2011 yılı oyun dünyası açısından çok bereketli geçti. Pek çok büyük oyun çıkışını yaparak oyunculara eşsiz bir sene yaşatırken, bazı firmalar açısından pek de olumlu bir yıl olmadı. Sony, Silicon Knights, Harmonix, Activision, 2K, THQ, Ignition ve Zipper Interactive gibi firmalar yıl içerisinde işten çıkarmalarla karşılaştı. Bu yıl kapanan firmalara baktığımızda her ay için kepenkleri çekmiş bir stüdyo görüyoruz.
Bizzare Creations (1988-2011)
Dikkat çeken yapımları: Project Gotham Racing, Blur ve Geometry Wars
Stüdyo Xbox için Project Gotham Racing'i geliştirerek kendine sağlam bir oyuncu kitlesi oluşturuken, sonradan oyuncular için saplantı haline gelen Geometry Wars'u çıkarttı. The Club isimli oyunları pek tutmadı ve 2007'de Activision tarafından alındılar. Artık yaratıcılıkları Activision tarafından sınırlanmıştı ve Blur ile tekrar yarış oyunlarına döndüler. Blur iyi karşılandı fakat finansal açıdan bekleneni vermedi. Stüdyoyu bitiren oyun James Bond Blood Stone oldu.
Team Bondi (2003-2011)
Dikkat çeken yapımları: L.A. Noire
Uzun ve yorucu çalışma saatleri ve stres Team Bondi'nin pek çok çalışanını ve dolayısıyla da L.A. Noire'ın geliştirilmesini etkiledi. Oyunun yedi senedir geliştiriliyor olması da bunun en büyük kanıtı. Rockstar Games, artık Team Bondi'ye destek vermeyeceğini açıklayınca bir sonraki projesine başlayamadan kapılarını kapatmak zorunda kaldı.
Propaganda Games (2005-2011)
Dikkat çeken yapımları: Turok, Tron: Evolution
Turok ve Tron gibi iki hayal kırıklığından sonra Propaganda Games elindeki potansiyeli iyi kullanamadığını fark etti. Firmanın son umudu olan Pirates of the Caribbean: Armada of the Damned de 2010'un sonlarında iptal edilmişti. Disney'in yeniden yapılandırma programı adı altında 70 kişinin işine son verildi.
Black Rock Studio (1998-2011)
Dikkat çeken yapımları: Pure, Split Second, Moto GP
Black Rock Studio'da işten çıkarmalar görülmeye başlayınca Disney stüdyoyu kapama kararı aldı, hem de satın almasından sadece bir yıl sonra. Disney'in verdiği yanlış strateji kararları Black Rock'ın sonunu hazırladı. Son oyunları olan Split Second, iyi olmasına rağmen Red Dead Redemption ve Alan Wake gibi oyunlarla aynı gün çıktığı için ilk ayında 100.000 bile satamadı.
Bedlam Games (2006-2011)
Dikkat çeken yapımları: Dungeons & Dragons: Daggerdale
Firmanın askıya alınan The Ultimate DJ oyunundan sonra elinde sadece indirilebilir olarak sunulan Dungeons & Dragons oyunu kalmıştı. Oyun Xbox Live, PSN ve PC'de iyi iş yapmayınca beklenen gerçekleşti.
Codemasters Studios Guildford (2007-2011)
Dikkat çeken yapımları: Bodycount
Stüdyonun ilk ve tek oyunu olan Bodycount'ın bazı sorunları vardı. Basın toplantılarında yeterli etkiyi yaratamadı ve Codemasters da biraz daha süre tanıdı. Fakat süre yeterli olmadı ve şirketin genel yöneticisi gemiyi erkenden terk edip ayrıldı. Bodycount oldukça hırslı bir projeydi fakat hedeflerine ulaşamadı.
EA Visceral Melbourne (2008-2011)
Dikkat çeken yapımları: Dante's Inferno, Dead Space 2, The Godfather 2
EA, Visceral Games'in bu bölümünü gelecek vadetmiyor gerekçesiyle kapattı. Söylentiye göre Melbourne Jack the Ripper oyunu üzerinde çalışıyordu. Sonradan stüdyonun Blood Dust isminde bir multiplayer shooter üzerinde çalıştığı ortaya çıktı.
THQ Digital Studios Phoneix (1996-2011)
Dikkat çeken yapımları: MX vs ATV Alive, Cars, ATV Offroad Fury
MX vs ATV Alive'da beklenen içeriğin bulunmamasının ardından THQ tüm yarış serilerini durdurma kararı aldı, ki bu da Phoneix'in sonu anlamına geliyordu. Phoneix, eski adıyla Rainbow Studios, THQ'nun düşük performans ve stratejik yapılanma kararlarına kurban gitti.
THQ Digital Studios Warrington (2003-2011)
Dikkat çeken yapımları: Red Faction: Battlegrounds, Warhammer 40.000: Kill Team
Kız kardeşi Phoneix gibi Warrington da THQ'nun kurbanlarından biri oldu. İki indirilebilir oyun geliştirdi fakat THQ'nun beklentilerini karşılayamadı. Stüdyo son oyunu olan Kill Team çıkmadan bir ay önce kapatıldı.
THQ Studio Australia (Studio Oz) (2003-2011)
Dikkat çeken yapımları: The Last Airbender, The Avengers
Yıllarca çocuk oyunları yaptıktan sonra elinden Warhammer 40K, Space Marine de alınınca Studio Oz için büyük bir ara verme vakti gelmişti. Kapatılmadan önce Marvel'ın The Avengers filmine oyun geliştiriyordu fakat hiç bir zaman çıkışı göremeyecek.
Kaos Stuidos (2006-2011)
Dikkat çeken yapımları: Homefront, Frontlines: Fuel of War
Homefront, pek çok sıkıntıya sahip olmasına rağmen THQ için iyi kazandıran bir yapımdı. FPS'lerin istilası sırasında yayıncıya milyonlarca dolar kazandırdı ve Kaos Studios'un son yapımı oldu. İyi pazarlanan oyun artık başka bir yapımcının ellerinde.
Blue Tongue (1995-2011)
Dikkat çeken yapımları: de Blob, Marvel Super Hero Squad, Jurassic Park: Operation Genesis
Bir başka THQ stüdyosu olan Blue Tongue'un başına ne geldiğini tahmin edebilirsiniz. İpucu verelim: THQ.