Marvel's Avengers - İlk Bakış

Özgür Eroğlu


Marvel çizgi romanları yayınlandığı günden bugüne kadar her zaman popüler oldu. Bazen o dönemin en popüleri olmasa da her zaman her yaştan insanın mutlaka bildiği bir markaydı Marvel. Uzun yıllar boyunca çizgi romanlar ile insanların beğenisine sunulan Marvel evreni için birkaç kez sinema girişimi oldu. Ancak 2008 yılında Iron Man serisinin ilk filmi çıkana kadar planlı ve düzenli filmler görmemiştik. Iron Man’in yayınlanması ve üzerine diğer karakterlerin de gelmesi ile sinema evreni denilen şeyin yakın tarihteki en iyi örneğini görmüş olduk. Tüm Avengers ekibini aynı filmde görmek nedense her zaman hayal olmuştu benim için. Bu yüzden 2012 yılındaki Avengers filmi oldukça şaşırtıcı olmuştu. Kurulan bu sinema evreni her yıl daha da büyüdü ve geçtiğimiz yıl Avengers: Endgame ile bir dönem sonlandırıldı ve insanların böyle bir markayı sinemada izleme konusunda ne kadar meraklı olduğunu gördük.

Bu film ve çizgi romanların dolu olduğu dönemde Marvel karakterleri için yapılan birçok oyun da gördük. Genelde Spider-Man gördük hatta. Çoğu Marvel karakterinin bir şekilde yolu bulunup oyunu yapılabilir. Ancak uzun yıllar boyunca çeşitli süper kahraman oyunları görmedik ne yazık ki en azından son dönemde. Bir gün mutlaka her karakterin oyunu yapılır diyordum, ancak aynı filmde olduğu gibi oyunlar için de Avengers ekibinin bir arada olduğu tek bir oyun görebileceğimi sanmıyordum. Hatta bu konuda LEGO oyunları bile az da olsa şaşırtıcı gelmişti bana. Ama bu düşüncem de 2017 yılındaki Avengers’ın oyun duyurusuna kadar sürdü. Çoğu oyuncu gibi ben de çevrimiçi, üstünde çok durulmayan bir oyun olacağını düşünmüştüm. Ama geliştirici stüdyonun Crystal Dynamics olduğunu görünce ne düşüneceğimi şaşırdım. Sonrasında ise oyunun çevrimiçi odaklı değil, hikâye odaklı bir oyun olduğunu öğrendim ve şaşkınlığım iyice arttı. “O kadar oyunu yapılabilecek karakter varken neden tüm ekibi ilk oyundan topluyorsunuz ve böylesine büyük bir yükün altından kalkabilecek misiniz?” soruları, herkesin gibi benim de beynimde döndü durdu.
 

Duyurunun üzerinden 2 yıl geçti ve geçen yıl oyuna dair oynanış görüntüleri gördük ve çıkış yılını öğrendik. Açıkçası ben de çoğu oyuncu gibi uzunca bir süre Marvel’s Avengers’ın “film oyunu” gibi olacağını düşündüm. Ancak Square Enix isteyerek mi yaptı bilmiyorum ama oyunun çıkış tarihinin 2019 değil de 2020 olması oldukça ilginç. Avengers’ın en popüler olduğu dönem kesinlikle 2018 ve 2019’du çünkü. Sonuçta da oyun duyurulduğu günden bu yana kadar birçok fragman, oynanış görüntüsü ve detay paylaşıldı. En sonunda da geçtiğimiz gün oyunun betası yayınlandı. 2, 3 saat süren bu betayı da çıktığı gibi denedim açıkçası, çünkü o kadar farklı yorumdan sonra kendim de deneyimlemeliydim.

