıca sizler de önerdiğiniz dizileri ve filmleri yorumlar kısmına yazmayı unutmayın.

Bu tavsiye yazılarında az bilinen yapımları önerme veya belli bir konsept yoktur. Örneğin Cyberpunk 2077 öncesi herkesin bildiği Blade Runner filmini de Cyberpunk 2077’ye hazırlık amacıyla önerebiliriz. Az bilinen yapımlar ve kaliteli yapımlar dışında, o hafta izlemenizin daha iyi olacağını düşündüğümüz yapımlar da önereceğiz. Şimdi önerilerimize geçelim.
 
Dizi Önerisi: Community
 
 
İlk bölümü 2009 yılında yayınlanan, son bölümü ise 2015 yılında yayınlanan dizinin oyuncuları arasında; Joel McHale, Gillian Jacobs, Danny Pudi, Alison Brie, Ken Jeong, Yvette Nicole Brown, Donald Glover, Chevy Chase ve Jim Rash bulunuyor. Dizinin özellikle ilgi çekici olan kısmı ise yaratıcıları. Dizinin yaratıcılığını Rick and Morty’den tanınan Dan Harmon ve Captain America: Civil War, Captain America: Winter Soldier, Avengers: Infinity War ve Avengers: Endgame’in yönetmenliğini yapmış olan Joe Russo bulunuyor. Joe Russo’nun yapımlarını özellikle saydım, çünkü Marvel evrenindeki en başarılı filmlerin sahiplerinden birisi kendisi. Dizide asıl sorumluluk Dan Harmon’da. Ara ara Joe Russo geliyor ve geldiği bölümlerin gerçekten muazzam bölümler olduğunu söyleyebilirim.

Community’nin önerdiğim diğer yapımlara göre daha popüler olduğunun farkındayım, ancak bu yazıda yer vermemin sebebi, o kadar da konuşulmuyor olması. Sosyal medya mecralarında “En İyi Komedi Dizisi” gibi anketlerde Seinfeld, Friends, How I Met Your Mother, Big Bang Theory ve Brooklyn Nine Nine gibi dizileri görüyorum her zaman. Tamamen bana ait bir görüşü söyleyeceğim burada, bana göre The Office en iyi komedi dizisi. İkinci sırada da Community gelir. Yazımız Community hakkında ama The Office’i de eğer izlemediyseniz, mutlaka izleyin derim. Community’yi neden diğer dizilerden daha başarılı bulduğumu açıklayarak konuya gireyim.
 
 
Seinfeld, Friends ve How I Met Your Mother gibi dizilerin komedisini hepimiz biliyoruz. Yer yer keyifli gelse de uzayan sezonlardan sonra kendini tekrar etmekten başka bir yere varamıyor. Ya da bulunduğu konseptin tamamen dışında çıkıyor. Örneğin Friends; dizinin adından da anlaşılacağı gibi arkadaşlardan oluşuyor. Ama dizide belli bir yerden sonra arkadaş olan kimse kalmıyor. Dizide arkadaş komedisinden, saçma bir ilişki komedisine dönüyor. Ya da How I Met Your Mother. Belirli bir yerden sonra sadece aşk acısı çeken insanlar görüyoruz. Seinfeld’in diğerlerine göre çok daha başarılı olduğunu söyleyebilirim. Community’nin farkı da burada başlıyor. Rick and Morty’nin yaratıcısından geldiği için Community, ister istemez absürt mizah arıyorsunuz ve o aradığınız absürt mizahı sonuna kadar buluyorsunuz. Dizide herkesi kendine çekebilecek mizah çeşidi var. Daha absürt mizah veya “geek” mizahı arıyorsanız; efsanevi paintball bölümleri veya Troy ve Abed karakterlerinin ön planda olduğu bölümler tam sizlik. Kendim için belirteyim bu bölümler gerçekten muhteşem. Ofansif ve rahatsız edici mizah türünü seviyorsanız, The Office gibi; Mr. Chang ve Pierce karakterleri sizin için yardıma koşuyor. Ofansif mizahı o kadar ince bir çizgide tutuyorlar ki gerçekten muazzam. Ya da Friends tarzı komedi seviyorsanız; Jeff, Annie ve Britta gibi karakterlerin duygusal hikayeleri sizi tatmin edecektir. Ayrıca her bölüm bu mizah türü değişmiyor. Her bölümde hepsinin muhteşem bir karışımını izliyorsunuz, sadece bazı bölümlerde bazı türler daha ön plana çıkıyor.
 
