Dün itibarıyla yeni bir
haberle uyandık ve bu haber bildiğiniz üzere Türk oyuncularını derinden üzen bir gelişme olarak karşımıza çıktı. Steam platformunu herkes gibi siz de biliyorsunuz ki PC oyuncularının uğrak noktası olarak karşımıza çıkıyor ve bu noktada burada ucuz oyunlarla beraber karşılaşıyor ve Epic Games'in öncesinde bile uzun süredir Steam platformu yer alıyordu.
Nitekim geldiğimiz noktada işler değişecek gibi görünüyor. Çünkü geçtiğimiz gün açıklanan bir gelişme ile beraber Steam platformu üzerindeki Türk Lirası ibaresi kaldırılıyor ve bundan sonraki süreçte ise Türk oyuncular olarak tamamen oyunları dolar endeksli olarak satın almaya çalışacak. Yani platform üzerinde artık dolar üzerinden bakiyemiz görünmeye hazırlanıyor. Dolayısıyla daha önceden burada bulunan Türk lirası olan bakiyeleriniz de dolar kuruna doğrudan çevriliyor ve biz de burada dolar üzerinden alışverişimizi yani oyunlarımızı satın almayı bekliyoruz.
Bizleri neler bekliyor?
Elbette içerisinde bulunduğumuz durumda yeni oyunların ve büyük bütçeli yapımların neredeyse bin liranın üzerinde çıkış yaptığını görebiliyor ve bu da gerçekten de biz oyuncuları zorlayan bir fiyatlandırma ile beraber karşımıza çıktığını söyleyebiliyoruz. Ancak bundan sonraki süreçte daha fazla para ödeyerek bu oyunlara ulaşma imkanına sahip olabilecek ve hatta büyük bütçeli yapımların haricinde bağımsız geliştiricilerden gelen oyunları da dolar ile beraber satın almaya kalkacak ve bu da bize elbette daha yüksek maliyetli bir şekilde geri dönecek. Dolayısıyla Türk lirasının Steam platformundan kaldırılması gerçekten de Türk oyuncuları yani bizler için büyük bir olumsuzluk durumunu içeriyor.
Bundan sonraki süreçte ise gerçekten de zorlu bir durum bizleri bekliyor çünkü orijinal oyun fikri aslında Steam platformuyla beraber hayatımıza geçmiş bulunuyordu ve önceki yıllarda bu platform içerisinde aldığımız oyunları kendi kütüphanemize ekleyebiliyor ve korsan oyunculuğuna bir noktada azaltmıştık. Ancak geldiğimiz noktada işler değişecek gibi görünüyor.
İçerisinde bulunduğumuz ekonomik sıkıntılar nedeniyle ülkemizde gün gün fiyatların arttığını görebiliyor ve bu durumdan diğer sektörlerde olduğu gibi oyun sektörü de büyük oranda etkileniyor. Yurt dışında da aynı şekilde artan maliyetler ve fiyatlandırmalar nedeniyle de oyunların fiyatları yükseliyor ve aynı zamanda ülkemizde dolar fiyatları da ne yazık ki Türk Lirası karşısında artmaya devam ediyor. Durum böyle olunca iki tarafta da bir yükseliş söz konusu olarak karşımıza çıkıyor ve bu da gerçekten Türk oyuncularını büyük oranda olumsuz etkiliyor.
Epic Games platformuna geçişler yavaş yavaş başlayacak gibi
Burada yapacağımız en temel şey şu aşamada oyunları kütüphanemize eklemek ve alabileceğimiz kadar oyunu kütüphaneye dahil etmek. Elbette Steam platformu dışında Epic Games burada imdadımıza yetişebiliyor ancak Epic Games'in kullanıcı arayüzü ve başarımlar gibi birçok özelliği ne yazık ki Steam platformunda olduğu kadar iyi işlemiyor ve dolayısıyla oyuncular bu uygulamayı ne yazık ki yeterli bulmuyor. Epic Games bildiğiniz üzere her hafta yeni ve ücretsiz oyunları bizlere sunuyor ve aynı şekilde burada oyunları orijinal olarak oynamaya ve hatta Türk Lirası ile beraber buradaki oyunları satın almaya devam edebiliyoruz.
Nitekim Steam platformunun aksine Epic Games kanadında herhangi bir açıklama yapılmıyor. Dolayısıyla biz de burada Türk Lirası ile beraber satın alımlara devam etmeye çalışıyor ve Steam platformunun karşısında Epic Games'in yükselişe geçeceğini de elbette bir noktada söyleyebiliyoruz. Ancak Steam kadar popüler bir uygulama haline gelir mi gelmez mi burası bilinmiyor. Fakat ucuz fiyatlandırma nedeniyle birçok oyuncunun Epic Games'e doğru kayabileceğini rahatlıkla söyleyebiliyoruz.
Hatta şu anda hiçbir ödeme yapmadan her hafta Epic Games üzerinden çeşitli oyun ve oyunlar elde edebiliyor ve burada gerçekten de geniş bir oyun kütüphanesine sahip olabiliyorsunuz. Aynı şekilde burada satın aldığınız oyunlar orijinal bir şekilde karşımıza çıkıyor ve böylece burada da kendimize ait geniş bir içeriği bulabiliyoruz.
