Jailbreak Takipçileri... Sony Sizi Görüyor!

Talha Aynacı

GeoHot, iPhone'u da kırarak isminden fazlasıyla söz ettirmişti. Apple değil belki ama Sony bu konuda Geo'ya kök söktüreceğe benziyor.

 
     Gerçi biz San Francisco'da yaşamıyoruz ama... Sony, George Hotz'un sitesine girerek Jailbreak için gerekli dosyaları indirenlerin kimliklerine ihtiyaç duyduğunu iletmesinin ardından federal yargıç, 2009 ocak ayı ve bugüne değin George Hot ve Jailbreak sitesini ziyaret edip, dosyaları indirenleri görüntüleme hakkını Sony'e verdi. Sony ayrıca Youtube, Google, Twitter ve GeoHot'un sitesinin hostluğunu sağlayan Bluhost'a karşı bir dava kazanarak Jailbreak içeriğiyle ilgili bilgi arayanları görüntüleyebilecek.
 
      Sony'nin ziyaretçi bilgilerine ihtiyacı olmasının sebebi ise, iddaa ettiği gibi Jailbreak kullanıcılarının çoğunluğunun California eyaletinde bulunduğunu bu bilgilerle kanıtlayacak olması. Böylelikle  Sony, GeoHot'u sadece yaşadığı şehir New Jersey'de değil, San Francisco'da da mahkemeye verebilecek.
 
    Japon devi, korsan oyun ve yazılım karşısında bu korku saçan önlemler almasına nazaran bir açıklamada bulunan  Electronic Frontier Foundation (EFF)'dan personel avukatı Corynne McSherry ise bu durumun yakışıksız olduğunu ve aşırı tepki verildiğini açıkladı. EFF, kurulduğu 1990 yılından bu yana internette kişisel özgürlükler üzerine çalışmalar yapan bir grup olarak biliniyor.