Betanın incelemesine ve oyunun ilk bakışına geçmeden önce zaten duyurudan bu yana eleştirilen tarafları kısaca söyleyip geçeyim. Evet, karakterlerin yüz tasarımları sıradan ve ucuz bir Avengers oyunuymuş gibi duruyor. Bu konuda çok da ağır eleştiri yapmaya gerek var mı, bilmiyorum. Çünkü Marvel veya Disney bu konuda net bir tavır takınmış olabilir. Sinemada yarattıkları gerçekten büyük ve iyi kazandıran bir evren var. Oyunun kötü çıkması durumunda asıl para kazandıkları markaya zarar verebileceklerini düşündükleri için Square Enix’i zorlamış olabilirler. Veya hali hazırda sinemada bir evren varken, filmdeki oyuncuların yüzü oyunda kullanılsa, kendi yarattıkları evrenle bir karışıklık olabilirdi. Marvel Sinematik Evreni’ni beğenip beğenmemek elbette size kalmış, ancak evren için harcanan çaba ortada. Her karakterin nerede, nasıl, ne zaman görüneceğine kadar düşünüyorlar. Seslendirmen olarak oyuncuları çağırsalar buna da para yetmez. Ya da bu iki sebep dışında bunlar gibi onlarca sayabileceğim sebepler yüzünden böyle bir tasarıma gitmiş olabilirler. Sonuçta bu işlerin başında, işinde profesyonel ve bilgili insanlar oturuyor. Yüz tasarımlarını bir kenara bırakırsak, seslendirmen konusunda gayet güzel bir iş çıkartılmış. Yani FIFA 08’in Türkiye Ligi oyuncularına benzeyen kahraman suratlarını görmezden gelir ve sadece sese odaklanırsanız ortada gayet güzel bir iş var. Seslendirme kadrosunda Troy Baker, Nolan North, Laura Bailey, Travis Willingham, Sandra Saad, Darin De Paul, Jeff Schine ve Edmund Kingsley bulunuyor. Sizin de görebileceğiniz gibi seslendirmenler sektörün en başarılı isimleri. Diğer hızla geçeceğim eleştiri de grafikler. İlk gösterilene göre çok net bir downgrade var. Ancak bu eleştiri için oyunun tam sürümünü beklemek gerekiyor.


Beta, oyunun duyurusunun yapıldığı günden beri gösterilen köprü bölümü ile başlıyor. Kaptan Amerika hariç diğer kahramanlar köprüye gidiyor ve kötülerin amacının farklı olduğu anlaşılıyor. Bu sırada da Kaptan Amerika’nın olduğu gemi patlıyor ve Kaptan Amerika ölüyor. Köprü bölümünde sırayla tüm kahramanları kısa kısa oynatıyor oyun size. Sanki tanıtım amaçlı yapılmış gibi bir bölüm gibi. Bu bölüm bittikten sonra ara sahne giriyor ve olaydan sonraki süreci anlatılıyor. Sonra da Ms. Marvel ve Bruce Banner yani Hulk ile oyuna başlıyorsunuz. Bildiğiniz gibi oyunun vaat ettiği en büyük şey, her karakterin özel bir oynanış stili ve geliştirme seçeneği olacak olması. Oyunun beta kısmı olduğu için geliştirebilecek kadar sadece Ms. Marvel ve Hulk ile oynayabiliyorsunuz ki bu kısma bakarak da şunu diyebilirim ki evet, gerçekten vaat ettiklerini yapmışlar. Etraftan her karakter için farklı eşyalar bulabiliyor ve seviye atlayarak yeni yetenekler öğrenebiliyorsunuz. Ancak bir RPG oyunu kadar derinlikli değil elbette. Aslında her karakter farklı bir oynanış sunuyor evet, ancak aynı tuşlar üzerinden sunuyor bunu. Yani aslında bastığınız tuşlar aynı kalıyor ama gördüğünüz görüntü değişiyor. Şöyle anlatayım. Oyundaki her karakterin nişan alıp atabileceği bir özelliği var. Her karakter aynı tuş ile bunu yapabiliyor. Örneğin; Hulk yerden taş söküp onu, Iron Man lazerini, Kaptan kalkanını, Thor çekicini atıyor; Black Widow tabancası ile ateş ediyor, Ms. Marvel da eli ile uzanıp vuruyor. Bundan sonra bahsedeceğim her özelliği her kahraman aynı tuş ile yapıyor. Her karakterin üç farklı özelliği bulunuyor. Bunlardan ikisi daha küçük özelliklerken biri de en etkili özelliğiniz oluyor. Bunun dışında klasik olarak bir adet normal saldırı ve bir adet ağır saldırı özelliğiniz var. Bir de kaçma tuşunuz var. Aslında anlattığım bu kısım LEGO’nun Marvel oyunlarına çok benzer.
 

