PS3 İçin Yeniden Yapılsa Dediğimiz PS1 Oyunları

Alkan Adakaner


Image and video hosting by TinyPic
 
     Yukarıdaki Playstation resmini görünce eminim sizin de benim gibi tüyleriniz diken diken olmuştur. O dönemi yaşayan hangi oyuncu PSX'i özlemiyordur ki? Belki de benim gibi siz de o dönemde oyunlardan aldığınız zevki şimdi alamıyorsunuzdur.
 
      Silent Hill, Resident Evil, Metal Gear Solid, Gran Turismo gibi efsanelerin doğduğu (MGS'nin öncesi de vardı Metal Gear adıyla) Playstation X, sadece Sony'nin değil bütün oyun dünyasının gururu olmuş bir konsoldur. PS3'ü beğenmeyen oyuncular olabiliyor, ama PSX'i sevmeyen bir oyuncu tanımıyorum.
 
      Hayran olduğum Sega Dreamcast ile kardeşçe yanyana duran günleri hatırlıyorum. İnternet o kadar da yaygın değil, konsol savaşları genellikle firmalar arasında geçiyor. Ben de her iki konsolda bayıldığım oyunları sakince oynayabiliyordum. O zamandan kalan harika anılarım var, o dönemi yaşayan oyuncuların hemen hemen hepsinde olduğu gibi.
 
     Playstation X döneminde rahat olmamın sanırım tek nedeni konsol savaşlarının olmaması değildi. DLC (indirilebilir içerik) derdi yoktu, online oyunların stresine gerek yoktu, çünkü insan hiç olmayan bir şeyi istemiyordu. (tamam bu nesilde ben de doğal olarak bazen online oynuyorum)
 
     Peki o dönemde oynadığınız ve sizi büyüleyen oyunların yenilenmiş grafiklerle karşınıza çıkmasını ister miydiniz? Mesela Resident Evil 1 ve Metal Gear Solid 1 gibi mükemmel oyunlar Nintendo Gamecube için yenilenmiş grafiklerle piyasaya çıkmıştı ve son derece başarılı olduklarını söyleyebiliriz. PS 1'in bu mükemmel oyunları neden Playstation 3'te de piyasaya çıkmasın ki? Belki firmalar mali nedenlerle bunu istemiyor olabilir, fakat siz olsanız hangi oyunları gelişmiş grafiklerle oynamak isterdiniz?
 
       Aşağıda gördüğünüz listeye tabi ki benim kendi seçimim ve sizin zevkinize göre bu liste değişecektir. Ben listeyi hazırlarken araba yarışları, futbol oyunları veya dövüş oyunları gibi türlerden ziyade hikaye tarafından sürüklendiğimiz oyunları listeye aldım. Listeyi hazırlarken herhangi bir sıralama gözetilmemiştir. Bizim seçimimiz aşağıdaki gibi, sizin listeniz nasıl olurdu?
 
Metal Gear Solid
     Bundan tam 12 yıl önce PS1 ekranlarında görücüye çıkan Metal Gear Solid, Hideo Kojima'nın efsanesi haline geldi. Mükemmel sunumunun yanı sıra eğlenceli oynanış yapısıyla dikkat çeken oyun gizlilik temasını Tenchu serisi ile birlikte işleyen en iyi oyundu. Hala başarıyla devam eden seri o günlerden kalan heyecanı sunabilen ender serilerden biri olarak görülebilir.
Image and video hosting by TinyPic
 
Resident Evil 2-3
  Resident Evil 1'i Gamecube'de oynadıysanız eminim büyülenmişsinizdir. Korkuyu yüksek kalitedeki grafiklerle oynamak çok zevkliydi. Resident Evil 2 ve 3'ü Playstation 3'ün görsel gücüyle oynadığımızı düşünmek bile heyecan verici. Resident Evil 4 ve 5'te hayal kırıklığına uğrayanlar için RE 2 ve 3'ü yeniden oynama şansı kadar güzel bir haber olamazdı herhalde.
Image and video hosting by TinyPic
 
Vagrant Story
    Vagrant Story adını RPG oyuncuları iyi bilse de Final Fantasy nedeniyle yeterince ünlü olamamış bir oyundur, fakat kalitesi konusunda şüphemiz yok. İnanılmaz sinematik sunumu, merak uyandırıcı hikaye akışı, kendine has derin savaş sistemi ile Vagrant Story eminim PS3'te mükemmel görünürdü.
Image and video hosting by TinyPic
 