Sabaha karşı yapılan Steam'in hamlesi gerçekten de şaşkına uğrattı
Sabaha karşı açıklanan gelişme ile beraber Steam platformunda yer alan Türk Lirası ibaresi 20 Kasım tarihi ile beraber yollarını ayırmaya geliyor. Burada bulunduğumuz noktada kendimizi MENA adlı bir bölge içerisinde buluyor ve MENA adlı bu bölge içerisinde Orta Doğu ve Kuzey Afrika bölgelerinde yer alan ülkeler yer alıyor. Biz de bu bölge içerisine geçiş yapmaya hazırlanıyoruz. Aynı şekilde Arjantin ülkesi de bizimle beraber bulunduğu bölgenin içerisine dahil oluyor ve burada da tüm oyunlar dolar üzerinden satın alınmaya hazırlanıyor.
Steam'in bölgesel dolar önerisine büyük firmalar uymuyor
Dolar bazı satın alımlarla beraber yine de yerel dolar fiyatlandırması ile beraber karşılaşmaya hazırlanıyoruz. Steam burada yine yurt dışında 70 dolardan çıkış yapan bir oyunu 33-35 dolardan ülkemizde / içerisinde bulunduğumuz bölgede satmayı öneriyor. Ancak bu öneriye elbette geliştiriciler veya yayıncılar istediği şekilde uyuyabiliyor veya bu önerinin tamamen dışına çıkarak oyunu 70 dolar üzerinden satışa çıkartabiliyor. Dolayısıyla burada yapılacak herhangi bir şey bulunmuyor ancak Steam'in önerdiği dolar kuru yukarıda da bahsettiğim gibi 70 dolarlık bir oyuna 33 dolardan çıkarmak.
Bunun yanı sıra Steam'in 20 dolarlık bir oyunu da 10 dolarlık bir fiyatla içerisinde bulunduğumuz bölgeye sunmak gibi bir hedefi daha bulunuyor Her ne kadar yerel dolar fiyatlandırması olsa da elbette ülkemizde artan dolar kuru nedeniyle bu fiyatlandırmalarla beraber yüksek ücretler ödemek durumunda kalıyor ve bununla beraber de 5 oyun alabiliyorsak artık 3 oyunla beraber yetinmek durumunda kalacağız.
Türk Lirasının platforma eklenişi daha dün gibi aklımızda
Geldiğimiz noktada ne yazık ki herkes gibi biz oyuncular olarak oldukça üzgün durumdayız. Steam platformu ilk çıkışı ile beraber içerisinde Türk lirasını barındırmıyordu, yeni bir güncelleme ile beraber ilk geldiği zamanları hatırlıyoruz. Ancak şimdiki zamanda ise Türk Lirasının buradan kaldırılması elbette paranın üzerindeki değerinin ne kadar eksildiğini bizlere gösteriyor. Bu durumda yukarıda da bahsettiğim gibi diğer sektörlerde olduğu gibi oyun sektörü de büyük oranda etkileniyor ve günden güne daha da zorlu günler bizleri bekliyor diyebiliriz.
Burada sadece oyunlar konu değil aynı zamanda alabileceğimiz ekipmanlar, donanımlar oyun kasaları ve daha fazlası da elbette yüksek maliyetle beraber karşımıza çıkıyor. Yurt dışındaki fiyatlandırmalara bakacak olursak; yurt dışında yaşayan oyuncular yine kendi fiyatlandırmalarıyla beraber istediği içeriklere ve eğlence donanımlara erişebilirken ülkemizde ne yazık ki bu tür donanımlara ve içeriklere erişmek zorlu bir yolu beraberinde getiriyor.
Eğlence sektörü lüks bir hayata kayıyor
Eğlence sektörü içerisinde ucuzluğuyla ön plana çıkan oyun sektörü gerçekten de şu anda içerisinde bulunduğumuz durumları düşünürsek yüksek maliyetlerle ve fiyatlandırmalarla beraber karşımıza çıkıyor ve adeta bir lüks haline gelmeye hazırlanıyor. Nitekim artar fiyatların ve oyun maliyetlerinin yükselmesi ile beraber de ülkemizde neredeyse oyun oynamak gençlerin bir hayali olmaktan çıkıyor. Bunun yanı sıra ancak lüks bir sektöre doğru kayma gösteriyor. Burada ne yazık ki yapılacak herhangi bir şey bulunmuyor.
Geldiğimiz nokta üzücü.. Tüm bunlar dışında sizin de bu kapsamda düşüncelerini bekliyor ve içerisinde bulunduğumuz bu noktadaki yorumlarınızı aşağıdaki kısımda belirtebilirsiniz. Bu kapsamda diğer arkadaşlara yol gösterebilir ve yapılacaklar konusunda bir fikir sunabilirsiniz. Umuyoruz ki işler bir yerden sonra daha iyiye gitsin ve tekrardan eski günlere geri dönelim. Şu an için tek temennimiz bundan ibaret diyebiliriz.