Microsoft: "Xbox One, PS4'e Güç Avantajı Vermiyor"

Talha Aynacı

Xbox One'ın görsel açıdan dikkat çeken oyunlarından birisi Forza 5.

 
   PlayStation 4 ve Xbox One arasındaki rekabette öne çıkan tartışmalardan ilki hiç şüphesiz PlayStation 4'ün Xbox One üzerine kurduğu donanımsal üstünlük. Geçtiğimiz cuma günü Rev3Games'le bir röportaj gerçekleştiren Microsoft Ürün Planlama baş sorumlusu Albert Penello, herkesin düşündüğünün aksine Xbox One'ın PlayStation 4'e % 30 - % 40'lık bir avantaj vermediğini açıkladı.
 
   PlayStation 4'ün Xbox One üstünde kurduğu avantaj konsolun GPU ve hafızasında ortaya çıkıyor. Yapılan açıklamalara göre Sony'nin konsolu 1.8 TFLOPS ve GDDR5 ile 5500Mhz'lik hızlı bir giriş sağlarken; Xbox One'ın 1.23 TFLOPS (150Mhz'lik yükseltme öncesi) ve de DDR3 hafızasıyla 2133Mhz hıza eriştiği biliniyor. Ancak Penello'ya göre kağıt üzerindeki bu rakamlardan çok daha fazlası var:
 
"Ham performansı küçümsemiyorum. Başından bu yana yaptığım gibi bir durum açıklaması yapıyorum. İki platform arasında delta performansları kağıt üzerindekiler kadar göz alıcı, müşterilen inanacağı seviyede değil. Bizim mimarimizde henüz tamamen kavranılmamış bölümler, onların mimarisinde de henüz anlaşılmamış alanlar var ki bu her iki konsolu da aynı seviyeye getiriyor. İnsanlar biliyor ki Microsoft'da dünyanın en iyi programcılarını barındırıyoruz. DirectX gibi bir teknolojiye imza attık.
 
Yani şimdi herkes Sony'nin donanımsal deneyimini takdir ederken, gerçekten de bizim optimize bir donanım oluşturarak üst düzey grafiklere ulaşamayacağımızı mı düşünüyor? Cidden mi? Sony'e %+30'luk bir avantaj sunmuş değiliz. Ve her iki sistem üzerinde de çalışmış birisi her iki sistemin de harika görünen oyunlara sahip olduğunu ve arada devasa bir güç farklı olsa bunun bariz bir şekilde kendini göstereceğini söylerdi."
 
   Konsollar arasındaki donanımsal performansı gerçek anlamda oyunlar çıktıkça ve zaman geçtikçe göreceğiz.