Playstation 3'ün başarılı bir konsol olduğu inkar edilemez. Yine de Playstation 1 ve Playstation 2'nin yakaladığı başarıya ne konsola özel oyunlar anlamında, ne de satışlar konusunda ulaşamadığını da görüyoruz. Tabi konsola özel oyunların azalmasının suçlusu doğrudan Sony değil. Bir bakıma oyun firmaları daha fazla platforma oyun çıkarıp, daha fazla oyun satışı yapmak istiyorlar. PS3'ten çok memnun olan oyuncular bile yeni nesilde bazı farklı beklentileri var. Gelin genel olarak bu beklentilere bir göz atalım.
1- Oyuncular ve Geliştiriciler için Kullanışlı Bir Online Sistem
Playstation 3'ün online sistemi genel olarak başarılıydı. Yine de sistemin hoş olmayan bazı özellikleri de bulunuyor. Örneğin PS3'te cross-chat desteğinin olmaması gerçekten de büyük bir eksiklikti. Sony'nin Playstation 4'te cross-chat desteği sunacağını düşünüyoruz. Böylece oyuncular daha rahat iletişim kuracaklardır. Sony, zaten ücretsiz online oyun oynayabilme ve Playstation Plus ile verdiği onlarca ücretsiz oyun ile sempati toplamış durumda, oyuncuların şu an için en büyük eksiği cross-chat desteği.
Geliştiriciler için ise daha serbest bir PSN kullanımı oyuncuların da işine yarayacaktır. Örneğin geliştiriciler istedikleri zaman indirim yapabilmeli, istedikleri fiyatlandırmayı rahatlıkla yapabilmeliler. Bunun için uğraştırıcı prosedürlerden geçmeleri engellenebilir. Nintendo, Wii U'da bunu başarmış gibi görünüyor. Sony'nin yapmaması için de hiç bir neden yok.
2- Konsolun Fiyatı Uygun Olmalı
Playstation 3'ün blu-ray özelliği bile aslında çıktığı dönemde fiyatının çok da pahalı olarak görülmemesi için bir nedendi. Yine de Ken Kutaragi'nin açıklamalarındaki gibi "parası olmayan almasın" türünden bir politika izlemek yerine, kullanıcılar için uygun fiyata bir konsol piyasaya sürülmeli. Çok daha yüksek performans sunulması vaat edilip 600 dolar gibi bir fiyat belirlenmemeli.
Sony'nin yeni nesil Playstation'da neler sunacağını, grafiksel ve donanımsal olarak nasıl bir ürün piyasaya süreceğini bilmiyoruz. Yine de bizce konsolu fiyatı 399 dolardan fazla olmamalı. Bu rakam bir bakıma psikolojik sınır olarak görülüyor. Yine de konsolun fiyatını 399 dolar yaptıktan sonra da PS Vita'da uygulanan zorunlu bellek kartı gibi "cinlikler" de oyuncuların tepkisini çekecektir. Sony'nin popülaritesi hala çok yüksek ve doğru fiyat politikalarıyla Nintendo ve Xbox kullanan kitlelerin de ilgisini çekebilir.
3- Geliştiricilere Daha Fazla Destek Sunulmalı
Playstation 1 piyasaya çıktığında karşısında yılların firması Nintendo vardı. Sony, CD-Rom'ları depolama kapasitesi bir yana geliştiricilere verdiği büyük destekle de anılıyordu. PS1 için oyun geliştirme konusunda sıkıntı çeken firmalara destek sağlayan Sony böylece önemli firmaları da kendi yanına çekebilmişti. Daha sonra ise Sony sanırım oyun dünyasının devi olmasının da etkisiyle bu desteği azalttı.
Playstation 2 döneminde ise karşısında Microsoft ve Nintendo gibi rakipleri olsa da Playstation 1'de kendisine destek sağlayan firmaları ve popülerliğini kullanan Sony, rakiplerini satış bazında çok geride bırakmıştı. Bu dönemde Sony, geliştirici firmalara bekledikleri desteği vermedi. Playstation 3'te de benzer şekilde geliştirici firmalar karşılaştıkları zorluklar karşısında Sony'den yardım beklediler, ama malesef bu desteği yeterince bulamadılar. Bu nedenle bazı multiplatform oyunların Xbox 360'ta daha iyi göründüğüne şahit olmuştuk; hatta bazı geliştiriciler PS3'e oyun geliştirmek istemediler.
Peki Playstation 4 piyasaya çıktığında Sony ne yapmalı? Bunun için iki çözün yolu bulunuyor. Bunlardan bir tanesi Sony'nin PS4'ün mimarisi konusunda geliştiricilere yardım etmesi. Bunun için bazı yazılım mühendisleri geliştiricilere yardım amaçlı gönderilebilir. Diğer yol ise PS4'ün donanımsal olarak tıpkı Xbox 360 gibi PC'ye yakın bir mimariye sahip olması. Böylece PC konusunda tecrübeli olan bütün firmalar multiplatform oyunlarını PS4'e uyarlarken zorluk çekmeyeceklerdir.
Eğer bu üç önemli unsur konusunda Sony gerekli çabayı gösterirse oyuncular Playstation 4'e karşı büyük bir sempati besleyeceklerdir. Sony'nin zaten çok sayıda önemli oyun stüdyosu bulunuyor ve bu stüdyolar firmanın konsollarına harika oyunlar yapıyorlar. Birkaç tane 3. parti geliştirici ile de anlaşılırsa Sony yeni nesilde yine satış konusunda rakiplerini geride bırakabilir.