Her ne kadar oynanış nerdeyse her zaman aynı tuşlar üzerinden olsa da bir karakterden başka bir karaktere geçtiğinizde, karakterin değiştiğini sadece görsellikle değil, oynanışla da fark ettirebiliyor oyun. Örneğin oyun size Hulk’ın daha yavaş, Black Widow’un daha hızlı bir karakter olduğunu hissettirebiliyor. Bu iki karakter arasında zaten net bir fark var, ancak oyun Ms. Marvel ve Black Widow arasındaki farkı da hissettirebiliyor. Dediğim gibi her karakteri doyasıya oynayamıyorsunuz betada. Ancak ilk bakış olarak şunu söyleyebilirim ki gerçekten her karakterin kendine has bir oynanışı var. Thor’un çekicini ve Kaptan Amerika’nın kalkanını atıp tutması, God of War’daki balta olayına oldukça benziyor. Ancak Kaptan Amerika direkt atıp tutarken, Thor atıyor ve geri çağırmak size kalıyor. Aynı God of War’da olduğu gibi geri çekerken önünüzde düşman varsa çekiç size gelirken düşmanlara çarpıyor. Yani aslında şunu rahatlıkla söyleyebilirim. Çoğumuzun tedirgin olduğu her karaktere yeteri kadar vakit ayırabilecekler mi, farklı olacak mı ve bu keyif verecek mi sorularının cevabını beta bizlere veriyor ve evet, kesinlikle oynanış konusunda vaat ettiklerini yerine getirmişler. Dövüşmesi oldukça keyifli. Oyunun çıkış zamanında oyunda 6 farklı oynanabilir karakter olacak. Sonrasında ise Spider-Man ve Hawkeye oyuna eklenecek. Spider-Man’in PlayStation 4 sahiplerine özel olduğunu hatırlatayım. Çıkışındaki karakterlerle bile oynanış gayet keyifli ve çeşitli olur. Diğer karakterler ile birlikte de iyice çeşitlenir. Oyun hataları yok mu, elbette var.


Dediğim gibi her karakteri özelleştirebiliyorsunuz. Daha öncesinde açıklandığı gibi çizgi romanlardan, filmlerden veya diğer yerlerden bilinen hazır kostümlerin olacağı gibi ayrı ayrı parçalar da bulunacak oyunda. Beta kısmında bu tarz bir kostüm olayına çok girmemişler, o yüzden çok konuşamayacağım. Direkt olarak görünüşü değiştiren eşyalar yerine, daha küçük eşyalar bulunuyor oyunda. Kolye veya bileklik gibi. Bunlar da sağda solda gezerken bulduğunuz kutulardan çıkıyor. Bu kutular için de ekstra bir konsept işine girilmemiş. Karakter kutunun yanına gidiyor açıyor ve alıyor. Konsept işine girilmemiş diye şu yüzden belirttim. Yeşil bir dev olan, kesinlikle laftan anlamayan, tek derdi ezmek olan Hulk, kutu açıyor. Evet basit bir tekmeyle açıyor ama Hulk neden kutu açıyor? “Yeşil bir dev olması sorun değil de kutu açması mı sorun?” diye bir soru aklınıza umarım gelmemiştir ama geldiyse diye açıklayayım. Hulk karakteri hali hazırda olan bir karakter ve nasıl biri olduğunu biliyoruz. Bu karakter bulunduğu evrenin içerisinde tezat bir hareket yaparsa bu elbette göze batar. Ve bu kadar büyük ve sinirli bir karakterin kutu açıyor olması biraz anlamsız olmuş. Keza diğer karakterlerde de bu durum olacaksa ki olacak büyük ihtimalle, Thor gibi bir tanrının kutu açması ya da her şeyi üretebilecek Tony Stark’ın kutu açıyor olması da son derece anlamsız olacak. Bu durum oynanışı etkiliyor mu, elbette hayır. Oyundan aldığınız keyfi kesinlikle etkilemiyor, ancak ister istemez anlamsız geliyor.