 
Dizideki karakterlerin gerçek olduklarını sonuna kadar hissediyorsunuz. Hiçbir karakter kendine yazılan karakterden çıkıp da size hayat dersi vermeye çalışmıyor. Hepsinin kendine ait kötü yanları bulunuyor. Özellikle diğer dizilerde olduğu gibi çıkıp da bir karakter “Birbirimizi sevmeliyiz, çünkü birlikte güçlüyüz.” gibi insanın canını sıkan mesajlar vermeye çalışmıyor. Zaman zaman bu tarz konuşmalar yapılıyor elbette, ama konuşmanın aslında ne için olduğunu izleyip kendiniz görün.

6 sezondan oluşan diziyi şu anda Netflix üzerinde bulabilirsiniz. Yer yer elbette can sıkıcı bölümler gelebiliyor, ancak bu durum sezonda sadece bir tane. Şu sıralar da Community’nin filminin yapılması gibi bir ihtimal bulunuyor ve oldukça yüksek bir ihtimal. Bu yüzden herkesin mutlaka bakmasını öneriyorum.
 
Film Önerisi: Monty Python and the Holy Grail
 
 
Bu filmi tanıtmadan önce Monty Python’ı tanıtmak gerekiyor sanırım. Eğer 30 yaşın altındaysanız Monty Python’ı bilmemeniz çok normal. Monty Python; Graham Chapman, Eric Idle, Terry Gilliam, Terry Jones, John Cleese ve Michael Palin’den oluşan bir İngiliz komedi grubu. 1969 yılında başladıkları, skeçlerden oluşan dizi Monty Python's Flying Circus ile popülerlik kazanan bir gruptur. Günümüzde klişe sayılan çoğu komedi içeriğinin, şakanın ve özellikle İngiliz komedisinin temel taşlarını atmıştır. Günümüze kadar birçok tanınan grup veya isimlerin de desteğini almışlardır. Önerdiğim bu filmin yayınlanmasında, özellikle ünlü İngiliz Progresif Rock grubu Pink Floyd’un da büyük emeği var. Veya hala günümüzde çok popüler olan 42 sayısı ile her yerde görebileceğimiz, Otostopçunun Galaksi Rehberi’nin yazarı Douglas Adams ile de oldukça yakınlar.

Bu ekibi zaten bilenler biliyordur ve hayranlardır. Benim önerme sebebim ise daha küçük yaştaki takipçilerimizin de eğer bilmiyorlarsa bir göz atmaları ve öğrenmeleri. Önerdiğim film 1975 yılında yayınlanan ve oldukça zorlu yapım aşamasından geçen bir film. Örneğin; filmin içerisinde at sürmek yerine, Hindistan cevizinden at sesi çıkartıyorlar. Bunun sebebi bütçe yetersizliği. Ayrıca filmin içerisinde hem döneme hem de kültürlerine karşı çok fazla gönderme bulunuyor. Ancak bunları günümüzde fark etmesi çok da kolay değil.
 
 
Monty Python’ı bir kenara bırakıp filmin konusundan bahsedeyim, ancak şunu söyleyeyim; film hiç de buraya yazdığım gibi bir konuya sahip değil. Britanya’nın kralı olan Kral Arthur, yuvarlak masa şövalyelerine katılmaları için cesur, güçlü ve bilgili şövalyeler aramaktadır. Şövalyeleri bulduktan sonra krallığa dönerler. Krallığa döndükleri sırada Tanrı; şövalyeler ve Kral Arthur ile iletişim kurar ve onlara Kutsal Kase’yi bulmaları gerektiğini söyler. Onlar da bu görev için hemen harekete geçer.

Filmi izlediğiniz zaman alışması zor gelebilir veya sevmeyebilirsiniz. Çünkü dediğim gibi 1975 yılında yapılan bir film ve şu anda izlediğimiz çoğu komedinin esin kaynağı veya temel taşı. İzlediğiniz zaman, eski dönemlerdeki en kaliteli komedinin nasıl olduğunu ve günümüze kadar nasıl geldiğini veya evrildiğini görebilirsiniz. Özellikle İngiliz komedisi seviyorsanız mutlaka izleyin. Filmi Netflix üzerinde bulabilirsiniz.