Final Fantasy VII
    Haziran 1997 tarihinde konsollarda RPG türü inanılmaz bir oyunla karşılaştı. FF hayranlarının çoğunun da kabul ettiği gibi Final Fantasy VII serinin en iyi oyunu olarak karşımıza çıkmıştı. Final Fantasy XIII'ün yarattığı hayal kırıklığı belki de bu oyunu mükemmel grafiklerle oynama imkanına kavuşunca yok olabilir. Square Enix bu konuda isteksiz davransa da bizim ümitlerimiz tükenmiş değil.
Image and video hosting by TinyPic
 
Silent Hill
    Şu sıralar Silent Hill serisinin 8. oyunu ile ilgili çalışmalar devam ediyor, ama serinin hayranları bu konuda pek de umutlu değil. Silent Hill kasabasına yaptığımız ilk yolculuğu, korkuyu iliklerimize kadar hissettiğimiz o ilk kabusu hatırlıyor musunuz?  Acaba hatıralarımızı abartıyoruz mu dedim geçenlerde kendi kendime, sonra Silent Hill 1'i PSN'den indirdim ve tekrar bitirdim. Sonra kendi kendime hiç de abartmıyoruz, hatta az bile söylüyormuşuz dedim.

Image and video hosting by TinyPic
 
Syphon Filter
     Belki Syphon Filter hiçbir zaman Metal Gear Solid kadar ünlü olamadı, ama PSX için piyasaya çıkan 3 oyunu da yüksek kalitedeydi. PS2 ve PSP'de yok olup giden ve eski değerini kaybeden serinin PSX'teki oyunları başarılı gizlilik öğeleri, hızlı aksiyon sahneleri ile dikkat çekmişti. Gabe Logan'ın maceralarını yeniden yaşamak eminim çok güzel olurdu.
Image and video hosting by TinyPic
 
Tenchu 2
      Metal Gear Solid ile birlikte aksiyon-gizlilik öğelerini en iyi işleyen oyun olan Tenchu 2, PS klasikleri arasında yer alıyor. Mükemmel diyebileceğimiz ilk 2 oyundan sonra, yeni nesile geçilmesiyle birlikte malesef seri de "kötü" oyunları ile yok olup gitti. İlk iki oyunu sadece yenilenmiş grafiklerle çıkarsalar sanırım başarılı olurlardı.
Image and video hosting by TinyPic

Parasite Eve 2
    İlk Parasite Eve oyunu rpg ağırlıklıydı ve çok da büyük ilgi görmemişti. Parasite Eve 2 ise Resident Evil benzeri korku öğeleri ile RPG öğelerini başarılı bir şekilde birleştiren harika bir oyundu. PSX'in en iyi grafikli oyunlarından olan Parasite Eve 2'nin mükemmel ses efektleri bizi Nevada çölünde yalnız hissettirmeyi mükemmel bir şekilde başarıyordu. Şu sıralar Parasite Eve 3rd Birthday'i aksiyon oyunu olarak geliştiren Square Enix'in çok kötü bir iş çıkaracağını düşünüyoruz. Parasite Eve 2 yeniden yapılsa eminim tam bir "sanat eseri" olurdu.

Image and video hosting by TinyPic
 
Dino Crisis
     Oyuncular arasında Resident Evil'ın Dinozorlu hali olarak tanımlanan Dino Crisis'e bu tanım gerçekten de uyuyor. Yine de tam olarak asla RE kopyası diyemeyeceğimiz oyun karanlık atmosferi, ürkütücü müzikleri ve zor bir oyun olması ile dikkat çekmişti. Mermi kıtlığı içinde birbirinden vahşi dinozorlara karşı savaşmayı özledik. Dino Crisis 2 ile de PS1'de aynı başarıyı devam ettiren Capcom'un Xbox'a özel olarak hazırladığı Dino Crisis 3 tam bir faciaydı. Şimdi bu seri yok olup gitmiş gibi görünüyor. Dino Crisis 4 olmasa bile 1. oyunu mükemmel grafiklerle oynamak isterdik.
Image and video hosting by TinyPic
 
     Bizim listemiz burada sona eriyor. Eminim listeye eklenecek daha onlarca oyun vardır. Playstation X'te oynadığımız bazı oyunları asla unutamayacağız. Bugün oyun oynamayı bu kadar seviyorsak, PSX oyunlarına çok şey borçlu olduğumuz kesin.