Pentagon, ABD'ye Karşı Oluşabilecek Tehditlere Karşı Call of Duty'nin Yaratıcısını Göreve Aldı

Tayfun Kumaş

 
    Video oyunlarının günümüze nasıl bir biçimde işlediğini ve hayatımızın önemli bir parçası olduğunu anlatmamıza gerek yok sanırım. Battlefield olsun, Call of Duty olsun ya da FarCry gibi savaş temalı oyunların hikaye bakımından gerçek yaşamı kopyaladığını, hatta aksinin olduğunu da düşünebilirsiniz. Belki de sadece bir oyun diyerek geçebilirsiniz ancak bu sefer durum biraz farklı. Washington'un beyin takımı Pentagon, ABD'nin ileride yaşayabileceği savaşları düşünmesi için Call of Duty serisinin yaratıcısını işe aldı.

    Pentagon, ABD'nin gelecekteki savaşlarda kullanacak taktikleri, bu işin uzmanı olarak "Call of Duty" oyununun yapımcısını danışman olarak ön gördü. Atlantic Council'e göre bu durumun ana nedeni; O kadar para ve imkana rağmen Amerika'nın 21. yüzyılda karşı karşıya gelebileceği tehditleri yeterli şekilde düşünemiyor olması.
 
    Milyar dolarlık seri olan Call of Duty'nin yaratıcısı Dave Anthony, başka senaryo ve oyun yazarlarıyla beraber "The Art of Future War Project (Gelecek Savaşın Sanatı)" adlı projeyi haftaya başlatmak ve konuşmak için AFP'de bir araya gelecekler. Yani Call of Duty hikayeleri sadece oyunda sınırlı olmayacak.
 
 
     Aslında bu fikir eski Pentagon görevlisi Steven Grundman tarafından ortaya çıktı. Oğlunu odasında 2025 yılında Amerika ve Çin arasında geçen bir soğuk savaşı konu alan Call of Duty Black Ops II'yi oynarken görmüş ve durumdan etkilenmiş.

     Ayrıca Anthony; Call of Duty Black Ops II'nin yazarı olan ve aynı zamanda Batman yani The Dark Knight'ın senaryo yazarı David Goyer'ın yazdığı bu hikayenin, 1980'li yıllarda ambargoya rağmen ABD'nin İran gibi yerlere silah taşıması sonucu oluşan İran-Contra Skandalı sırasında deniz askerliği yapmış ve ünlü bir televizyon siması haline gelen Oliver North'un hayatını konu alan bir oyun olduğunu bildiği için böyle bir bağdaştırmada bulunmuş. Bu yüzden dolayı Anthony, ABD'nin ileride karşılaşabileceği senaryolara hazırlaması için Pentagon'un hayal gücünün ürünü olan oyunlardan faydalanabileceği görüşüne inanıyor.

    Görülen şu ki; yazarların, yönetmenlerin, yapımcıların ve diğer sanatçıların yaratıcı dünyası keşfedildiği zaman tamamen farklı deneyimleri uygulamayla hayatımıza kadar işlendiği olabiliyor.
 
- Bilgi için Kaan/Gökhan Uçar'a teşekkürler.