Arcade Salonları Eski Haline Döner (Dönmeli) Mi?

Alkan Adakaner


    
 
    Eminim bazılarınız tıpkı benim gibi bir zamanlar Arcade salonlarına karşı büyük bir sevgi besliyordunuz. Son yıllarda Arcade salonları önemini büyük ölçüde kaybetti. Artık Arcade salonlarındaki hemen hemen her oyunu özellikle konsollarımızda bulabiliyoruz. Bu nedenle buralara gitme isteği de duymuyoruz.
 
    Eskiden ülkemizde oyun konsolları bu kadar yaygın değildi ve bir çok oyunla ilk defa Arcade salonlarında karşılaştık. Kendi şehrimde Tekken 3'ü oynamak için onlarca kişilik sıra oluştuğunu hatırlıyorum. Peki ya bugün? Tekken 6 Arcade salonlarında hala oynanıyor, ama kimse bu oyun için kuyruğa girmiyor.
 
    Örneğin Street Fighter 4'ü ele alalım. Evinde konsol ve PC'ci olan her oyuncu bu oyunu oynama fırsatına sahip. Bu halde bu oyunu gidip Arcade salonlarında çoğu oyuncu oynamak istemiyor. Çoğu oyuncu diyorum, çünkü evimde Street Fighter 4 olmasına rağmen Arcade salonlarında (Ankara'daki Fantasy Land'de mesela) bu oyunu oynamak benim için büyük zevkti.
 
    Yıllarca Arcade salonlarında büyük çekişmelerle ve zevkle oynadığım Virtua Striker serisini Dreamcast ve Gamecube'de oynamak bana aynı zevki hiç ama hiç vermemişti. Joy Pad'de çok daha iyi oynanan Crazy Taxi'yi bile Arcade salonlarında oynamanın verdiği zevk başkaydı.
 
    Ülkemizde bazı yerlerde gençlere zarar verecek kadar hoş olmayan atmosfere sahip olan Arcade salonlarının çok düzgün ve modern olanları da vardı. Ben özellikle o modern salonları arıyorum. Playstation Cafe denilen mekanlar asla Arcade salonlarının yerini alamayacak, çünkü orada sadece futbol oyunu oynanıyor.
 
     Son yıllarda konsolların inanılmaz yükselişi Arcade salonlarına olan ilgiyi inanılmaz derecede azalttı. Ülkemizde neredeyse ölme noktasına gelen Arcade kültürü Japonya'da bile eskisi gibi ilgi görmüyor. Peki bu kültür yeniden canlanmalı mı? Arcade Salonları eski haline döner mi ya da daha doğrusu dönmeli mi? Xbox Live ve PSN o salonlardaki heyecanı sağlar mı? Eminim bu konuda herkesin farklı fikirleri vardır.