E3 Dönemi Wii U'nun Son Şansı Olacak

Alkan Adakaner


      Nintendo Wii U piyasaya çıkalı 1.5 yıl oluyor. Şu ana kadar 6.5 milyon civarında Wii U satan Nintendo için masaüstü konsol olarak tabir edebileceğimiz alanda işler pek yolunda gitmiyor. Playstation 4 tarafından satışlar konusunda şimdiden geçilen Wii U yakında Xbox One'ın da gerisinde kalacak. Üstelik bu konsollar piyasaya çıkalı da çok olmadı. Şimdiden ortak görüş Nintendo'nun bu yarıştan kopacağı ve konsol dünyasının en büyüğü olma konusundaki rekabetin Sony ile Microsoft arasında geçeceği yönünde. Tabi oyun dünyasını yakından takip edenler bu konuda temkinliler; çünkü DS ve Wii'nin de pek tutmayacağı ve Nintendo'nun işinin bittiğini düşünenler fena halde yanılmışlardı. Aksine bu konsollar oyun dünyasının en çok satan konsolları arasına girdi. Aslında benzer durum ilk aşamalarda 3DS için de geçerliydi, ama şu an bu konsolun da satışları son derece iyi.

     Peki Nintendo E3 döneminde Wii U'yu oyuncuların favori konsollarından biri yapabilir mi? Açıkçası bu pek kolay görünmüyor. Bunun çok sayıda nedeni var. İsterseniz şimdi bu nedenlere bakalım.
Yarışı Farklı Kulvarda Götürme Düşüncesi Bir Hata
   Nintendo özellikle Wii ile yarışı farklı bir kulvarda götürdüğünü, Sony ve Microsoft'la rakip olmadığını söyledi. Bu her ne kadar kulağa hoş gelse de uzun vadede doğru değildi. Nintendo farklı bir kulvara çekilmek istedi, bunu Wii'nin yenilikçi kontrolcüsüyle de bir nebze olsun yaptı, ama sonuçta Wii de Sony ve Microsoft'un konsolları gibi oyun konsoluydu. Çoğu oyuncu için Wii sadece harekete duyarlı kontrol cihazı için alınabilecek bir konsoldu. Oyunların yetersiz olduğu herkes tarafından kabul ediliyordu. Wii U'da ise Wii'deki strateji tutmadı.
 
    Konsolun tablet kontrolcüsü çekici olmadığı gibi oyun deneyimine de pek bir şey katmıyordu. Bu şartlar altında Nintendo nasıl olursa farklı bir kulvarda olduğunu söyler? Oyun konsolunun amacı herşeyden önce oyundur. Nintendo ise bak ne kadar cici mantığıyla piyasaya sürdüğü Wii'nin harekete duyarlı kontrolcüsündeki stratejiyi Wii U'da da devam ettirebileceğini sandı. Buna karşın ortada doğru düzgün 1. parti oyunu olmayan, 3. parti geliştiriciler tarafından üvey evlat muamalesi gören bir konsolla karşı karşıyayız.

E3 Fuarında Yer Almayıp Nintendo Direct Etkinliği Düzenlemenin Anlamı Nedir?
      Nintendo hala nedenini anlayamadığım bir biçimde E3 fuarında yer almamakta ısrar ediyor. Onun yerine belirli aralıklarla ve E3'ten birkaç gün önce kendi etkinliğini düzenliyor. Böyle olunca da bu etkinlikler sadece "Nintendocu" diye tabir edebileceğimiz insanların veya oyun dünyasıyla çok yakından ilgilenenlerin ilgisini çekiyor. Önceden kaydedilmiş, robot gibi hareket eden Satoru Iwata'nın görüntüsü bile o kadar itici ki. Shigeru Miyamoto'nun Zelda: Twilight Princess duyurusunu düşününce şu anki Nintendo çok soğuk geliyor. Milyonlarca oyuncunun ekran başına kilitlendiği E3 fuarı varken neden sadece Nintendoculara hitap eden bir etkinlik yapılır? Ayrı kulvarda olduklarını mı vurguluyorlar? Yoksa ortada büyük bir pazarlama-reklam stratejisi mi var siz karar verin.

 
Yeni Oyun Duyuruları Wii U'yu Güçlü Kılacaktır
     Nintendo'nun E3 fuarında Wii U için hangi oyunların duyurusunu yapacağını bilemiyoruz. Tek bildiğimiz firmanın yeni Zelda oyunu üzerinde çalıştığı ve Fatal Frame serisinin yeni oyununun Wii U için özel olarak geliştirildiği. Açıkçası bu iki oyundan birisinin duyurusu yapılmazsa büyük hayal kırıklığına uğramamak mümkün değil. Tabi bu iki oyun konsolu kurtarmaya yetmeyecektir. Bizce Nintendo'nun yeni Zelda ve Fatal Frame'in yanında en az 3-4 yeni ve önemli oyunun duyurusunu yapması gerekir. Mesela Metroid, F-Zero ve Star Fox firmanın önemli oyun serilerinin duyurusu yapılabilir. Her ne kadar Zelda serisi gelmiş geçmiş en iyi serilerden biri olsa da kimse kolay kolay tek bir oyun için konsol satın almaz.
 
    Dreamcast'te o kadar çok kaliteli 1. parti oyun olmasına rağmen bile( NBA 2K serisi bile bu konsola özeldi) konsol yeterince satamamıştı. Sadece 1. parti oyunlar bile konsolu kurtarmaya yetmeyebilir. Bunun yanında 3. parti firmaları da yeniden ikna etmek gerek ki, işin asıl zor kısmı bu olacaktır. Yani Nintendo, Ubisoft gibi firmalara kesenin ağzını açmak zorunda kalabilir ki Japon yönetiminin bu konuda ne kadar cimri davrandığını biliyoruz.

Konsolun Fiyatında İndirime Gidilmeli
    Nintendo Wii U'nun pahalı olmasının en büyük sebebi konsolun tablet kontrolcüsüydü. Yoksa konsolun rahatlıkla 200 dolardan satılması mümkündü. Şimdi şöyle düşünelim. Yeni Zelda, Fatal Frame, Mario Kart 8, Super Mario 3D World, Super Smash Bros, Pikmin 3, Monolit Soft'un X adlı RPG'si ve 3-4 tane daha kaliteli 1. parti oyun için 200 dolar verip konsol alınmaz mı? Bence Nintendocular koşa koşa bu konsolu alacaklardır. Böylece Gamecube'teki gibi en azından 20 milyondan fazla konsol satılacağı kesinleşmiş olur.
 
    Bazı 3. parti firmalarla da anlaşmalar sağlanırsa (bunun için kesenin ağzını açmak şart) oyuncuların ilgisi bu konsola yönelebilir. Zaten şu an Xbox One ve Playstation 4'ü taşıyan oyunlar da 3. parti oyunlar. Her iki konsolda da henüz konsolu çok cazip kılan özel oyunlar yok. Nintendo henüz vakit kaybetmeden bu E3 fuarında önemli bir adım atabilir.