El Konsolları İçin Kıyamet Vakti

Talha Aynacı

Oyunlar... Eğlence sektörünün vazgeçilmez bir parçası.

 
    Oyun sektörünün ilerleyişi üzerine tespitlerde bulunan ve konu hakkında farklı kitap çalışmaları sunan Gamesbrief şirketi analisti Nicholas Lovell, Londra Oyun Konferansı'ndaki konuşmasında el konsolları için kıyamet vaktinin yaklaştığını ön gördü. Tartışmanın yaşandığı bir diğer konu başlığı PlayStation Home içinse oyun sektörünün "tanınmamış kahramanı" yakıştırmasını yaptı.
 
    Analist, konuşmasında dijital oyun satışlarında hangi firmaların hayatta kalacağını hangilerininse yaşama şansının sıfır olduğu konusunda, dinleyicilerini ikna etmek için bazı açıklamalarda bulundu.
 
     Katılımcıların % 82'si Lovell ile el konsollarının kıyameti yaşamak üzere olduğu konusunda hekfikir. Analist şu andaki el konsolların akıllı telefonlarla mücadele edecek seviyede olmadığını ve el konsolları kullanıcılarının sadece ufak bir kesiminin dahi bu konsolları almaktan vazgeçmesinin, taşınabilir konsol sektörünü öldürmek için yeterli olacağı inancında:
 
“Eğer Playstation Vita'yı piyasaya sürmek üzereyseniz... Bu korkunç birşey.”

     Ancak Lovell, bu konuda PS Vita'yı tamamiyle yetersiz görmüyor. Analist, PS Home'un sahip olduğu free-to-play oyunlarının, konsol için altın madeni niteliğinde olduğu fikrinde.

       Aynı görüşte olmayan katılımcıların % 59'u, Home sisteminin dijital oyun çağına ayak uyduramayacağı ve çok geçmeden sektörden silineceğini savunuyor. Analistimiz ayrıca Farmville ile üne kavuşan Zynga'nın gerekli iyileştirşmeleri yapmazsa büyük kan kaybedeceğini, THQ'nun güçlü / doğru markalara sahip olmadığını, daha güçlü silahlara sahip olması gerektiğini ve aboneli MMO'lar cephesinde Warcraft kalitesine erişememiş her bir MMO'nun markete büyük bir riskle girdiğini öne sürdü ve düşüncesini şu cümleyle tamamladı:
 
" The Old Republic'in ardından artık aboneli MMO'lar görmeyeceğimizi düşünüyorum."
 
     Analistle birlikte katılımcıların % 95'i ise Amazon'un Kindle isimli mağazasını bu konuda son derece başarılı buluyor.