Syndicate'ten Korsanlara İş Teklifi

Gökhan Yılmaz

ASCII karakterlerle Star Breeze logosu

 
     Oyun yapımcıları çıkardıkları oyunlara genellikle DRM sistemleri (İllegal kopyaları önlemek için hazırlanan koruma sistemleri) entegre ederler ve kopyalanıp internete yayılmamasını umarlar. Fakat yine de en kazık koruma sistemine sahip oyunlar dahi çıkış gününden bir kaç gün sonra (Hatta bir kaç gün önce) kırılmış bir şekilde paylaşım sitelerindeki yerini alır. Peki Syndicate yapımcısı Starbreeze ne yapmış?
 
     Oyunu satın alan kullanıcılardan biri diste bulunan bir .nfo dosyasına rastlamış. Genellikle bu .nfo dosyaları oyunun illegal sürümlerinde bulunur ve onu korsan olarak piyasaya süren ekibin ASCII karakterleriyle hazırlanmış logosu ile açıklamalarını barındırır (Oyunun nasıl kurulacağı ile ilgili bilgiler verir). Oldukça popüler olan bu .nfo dosyalarının orijinal sürümde bulunması oldukça ilginç bir detay.
 
     Bu dosyada Starbreeze'in logosu ve aynı illegal sürümlerde olduğu gibi oyunun nasıl kullanılacağı belirtilmiş:
 1. Diski takın.
 2. Oynayın ;)
 
     Bu esprili açıklamalardan sonra da şöyle bir not bırakılmış:
 
     "Bu dosya korsanlara legal saflara geçmeleri için bir tekliftir. Tüm olan biteni kenardan izlemekten sıkılmadınız mı? Taraf değiştirmek ister misiniz?"
 
     Bu şekilde belirtilen açıklamalardan sonra Starbreeze ile nasıl itribata geçecekleri açıklanmış. Evet, bugün korsanlarla mücadele etmenin yeni bir yolunu daha öğrenmiş olduk. Bu .nfo'nun orijinaline aşağıdan ulaşabilirsiniz.