"Oyunlar Hızlı Karar Vermeye Yardımcı Oluyor"

Gökhan Yılmaz

 
     Siz de bilirsiniz ki Halo ya da Call of Duty gibi oyunlarda saliseler içerisinde verdiğiniz kararlar sizi başarıya ya da başarısızlığa taşır. Hatta Capture the Flag gibi oyun modlarında daha derin stratejiler kurmanız gerekir. Rochester Üniversitesinde yapılan bir araştırmaya göre bu tip aksiyon oyunlarını daha çok oynayanların etraflarında olan bitene karşı duyarlılıkları artış gösteriyor.
 
      Araştırmacılar, 18 ile 25 yaşları arasında normalde video oyunları oynamayan denekler kullanmışlar. Bu denekleri ikiye ayırmışlar ve 50 saat boyunca oyun oynatmışlar. Bu gruplardan birine Call of Duty 2 ve Unreal Tournament 3, diğerine ise The Sims 2 verilmiş (Yukarıdaki resimde Call of Duty 2 oynayan bayan deneklerden biri görülüyor).
 
     Oynama süreleri tamamlandıktan sonra denekler hızlı karar vermeleri gereken sorulara tabi tutulmuşlar. Bu sorular araştırmacılar tarafından özel olarak hazırlanmış. Katılımcılar kendilerine sunulan basit soruları ekrana bakarak ve olan biteni analiz ederek en kısa sürede cevaplamaya çalışmışlar. (Mesela, ekranda rastgele hareket eden bir nokta için ekranın sağ yarısında mı daha çok bulunmuştur yoksa sol yarısında mı gibi) Ayrıca araştırmayı sadece görsellikle sınırlamamak ve daha iyi sonuçlar alabilmek için sese dayalı testler de gerçekleştirilmiş.
 
      Sonuç mu? CoD 2 ve UT3 oynayan denekler, Sims oynayan deneklere oranla %25 daha hızlı ve daha doğru cevaplar vermiş. Araştırmacılar, aksiyon oyunlarını oynayanların sadece daha hızlı değil, aynı zamanda da daha doğru cevaplar vermelerine dikkat çekiyor. Ayrıca şöyle de bir not düşüyorlar: "Aksiyon oyunlarını oynayanlar daha hızlı ve doğru kararlar veriyor. Eğer çok önemli bir ameliyatta cerrahsanız ya da savaşın ortasındaysanız; bu, herşeyi değiştirebilir."
 
University of Rochester