Çinli Öğrenciler PS4 Fabrikasında Çalıştırılıyor

Alkan Adakaner


     Çin'de çalışma şartlarının ne kadar ağır olduğunu duyuyoruz. Ülkede dünyanın en büyük markalarının fabrikaları bulunuyor. Bazı Çinli firmalar da bu markaların üretimini yapıyor. Bizi ilgilendiren konu ise PS4 üretimi ile ilgili.
 
     Ntvmsnbc'nin Hong Kong’lu Oriental Daily gazetesinden aktardığı habere göre Xi’an Teknoloji Enstitüsü’nün bilişim teknolojileri mühendisliği programında yer alan öğrenciler, Foxconn’un üretim hatlarında çalıştırılıyor. Konsolun montajını yapan Foxconn’un talepleri karşılamak için öğreci çalıştırdığı belirtiliyor.

     Venture Beat sitesinin haberine göre ise öğrencilerin Foxconn’un Yantai fabrikasında çalışmaları, 4-6 kredilik derse karşılık geliyor. Öğrenciler üretimde yer almayı reddetmeleri halinde mezun olamamakla tehdit ediliyor.

     Öğrencilerin bağlı olduğu enstitü staj eğitimi sunsa da, Çin basını fabrikada yapılan üretimin eğitimle bağlantılı olmadığını öne sürdü. Finans öğrencilerine bile montaj yaptırıldığını belirten Oriental Daily, Foxconn’un asıl iş alanı olan dağıtım ve nakliyatla bağlantılı bir eğitim yapılmadığını belirtti. 
 
     Söylenenlere göre bu Foxconn'ın ilk suçu da değil. Daha önce de çocuk işçi çalıştırdığı için özür dileyen Foxconn, PS4 üretiminde öğrencilerin çalıştırıldığı yönündeki haberler üzerine soruşturma başlatacağını açıkladı.