Bir diğer sorun ise ki bence bu oyundan alınan zevki azaltıyor, kontrol ettiğimiz karakterin kim olduğunu oyun hissettiremiyor. Oyunda her karakterin bir can barı var. Evet, Thor ve Hulk’ın bile var. Hulk ile uzun uzun oynadığım için rahatça konuşabilirim. Benim bildiğim Hulk, birkaç tane robotla dövüşürken zorlanmaz. Veya basit bir askere saf dışı bırakmak için 3, 4 kere vurmaz. Alır, fırlatır ve biter. Ama Black Widow basit bir düşmanı saf dışı bırakmak için bu kadar uğraşabilir, evet. Ancak oyun her karaktere farklı bir düşman çıkarmak yerine veya farklı bir etki koymak yerine her karakter için tek bir mekanik koymuş. Bu mekanik sonucunda da basit bir robotu saf dışı bırakabilmek için Hulk ile bir süre dövmek zorunda kalıyoruz düşmanları. Parçalaya parçalaya, vura kıra gitmek dururken Hulk ile düşmanın yumruğundan kaçmak zorunda kalıyorum. Bu da ister istemez aldığım keyfi düşürüyor. Bu durumun betaya özel olmadığını ve oyunun tam sürümünde de bulunacağını rahatça söyleyebilirim.


Bir de bazı ufak problemler mevcut oynanışta. Ancak bu durum bana özel de olabilir, yani ben becerememiş olabilirim. Iron Man ile uçarken ateş etmek biraz zor. Kontrolcü ile oynarken genelde bir şeyleri uçurmak daha kolaydır ama ben biraz zorlandım. Hulk’ın zıplayışları biraz kalitesiz duruyor. Özellikle bir yere tırmanırken sanki düşük bütçeli bir oyunmuş gibi hissettiriyor. Ağır bir karakterden hızlı bir karaktere geçince, oyun sizi başlangıçta çok zorluyor. Karakter geçişleri oyunun içerisinde sıkça değil de bir bölümü 1 veya 2 karakterle bitirecek şekilde olursa daha keyifli olur.

Son olarak oyuna dair bazı keşkelerimden bahsetmek istiyorum. Bildiğiniz gibi Avengers ekip üyelerinden bazılarına özel oyun yapılsa çok keyifli olabilir. Black Widow, Thor, özellikle Kaptan Amerika ve Hawkeye. Bunlara teker teker oyun yapıp daha derinlikli bir oynanış sunmaktansa nedense böyle bir Avengers işine girilmiş. Bu saydığım karakterlerin de kendine ait muazzam hikayeleri mevcut. Herhangi biri için ona odaklı oyun yapılsa oynanış çok daha keyifli olabilirdi. Hatta aynı sinemada yaptıkları gibi her karaktere ayrı ayrı oyun çıkartıp en sonunda devasa bütçeli bir Avengers oyunu yapılabilirdi. Elbette sinemadan kazandıkları kadar kazanamazlardı büyük ihtimalle ama hayali bile güzel böyle bir evrenin. Yapması da oldukça zor ayrıca farkındayım.


Genel olarak toparlamak gerekirse, sadece betaya bakarak karşımızda başarılı bir oyun olduğunu söyleyebilirim. Vaat ettikleri şeyler arasında bizlerin en korktuğu şeyleri başarılı bir şekilde başarmışlar. Ancak yine de eksikler mevcut. Ayrıca oyun çıktığında co-op olarak oynamak da oyunun kalitesini farklı bir yere çekebilir. Şu an için oynanış konusunda çeşitli bir oyun duruyor karşımızda. Ancak dediğim gibi ufak mantıksal hatalar az da olsa rahatsız ediyor. Hikayesi konusunda konuşmak için erken çünkü oyunun tamamını oynamak lazım bunun için. Ancak en kötü ihtimalle ortalama bir hikâye olacağını söyleyebilirim.

Kısacası keyifli ve eğlenceli bir oyun olacak gibi duruyor. Yılın en iyileri listesine belki en sondan girebilir. Oynarken keyifle oynayacağımız, ancak bir süre sonra unutacağımız ve yıllar sonra pek de hatırlamayacağımız bir oyun olacak gibi duruyor. Star Wars Jedi Fallen Order’ın bıraktığı etki gibi diyebilirim. Umarım yanılırım da yıllarca keyif aldığımız, unutamadığımız bir oyun olur tabii orası ayrı.
 
Marvel’s Avengers; 4 Eylül’de PlayStation 4, Xbox One ve PC için çıkışını gerçekleştirecek. Oyun çıktığında her şey tamamen netleşecek.